2/11/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 2 Kasım 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Şoble’nin bazı açıklamaları ve Kıbrıs ile Troyka arasındaki müzakereler. Gazeteye göre, herhangi bir mucize olmazsa, Kıbrıs Eurogroup’un 12 Kasım toplantısını kaçırmış görünüyor. Troyka ile temaslara ve müzakerelere ilişkin olarak siyasi sahne çelişkili açıklamalarla dolu ve gelinen noktada bir karmaşa söz konusu. Durum bu haldeyken, dün yeni bir gelişme daha yaşandı ve siyasi düzeyde Kıbrıs’ın memorandumu tartışılırken, Kıbrıs ekonomisi açısından büyük bir avantaj olan düşük şirketler vergisi avantajının yitirilmesi tehlikesi doğdu. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Şoble yaptığı bir açıklamada Avro Bölgesi ülkelerinin bu konuyu gündeme getireceklerini ve Kıbrıs hükümetinin de bunu bildiğini ifade etti. Alman Bakan’ın bu açıklaması Avro Bölgesi ülkelerin parlamentolarına Kıbrıs’ın memorandumunun onaylanması konusunun tek başına gitmesinin ne kadar risk taşıdığını bir kez daha ortaya koydu. Hatırlanacağı üzere, Troyka ile müzakerelerin ilk evresinde bu konuyu gündeme getirmemesi için Troyka ikna edilmişti. Bu arada dün Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın yaptığı bir açıklama güne damgasını vurdu. Hristofyas dünkü açıklamasında Troyka’ya Kıbrıs’a gelmesi için “yalvarmadıklarını” ancak “davette” bulunduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Lefkoşa’nın Troyka ile müzakere politikasını da belirledi. Lefkoşa son müzakerenin teke tek belirlenen temelde olmasını istiyor. Bu arada Cumhurbaşkanı’nın gelişmelerle ilgili olarak dün siyasi parti liderini bilgilendirirken, bankaların yeniden sermayelendirilmesi için gerekli meblağ ve yarıkamusal kuruluşların özelleştirilmesi konusunda ciddi görüş ayrılıklarının ve bir belirsizliğin olduğu görüldü. Cumhurbaşkanı, Troyka’nın adaya gelmek için %99 oranında bir anlaşmaya varılmasını istediğini de dile getirdi. Lefkoşa ise bunu kabul etmiyor. Bu arada zamanın da tehlikeli bir biçimde daraldığı görülüyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Spiros Papaharalambus DİKO Londra örgütünün Nikos Anastasiadis’in değil, Yorgos Lillikas’ın adaylığından yana karar aldığını açıkladı. Papaharalambus bu konuda Filelefteros’a gönderdiği mektubuyla DİKO’nun birkaç gün önce bu yönde yaptığı açıklamayı yalanlamış oldu. Papaharalambus’a göre, Maryos Karoyan’ın da katıldığı toplantıda söz alan tüm örgüt üyeleri Nikos Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesine karşı çıktılar.

PASOK dağılıyor. Parti milletvekilleri partinin belirlediği resmi çizgiyi benimsemeyip farklı bir yol izlemeye başladılar. Bu arada bazıları da partiden ayrıldı.


POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi EDEK Başkan Vekili Marinos Şizopulos’un milletvekilliği döneminde kişisel çıkar sağlamak amacıyla vergi affı yasa tasarısına olumlu oy vermesine ilişkin dünkü haberlerin ardından yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre, Şizopulos dün vergi affı yasasının yasal olduğunu söyledi ve “yasal bir süreç ne zamandan beridir yasa dışıdır?” sorusunu sordu. Ancak Şizopulos’un bu süreci gerekçelendirirken her şeyi söylemediği ve bazı gelirlerini sakladığı görüldü.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Kıbrıs Devlet Hidrokarbon Şirketi’nin kuruluşu konusunda Meclisin ilgili komisyonunda dün şiddetli tartışmalar yaşandı. Bu tartışmaların devam etmesi bekleniyor. DİSİ milletvekili Averof Neofitu’nun diğer bazı milletvekillerinin de desteğini alarak, komisyonun gelecek oturumunda bu şirketin kuruluşuyla ilgili değişiklik önerilerinde bulunması bekleniyor. Neofitu’nun hedefi kurulacak olan bu şirketin faaliyet alanını daraltmak ve yönetim kuruluna yapılacak seçimleri somut bir çerçeveye oturtmak. Bu arada bu şirket, şirketler yasasına göre, kurulacak olan ilk devlet şirketi olacak. Muhalefet bunun için yeni bir yasal düzenleme yapılmasını istiyor.

Rusya’nın Kıbrıs sorunundaki tavrında herhangi bir değişiklik yok. Rusya Kıbrıs sorununda uluslararası hukuk temelinde ilkeli bir politika izlemeye devam ediyor. Rusya Meclis Başkanı’nın başkanlığında adayı ziyaret etmekte olan heyet dün Cumhurbaşkanı Hristofyas tarafından kabul edildi. Heyet Temsilciler Meclisi Başkanı Yannakis Omiru ile de görüştü. Bu görüşme sonrası yaptığı açıklamada Omiru Rusya’nın özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi sıfatıyla Kıbrıs’a verdiği destek için Rus heyetine teşekkür etti.
 

SİMERİNİ gazetesinin de bugünkü ana haberi Troyka ile müzakereler. Gazeteye göre, Troyka ile müzakerelerde ortaya konulan öneriler hakkında izahat verme turu da tamamlandı. Elde edilen bilgilere göre, Troyka gelecek hafta içerisinde adaya gelecek. Dün Maliye Bakanlığı’ndan bir kaynak “Bizden istedikleri tüm verileri kendilerine verdik. Şimdi gelecekler mi ve ne zaman gelecekleri konusunda onlardan yanıt bekleme durumundayız” dedi. Bu arada Cumhurbaşkanı Hristofyas siyasi parti liderleriyle ayrı ayrı gerçekleştirdiği görüşmeleri dün tamamlamasının ardından yaptığı açıklamada “Troyka’nın adaya gelmesi için davette bulunma amacıyla görüş alış verişinde bulunmuyoruz. Biz gelmesi için Troyka’ya yalvarmıyoruz. Başvuruda bulunduğumuz için gelmesi davetinde bulunduk ve ortaya koyduğumuz tezler ve stratejilerle yolumuzu belirliyoruz” dedi. Bu arada Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu da Troyka’nın adaya görevli göndermesi sürecinin tamamlandığını söyledi ve “bizden ne istedilerse kendilerine verdik ve şimdi onlardan adaya geliş tarihlerini belirlemelerini bekliyoruz” dedi. Bu arada DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis Kasım ayı hedefinin yitirildiği ve bu süreçte çok zaman kaybına uğranıldığı görüşünü ifade etti ve özel olarak endişe duyduğunu belirtti.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİKO olağan toplantılarla seçim çalışmalarını yoğunlaştırmış durumda. Nikos Anastasiadis’in desteklenmesi yönünde DİKO Merkez Komitesi’nin karar vermesi sonrası DİKO’da temel hedef, partili seçmeni parti kararı etrafında toparlamak. DİKO’da gerek kadrolar, gerekse üyeler düzeyinde bu işbirliği konusunda farklı görüşler ifade edilmeye devam ediyor. Bu kararla uyuşmayan parti kadrolarının kazanılması hedefiyle, Karoyan kendilerini bu karar götüren gerekçeleri ve düşünceleri şimdi ilçeler düzeyindeki toplantılarda dile getiriyor.

Yakıt fiyatlarındaki düşüş tüketicinin cebini biraz da olsa rahatlatacak. Petrol ürünleri fiyatları litre başı beş sent düşürüldü. Yakıt fiyatları Eylül ayında da Ağustos ayına göre, %2,6 oranında daha düşüktü.
 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Hristofyas hükümetinin kamuya ait zenginliklerin değerlendirilmesinde önceliği devlete vermesi. Gazeteye göre, doğal gaz rezervlerinden elde edilecek kazancın devlet tarafından yönetilmesini engellemek için her şeyi yapan DİSİ’nin tersine, Hristofyas hükümeti bu konuda çok uluslu şirketlerin değil, Kıbrıs’ın yararına bir tutum izliyor. DİSİ’nin bu eğilimi konu Meclis’in ilgili komisyonunda tartışılarken ortaya çıktı. Ticaret Bakanı Neoklis Silikiyotis güvenlik ve kamu çıkarı için bu konuda devlet şirketine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu “Destek Mekanizması’na başvurma zorunda kalmamız, Troyka’nın önereceği her şeyi kabul edeceğiz anlamına gelmiyor” dedi. Troyka ile müzakereye Kıbrıs hükümetinin zayıf bir konumda oturmaması yönünde çaba ortaya konulduğunu ifade eden Kiprianu “Troyka’nın politikalarının uygulandığı bütün diğer ülkelerde ekonomiler çöktü ve durgunluk uzadı. Kıbrıs halkının yaşam standartlarını aşağı çekmek istiyorlar çünkü olanaklarının üstünde yaşadığına inanıyorlar. 6-7 yıl sonra doğal zenginliklerimizi kullanmaya başlayabileceğimizi dikkate almıyorlar” dedi. Kiprianu Rusya’dan kredi konusuna da değinerek, bu kredinin verilmesi için siyasi iradenin var olduğunu, ancak Rusya’nın kendi ekonomik durumuyla da bağlantılı bir şekilde bu konuyu ele aldığını söyledi.


Dünya Sendikalar Federasyonu’nun toplantılarına PEO ev sahipliği yapıyor. Dünya Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Yorgos Mavrikyos yaşanan küresel kapitalist kriz koşullarında, çalışanların dayanışmalarının ve birbirlerini desteklemelerinin yapılan çalışmaların temel önceliği olduğunu söyledi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου