21/11/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 21 Kasım 2012



FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka ile müzakereler. Gazeteye göre, memorandum imzalanması ya da imzalanmaması konusunda kritik anlardan geçiliyor. Hükümet ile Troyka’yı ayıran mesafe büyük. Doğal gaz, emeklilik ve özelleştirmeler konularında taraflar çatışma halinde. Hükümet Troyka’nın tavırlarını şantaj olarak nitelendiriyor. Troyka’nın doğal gazdan sağlanacak gelirin bütçe aracılığı ile kredi ödenmesinde kullanımını talep ettiği belirtiliyor. Troyka ise kendi açısından bu konuya farklı bir yorum getiriyor. Doğal gazdan sağlanacak gelirin uluslararası pratik temelinde doğru bir biçimde kullanılacağını güvence altına almak istediğini belirtiyor. Filelefteros’un açıkladığı bir belgeye göre, Troyka doğal gazdan sağlanacak geliri yönetecek bir fonun oluşturulması için yasal düzenleme istiyor. Şeffaflığın, sorumluluğun ve esnekliğin hâkim olması için bu fonun güçlü bir yasal zemine ve uluslararası alanda kabul gören pratik yönetim yapısına sahip olması gerektiği görüşünü savunuyor. Hidrokarbon sanayisinin ve kredinin ödenmesinin gereksinimlerini dikkate alarak girdilere ve çıktılara ilişkin net yasaların Kıbrıs bütçesinin bir parçası haline dönüştürülmesinin gerektiğini kaydediyor. Troyka Kıbrıslı yetkililerden bir ilk adım olarak ilgili yasal çerçeveyi ortaya koymalarını istedi. Daha sonra da birlikte üzerinde bir anlaşmaya varacakları detaylı bir eylem programı konusunu gündeme getirdi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Birleşmiş Milletler seçimler sonrası sonuç alıcı bir şekilde müzakere sürecini canlandıracak koşulları oluşturmaya çalışıyor. Aleksander Dovner bunun için dünden itibaren Lefkoşa’da taraflarla ayrı ayrı görüşmelere başladı. Dovner görüştüğü kişilere ziyaret programına garantör güçleri de koyduğunu söyledi. Momentumun korunması şimdi seçim sonrasına ertelemiş durumda. Dovner dün hem Cumhurbaşkanı Hristofyas, hem de işgalci lider Eroğlu ile ayrı ayrı görüştü. Birleşmiş Milletler’in yapılan kamuoyu araştırmalarını incelediğini ve üç adaydan birinin önde olduğunu gördüklerini belirtti. Dovner seçimlere kısa bir süre kala Ocak ayında tekrar Kıbrıs’a gelecek. Bu ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı adayları ile görüşmelerde bulunma olasılığı da var. Dovner bu arada özgür bölgede yapılan kamuoyu araştırmalarında halkın çözüm konusunda hayal kırıklığı ifade etmesinin kendilerini endişelendirdiğini de ifade etti.

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “Troyka gidiyor, görüş ayrılıkları kalıyor” başlığı altında Troyka ile devam eden müzakereler. Gazeteye göre, göstergelerin tümü hükümet ile Troyka arasındaki müzakerelerde temel konularda var olan görüş ayrılıklarının devam ettiğini gösteriyor. Kıbrıs müzakere heyeti dün akşam Maliye Bakanlığı’nda bir araya gelerek bir durum değerlendirmesi yaptı. Bu değerlendirme sonrası kendi öneri paketini hazırlayarak Troyka’ya gönderdi. Maliye Bakanı Vasos Şarli Troyka heyetinin kaldığı otele giderek bu önerileri Troyka heyetinin başkanına sundu. Bundan sonrasında bu önerilerin içeriği ile bu önerilere Troyka’nın göstereceği tepkiler sürecin nasıl gelişeceğini belirleyecek. Elde edilen bilgilere göre, Kıbrıs müzakere heyeti kırmızıçizgi olarak gördüğü noktalarda ısrarını sürdürüyor. Yarı kamusal kuruluşlarla ilgili son bir öneri olarak bunlardan elde edilen kârın bir kısmının borç ödenmesinde kullanılması önerisi yapıldı. Doğal gazdan sağlanacak gelirin bir kısmının da borç ödenmesinde kullanımı kabul edildi. Hükümet bu arada kamuda ve yarı kamusal kuruluşlarda çalışan memurlardan yapılacak kesintilerde bir miktar artış yapılması düşüncesi üzerinde de çalıştı. Bu konuyla ilgili olarak Kamu Çalışanları Sendikası PASİDİ liderliği nezdinde de bir zemin yoklaması yapıldı ve sonra da bu düşünce şu an için terk edildi. Ancak bunun daha sonra önerilere tekrardan eklenmesi olasılığı var. Bu arada Cumhurbaşkanı Hristofyas süreçle ilgili bilgi vermek için bugün siyasi parti liderleriyle bir araya gelecek. Bu toplantının belirleyici nitelikte, çünkü Cumhurbaşkanlığı memorandumun imzalanması için adım atmada ortak görüşe ulaşmayı hedefliyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

İtalyan petrol şirketi ENİ ile müzakerelere bugün başlanıyor. ENİ’den üst düzey bir heyet Ticaret Bakanı ve Danışma Komitesi üyeleri ile bir araya gelecek. Toplantının amacı Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki 2. ve 3. parsellerde arama çalışması yapması için gerekli izinlerin verilmesine ilişkin sözleşmelerin imzalanması. İtalyan ve Kore şirketi ile özlü müzakereler yarın başlayacaktı, ancak İtalyan şirketinin talebi üzerine Ticaret Bakanı Neoklis Silikiyotis şirketin temsilcileriyle bugün görüşmeyi kabul etti. Bakan 26 Kasım tarihinde de 11. parsel için TOTAL şirketi temsileriyle görüşecek. Bu arada Fransız şirketi 9. parseli de istiyor. Bu parseli Rus NOVATEC ve KGB de istiyor. Bu şirketlerle birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı görüşüleceği henüz netleşmedi. Bu şirketlerin temsilcileri ile müzakerelerin yoğun bir biçimde yapılması kararlaştırıldı. Ancak görüşmelerin bu evresinde kesin bir anlaşmaya varılması beklenmiyor.

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Müzakereleri katlediyor” başlığı altında. Gazeteye göre, Troyka ile müzakerelerin kritik bir anında Cumhurbaşkanı Hristofyas Troyka’ya karşı saldırıda bulundu ve tartışmaları tekrardan sıfır noktasına taşıdı. Psevda köyünde yaptığı bir konuşmada memorandum karşıtı bir tavır aldı. Yarı kamusal kuruluşların satılmasına karşı olduğunu ifade edip ideolojik temelde bir tavır takınırken, doğal gaz konusunda da “Küresel ekonomik krizden nasıl çıkılacağına ilişkin gündemdeki tartışmalarda devletin rolü büyük önem taşımaktadır. Aşırı neoliberal görüşler ifade edenler krizi, sosyal devleti küçültmek ya da ortadan kaldırmak ve bunun sonucu devletin rolünü sıfırlamak için bir fırsat olarak görüyorlar. Hepimizin istediği daha sonuç alıcı bir devlettir. Ancak sonuç alıcı bir devlet başka, büyük balığın küçük balığı yediği ve güçsüzlerin yaşamasının zor olduğu orman kanunlarının var olduğu bir devlet başkadır” dedi. Troyka’nın küçük balığı yiyen büyük balıktan yana bir tavır içinde olduğunu vurguladı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Başpiskopos Hrisostomos dün Troyka heyetinin başkanları ile görüştü. Başpiskopos’un talebi üzerine gerçekleşen bu görüşme sırasında, Başpiskopos Troyka heyetinden bir kredi sözleşmesiyle halka zaman verilmesini istedi. Görüşme sonrası yaptığı açıklamada, suyun yoluna girdiğini belirterek müzakere süreciyle ilgili olarak iyimser olduğunu belirtti. Bu arada hükümete de popülizm yapmaktan vazgeçmesi ve halka gerçekleri söylemesi çağrısında bulundu.

HARAVGİ gazetesinin de bugünkü ana haberi Troyka ile müzakerelerde gelinen son nokta. Gazeteye göre, Troyka’nın kabul edilemez taleplerinde ısrarı sonrası önümüzdeki 24 saat içerisinde ciddi kritik siyasi kararların alınması bekleniyor. Troyka hem Kıbrıs’ın egemenlik alanına, hem de kurumsal yapılarına yönelik sosyal bütünlüğü ve iş barışını tehlikeye sokacak görüşlerinde ısrar ediyor. Cumhurbaşkanı Hristofyas gelinen nokta ile ilgili olarak siyasi parti liderlerini bugün detaylı bir şekilde bilgilendirecek ve bundan sonrasına ilişkin görüş alış verişinde bulunacak. Troyka ile temel görüş ayrılığı doğal gazdan sağlanacak gelirin tam kontrolü, emeklilik sisteminin felsefesinin değiştirilmesi, memorandum süresince Hayat Pahalılığı Ödeneği’nin dondurulması ve sonrasında da tıraşlanması ve yarı kamusal kuruluşların özelleştirilmesi konularında ortaya çıktı. Finans sektörü ile ilgili olarak da görüş ayrılıkları var. Bu konuda en temel anlaşmazlık ipotek altındaki mülklerin satış zamanı ile ilgili. Hükümet bu konuda kişilerin oturdukları evlerde satışın beş yılda yapılmasını isterken, Troyka bunun iki yılda olmasında ısrar ediyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas dün Limasol’daki seçim bürosunun açılışında yaptığı konuşmasında ülke ve halk açuısından geleceğe yönelik umut dolu mesajlar verdi. Limasollular da Malas’ı sıcak bir biçimde bağırlarına basarken bu zor mücadelede kendisi ile birlikte olacaklarını belirttiler. Malas’ın Limasol seçim bürosu sorumlusu milletvekili Hristos Mesis de Malas’ın adaylığını zafer adaylığı olarak niteledi ve Malas’ın günümüzün sorunlarına yanıt verecek çağdaş bir şahsiyet olduğunu vurguladı.

PEO ile SEK inşaat sektöründe 48 saatlik grev ilan ettiler. Perşembe ve Cuma günleri 46 bin çalışan greve giderek hem işverenlerin keyfi, aşırı ve akıl dışı taleplerinin kabul edilmeyeceği yönünde herkese mesaj verecekler. İnşaat sektörü çalışanları işverenlerin keyfi tavırları karşısında grev silahını kullanmaktan başka seçenekleri kalmadığını duyurdular. İş kolunda toplu sözleşmeler 2010 yılından beri askıda ve sendikal hareketin bu konuda bir anlaşmaya varılması uğraşıları işveren örgütünün olumsuz tavrı nedeniyle mümkün olmadı.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου