21/8/13

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- 1 EYLÜL ORTAK AÇIKLAMASI




Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΠΣΟ καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου, ως Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη στην μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού. Τούτη η μέρα, για το κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο είναι μέρα καλέσματος για αγώνα με στόχο την επικράτηση της ειρήνης στην χώρα μας και παγκόσμια.

Με την ευκαιρία της 1 Σεπτεμβρίου, παγκόσμιας μέρας δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας σ’ όλους τους λαούς που αγωνίζονται για ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, για δημοκρατία, που ενώνονται στον κοινό στόχο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση. Ο ιμπεριαλισμός σε όλη την διάρκεια της ιστορίας, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί πολέμους και δυστυχία σε πολλούς λαούς. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φιλειρηνικές προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο που αγωνίζονται για παγκόσμια ειρήνη βασισμένη στον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη πραγμάτων.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα των Λαών στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, να αγωνίζονται και να διεκδικούν συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας στις χώρες τους.

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για μια κρίση του καπιταλισμού και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες και έχει οδηγήσει στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην υπόσκαψη του κοινωνικού κράτους και στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Η οικονομική ανισότητα, η εκμετάλλευση, η αθλιότητα και η φτώχεια για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, αυξάνεται περισσότερο από ποτέ. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στους λαούς αποτελούν πικρές συνταγές που στοχεύουν να γυρίσουν τους εργαζόμενους σε άλλες εποχές που νομίζαμε ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Τα μεγάλα προβλήματα της δραματικής αύξησης της ανεργίας, της μαζικής μετανάστευσης ανθρώπων, του νέου κύματος έξαρσης του ρατσισμού, της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και της μεγάλη καταστροφής στο περιβάλλον, είναι ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις ισορροπίες στον κόσμο και θέτουν την παγκόσμια ειρήνη σε κίνδυνο.

Αναπόφευκτα και στην χώρα μας, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Η επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας κάτω από μανδύα υποτιθέμενων πακέτων ¨διάσωσης¨ δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια υποδούλωσης των εργαζομένων και επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Εμείς από θέση αρχής συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας ώστε να μην φορτωθούν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης πάνω στην πλάτη της εργατικής τάξης και να μην ξηλωθούν κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, πολλές φορές ακόμα και με αίμα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, επιχειρείται από ακραίες, σοβινιστικές δυνάμεις η καλλιέργεια του ρατσισμού, του εθνικισμού και του νεοφασιμού. Ως εργαζόμενοι χρειάζεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα δημιουργούν ανάχωμα στην κοινωνία και να μην επιτρέπουν να περάσει το μίσος και η μισαλλοδοξία.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων αποτελεί σημαντικό όπλο στην ανάγκη αντίστασης στα σχέδια όλων όσων επιβουλεύονται τις κατακτήσεις μας, όλων όσων σχεδιάζουν για μας, χωρίς εμάς.

Ο πιο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός λαός είναι η συνέχιση της de facto διαίρεσης του τόπου μας. Ο αγώνας για την ειρήνη και την επανένωση της χώρας μας, είναι για μας  βασική και άμεση προτεραιότητα μας. Ξέρουμε ότι καμία κατάκτηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή όσο η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη.

Σταθερά και αταλάντευτα αγωνιζόμαστε για την επανένωση και αποστρατικοποίηση της Κύπρου, για την δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, χωρίς κηδεμόνες και χωρίς προστάτες.

Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο διεθνές επίπεδο να εντείνουν τις προσπάθειες τους για εξεύρεση συμφωνημένης λύσης, σημειώνοντας ότι η παρέλευση του χρόνου δεν βοηθά το στόχο της λύσης, αλλά αντίθετα βοηθά στην εδραίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Για το συμφέρον της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ζητούμε την  επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, με ειλικρινή διάθεση, χωρίς υπαναχωρήσεις και με σεβασμό στα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα θέματα.

Η κοινή βάση για τη λύση υπάρχει και αυτή είναι συμφωνημένη στις συμφωνίες ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων και υιοθετημένη από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

O στόχος μας είναι η λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και που θα προνοεί για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα βάσει των συμφωνιών 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου. Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στο στόχο μας.

Αυτή είναι η λύση που εξυπηρετεί τους κύπριους και που θα μετατρέψει την χώρα μας σε γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας.

Αρνούμαστε την διχοτόμηση. Τέτοιες καταστάσεις θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

O κοινός αγώνας των εργαζομένων για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου είναι μέρος του ευρύτερου αγώνα των λαών του κόσμου για παγκόσμια ειρήνη.

Καλούμε όλους τους Κύπριους να ενωθούν μαζί μας στην εκδήλωση που θα γίνει προς τιμή της 1η Σεπτεμβρίου, για να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τον κοινό αγώνα με στόχο την ειρήνη και την επανένωση. Σε αυτά τα πλαίσια, επαναλαμβάνουμε την θέση μας για άμεση αποστρατικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου μαζί με την λύση.

Καλούμε όσες οργανώσεις, Συνδικαλιστικές ή άλλα οργανωμένα σύνολα, συμφωνούν με το παρών κείμενο, να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας για να δώσουμε βροντερό μήνυμα ότι η λύση και η επανένωση του τόπου μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

PEO, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES


Nazi Almanyası’nın 1939’da insanlığa karşı başlattığı saldırı ile nazizmin ve faşizmin katlettiği milyonlarca kurbanının anısına 1 Eylül Dünya Sendikalar Federasyonu tarafından Sendikaların Dünya çapında Barış için Eylem Günü olarak ilan edilmiştir. Bu gün, her ilerici ve demokrat insan açısından ülkemizde ve dünya çapında barışın hâkim olması hedefiyle verilen mücadeleye çağrıyı teşkil etmektedir.

1 Eylül insan hakları ve çalışma hakları için, demokrasi için, eşitsizliklerin ve sömürünün olmayacağı daha iyi bir dünyanın inşası için mücadele eden bütün halklarla dayanışmamızı ifade etmemiz için uygun bir fırsatı teşkil etmektedir. Daha önceki tarihi dönemlerde de olduğu gibi, pek çok halkın savaşlar, bütün halkların özellikle alt katmanlarının büyük acılar yaşamasına yol açmaya devam eden emperyalist Yeni Dünya Düzeni’ne karşı, uluslararası hukukun ilkelerine saygı temelinde dünya barışı için mücadele eden dünyanın her yerindeki barış yanlısı ilerici güçlerle sesimizi birleştiriyoruz.

Bölgemizde ve tüm dünyada halkların kendi ülkelerinde gerçek demokrasi koşullarını talep etme ve bunun için mücadele etme hakkını savunuyoruz.

Dünyanın her yerinde çalışanlar öngörülenden çok daha uzun ve derin olduğu kanıtlanan bir krizin olumsuz sonuçlarını yaşamaktadırlar. Bu kriz kapitalizmin bir krizidir; eşitsizlikleri arttıran, çalışma ilişkilerini dağıtan ve sosyal devletin altını oyan neoliberal modelin krizidir.

Ekonomik eşitsizlikler, sömürü, sefalet ve yoksulluk dünya nüfusunun büyük kesimi için her zamankinden daha da çok artmaktadır. Halklara dayatılan sert kemer sıkma önlemleri emekçileri bir daha geri dönmemek üzere geride kaldığını sandığımız dönemlere geri döndürmeyi hedefleyen bir reçeteyi teşkil etmektedir.

İşsizliğin, insanların toplu göçünün artması, yeni ırkçılık dalgalarının yaygınlaşması, yaşanan iklimsel değişiklikler ve çevredeki büyük yıkım ile ortaya çıkan büyük sorunlar dünyada dengeleri olumsuz yönde etkilemekte ve barışı tehlikeye sokmaktadır.

Küresel kapitalist krizin sonuçlarından ülkemiz çalışanları da kaçınılmaz bir biçimde etkilenmiştir. Ekonomiyi “kurtarma” varsayımıyla gündeme getirilen paketler aracılığıyla sert kemer sıkma önlemlerinin dayatılması çalışanları köleleştirme ve çalışma yaşamını ortaçağa döndürme çabasından başka bir şey değildir.

Kapitalist krizin yükünün işçi sınıfının sırtına yüklenmemesi ve çalışanların çetin mücadelelerle hatta çoğu kez kanlarını vererek elde ettikleri kazanımların ve hakların yok edilmemesi için biz ilkeli bir biçimde mücadele etmeye ve mücadeleyi daha da yoğunlaştırmaya devam etmekteyiz.

Bu koşullarda, bazı uç güçler ırkçılık, milliyetçilik ve neofaşizmi yaygınlaştırmaya teşebbüs ediyorlar. Toplum içinde kin ve düşmanlığa geçit vermeyecek siperleri oluşturacak inisiyatif ve eylemleri emekçiler olarak yaşama geçirmemiz gerekmektedir.

Çalışanların kazanımlarını yok etmeyi planlayanlara karşı direniş gereksiniminde çalışanlar arasındaki dayanışma önemli silahı teşkil etmektedir.

Kıbrıs halkının karşı karşıya olduğu en ciddi tehlike ülkemizde defakto bölünmenin devam etmesidir. Barış ve ülkemizin yeniden birleşmesi için mücadele bizce temel ve acil önceliğimizi teşkil etmektedir. Yurdumuz bölünmüş bir durumda kalmaya devam ettiği sürece, çalışanların hiçbir kazanımının kalıcı ve istikrarlı olamayacağını biliyoruz.

Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi, yabancı askeri güçlerin varlığından kurtulması, vasiler ve hamiler olmaksızın, tüm Kıbrıslılar için barış, güvenlik ve refah koşullarının yaratılması için istikrarlı ve kararlı bir biçimde mücadeleye devam ediyoruz.

Zamanın geçmesinin çözüm hedefine değil, tam aksine mevcut durumun kalıcılaşmasına yardımcı olduğunu kaydederek, üzerinde anlaşmaya varılacak bir çözümün bulunması için uluslararası düzeyde ilgili bütün tarafları çabalarını yoğunlaştırmaya çağırıyoruz. Kıbrısrum ve Kıbrıstürk toplumunun çıkarı için, görüşmeler sürecinin bugüne kadar üzerinde anlaşmaya varılmış olanlara saygı gösterilerek ve bunlardan geriye gidilmeksizin, samimi ve iyi niyetle yeniden başlamasını talep ediyoruz.

Çözüm için üzerinde anlaşmaya varılmış olan ortak zemin mevcuttur; iki toplum arasındaki Doruk Anlaşmaları’nda zaten üzerinde anlaşmaya varılmış olan zemin budur ve bu BM Güvenlik Konseyi kararları tarafından benimsenmiştir.

Hedefimiz, 23 Mayıs ve 1 Temmuz anlaşmaları temelinde tek egemenlikli, tek vatandaşlıklı ve tek uluslararası kimlikli bir devleti öngören ve BM’nin ilgili kararlarında belirtildiği şekilde iki toplumun siyasi eşitliğinin olacağı iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümüdür. Hedefimize istikrarlı bir biçimde bağlı olmaya devam ediyoruz.

Bu, Kıbrıslılara hizmet edecek olan ve yurdumuzu tüm bölgemiz için barış ve güvenlik köprüsü haline getirecek olan çözümdür.

Biz yolumuzu asla şaşırmayacağız. Taksim ne hoşgörüyle karşılanabilir, ne de kabul edilebilir. Taksimin sonuçları Kıbrıs ve Akdeniz’in bu geniş bölgesi için yıkıcı olacaktır.

Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için çalışanların ortak mücadelesi dünya halklarının küresel barış için mücadelesinin bir parçasıdır. Bu çerçevede, çözümle birlikte tüm Kıbrıs’ın derhal askersizleştirilmesi yönündeki tezimizi tekrarlıyoruz.

Barışın ve yeniden birleşmenin başarılması hedefiyle ortak mücadeleyi güçlendirmeye devam etmek için tüm Kıbrıslıları 1 Eylül’de yapılacak etkinlikte bizimle birlikte olmaya çağırıyoruz.

Çözüm ve ülkemizin yeniden birleşmesinin en önemli öncelik olduğu mesajını güçlü bir şekilde duyurabilmemiz için, bu metinle hemfikir olan tüm örgütleri, sendikal ve örgütlü yapıları seslerini bizimle birleştirmeye çağırıyoruz.

PEO, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου