28/11/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 28 Kasım 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “Kesintilere Aralık ayında başlanıyor” başlığı altında. Gazeteye göre, fedakârlık zamanı geldi ve önce kamu çalışanları ile kamudan emekli olanların kapısı çalınacak. Elde edilen bilgilere göre, hükümet maaşlarda ve emekli maaşlarında kesintilere Aralık ayında başlamak için bir yasa tasarısı hazırlıyor. Bunu başarması durumunda Aralık ayı maaşları ile 13. maaşlar kesintili ödenecek. Bu konuda bilgilendirilen devlet muhasebesi de sistemini yeni koşullara uyarlamaya çalışacak. Troyka ile varılan anlaşmaya göre, 1000 avronun üzerindeki maaşlardan %6,5 ile 12,5 arasında bir kesinti yapılacak. Bu oranlar 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren %3 oranında daha da yükseltilecek. Bugünkü verilere göre, devlet bütçesinden 12. ve 13. maaşlar için brüt 320 milyon avro, 12. ve 13. emekli maaşları için de 260 milyon avro ödeniyor. Bu yıl erken emeklilik kararı alanlar için de 65 milyon avro ikramiye ödenecek. Bugüne kadar 550 kamu çalışanı ile 334 eğitimci erken emeklilik için başvuruda bulundu. İkramiyelerin memorandumdan etkilenmeyeceğinin ortaya çıkması üzerine son hafta içerisinde erken emeklilik başvurularında bir durgunluk görüldü.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİKO Başkanı Maryos Karoyan 2008 seçimlerinde Tasos Papadopulos’un tavrı ile ilgili olarak dün ifade ettikleriyle Papadopulosçularla parti içinde yeni bir cephe açtı. Karoyan o dönemde Papadopulos’un seçimlerin ikinci turunda Dimitris Hristofyas’ın desteklenmesinden yana tavır aldığını belirtti. Karoyan’ın bu açıklaması Tasos Papadopulos Araştırma Merkezi’nin tepkisine neden oldu ve bu Merkez, Maryos Karoyan’ı yalan söylemekle suçladı. Bu açıklamaya üzerine Karoyan da bu Merkezin Yöneticisi Pantelidis’i açıklamalarıyla Yorgos Lillikas’a hizmet etmekle suçladı. Karoyan katıldığı bir radyo programında Dimitris Hristofyas’a 2008 yılında verdiği destek için özür dileyip dilemeyeceği yönünde bir soruyu yanıtlarken, partisinin o dönem Hristofyas’ı destekleme kararını nasıl aldığını izah etti. Karoyan’a göre, o dönem parti liderliğinin büyük oranda başka bir yönelimi vardı. Papadopulos ise Dimitris Hristofyas’tan yana bir eğilim içerisindeydi.  Karoyan “Hristofyas’ın desteklenmesi yönünde Papadopulos’un güçlü bir görüşü vardı” dedi ve bu görüşün partide ağırlıklı olarak dikkate alındığını ifade etti. Karoyan’ın bu açıklamasına anında tepki gösteren Papadopulos Araştırma Merkezi Müdürü Pantelidis bu ifadenin gerçeği yansıtmadığını ve Papadopulos’un ne kamuoyu önünde, ne de kapalı kapılar ardında Hristofyas ya da Kasulidis’ten yana herhangi bir pozisyon almadığını açıkladı. Papadopulos’un seçimlerin ilk turunun akşamı kendisine destek veren siyasi parti liderlerine 2. tura ilişkin herhangi bir karar almasının söz konusu olmadığını ilettiğini de söyledi.
 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi bankalardan ayrıcalıklı muamele görenlerin ortaya çıkarılmasına yönelik araştırma. Gazeteye göre, Kıbrıs Bankası ile Laiki Bankası’ndan ayrıcalıklı muamele gören kişilerin ve kurumların belirlenmesi için araştırma yapılması istendi. Konu Meclis’te tartışılırken bazı milletvekilleri Merkez Bankası ile Maliye Bakanlığı’nın bu konuda araştırma yapması gerektiği üzerinde durdular. Bu milletvekillerine göre, böylesi bir araştırma sadece bankaların yönetim kurulu üyeleri ve banka müdürleriyle sınırlı kalmamalı. Aynı zamanda siyasiler, siyasi partiler, partilerle bağlantılı şirketler de araştırılmalı. Ayrıca banka yöneticilerinin aldıkları bonusların araştırılması da talep edildi. Bu toplantı sırasında AKEL milletvekili Merkez Bankası eski başkanı Atanasios Orfanidis’in %0 ile 1 faizle kredi kullandığını söyledi. Bu arada bir DİSİ milletvekili de PİMCO ile Alvares ve Marşal şirketlerinin Kıbrıs bankaları ile ilgili olarak yaptıkları araştırmaların niteliğine ilişkin sorular sordu.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası Kıbrıs sorununda yeni bir sürecin başlamasına olanak verecek koşulların oluşturulması amacıyla temaslarına devam ediyor. Dün Atina’da Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos ile bir araya gelen Dovner bugün de Türkiye’ye gidecek. Dovner Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında dün Yunanistan Dışişleri Bakanı Avramopulos’u bilgilendirdi. Avramopulos da Kıbrıs sorununa prensipler temelinde bir çözümün bulunmasını ve Downer’in hizmetlerini hükümetinin desteklediğini ifade etti. Avramopulos bu arada Kıbrıs sorununun çözümü için öncelikle uluslararası toplumun ve uluslararası hukukun ilkelerine ve değerlerine saygı gösterilmesi gerektiği görüşünü de ifade etti.

Avrupa Birliği’nin Kıbrıslıtürklere mali yardımlarının şu anda var olan yasal çerçevede ve Konsey tüzüğü temelinde verilmesi ve bu yardımların yeniden birleşmeyi destekleyen faaliyetlerde kullanılması yönünde Avrupa Parlamentosu’nun Yunanlı üyesi Marietta Yannaku’nun dile getirdiği görüş dün Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi tarafından onaylandı. 44 milletvekili bu görüşten yana oy kullanırken iki üye de karşı oy kullandı. Bu arada Liberallerin doğrudan ticaret konusunu gündeme getirmeyi hedefleyen iki değişiklik önerisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul görmedi.


ALİTYA gazetesinin de bugünkü ana haberi “Bankalar dosyası açılıyor. Meclis banka üst düzey yöneticilerinin yüksek maaşları ve bonuslarıyla, bankacılara, partilere ve siyasetçilere verilen krediler ve partilerle bağlantılı olan şirketlerin silinen borçları hakkında bilgi istiyor” başlığı altında bankacılık sektörüne ilişkin dün Meclis’te gerçekleştirilen tartışma.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Vergi Dairesi’nin 2012’inin ilk on ayında topladığı vergide geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş var. Bu durum hükümetin yaptığı planlamanın yaşama geçmediğini gösteriyor. Bu arada uygulanan vergi affı sonucu Ekim ayında toplanan 50 milyon avronun geneldeki düşüşü sınırladığı görülüyor. 2012 yılının ilk on ayında toplanan vergi geçen yılın aynı dönemine kıyasla %1 oranında, yani 10 milyon avro düştü. Sadece Eylül ayı dikkate alındığında, vergi affı nedeniyle bu ayda toplanan vergilerde %37’lik bir artış oldu.

Son 4 yıl içerisinde 12 bin işletme kapandı. 2012 yılının ilk dokuz ayında kapanan işletme sayısı 4 bin oldu. Her gün 5 küçük işletme kapanıyor. Küçük işletmelerin %90’ı da risk altında bulunuyor.


HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Yasadışılığa başvuran herkes cezalandırılsın” başlığı altında dün Meclis’te bankalarla ilgili olarak gerçekleştirilen tartışma.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

PEO, memorandum çerçevesinde dayatılan önlemlerden rahatsızlık duyduğu ve alınacak önlemlerin iyileştirilmesi ya da tamamen ortadan kaldırılması için çalışanların uğraşıya devam edecekleri mesajını verdi. PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis memorandumun imzalanması öncesinde bu önlemlerin kabul edilmemesi için çalışanların ortaya koyacakları eylemlerle tavırlarını net bir biçimde göstereceğini ifade etti. PEO Yürütme Kurulu dün gerçekleştirdiği toplantısında hükümet ile Troyka arasında üzerinde anlaşmaya varılan memorandumdaki önlemleri değerlendirdi. PEO Yürütme Kurulu özellikle çalışanları ve iş ilişkilerini direkt olarak ilgilendiren önlemleri ele aldı. PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis toplantı sonrası yaptığı açıklamada konuya ilişkin daha bütünsel kararı Cumartesi günü toplanacak olan PEO Genel İdare Kurulu’nda alacaklarını söyledi. “İlk tespitimiz, memorandumda var olan ve çalışanları ilgilendiren önlemlerin sert ve acı verici olduğudur. Bu önlemler Avrupa Birliği’nin ve Troyka’nın neoliberal politikaları ve felsefesi yönündedir” dedi. Kiritsis bu arada memorandumun hemen imzalanması için baskı yapan siyasi güçler olduğunu hatırlatarak, Troyka ile sıkı müzakereler yapılmayıp “memorandumun derhal imzalanması gerekiyor” mantığı kabul edilmiş olsaydı, bu önlemlerin çok daha kötü olabileceğine dikkat çekti. PEO’nun bu önlemlerden duyulan rahatsızlığın yığınsal bir tepki ile ortaya koyulmasını tamamen mantıki ve doğal gördüğünü de ifade eden Kiritsis, bunun için diğer sendikal örgütlerle ortak anlayışın sağlanması sürecine girdiklerini belirtti. Kiritsis bu arada rahatsızlık duydukları önlemler arasında somut olarak Hayat Pahalılığı Ödeneği’nin sadece %50’sinin ödenecek olmasına ve emeklilik yaşının yükseltilmesine atıfta bulundu. SEK, PEO ve PASİDİ’nin bugün bu konuyu ele almak için bir araya geleceklerini de duyurdu.

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas EDON’un Limasol ilçe kongresinde gençlere seslenirken kendisinin Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda toplumu ileri götürecek olan gençlere, yeni teknolojiye ve yeni buluşlara destek vereceğini söyledi. Malas gençlere bir gelecek vizyonu çizdi ve umut verdi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου