9/11/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 9 Kasım 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka ile müzakere süreci. Gazeteye göre, Kıbrıs’ın Troyka ile bir anlaşmaya varması konusundaki haberler çelişkili. Bu arada kamu ekonomisi ile bankaların dayanma gücü son sınıra çok yaklaşmış durumda. Bu koşullarda adaya gelen Troyka heyeti ile müzakerelere bugün başlanıyor. Bu arada hükümet dün Meclis Genel Kurulu’nda tüm gün süren yoğun müzakereler sonrası siyasi partiler arasında uzlaşmaya varılarak acil niteliğinde bir yasa tasarısı onaylandı. Bu tasarının onaylanmasıyla bankaların nakit olarak güçlendirilmesine olanak sağlayacak 3 milyar avroluk devlet güvencesi verildi. Bu rakam önceleri 6 milyar olarak öngörülmüştü. Yasa tasarısı Meclis’ten geçer geçmez yarım milyar avroluk bir kısmı hemen serbest bırakıldı. Bu arada Troyka ile kısa süre içerisinde bir anlaşmaya varılması beklenmiyor. Maliye Bakanlığı özel bir ihtiyatlılık içerisinde. Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı bir açıklamada Troyka heyetinin adaya tekrardan gelebileceği mesajı veriliyor. Bununla birlikte Merkez Bankası finans-kredi sisteminde bir anlaşmaya varılabileceği görüşünü taşıyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Dün Lefkoşa’da elektrikler kesildi. Lefkoşa’nın büyük bir kısmına elektrik veren Atalassa’daki ara istasyonda yaşanan sorun nedeniyle Lefkoşa, güneyindeki köyler hariç, elektriksiz kaldı. Bu arıza ile ilgili olarak araştırma yapılıyor. Bu arada Vasiliku’daki beşinci elektrik üretim ünitesine düşen yıldırım nedeniyle Limasol’da dün öğleden sonra elektrik kesintisi yaşandı.

Brüksel tam üyelik müzakerelerini yoğunlaştırma istemesi durumunda Ankara’ya topun kendilerinde olduğu mesajını vermeye hazırlanıyor. Avrupa Komisyonu’nda birçok kez Ankara’ya arka çıkan bazı yetkililer artık Ankara’nın tavrından rahatsız olmaya başladılar. Türk yetkililerinin kamuoyuna yaptıkları son açıklamalar ve Ankara’nın Avrupa Birliği’nin kurumsal bir organı olan Dönem Başkanlığı’nı tanımama tavrı bu yetkilileri rahatsız etti. Komisyon’un genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Fule Milliyet gazetesine yaptığı bir açıklamada Türklere sorumluluklarını hatırlattı. Kıbrıs sorununun çözülmesi durumunda Türkiye’nin tam üyelik sürecin “koşar” vaziyete geçeceğini söyledi. Türkiye’nin imzalamış olduğu protokolden kaynaklanan Kıbrıs ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi. Bunun gerçekleşmesi durumunda Komisyon’un bugün askıda olan sekiz başlığın görüşülmesini talep edeceğini söyledi. Bunun yanı sıra süreçleri bloke ederek ve sürekli “haklıyız” diyerek bunun olamayacağına da dikkat çekti. Son olarak da Türkiye ile ilgili son ilerleme raporuna gerekli önemin verilmemesinden dolayı şikâyette bulundu.

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs Hava Yolları’nın kurtarılması planı. Gazeteye göre, Kıbrıs Hava Yolları’nın kurtuluş reçetesi olarak uzman kurum Air France Consulting şirketi tarafından hazırlanan rapor 407 memurun kadro fazlası olarak işten çıkarılmasını, çalışmaya devam edecek olanların maaşlarının önemli derecede düşürülmesini, yeni çalışma saatlerinin belirlenmesini, toplu sözleşmelerden kaynaklanan bazı yanlışlıkların düzeltilmesini, yeni uçuş noktaları belirlenmesini ve uçuşlarda verimliliğin arttırılmasını öngörüyor. Kurumun bunu uygulaması durumunda, uygulamanın ikinci yılında 1 milyon 729 bin avro kâra geçeceği belirtirken, buna ulaşılana kadar kurumun nakit sorunu yaşamaması için bugün kuruma verilen 45 milyon avronun ötesinde 60 milyon avroya varan bir yatırıma ihtiyaç duyulacağı görüşü de raporda yer alıyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Kıbrıs’ın beş üniversitesinin rektörlerinin katılımıyla gerçekleştiren toplantıda Kıbrıs üniversitelerinin geleceği tartışıldı. Tartışmanın gerçekleştirilmesinde öncülük eden Avrupa Komisyonu’nun eğitim, kültür, çok dillilik ve gençlik komiseri Andrula Vasiliyu, üniversite eğitiminin ve araştırmasının ülke ekonomisinin gelişmesinde lokomotif olması için üniversitelerin tümünün değişimi üzerinde durdu. Açık Üniversite rektörü Kostas Hristu üniversiteler arası işbirliğinin önemini vurguladı. Üniversitelerin ortak eğitim programı sunması görüşü rektörler arasında olumlu yankı yarattı. Üniversite profesörlerinden Keravnos, Kıbrıs’ta 8 bin 5 yüzün üzerinde işsiz üniversite mezunu olduğuna dikkat çekti ve Kıbrıs üniversitelerinin bu duruma kayıtsız kalması gerektiği görüşünü savundu. Toplantıda üniversitelerin ülkenin üretken alanlarına yönelmeleri ve araştırmaya önem vermeleri gerekliliğinin de altı çizildi.

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas dün Kıbrıslıtürklerin Mağusa İnisiyatifi ile görüştü. Görüşme sonrası bir açıklama yapan Malas önceliğinin Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu belirtti ve yaşanan geri gidişlerle günün sonunda sadece güven arttırıcı önlemlerle kalınması tehlikesine dikkat çekti. Kıbrıslıtürk platform adına açıklama yapan Serdar Atai ise Mağusa’nın kapalı bölgesinin Birleşmiş Milletler gözetiminde gerçek sahiplerine geri verilmesi, Mağusa limanının Avrupa Birliği gözetiminde açılması ve surlar içinin UNESCO koruma bölgesi ilanı yönündeki önerilerini Stavros Malas’a sunduklarını ifade etti.

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı Enerji Dairesi Müdürü Solon Kassinis’in Doğal Gaz Devlet Şirketi’nden istifa etmesi. Gazeteye göre, Kassinis’i istifaya üç neden götürdü. Bunlardan ilki Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde ikinci izinlerin verilmesinde şirketlerin sunumuna ilişkin değerlendirmelerde Bakanlar Kurulu’nun yaptığı değişiklikle hemfikir olmaması. İkincisi ise Doğal Gaz Devlet Şirketi’nde yürütme danışmalarının çalıştırılması için Kooperatifler Merkez Bankası’ndan 900 bin avro kredi istenmesine karşı olması ve son olarak da Bakan ile Meclis arasında Doğal Gaz Devlet Şirketi konusunda yaşanan kavgaya karşı olması.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Otuzun üzerinde bürokrat ile adaya gelen Troyka heyeti Maliye Bakanlığı ile derhal müzakereye başlıyor. Maliye Bakanlığı’nda bugün kamu ekonomisi konusu ele alınacak. Yarın da Merkez Bankası’nda bankacılık sektörü tartışılacak. Görüşmelerde hayat pahalığı ödeneği, kooperatiflerin denetimi, bankaların yeniden sermayelendirilmelerinde  gerekli meblağın miktarı, giderlerde kısıtlamalar gibi konular ele alınacak.

Orta eğitimde örgütlü sendikalar memoranduma aktif tepki koyacak. OELMEK sendikası kemer sıkma önlemlerini protesto eden pankartları okullara asacak. Bunun yanı sıra greve gitmek yerine, ekonomik olanakları sınırlı öğrencilere  60 bin avro katkı yapacak.

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “gündemde yakıcı konular var” başlığı altında Troyka ile müzakereler. Gazeteye göre, hükümet bugün Troyka ile çetin bir müzakere sürecine giriyor. Destek Fonu’ndan en kısa sürede kredi kullanımına olanak sağlayacak bir anlaşmaya varılması hedefleniyor. Troyka Lefkoşa’da ilk görüşmesini Maliye Bakanlığı personel dairesi ile yapacak. Daha sonra kamu ekonomisi tartışılacak. Finans-kredi sisteminin yeniden sermayelendirilmesi, kamu sektörğnde maaşlarda ve diğer giderlerde kesintiler ile emeklilik sistemindeki değişiklikler konuları ise Cumartesi günü ele alınacak. Troyka heyetinin Merkez Bankası ile yapacağı görüşmede direkt sermayelendirme konusunda Troyka’nın niyeti ortaya çıkacak. Bu arada Troyka heyeti daha Kıbrıs’a gelmeden Uluslararası Para Fonu Avrupalı ortaklara verdiği mesajda, Kıbrıs’la varılacak anlaşmanın borçların sürdürülebilirliği ile uyumlu olması gerektiğini belirtti. Bu arada Maliye Bakanı dün süreçle ilgili olarak siyasi parti liderlerini bilgilendirdi. Bu bilgilendirme sırasında 2013 yılı bütçesinin Meclis’e 20 Kasım’da sunulması konusunda anlaşmaya varıldı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Kıbrıslıtürklerin Mağusa İnisiyatifi Cumhurbaşkanı Adayı Stavros Malas’ın görüşlerini çok tatmin edici olarak niteledi. Bu inisiyatifle görüştükten sonra bir açıklama yapan Stavros Malas DİSİ Başkanı Anastasiadis’in Kıbrıs sorununda net olmadığına işaret etti ve bunun endişe verici olduğunu belirtti.

Stavros Malas Adaylığını Destekleme Hareketi’nin Paliryotissa bölgesindeki toplantısında yaptığı konuşmada, ülkeyi ilk kez bu boyutta sarsan krize karşı koymada herkesi seferber olmaya çağırdı. 2013 Şubat seçimleri sonrası oluşacak hükümetin kişisel beklentileri karşılayacak siyasilerin birliğini değil, toplumun birliğini sağlayacak politikalar izlemesi gerektiği görüşünü savundu.

Britanya, Kıbrıs AB Dönem Başkanlığı’nın Avrupa Birliği bütçesine ilişkin görüşmeleri ele alış biçimini övdü ve bir anlaşmanın perçinleneceği umudunu dile getirdi. Britanya Yüksek Komiseri Matthew Kidd, Londra’nın değerlendirmesine göre, Avrupa’da hüküm süren ekonomik koşulları dikkate alacak ve büyümeyi teşvik edecek bir AB bütçesi hakkında yılsonuna kadar bir karara varılması gerektiğini, aksi takdirde daha sonra bir anlaşma sağlanmasının kolay olmayacağını ifade etti. Yüksek Komiser, Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki doğal gaz kaynaklarının, bölgede yıllardır devam eden anlaşmazlıkların çözümüne yönelik çabalara yardımcı olacak, bölgenin yararına olacak ve Türkiye de dâhil olmak üzere bölge ülkelerini birbirlerine bağlayacak yeni bir faktörü oluşturduğunu vurguladı.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου