16/11/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 16 Kasım 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Merkez Bankası Başkanı’nın dün Troyka ile müzakereleri yürüten heyetle görüşmesi. Gazeteye göre, Merkez Bankası Başkanı dün aralarında Maliye Bakanı ile Ticaret Bakanı’nın da yer aldığı Kıbrıs müzakere heyeti ile görüşmesinde Troyka ile önümüzdeki birkaç gün içinde müzakere imzalanması için tüm uğraşın ortaya konmasını istedi. Ekonominin dayanma gücünün sınırına gelindiğine dikkat çekti. Elde edilen bilgilere göre, ekonomiye destek verebilmeleri için rekor bir sürede kredi bulunarak bankaların yeniden sermayelendirilmelerinin gerekliliği üzerinde durdu. Bu arada Merkez Bankası Başkanı’nın müzakere heyetine verdiği bilgilere göre, Troyka Kıbrıs bankalarının yeniden sermayelendirilmeleri için gerek duyulan miktara ilişkin ilk değerlendirmesini yeniledi ve rakamı biraz aşağı indirdi. Uluslararası Para Fonu tarafından da kredi verilebilmesi için Kıbrıs’ın borçlarının Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla’nın sürdürülebilir olarak görülen %120 civarında olmasını sağlayacak yollar olduğunu da belirtti. Bu arada Uluslararası Para Fonu’nun Basın Sözcü Vekili William Merey dün yaptığı açıklamada Troyka’nın Kıbrıs’taki heyetinin çalışmalarına devam ettiğini söyledi ve “ne olacağını göreceğiz” dedi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Gelen göçmenler nedeniyle sürekli olarak artmakta olan Kıbrıs’ın nüfusu bir milyona yaklaştı. Kıbrıs’ta doğal olarak ve göç nedeniyle yaşanan nüfus artışı diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerle kıyaslandığında Kıbrıs’taki nüfus artış oranın yüksek olduğu görülüyor. Bu arada mevcut verilere göre, Kıbrıs’ta nüfus yaşlanmakla birlikte, Kıbrıs Avrupa Birliği ortalamasının üstünde genç bir nüfusa sahip. Kıbrıs İstatistik Dairesi’nin verilerine göre Kıbrıs’ın nüfusu 952 bin 100 ve bu da Avrupa nüfusunun sadece binde ikisini oluşturuyor. Malta ile Lüksemburg’tan sonra Avrupa Birliği içerisinde en düşük nüfusa sahip üçüncü ülke olan Kıbrıs’ta nüfus yoğunluğu Avrupa Birliği ortalamasının altında ve her kilometre kareye 103 kişi düşüyor. Avrupa’da ise bu rakam ortalama 117. Malta ise düşük nüfusuna rağmen, kilometre kare başına 1316 kişi ile Avrupa Birliği’nde nüfus yoğunluğu en çok olan ülke konumunda. Bu rakam Hollanda’da 492. İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, Kıbrıs’ta nüfus artış hızı 2011 yılında %2,6 olarak gerçekleşti. Avrupa Birliği’nde bu oran ortalama %0,3. Kıbrıs’ta nüfus artışının temelinde ülkeye gelen göçmenler var. 2011 yılında Kıbrıs’a 18 bin 142 göçmen geldi. Bu arada Kıbrıs doğal nüfus artışı oranı açısından İrlanda’nın ardından Avrupa Birliği’nde ikinci ülke konumunda. Kıbrıs’taki doğal nüfus artışı ise her bin kişiye 4,9. Oysa bu oran Avrupa Birliği’nde ortalama 0,8. İrlanda’da ise 10,3.


POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “Hristofyas yeniden kredi oyunu oynuyor” başlığı altında. Gazeteye göre, son anda dahi Cumhurbaşkanı Hristofyas Avrupa Birliği dışında kredi arayışında. Hristofyas hem devletlerden, hem de özel yatırımcılardan kredi arıyor. Cumhurbaşkanı Hristofyas sendikacılarla yaptığı görüşmede bu durumu ifade etti. Bu arada Troyka’nın koşullarının kabul edilemeyeceği görüşünü ifade etmeye de devam ediyor. Kıbrıs’ın bulacağı 3-5 milyar avroluk bir kredi ile 2013 yılı sonuna kadar ekonomik gereksinimlerin karşılanabileceğini ve bu durumda bankaların doğrudan Destek Mekanizması’ndan kredi almaları koşullarının ortaya çıkabileceğini düşünüyor. Böylesi bir durumda bankaların borçları Kıbrıs’ın borcu olarak değerlendirilmeyecek. Bu durumun önümüzdeki birkaç gün içinde netleşmesi bekleniyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

RİK hesabına yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Nikos Anastasiadis seçmenlerin tercihinde birinci sırada olmaya devam ediyor. Bu araştırma sonuçlarına göre, seçimlerin birinci turunda Nikos Anastasiadis %36,8, Stavros Malas %22,8 ve Yorgos Lillikas da %18,9 oranında bir desteğe sahip. Anastasiadis seçimlerin ikinci turuna ilişkin senaryolarda da net bir farkla önde. Anastasiadis ikinci turda Stavros Malas ile yarışması durumunda %44,6, Malas ise %29,2 oranındaki destek buluyor. İkinci tura Nikos Anastasiadis ile Yorgos Lillikas’ın kalmaları durumunda ise Lillikas’ın %30,7 oranındaki desteğine karşı Anastasiadis %38,8 oranında bir destek buluyor. Seçimlerin ikinci turuna Malas ile Lillikas’ın geçmesi durumunda ise Malas %34,8 ve Lillikas da %25,8 oranında destek buluyor. Kamuoyu yoklamasına katılanların %58’i bu seçimlerden Anastasiadis’in galip çıkacağına inanıyor. Üç aday arasında Kıbrıs sorununu yönetim konusunda bir karşılaştırma yapıldığında, Anastasiadis en iyi durumda olan aday olarak öne çıkıyor. Anastasiadis iç hükümet konuları, Kıbrıs’ın çıkarlarının uluslararası alanda savunulması, Troyka ile müzakere yapma ve ekonomik krizi yönetmede de rakiplerinin önünde. Kamuoyu araştırmasında partilerin seçmenlerinin destek verdikleri aday etrafında toparlanması oknusunda da DİSİ %92,5 oranı ile önde bulunuyor. Yorgos Lillikas’a oy vereceği belirten EDEK seçmenlerinin oranı ise %77,5 iken, Stavros Malas’a oy vereceğini belirten AKEL seçmenin oranı ise %71,8. DİKO’da ise durum değişik. Partinin destek verdiği Nikos Anastasaidis’e oy vereceğini belirten DİKO’lu seçmenlerin oranı sadece %29. DİKO’lu seçmenlerin %44,9’u Yorgos Lillikas’a, %13’ü de Stavros Malas’a oy vereceğini belirtiyor. Seçmenlerini tercihlerinde serbest bırakma kararını alan EVROKO’da ise %47,4 oranında bir seçmen kitlesi Yorgos Lillikas’a ve %31,6 oranında bir kitle de Anastasiadis’e oy vereceği ifade ediyor. Ekoloji Hareketi seçmenlerinin ise %17,6’sı Anastasiadis’e, %11,8’i Malas’a, %35,3’ü de Yorgos Lillikas’a oy vereceğini belirtiyor.


SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi bankalar hakkında hazırlanan rapor. Gazeteye göre, Kıbrıs bankaları hakkında uzmanların hazırladıkları raporda banka yöneticileri ile kadroları hakkında cezai suç tespiti yapılması durumunda konu Başsavcılığa götürülecek. Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis Meclis’e gönderdiği bir mektupta bunu net olarak ifade etti. Merkez Bankası Başkanı bu arada bu konuda araştırma yapma yetkisi verilen kurumun görev koşullarını da Meclis’e iletti. Araştırmada iki büyük bankanın uğradıkları zararın hangi koşullarda gerçekleştiği üzerinde durulacak. Bu araştırmayı yapan şirketin sözleşmesi Şubat ayında sona erecek. Bu arada Pimco şirketinin kontrol çalışmaları da devam ediyor. Bankalar hakkında bağımsız bir komisyon da çalışma yapıyor. Bu komisyon işin henüz başında olmasına rağmen, bankacılık çevrelerinden çok ilginç şeyler duyduğu belirtiliyor.
 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi yasadışı devletin ilanın 29. yıldönümü nedeniyle AKEL’in dün akşam düzenlediği protesto ekinliği. Gazeteye göre, bu etkinlikte konuşan AKEL Genel Sekreteri Andros Kipriyanu Şubat ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halkın mutasyonlara uğramayan ve sahte vatanperverlikler ortaya koymayan, halka dürüst olarak hitap eden, Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek için tek yolun ilkelerde tutarlılık, üzerinde anlaşmaya varılanlara bağlılık olduğunu bilen Stavros Malas’a güven göstereceğini söyledi. Anastasiadis ile Lillikas’ın küçük siyasi hesaplarla seçimlerde izlenim yaratma hedefiyle Kıbrıs sorununa yaklaştıklarını ifade eden Kiprianu, Kıbrıs sorununda içinden geçilen bu kritik aşamada ülkenin ne Lillikas’ın retorik söylemlerine, ne de Anastasiadis’in tehlikeli mutasyonlarına emanet edilemeyeceğini vurguladı. Andros Kiprianu konuşmasında “Özellikle ekonomide zorluklarla karşı karşıya olduğumuz bugünkü koşullarda, kimileri Kıbrıs sorununu akıllarında ikinci sıraya koydular. Ancak sonuçta Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunamazsa, şu anda yönetmeye çalıştıklarımızdan, gelecek için inşa etme mücadelesinde olduklarımızdan hiç birinin anlamı olmayacaktır. Çünkü çözümsüzlük tüm olumsuz sonuçlarıyla taksim demektir” dedi. Bu koşullarda Kıbrıs sorunun çözümü için her zamankinden fazla çalışılması gerekliğine vurgu yaparken de “Türkiye bugün sadece Kıbrıslırumları tahrik etmiyor, Kıbrıslıtürkleri de tahrik ediyor. Türkiye Başbakanı “Kıbrıs diye bir ülke yok” diyerek tüm Kıbrıslıları tahrik ediyor. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri ona “eğer Kıbrıs diye bir ülke yoksa ülkemizde ne işiniz var?” yanıtını verdi. Sayın Erdoğan Kıbrıs’ın var olduğunu çok iyi biliyor. Yaklaşık bir yıl önce Kıbrıslıtürklerin kitlesel eylemlerine öfkelenerek “Türkiye gitsin diyorlar. Sen kimsin? Orada benim askerlerim, şehitlerim ve gazilerim var, stratejik çıkarım var” diyen Sayın Erdoğan’ın bizzat kendisi değil miydi? Kıbrıslırumlar ve Kıbrıslıtürkler ona hep birlikte bir tek sesle kim ne olduğumuz ve ne istediğimiz yanıtını verelim” dedi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου