19/11/12

Ομιλία του Κοράλ Ασιάμ, Γραμματέα Εξωτερικών Σχέσεων της ΝΤΕΒ-ΙΣ


16 Νοεμβρίου 2012

Αξιότιμε Πρόεδρε, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητά αδέλφια,

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι μαζί σας, στο Συνέδριο σας. Εκ μέρους της ΝΤΕΒ-ΙΣ σας χαιρετώ όλους με θερμά συντροφικά αισθήματα και εύχομαι κάθε επιτυχία στο 25οΣυνέδριο της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ.

Όπως γνωρίζετε, η φίλια και η αλληλεγγύη της ΝΤΕΒ-ΙΣ και της ΠΕΟ πηγάζει από την ίδια την ταξική τους ιστορία. Η ΝΤΕΒ-ΙΣ και η ΠΕΟ, που υπερασπίζονται την κοινή πατρίδα όλων των Κύπριων, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανώτατη αξία: την εργασία, διαχρονικά συνεχίζουν τον κοινό αγώνα και την αδελφική αλληλεγγύη. Οι συντεχνίες μας έδωσαν κοινούς αγώνες ακόμα και στις εποχές που αποκορυφώνονταν ο σοβινισμός και ο εθνικισμός στην Κύπρο. Γι αυτό το λόγο η ΠΕΟ έχει μια ιδιαίτερη θέση και σημασία για την ΝΤΕΒ-ΙΣ.

Η ΝΤΕΒ-ΙΣ,από την ίδρυση της το 1976, αντιστάθηκε σε αντιδημοκρατικές και φασίζουσες καταπιέσεις στο βορρά της χώρας μας. Προσπάθησε να οργανωθεί με τις αρχές του μαζικούκαι ταξικού συνδικαλισμού. Εμπνεύστηκε απότους μεγάλους ταξικούς αγώνες των ανθρακωρύχων το 1948 και τους εργατικούς αγώνες του 1958.Αυτοί οι αγώνες έγιναν πηγή έμπνευσης για μας. Οι ιδέες και αρχές αυτών των αγώνων φώτισαν το δρόμο μας. Με αυτή την ευκαιρία, θέλω κι από δω να αποτίσω τον οφειλόμενοφόρο τιμήςσε όλους τους εργατικούς ηγέτες που συνέβαλαν με κόπους και θυσίες τους για να φτάσουμε στο σήμερα.

Εμείς οι Κύπριοι ζήσαμε τον πόλεμο και μάθαμε το πραγματικό του πρόσωπο. Γι αυτό το λόγο ξέρουμε καλά τι σημαίνουν και τι τίμημα έχουν οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις που γίνονται σήμερα στην Μέση Ανατολή και σε άλλα μέρη του κόσμου. Γι αυτό το λόγο εκφράζουμε την αντίθεση μας στους απάνθρωπους πολέμους που προκαλούν μόνο δάκρυ, αίμα, προσφυγιά, φτώχια και δυστυχία.

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος με αντιθέσεις. Από την μια, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχιας, ανεργίας, μαζικής αθλιότητας και πείνας. Και από την άλλη μια μικρή μειοψηφία ζει μέσα σε χλιδή, υπερκατανάλωση και πολυτέλεια. Η κύριος λόγος για αυτή την κατάσταση είναι η λεγόμενη «Νέα Τάξη Πραγμάτων», δηλαδή το επιθετικό, επεκτατικό και εκμεταλλευτικόσύστημαπου επιβάλλουν οι κυρίαρχες δυνάμεις παγκοσμίως στους λαούς του κόσμου .

Η λεγόμενη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» είναι η νέαπαγκόσμια ηγεμονία του κεφαλαίουμέσω του νεοφιλελεύθερουμοντέλουανάπτυξης του καπιταλισμού. Είναι οι πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες, καταργούν τα κεκτημένα των εργαζομένων, απορυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και εξαφανίζουν το κοινωνικό κράτος. Ακριβώς γι αυτό το λόγο, έχει μεγάλη σημασία η αντίσταση και κοινός αγώνας των συντεχνιών σε παγκόσμιο επίπεδο εναντία στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Αγαπητοί φίλοι,

Η χώρα μας παραμένει ακόμα διαιρεμένη. Εμείς, που θέλουμε την επανένωση της Κύπρου μας, πάντα υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Λύση που θα οδηγήσει σε ένα κράτος ομοσπονδιακόμε μια και μόνη ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Η λύσηομοσπονδίας είναι το μοναδικό μοντέλο λύσης που θα υιοθετηθεί και από την ελληνοκυπριακή και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ταυτόχρονα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου των δυο κοινοτήτων. Η συντεχνία μας θα συνεχίσει τον αγώνα για την Ομόσπονδη Κύπρο που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα των εργαζομένων για μια τάξη πραγμάτων στην οποία θα ζουν αδελφωμένα, πιο ελευθέρα, πιο δίκαια και με περισσότερηευημερία.

Αξιότιμοι σύντροφοι,

Θα ήθελα να τονίσω ότι το Συνέδριο σας επαναβεβαιώνει την πιστή των συντεχνιών μας και όλων των μελών μας για τον κοινό αγώνα στην βάση ταξικής μας αδελφοσύνης για την επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων και την επανένωση της πατρίδας μας. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριο σας και στους φίλους που θα εκλεγούν.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την νίκη!

Ζητώ η ενότητα και η αλληλεγγύη των εργαζομένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου