29/11/12

Ομιλία του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου



Ομιλία του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου στη δικοινοτική εκδήλωση ΑΚΕΛ-ΡΤΚ στο Φρέναρος


28 Νοεμβρίου 2012


Αγαπητέ Κύριε Άντρο Κυπριανού,

Αγαπητοί φίλοι συμμετέχοντες,

Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι ανάμεσα σας σε μια τέτοια όμορφη κοινή πολιτιστική δραστηριότητα. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ τους, καθώς και στην ειρήνη και λύση που εμείς επιθυμούμε. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ακόμα ότι τα επιδιωκόμενα πλεονεκτήματα τέτοιων δραστηριοτήτων μπορούν να υπάρξουν σε μεγαλύτερο βαθμό με τη φιλοξενία τους αντίστοιχα και στις δύο πλευρές.

Και για αυτό το λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της αποψινής μας εκδήλωσης.

Αγαπητοί Φίλοι,

Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, στο παρελθόν έζησαν πολλή πόνο. Για να μην ξαναγίνει, μεγάλο είναι το καθήκον που πέφτει στους δικούς μας ώμους ως προοδευτικά κόμματα.

Χαιρετώντας με σεβασμό τον αγώνα για μια διζωνική, δικοινοτική και βασισμένη στην πολιτική ισότητα λύση, θα ήθελα την ίδια στιγμή να μοιραστώ μαζί σας τη λύπη και την ανησυχία μου από την μη επίλυση του προβλήματος μας.

Οι συμφωνίες της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου μεταξύ των ηγετών μας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Δημήτρης Χριστόφια, θα δημιουργήσουν το πλαίσιο της επίλυσης του μακροχρόνιου Κυπριακού προβλήματος. Η έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό κατά τη νέα περίοδο από την αρχή, θα δημιουργήσει νέες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες και δε θα υπηρετήσει τίποτε άλλο από το να χαθεί και άλλος χρόνος.

Γνωρίζουμε όλοι, ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει ικανοποιητικά τις ευκαιρίες που είχαμε στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Οι περίπλοκες αμφιβολίες και προλήψεις σε διάφορες προτάσεις που έγιναν, η απροθυμία των Παπαδόπουλου και Έρογλου και οι πολιτικές ήττες στο εσωτερικό, ήταν οι κυριότεροι παράγοντες στο να χαθούν οι ευκαιρίες επίλυσης.

Μια άλλη πικρή πραγματικότητα είναι η μονιμοποίηση της παρούσας δομής κάθε μέρα που περνά χωρίς λύση. Είναι μια διαδικασία που ευνοεί την μονιμοποίηση της διχοτόμησης και από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δε θα υπάρχει καμιά ωφέλεια για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.

Οι εσωτερικές διαμάχες στη Συρία και τα τραγικά γεγονότα στην Παλαιστίνη με την επιθετικότητα του Ισραήλ, είναι ενδείξεις του παιχνιδιού που παίζεται στη Μέση Ανατολή και την ίδια στιγμή είναι παράγοντες μείωσης του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό.

Το αναγκαίο μάθημα που θα πρέπει να αντλήσουμε από τα όσα λαμβάνουν χώρα σε αυτή την περιοχή, είναι το ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με τη δολοφονία αθώων, με την επιθετικότητα ενάντια σε αθώα παιδιά και γυναίκες, με τη βία. Αντίθετα τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσα από τον ειρηνικό δρόμο.

Ούτε οι Τουρκοκύπριοι, ούτε οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να υποχρεωθούν να ζήσουν μέρες γεμάτες από πόνο του παρελθόντος. Για αυτό το λόγο, η σύντομη επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για τους Ελληνοκύπριους.

Εάν αυτή η εκτίμηση είναι ορθή, τότε το μεγαλύτερο καθήκον ανήκει στα κόμματα μας, στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και στο ΑΚΕΛ. Διότι αυτά τα δύο κόμματα είναι εκείνα που υπερασπίζονται και στις δύο πλευρές την ειρήνη και τη λύση. Και τα δύο κόμματα μπορούν να προετοιμάσουν τους λαούς τους για την λύση και την ειρήνη. Τα κόμματα μας είναι υποχρεωμένα να λάβουν υπόψη τους σε αυτή την προσπάθεια ότι η λύση δεν μπορεί να ικανοποιεί ολοκληρωτικά τις επιθυμίες της κάθε κοινότητας. Δεν θα πρέπει να μας είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στους λαούς ότι η λύση θα προκύψει με αμοιβαία προσέγγιση.

Οι θύμισες των πονεμένων εμπειριών του παρελθόντος, αλλά και κοιτάζοντας τα μαύρα σύννεφα που τριγυρνούν μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα το πόσο επείγουσα είναι η λύση. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ως Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε το καθήκον που μας αναλογεί και να μπούμε σε μια αποτελεσματική προσπάθεια με το ΑΚΕΛ.

Επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή μου ότι τέτοιες δραστηριότητες συμβάλλουν στην ενίσχυση της φιλίας και της αδελφοσύνης μεταξύ μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης και ιδιαίτερα τις επαρχιακές οργανώσεις της Αμμοχώστου.

Χαιρετώ όλους με σεβασμό και αγάπη και σας καλώ στη συνέχιση του αγώνα μας για λύση και ειρήνη, για ενίσχυση της φιλίας των λαών μας.

2 σχόλια:

  1. «… για ενίσχυση της φιλίας των λαών μας»!!! – Να κάμω σχόλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς αυτή η ορολογία υιοθετήθηκε από το Ρεπουμπλικανικό εδώ και πάρα πολλά χρόνια...δυστυχώς!

      Διαγραφή