19/11/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 19 Kasım 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka ile devam eden müzakereler. Gazeteye göre, hükümet son 24 saat içerisinde ince dengeler üzerinde yürürken ve devlet kasaları kurumuşken Troyka ile müzakerelerde sorunlar devam ediyor. Elde edilen bilgilere göre, hem hükümet, hem de Troyka sıkı bir müzakere tavrı ortaya koymuş durumda. Ancak bugün yapılacak görüşmede görüş ayrılıkları arasında köprü oluşturulması gerekiyor. Tüm bu sürecin siyasi düzeyde netleşmesi bekleniyor ve Troyka heyetinin Cumhurbaşkanı ile ne zaman görüşeceği de henüz netleşmedi. Bu süreçte yaşanan olumlu gelişme dün Merkez Bankası ile Troyka arasında finans alanında tüm çok özel konularda varılan ilkesel anlaşma oldu. Genelde Troyka ile müzakerelerde temel sorunun doğal gaz konusunda olduğu görülüyor. Hükümetin Troyka’ya yaptığı öneriye göre, doğal gazdan gelecek paranın bir miktarı alt yapı yatırımlarına, bir kısmı gelecek kuşaklar için bir fona ayrılması ve bir kısmının da borç ödemelerinde kullanılması hedefleniyor. Taraflar arasında bir görüş ayrılığını da devletin Sosyal Sigortalar Fonu’na olan 7,2 milyar avroluk borcunun silinmesini Troyka’nın istememesi oluşturuyor. Emeklilik konusu da yakıcı bir konu olarak müzakere masasında bulunuyor. Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırılmasını tartışma dışı tutan hükümetin 13. maaşların korunması konusunda da Troyka’nın onayını aldığı görülüyor. Ancak kârlı yarı kamusal iktisadi teşekküllerin özelleştirilmesi konusunda taraflar arasında var olan görüş ayrılığı devam ediyor. Kıbrıs Borsası gibi kuruluşların özelleştirilmesi gündeme getirilirken, yaşam sürelerini tamamlayan kuruluşların da ilgası isteniyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik çalışmalarında Nikos Anastasiadis ile Maryos Karoyan ağırlığı gerek Kıbrıs’ta, gerekse yurt dışında DİKO seçmenlerine vermeye başladılar. DİKO seçmenlerin önemli bir kesiminin DİSİ ile işbirliği ve Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanlığı adaylığının desteklenmesi konusunda ikna olmadıkları görülüyor. Anastasiadis gittiği Londra’da DİKO kadroları ile bir araya geldi ve bu görüşme tesadüfî değildi. Ancak bu görüşmede de bazı tepkiler ortaya kondu. Anastasiadis DİSİ’nin organize ettiği yemekte yaptığı konuşmada da, DİKO ile onurlu bir diyalog içerisinde olduklarını ve bunun bir al-ver olgusuyla ya da erkin paylaşımıyla nitelenemeyeceğini söyledi. Söz konusu olan ortak programın bu programı destekleyen partilerin aleyhine olmadığına da dikkat çekti. DİSİ ve DİKO liderliklerinin bir ulusal kurtuluş hükümetini nasıl oluşturacakları konusuna ağırlık verdiklerini vurguladı.

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “Finans alanında görüş birliği sağlandı, ama doğal gaz ve emeklilik sistemi konularında görüş ayrılığı var. Çok dikenli bir anlaşma” başlığı altında Troyka ile müzakere süreci. Gazeteye göre, memorandumun imzalanması için bir anlaşmaya varılması amacıyla Merkez Bankası ile Troyka dün önemli bir adım attılar. Finans sektöründe ortak bir dil buldular. Kıbrıs’ın mali gereksinimlerinin 10 milyar avronun altında olacağı değerlendirmesi olumlu bir gelişme olarak görülüyor. Ancak Troyka ile hükümet arasında doğal gazdan elde edilecek gelirin kullanımı konusunda ciddi görüş ayrılığı devam ediyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Başpiskopos Hrisostomos Kıbrıslırumların çalışmalarıyla yaratılan zenginliği kendisinin hayırsız olarak nitelediği Kıbrıslıtürklerin sömüreceğini belirtti ve 2004 yılında Anan planının benimsenmemesinden dolayı rahat olduğunu söyledi. “Annan Planı’nı kabul etseydik Kıbrıslıtürkler için çalışacaktık. Bizimkiler böylesi bir duruma dayanamayacaktı ve Kıbrıs’ı terk edeceklerdi ve sonuçta tüm ada Türkleştirilecekti” dedi.

Rus yatırımcıların Baf’a olan ilgisinde artış var. Son dönemlerde Rus yatırımcılar Baf’tan konut alımını hızlandırdılar. Bu arada Çinliler de bu bölgede konut satın almaya başladılar.


SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Tünelin ucunda ışık göründü. Merkez Bankası ile Troyka finans alanında anlaştı ancak hükümetin de onayı gerekiyor” başlığı altında Troyka ile müzakere süreci.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Ekonomik kriz koşullarında genelde çalışanların ücretleri azalırken, milletvekilleri yüksek maaş almaya devam ediyor. Avrupa’da en yüksek milletvekili maaşları İtalya’da. İtalyan milletvekilleri 11 bin 703 avro maaş alıyor. En düşük milletvekili maaşı ise 850 avro ile Macaristan’da. Kıbrıslı milletvekilleri ise temel maaş olarak 3 bin 640 avro alırken diğer ödeneklerle birlikte aylık maaşları 5 bin 315 avroya ulaşıyor. Yunanistan’da ise temel milletvekili maaşları 5 bin 781 avro.

DİKO liderliği Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak aldığı karar doğrultusunda parti seçmenlerini harekete geçirmek amacıyla yoğun bir çalışma içerisinde. Bu çerçevede DİKO Başkanı Maryos Karoyan hafta sonu Solya’da düzenlenen etkinliklere katıldı. Bu etkinliklere katılan DİKO’nun diğer ağır topları da partinin kararının yaşama geçirilmesinde kararlı olduklarını ortaya koydular. DİKO’da parti liderliğinin kararı ile uyuşmayan büyük bir çoğunluk ise Yorgos Lillikas’ın adaylığını destekliyor. Bu arada DİKO seçmeninin %9’u da Malas’a yönelmiş durumda.

HARAVGİ gazetesinin de bugünkü ana haberi “can sıkıcı koşullar olmaması için mücadele” başlığı altında Troyka ile müzakereler. Gazeteye göre, Kıbrıs’ı daha fazla durgunluğa götürmeyecek koşullarda kredi kullanma olanağı sağlanması amacıyla bir anlaşmaya varılmasını sağlamak için çalışmalar yoğun bir biçimde devam ediyor. Müzakere heyetinin dün Maliye Bakanlığı’nda gerçekleştirdiği maraton toplantılarda hükümet Kıbrıs’ın alternatif önerilerini biçimlendirdi. Bu öneriler Troyka heyetine gönderildi. Tarafların bugün yeniden bir araya gelmesi bekleniyor. Hükümet bu süreçte Hayat Pahalığı Ödeneği’ni güçlü bir biçimde savunuyor. Doğal gazdan gelecek gelirin borç ödenmesinde kullanılması yönünde Troyka’nın önerisine de şiddetli bir biçimde karşı çıkıyor. Kıbrıs doğal gaz geliri için Norveç modelinde bir yapılanmadan yana. Buna göre, doğal gazdan gelecek para özel bir fonda toplanacak. Bu fonda toplanan paranın bir kısmı alt yapı yatırımlarında, bir kısmı gelecek kuşaklar için özel bir kasada ve bir kısmı da borç ödenmesinde kullanılacak. Bu arada Troyka kâr getiren yarı kamusal kuruluşların özelleştirilmesinde ısrar ederken hükümet bunu kabul etmiyor. Taraflar arasında emeklilik konusunda da görüş ayrılığı var.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

AKEL kendi kesin tavrını belirlemek için Troyka ile hükümet arasındaki müzakerelerin tamamlanmasını bekliyor. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu doğal gaz konusunda Kıbrıs’ın egemenlik haklarının devrine, emeklilik sisteminin dağıtılmasına ve Kıbrıs’ı yıllarca geriye götürecek önerilere karşı olduklarını belirtti. “50 yılda yapılanların ortadan kaldırılmasını öngören önerileri kabul etmemiz söz konusu olamaz” dedi. Kiprianu bu arada diğer siyasi partilerle de çağrıda bulunarak, herkesin bu konuda tavrını netleştirmesini istedi.

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas ekonomik kriz nedeniyle memorandum imzalanması gerektiği konusunda halkın ikilem içine konmaması gerektiğini söyledi. Malas imzalanacak olan memorandumun büyüme perspektifi taşıması gerektiğini de vurguladı. Troyka ile müzakerelerde ilerleme olduğu haberlerini yorumlarken de Troyka’nın en azından Kıbrıs’ın bazı tezlerinin kabul etmesinin olumlu olduğunu belirtti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου