6/11/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 6 Kasım 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın Troyka ile memorandum imzalama süreci. Gazeteye göre, Troyka ile imzalanacak memorandumun üye devletler tarafından onaylanıp ilk kredi taksitinin alınacağı güne kadar Kıbrıs’ı zor günler bekliyor. Almanya’nın bu süreçte Kıbrıs’ta uygulanan şirketler vergisi ile kara para aklama konularını gündeme getireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Almanya Sosyalistler Partisi Meclis Grubu’nun Basın Sözcüsü Markus Gallander Filelefteros’a yaptığı bir açıklamada Merkel’in kendilerine Kıbrıs hükümeti ile müzakere sürecinde kara para aklama konusunu gündeme getireceği konusunda güvence verdiğini söyledi. Gallander kendilerinin de parti olarak Almanya Meclisi Kıbrıs’la ilgili karar almadan önce şirketler vergisinin arttırılmasını gündeme getireceklerini ifade etti. Gallander’e göre, Kıbrıs, Rus sermayesinin en fazla yatırım yaptığı ülke konumunda. Bu paranın kara para olduğu ve Kıbrıs’taki mali-kredi sistemi aracılığı ile aklandığı inancı da var. Bu arada Kıbrıs’ın Troyka ile müzakere süreci henüz boşlukta. Lefkoşa Troyka’nın adaya geliş tarihini belirtmesini beklerken, bu konuda bir durgunluk olduğu görüşünün yurt dışında hâkim olduğu gözlemleniyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Larnaka bölgesindeki iki kilise ile bir manastırdaki Yunan bayraklarının indirilip, yerlerine Türk bayrağı çekilmesi konusunda bazen işgal bölgesinde, bazen özgür bölgede yaşayan 43 yaşındaki bir Kıbrıslıtürk şüpheli görüldü ve hakkında tutuklama kararı alındı. Bayrakların indirilmesinin yanı sıra Celya’daki kiliseye Türkçe sloganlar da yazılmıştı.

Milletvekili seçimlerine kadar uzun bir süre olmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik çalışmalar partilerde hareketlenme yaratmış durumda. Yapılan son bir kamuoyu araştırmasına göre, bugün seçim olsa DİSİ %31,7 oranı ile birinci parti konumunda. AKEL ise %22,1 oranı ile ikinci konumda. AKEL Eylül ayına nazaran oylarını artırdı. AKEL’in Eylül ayındaki araştırmadaki oy oranı %19,7’ydi. DİKO’nun seçmen desteği %8,4 ve EDEK’in ise %6,3. Ekoloji Hareketi %2,7, EVROKO %2 ve ELAM da %0,8 oranında destek buluyor. DİSİ tüm ilçelerde birinci konumda ve %30’un üzerinde oy alıyor. Sadece Baf’ta %26,5 oranı ile %30’un altında. En yüksek oy oranına %38,5 ile Larnaka’da ulaşıyor. AKEL ise en yüksek oyu %29,1 oranı ile Mağusa’da, en düşük oranı ise %13,5 ile Baf’ta alıyor. Baf’ta DİKO %17,2 oranı ile en yüksek oy oranına ulaşıyor. EDEK de %16,9 oy oranı ile Baf’ta güçlü bir pozisyonda.
 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’taki Rus yatırımlarına ilişkin tartışmalar. Gazeteye göre, Kıbrıs’taki Rus yatırımlarına ilişkin Almanya’daki tartışmalar ciddi bir boyuta ulaştı. “Der Spigel” dergisinin konuya ilişkin yayını sonrası “bayrağı” devralan Alman siyasi partiler Rusların Kıbrıs’taki kara paralarını Almanya’nın finanse etmeyeceğini belirtiyorlar. Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü “Der Spigel” dergisinde yayınlanan verilerin incelendiğini açıklarken, Sosyal Demokratlar ile Yeşiller de konuyu gündemlerine aldılar. Bu tartışmalardaki amacın Rus sermayesinin Avrupa’da başka yerlere hareketini sağlamak olduğu ifade ediliyor. Bu arada Lefkoşa şirketler vergisinin kendisi için kırmızıçizgi olduğunu duyurdu ve Troyka’nın bu konuyu gündeme getirmediğine dikkat çekti. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu yaptığı açıklamada “Der Spigel”’in adını vermeksizin “Kıbrıs’ı uluslararası bir yatırım merkezi olarak yaralamak isteyen ve Kıbrıs’a iftiralarda bulunan bazı yayınlara” dikkat çekti. Kıbrıs’ın kara para ile mücadelede Avrupa müktesebatı ile uyumlu yüksek düzeyde yasal bir çerçeve oluşturduğunu ve bunu uyguladığını belirtti. Kıbrıs’ın bu yasal çerçeveyi uygulamasının Avrupa Konseyi’nin ilgili komisyonunda da 2011 yılının Ekim ayında tatmin edici olarak değerlendirildiğini hatırlattı. Bunların yanı sıra Kıbrıs’ın kara para ile mücadelede G20 ile Uluslararası Para Fonu’nun gözetiminde bulunan Financial Task raporlarına da girdiğini de ifade etti. Sözcü Kıbrıs bankalarına Rus tasarruflarının yatırılmasına ilişkin olarak ise, bunun temel nedenlerinin Kıbrıs’ta uygulanan sistemin çekiciliği ile çifte vergilendirmeden kaçınılması gibi bazı avantajlar olduğunu belirtti. Hükümet Sözcüsü Stefanu şirketler vergisiyle ilgili olarak ise, bu konunun Troyka tarafından hiç gündeme getirilmediğini söyledi. Hükümetin de bu konuyu tartışmadığını belirten Sözcü, aksi takdirde Kıbrıs ekonomisinin ciddi yaralar alacağına işaret etti. “Avrupa Birliği devletlerinde bu konuda farklı oranlarda olan bir uygulama var” dedi. Bu arada Cumhurbaşkanı adayı Nikos Anastasiadis’in Basın Sözcüsü Mitsopulos Kıbrıs’ın Troyka ile müzakere sürecinde yaşanan gecikmelerin gündemde olmayan çeşitli konuların tartışılmasına yol açtığını ve bunun da Kıbrıs ekonomisine olumsuz etkiler yaptığını söyledi. Kıbrıs’a yönelik eleştirilerin ve yayınların yabancı yatırımcıları olumsuz yönde etkilediğine de dikkat çekti.


SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Kıbrıs’taki şirketler vergisine ilgi var” başlığı altında Almanya’nın Lefkoşa Büyükelçisi’nin bazı açıklamaları. Gazeteye göre, SİGMA televizyon kanalında yayınlanan açıklamasında Almanya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Gabriela Linda Almanya’nın Kıbrıs’taki şirketler vergisi uygulamasına ilgi gösterdiğini, ancak bu konuda kararın Meclis tarafından alınabileceğini belirtti. Kıbrıs’ta şirketler vergisi yükseltilmeden Alman Meclisi’nin Kıbrıs’a yardım paketine onay vermemesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de “Bu soruya yanıt veremem. Ben ne söylersem söyleyeyim, bu sadece bir öngörü olur. Tartışmanın nasıl gelişeceğini öngöremem ve açık olan çok konu var” dedi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

EVROKO ile Ekoloji Hareketi seçmenlerini Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde serbest bırakma kararı aldı. Merkez siyasi alandan iki parti böylece uzun bir süredir bu yönde var olan açıklamalarını kesinleştirmiş oldu. İki partinin bu kararı sonrası DİSİ ile DİKO’nun tek turlu seçim perspektifi zayıfladı. İki partinin kararı Yorgos Lillikas’ın planlamasını da olumsuz olarak etkileyecek. Lillikas adaylık sürecinde merkezin tümünün temsilcisi olma hedefi ve alternatif iktidar stratejisi ile yola çıkmıştı. Gelinen noktada ise, sadece EDEK’ten destek alıyor.  

Kıbrıs’ta işsiz sayısı 39 bin 510’a yükseldi. İşsizlerin ödenebilmesi için emeklilik fonundan belli bir miktar para işsizlik ödenekleri fonuna aktarıldı. 2012 yılında işsizlik fonundaki açığın giderilmesi için bu fonun 37,4 ile 43,2 milyon avro arası bir paraya ihtiyacı var ve hükümet de bu konuda bir yasa tasarısını Meclis’e gönderdi.


HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “DİSİ ile DİKO Kıbrıs’ın altını oyuyor” başlığı altında. Gazeteye göre, Kıbrıs’ta şirketler vergisi ile ilgili tartışma devam ederken Hükümet Sözcüsü Stefanu bu konunun Troyka tarafından hiç gündeme getirilmediğini açıkladı. Bu arada DİSi’ye, DİKO’ya ve Cumhurbaşkanı adayı Nikos Anastasiadis’e yönelik olarak da, Kıbrıs’ı savunacakları yerde Kıbrıs’ın altını oyanların avukatlığını yaptıkları ve bu çevrelere kanıt bulma uğraşısı içinde oldukları eleştirisinde bulundu.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu 2013 seçimlerinin gerçekleştirileceği ortamda iç cephenin çok boyutlu bölünmesi yönünde muhalefetin uğraşıları olduğuna dikkat çekti. Kiprianu olumsuz bir ortamın yaratılması için uğraş verenlerin bu hedeflerine ulaşmak için Kıbrıs halkının çıkarlarına zarar vermekte hiç tereddüt etmediklerini dile getirdi.

Mağusa bölgesindeki seçim bürosunun açılışında konuşan Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas halkın 2013 Şubat seçimlerinde her adayı siyasi faaliyetleri, güvenirliliği ve ülkenin eşiğinde bulunduğu yeni döneme ilişkin önerileri temelinde desteklemeleri gerektiğini söyledi. Bu seçimlerin ekonomi, doğal gazın değerlendirilmesi ve özellikle Kıbrıs sorunu gibi konularda Kıbrıs’ın geleceğini belirleyeceğini ifade etti. Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak rakiplerinin ortaya koyduğu sıfır temelden müzakere ile gevşek federasyon tezlerinin Kıbrıs’ı de fakto ya da de jure taksime götürdüğüne işaret etti. Buna karşı kendisinin müzakere sürecinde üzerinde şimdiye dek anlaşmaya varılan ve Kıbrısrum tarafı için olumlu olan görüş birliklerini koruyarak, güçlü bir merkezi hükümeti olacak iki bölgeli iki toplumlu federasyonu hedefleyeceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas halk arasında var olan bankalara ilişkin endişeleri dile getirerek, geçmişte bu sektörde yaşananların tam bir açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Bankacılık sisteminin bankacılar lehine değil, bankalar lehine ıslah edilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου