21/11/12

Υπάρχει άλλος δρόμος;


Άρθρο Ασίμ Ακάνσοϊ
Γενικού Γραμματέα Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος

Εφημερίδα ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ, 19.11.2012

«Δεν γνωρίζω σε ποιο βαθμό το αντιλαμβάνεται ο ίδιος, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κύριος Ακτσιά με τις μη διπλωματικές του δηλώσεις, αποδεικνύει σε όλο τον κόσμο, ως πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ότι στην Βόρεια Κύπρο υπάρχει ένα καθεστώς υπό κηδεμονία. Εάν θυμάστε, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο αξίωμα του Προέδρου, σε όλες τις δηλώσεις που έκανε σε σχέση με την Κύπρο, είτε στα Η.Ε. είτε στην Ε.Ε., τόνιζε ότι στο νησί υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί και δύο ξεχωριστές δημοκρατίες. Ο κύριος Άκτσια με τον τρόπο που συμπεριφέρεται, δηλώνει ότι μία από αυτές τις δημοκρατίες είναι επισήμως υπό κηδεμονία. Αυτή είναι η διπλωματική εξήγηση των δηλώσεων που γίνονται.

Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν ξέρει ότι η διεθνής κοινότητα σημειώνει όλες τις ενέργειές της και δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει εάν συνεχίσει να κινείται με αυτά τα μυαλά στην Βόρεια Κύπρο, όπως και εάν συνεχίσει να μην υπολογίζει τη βούληση που υπάρχει εδώ και να ακολουθεί τη στάση ‘κάνω ότι μου καπνίσει’; Πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία φορά που ο κύριος Aκτσιά προσπάθησε να κάνει πλύση εγκεφάλου και να περάσει στους Τ/κους την άποψη: ‘Εγώ δίνω τα χρήματα, ό,τι πω εγώ αυτό θα γίνει!’.

Ο τ/κός λαός, όπως παρακάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών με σκοπό μια λύση η οποία να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και στα άλλα δικαιώματα, είναι έτοιμος αν χρειαστεί, να διαπραγματευτεί και σε ένα άλλο τραπέζι μαζί με τον κύριο Ακτσιά και τους άλλους Τούρκους αρμοδίους, την αποκοπή της οικονομικής βοήθειας που θα έρχεται από την Τουρκία. Δεν είναι αυτό μήπως που χρειάζεται για να φθάσουμε από κάθε άποψη στο στόχο της ‘(οικονομικής) αυτάρκειας και της αυτοδιοίκησης’; Ως ένας λαός ο οποίος δεν συγκρούεται με τον τουρκικό λαό από τη μια, όμως παράλληλα προφυλάσσει τα δικά του δικαιώματα από την άλλη…

Ως αποτέλεσμα της επαναδιευθέτησης των οικονομικών και δημοσιονομικών σχέσεων της Τουρκίας με τον τ/κό λαό, ο κύριος Ακτσιά, δεν θα μπορεί πλέον να τολμά να τοποθετείται σχετικά με την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης οποιουδήποτε φορέα σ’ ένα κράτος που ήρθε μάλλον ως πρέσβης.

Και οι δεξιοί και οι αριστεροί Τ/κοι, δεν αποδέχονται και δεν πρόκειται να αποδεχθούν τη διοίκηση τους από οποιοδήποτε διορισμένο. Όπως έγινε με την κατάργηση της κηδεμονίας του στρατού στην Τουρκία από μέρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έτσι και ο λαός μας, δεν μπορεί να αποδέχεται να ζει υπό την κηδεμονία διορισμένων δημοσίων υπαλλήλων, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Ακόμα και αν υπήρχε εκ μέρους της Τουρκικής Δημοκρατίας μια σύγχρονη νοοτροπία, βάσει της οποίας να δίδεται προειδοποίηση στον πρέσβη της και να ζητείται (από αυτόν) να  επιδείξει σοβαρότητα και να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του έναντι των Τ/κων, δυστυχώς είναι αδύνατο να βρεθεί σήμερα στη χώρα μας ένας εκπρόσωπος της παρούσας κυβέρνησης που να το ζητήσει αυτό και ακόμα περισσότερο, που να σκεφτεί κάτι τέτοιο.

Εάν η Τουρκική Δημοκρατία πιστεύει τόσο πολύ στον πρέσβη της και στις διπλωματικές του ικανότητες και εάν τον εμπιστεύεται, τότε θα πρότεινα όπως στείλει τον κύριο Ακτσιά σε πρωτεύουσες όπως είναι η Ουάσινγκτον, οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο ή το Παρίσι για να εκπροσωπεί την Τουρκική Δημοκρατία. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ανακαλέσουν τον κύριο Ακτσιά πίσω στη χώρα του εντός μίας εβδομάδας, λόγω ‘προσπάθειας κηδεμόνευσης’. Καμία χώρα, δεν μπορεί να κυβερνηθεί με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Δεν γίνεται έτσι. Υπάρχει ανάγκη να ομαλοποιηθεί το είδος της ασταθούς και προβληματικής σχέσης που υπάρχει εδώ και μισό αιώνα ανάμεσα στην Τουρκία και τους Τ/κους και η κοινοτική ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων να τεθεί σε ένα υγιές πολιτικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου