22/11/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 22 Kasım 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “Anlaşma olmaksızın dönüyorlar” başlığı altında Troyka ile müzakereler. Gazeteye göre, çıkmazın kesinleşmesi durumunda bunun yaratacağı birçok olumsuz etkinin bilincinde olan hükümet Troyka ile müzakereleri sürdürmeye çalışıyor. Kıbrıs müzakere heyeti dün akşam geç saatlere kadar Troyka heyetiyle müzakerelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas da konuyu bugün Brüksel’e taşıyacak. Brüksel’de üst siyasal düzeyde Troyka’nın tezlerinde değişiklik sağlamaya çalışacak. Cumhurbaşkanı Hristofyas dün siyasi parti liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmesinde hükümet ile Troyka’yı ayıran üç ana konuya dikkat çekti. Bu konular doğal gaz, emeklilik ve yarı kamusal kuruluşlar. Bu konularda sürdürülebilir sonuçlar elde edilmediği takdirde memorandumu imzalamayacağını belirtti. Müzakerelerin başarısız kalması halinde herhangi bir “B” Planı olup olmadığına ilişkin bir soruya da olumsuz yanıt verdi. Bu arada devletin Kasım ve Aralık aylarına ilişkin ödemelerinde herhangi bir sorunun yaşanmayacağı izlenimini verdi. Bu arada Kıbrıs müzakere heyeti dün akşam Troyka heyetinin kaldığı otelde uzun müzakerelerde bulundu. Troyka’nın adadan ayrılışı müzakerelerin sonlandığı anlamına gelmiyor. Troyka üyelerinin çoğu adadan ayrıldı ve herhangi önemli bir gelişme olmaması halinde heyet başkanları da bugün ayrılacak.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİKO’da üst düzey yönetici kadrolar arasında ilişkiler gergin. DİKO Yürütme Kurulu’nun dünkü toplantısında bu durum net bir biçimde dışarıya da yansıdı. Dünkü toplantının gündemi parti tabanında Nikos Anastasiadis’e destek sağlamak amacıyla seçim çalışmalarını parti lider kadrosunun programlamasıydı. Başkan Maryos Karoyan destekledikleri adayın da katılımıyla gelecek Cumartesi günü yapılacak olan genişletilmiş Merkez Komitesi toplantısına üyelerin tümünün katılması çağrısında bulundu. Nikolas Papadopulos gelecek on gün içinde var olan işlerini ileri sürerek, bu toplantıya katılmayacağını duyurdu. Bu arada Lefkoşa İlçe Sekreteri de Papadopulos’a bugünkü ilçe kongresine katılıp katılmayacağını sordu ve seçim çalışmalarına katılmaması nedeniyle parti kadrolarının kendilerine sorular yönelttiklerini belirtti. DİKO Başkan Yardımcısı bu tavra şiddetli tepki gösterdi ve kendisinin kimseye hesap verme durumunda olmadığını söyledi. Ekonomik krize karşı koymak için yapılan müzakerelerden kendisini dışlayanlarından eleştiri kabul etmeyeceğini de vurguladı.

Güney Avrupa ile Akdeniz’in iklimsel değişikliklere acil olarak uyum sağlaması gerekiyor ve Avrupa Çevre Örgütü bu yönde çalışmalar yapıyor. İklimsel değişikliklerin topluma ve çevreye etkileri biliniyor. Bu etkilerin zamanla giderek daha fazla artacağı ve ciddi sorunlar yaratacağı belirtiliyor. Bir yandan ciddi kuraklıklar ve diğer yandan şiddetli yağmurların yol açtığı seller her geçen gün daha sık olarak görülmeye başlandı. Bu yönde tespitlerin yer aldığı Avrupa 2012 Çevre Raporu’nda Kıbrıs’a özel olarak atıfta bulunuluyor. Kıbrıs’ta dördüncü kuraklık yılının yaşanacağı vurgulanıyor.

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi “son andaki uğraşılar anlaşmazlıkları azalttı” başlığı altında Troyka ile müzakereler. Gazeteye göre, özellikle Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Meclis’te temsil edilen siyasi parti liderleriyle gerçekleştirdiği görüşme sonrası ortaya çıkan karamsar tabloya rağmen, dün akşam müzakere heyetinin Troyka ile gerçekleştirdiği son görüşmede bazı ilerlemeler sağlandı. Özünde üç başlık askıda kaldı ve bunların da siyasi düzeyde ele alınacağı görülüyor. Bu üç konudan ilki Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu’nun özelleştirilmesi. İkincisi doğal gazdan elde edilecek gelirin kontrolü ve üçüncüsü de Hayat Pahalılığı Ödeneği konusu. Emeklilikle ilgili olarak ikramiyelerin vergilendirilmesi, emekli maaşları, devletin sosyal sigortalara olan 7,5 milyar avroluk borcunun silinmesi ve maaşlardan basamaklandırılmış kesintiler gibi diğer konuların dün akşamki son toplantıda çözüldüğü belirtiliyor. Elde edilen bilgilere göre, Troyka heyeti Kıbrıs müzakere heyetinin kamuda ve yarı kamusal kuruluşlarda daha fazla kesintiye gidilmesi tavrından memnun oldu. İkramiyelerin vergilendirilmesi konusunda da taraflar arasında uzlaşma sağlandı. Kamu çalışanlarının ikramiyelerinden vergi alınması konusunda bulunan formülün uygulanmasına yeni yılda başlanacak. Kamu sektöründeki maaşlarda kesintiler 2014 yılından itibaren yüzde iki oranında arttırılacak. 2015 yılında da yüzde bir oranında arttırılacak. Somut olarak 1000 ile 1500 avro arasındaki maaşlardan bu yıl % 6,5 oranında olacak kesinti 2015 yılına kadar %9’a çıkacak. 4 bin avronun üzerindeki maaşlarda ise bu oran %12,5’ten %15,5’e yükselecek. Bin avronun altında maaş alanlardan ise herhangi bir kesinti yapılmayacak. Kesintiler konusunda ilgili yasanın bugün hükümet tarafından Meclis’e sunulması bekleniyor. Bu arada en azından düşük emekli maaşı alanların maaşlarının hayat pahalığı oranı ile uyumlu hale getirilmesini Troyka da kabul etti. Hükümet de Sosyal Sigortalar Fonu ile ilgili 2014 yılında yapacağı yaşayabilirlik araştırmasında devletin 7,2 milyar avroluk borcunu dikkate almamayı kabul etti. Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu’nun özelleştirilmesine ilişkin tartışmalarda ise taraflar herhangi bir sonuca ulaşamadı.


SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Hristofyas ile siyasi parti liderlerinin katılımı ile dün Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen ve Troyka ile müzakerelerin ele alındığı görüşme. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas dün siyasi liderlerle yaptığı görüşmeye gerekli bilgilendirmeden yoksun, kafası karışık ve öfkeli bir biçimde katıldı. Çalışma arkadaşları Kıbrıs’ın borç gereksinimin 17,5 milyar olduğunu söylediklerinde de dona kaldı. Kredinin boyutunu kendisine söylemedikleri için müzakere heyeti üyeleri ve teknokratlara kızdı ve “Bunu benim bilmem gerekmiyor muydu?” dedi. Bu arada görüşme sonrası Ekoloji Hareketi Genel Sekreteri İoanna Panayotu’nun açıklaması çok karakteristikti. Panayotu “Cumhurbaşkanı bir yıl önce Mari’nin nerede olduğunu bilmiyordu, şimdi de kredi miktarını bilmiyor” dedi. Ancak 17,5 milyar avroluk borç Cumhurbaşkanı için ilk şok değildi. Siyasi parti liderlerinin memorandum imzalanması için bir takvim olup olmadığı sorusuna Maliye Bakanı’nın verdiği “Şimdi” yanıtı da Cumhurbaşkanı için ikinci şoku oluşturdu. Bu toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Maliye Bakanı’nı makamına çağırdı. Bu arada Troyka ile müzakerelerin sona erdiği düşünülürken, Hükümet Sözcüsü müzakerelere akşamüzeri de devam edileceğini açıkladı. Ancak bu son görüşmeden de olumlu bir sonuç çıkmadığı belirtiliyor. Hükümetin karşı önerilerinden hiçbirini Troyka’nın kabul etmediği ifade ediliyor.
 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Son bir uğraşı” başlığı altında. Gazeteye göre, dayanılabilinecek bir memorandum üzerinde anlaşmaya varma amacıyla Troyka ile müzakereler dün akşam geç vakte kadar devam etti. Görüşmede Hayat Pahalığı Ödeneği, Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu ve doğal gaz üzerinde odaklanıldı. Bu arada Cumhurbaşkanı Hristofyas dün sabah siyasi parti liderlerine süreçle ilgili bilgi verdi. Avrupa Konseyi’nin olağan üstü toplantısı sırasında Cumhurbaşkanı’nın Avrupalı liderlerle de memorandum konusunu görüşmesi bekleniyor. Bu arada elde edilen bilgilere göre, taraflar emeklilik konusunda bazı noktalarda görüş ayrılıklarına rağmen, anlaşmaya yakınlar. Doğal gaz konusunda ise taraflar arasındaki mesafe büyük. Hükümet bu konuda herhangi bir dipnot olmaksızın temiz çözümler istiyor. Hayat Pahalılığı Ödeneği konusunda ise Troyka daha da olumsuz bir tutum ortaya koydu. Yarı kamusal kuruluşların özelleştirilmesi konusunda ise Elektrik Kurumu ile Limanlar İdaresi’nde geri adım attı, ancak Telekomünikasyon Kurumu’nda ısrar ediyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in mal varlığını kamuoyuna duyurmak için neden iki aya daha ihtiyaç duyduğu sorusunu sordu. Lukadis, Anastasiadis ile Lillikas’a Malas’ın yolunu izlemeleri ve bu konuda şeffaf bir tavır takınmaları çağrısında bulundu.

Kıbrısrum ve Kıbrıstürk siyasi partiler dün Ledra Palas’ta bir araya geldiler. Bu toplantının ardından Slovakya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Anna Turenikova tarafından okunan ortak açıklamada partiler, Kıbrıs sorunundaki mevcut durumu kabul edilmez bir durum olarak nitelediler ve çözüm için müzakerelerin yeniden başlamasının önemine işaret ettiler. Ortak açıklamada, siyasi partiler Kıbrıs’ın federal bir temelde yeninden birleşmesini desteklediklerini ifade ettiler.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου