27/11/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 27 Kasım 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka ile imzalanacak memoranduma son şeklini verme amacıyla yapılan çalışmalar. Gazeteye göre, Kıbrıs’ta finans-kredi sisteminin ihtiyaç duyduğu meblağın kesinleşmesi için Pimco şirketinin ara raporu beklenirken, Maliye Bakanlığı’nda ek gelirler ve uygulanacak tasarruf önlemleri ile artı eksilerin kesin hesaplanması çalışmaları yapılıyor. Siyasi düzeyde ve teknokratlar düzeyinde ise, Troyka ile varılan ilke anlaşmasının felsefesinin başlangıçtaki koşulları değiştirmediği belirtiliyor. 2013 yılında ekonominin izleyeceği süreç hakkında endişeler devam ederken, bu dönemde yarı kamusal kuruluşların ve özellikle de Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu’nun kaderinin belirleneceğine dikkat çekiliyor. Hedeflerde sapma olması durumunda, Troyka’nın bu kurumun özelleştirilmesini gündeme getireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bu arada Devlet İstatistik Dairesi’nin dün açıkladığı 2012 yılına ilişkin toplam veriler derin bir durgunluğu gösteriyor. Bu döneme artışın sadece enflasyonda ve turizmde olduğu görülüyor. Enflasyon artışı tabii ki olumsuz bir gelişmeyi teşkil ediyor. İşsizlikle mücadele etmek için büyümenin şart olduğu bir dönemde, devlet de yatırımlarını kısmak zorunda. Meclis’e sunulan 2013 yılı bütçesinde yatırımlar bütçesi geçen yılla karşılaştırıldığında %21,2 oranında daha az. Bu da 200 milyon avroya denk geliyor. Momerandumun etkileri hesaplanmaksızın 2013 yılında öngörülen büyüme ise eksi % 3,5.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Malas ile Lillikas arasında seçimlerde ikinci tura geçiş konusunda çetin bir mücadele yaşanıyor. Mega televizyon kanalının dün akşam sunumunu yaptığı bir kamuoyu araştırmasına göre, Nikos Anastasiadis %36,8 oranı ile birinci konumunu korumaya devam ediyor. Onu %20,5 oranı ile Malas ve %20,1 oranı da Lillikas izliyor. Praksulla Andoniyadu ise %2,5 oranında bir desteğe sahip. %9,4 oranında bir seçmen kitlesi geçersiz oy kullanacağını belirtirken, kararsızların oranı %9,3. İkinci tura ilişkin senaryolarda ise, Anastasiadis ile Lillikas’ın ikinci tura kalmaları durumunda Anastasiadis %38,1, Lillikas %31,5 oranında bir desteğe sahip. Anastasiadis ile Malas’ın ikinci tura kalmaları durumunda ise, Anastasiadis %46,6 ve Malas %27,5 oranında destek buluyor. DİSİ seçmeninin %90,3’ü Anastasiadis’e oy vereceğini ifade ediyor. Malas’a oy vereceğini belirten AKEL seçmeninin oranı ise %67,7. AKEL’den %9,8 oranında bir seçmen kitlesinin tercihi Lillikas. AKEL’den %16,5 oranında bir seçmen ise, henüz ne yapacağına karar vermiş değil. DİKO seçmenlerinin %50’si Lillikas’a, %25,3’ü Anastasiadis’e ve %3,6’sı da Malas’a oy vereceğini belirtiyor. DİKO seçmenlerinin %20,5’i ise henüz karar vermiş değil. EDEK seçmenlerinin ise %66,3’ü Lillikas’a, %11,3’ü Anastasiadis’e ve %2,5’i de Malas’a oy vereceğini belirtiyor.

Larnaka’da iki kilometre uzunluğundaki deniz sahilindeki Piyale Paşa yolu bir şantiyeye dönüşmüş durumda. Bu bölgeye yapılan yatırımlarla Larnaka’nın turistik değerinin ve Larnakalıların yaşam standartlarının daha da yükseleceği ifade ediliyor. Larnaka Belediye Başkanı Luriciyadis’e göre, bu proje ile deniz sahilindeki yaya yolu Larnaka Kalesi’nden sonra da devam edecek. Bölgedeki mimarinin korunmasına özen gösterilerek yaşama geçirilen ve 2014 yılı mart ayında sona ermesi beklenen bu projeyle burası hem dinlenme, hem de eğlenme merkezine dönüşecek.

 
POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Eurogrub’un dün akşam Yunanistan ile ilgili gerçekleştirdiği toplantısı. Gazeteye göre, Eurogrup’ta dün tüm gece boyunca Yunanistan konusu tartışıldı. Yunanistan’ın borçlarının yeniden tıraşlanması konusunda Uluslararası Para Fonu’nun ısrarı ve Almanya’nın buna yoğun tepki göstermesi geceyi adeta bir heyecan filmine dönüştürdü. Sonuçta Yunanistan’ın borçlarının tıraşlanması yerine, ödediği faizlerin düşürülmesine, Yunanistan devlet tahvillerinin üye devletlerin merkez bankaları tarafından tekrardan gündeme getirilmesine ve Yunanistan devlet tahvillerinden sağlanan kârların daha düşük fiyatlarla Yunanistan’a geri verilmesine karar verildi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Sendikalar hükümetin Troyka ile imzaladığı anlaşmada olumsuzlar konusunda görüş birliği içinde. Ancak olası aktif eylemlerin çalışanların kazanılmış haklarının korunmasına ne oranda katkı yapacağı konusunda sendikalarda şüpheler var. PEO ile SEK’in yetkili organları bugün toplanarak Troyka ile varılan ilke anlaşmasına ilişkin bir durum değerlendirmesi yapacaklar. Bu arada DEOK Cumartesi günü yaptığı bir açıklamada pansendikal forumun toplanması talebini gündeme getirmişti. DEOK bu talebiyle birlikte memorandumu protesto edecek etkinliklerden yana olduğunu da açıklamıştı. Bu arada OELMEK de dün aynı yönde bir talepte bulundu. Bu arada sendikalar Cumhurbaşkanı’nın halka yapacağı konuşmayı bekleme eğilimi içerisinde oldukları da görülüyor. Cumhurbaşkanı’nın bu konuşmasını hafta sonu yapması beklenirken, bu konuda henüz kesin kararını vermediği de belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Hristofyas Larnaka’da Aşağı Varoş “Petrakis Papadopulos” Kültür Merkezi’nin açılışında yaptığı konuşmasında Kıbrıs ekonomisinde istikrarın sağlanması ve sosyal bütünlüğün güvence altına alınması için çabalara devam edileceğinin güvencesini vererek, hükümetin Troyka ile müzakere sürecinde Kıbrıs’ın ve Kıbrıs halkının çıkarlarını savunduğunu söyledi. Kooperatiflerin yönetimi ve kontrolü için alternatif model önerisinin kabul edildiğini vurgulayarak müzakerelerin sonuçlarının özellikle de Kıbrıs’ın finans sistemi için olumlu olduğuna dikkat çekti. Kooperatiflerin gençlere, emeklilere ve bütününde çalışanlara yönelik katkılarının devam etmesi için sosyal rolünün korunmasının hedeflendiğini de belirtti.
 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi dün doğal gaz konusunda Yorgos Lillikas ile Nikos Anastasiadis arasında yaşanan polemik. Gazeteye göre, hükümet ile Troyka arasındaki anlaşma açıklaması sonrası siyasi alan adeta bir savaş alanına dönüştü. Tüm siyasi güçler ile Cumhurbaşkanı adayları bu kavgaya dâhil oldu. Nikos Anastasiadis ile Yorgos Lillikas arasındaki polemik çok sertleşti. Yorgos Lillikas Nikos Anastasaidis’i halkın moralini bozmaya, şantajla umutlarını tüketip direnişini kırmaya ve böylece halkı koşulsuz teslim olmaya çalışmakla suçladı. Anastasiadis’in Annan Planı döneminde de benzer bir tavır içinde olduğunu söyleyen Lillikas’a verdiği yanıtta Anastasiadis ise Lillikas’ın çamur atarak politika yapmaya çalıştığını ifade etti ve “kendi vasıflarını başkaları için kullanırken dikkatli olması gerekir” dedi. Anastasiadis bu arada doğal gaz konusunda kendi tezlerinin çok net olduğunu da belirterek, bu konuda Lillikas’ın tavsiyelerine gerek duymadığını ifade etti.
 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “cezai sorumluluk” başlığı altında denetleme kurulunun bankalara ilişkin araştırmasının sonuçları. Gazeteye göre, yetkili denetleme kurulunun yaptığı araştırmanın sonuçları Kıbrıslı iki bankanın milyonlarca avro zarara uğramalarına neden olan Yunan devlet tahvilleri alımında bazı cezai sorumlulukların olduğunu gösteriyor. İlgili araştırmanın dosyalarının hafta sonuna kadar Başsavcılığa verilmesi bekleniyor. Güvenilir kaynaklara göre, Kıbrıs Bankası’nın hisse senetleri fiyatlarıyla ilgili bazı verilerin saklanması konusunda Sermaye Kurulu’nun ilgili raporu önümüzdeki günlerde açıklanacak. Laiki Bankası üst düzey yöneticilerinin de yanıltıcı açıklamaları olduğu ifade ediliyor. Alvarez and Marsal’ın iki bankayı bu kadar zarara sokan koşulların araştırılmasına ilişkin çalışmalarını bu yılsonuna kadar tamamlaması bekleniyor. Bu arada banka çalışanları sendikası da yapay kârlar göstererek yüksek bonus alan bankacılar hakkında cezai soruşturma yapılmasını istedi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas memorandumun kalkınma yönünde hazır reçeteler getirmediğini vurguladı. Kıbrıs’ın sert müzakereler aracılığı ile doğal gaz gibi bazı somut alanları devletin yönetiminde tutmayı başardığını belirtti. 13. maaşların ve Hayat Pahalığı Ödeneği’nin korunduğuna da işaret etti. Malas bu anda memorandum karşıtlığı temelinde bir yaklaşımın ortaya konmaya başlanması durumunda bunun yıkıcı bir tercih olacağı değerlendirmesinde bulundu.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu memorandumla hakkında bilinenler temelinde, Kıbrıs’ın doğal gaz konusunda egemenlik haklarını elinde tuttuğunu belirtti. Hükümetin kâr eden kamu kuruluşlarının özelleştirilmesine karşı tavrının zemin kazandığına da dikkat çekti. Çalışanların kazanımları konusunda ise, bunlardan bazılarının kurumsal olarak olumsuz etki görmelerinin önüne geçildiğini vurguladı.

Ticaret Bakanı Neoklis Silikiyotis dün Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal gaz arama ve çıkarma için ikinci tur izinler çerçevesinde Fransız petrol devi “TOTAL” ile sözleşme imzalanması için müzakerelere başlandığını belirtti. Elde edilen bilgilere göre, Kıbrıs heyeti bu müzakere sürecinde koşulların iyileştirilmesi için bazı önerilerde bulundu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου