7/11/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 7 Kasım 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın kara para akladığına ilişkin Berlin’de ileri sürülen iddialara Avrupa Birliği’nin yanıtı. Gazeteye göre, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kara para aklanan bir yer olmadığı yönündeki Lefkoşa’nın görüşünü Avrupa Birliği destekledi. Avrupa Komisyonu’nun İç Pazar Komiseri Michel Barnier’in temsilcisi Stefan De Rynck bu konuyla ilgili olarak Filelefetros’a yaptığı açıklamasında Kıbrıs’ın kara para aklama ile mücadele ve sermaye nakli konusunda Avrupa yasalarıyla tamamen uyumlu olduğunu söyledi. Berlin’in son günlerde Kıbrıs’a yönelik olarak açtığı savaşta Rynck Kıbrıs’tan yana tavır aldı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cyta Shop’ta satıcı istihdamı için açılan 100 kişilik yer için 4 bin 4 yüz başvuru yapıldı. 100 kişilik kadro önümüzdeki iki yıllık sürede doldurulacak. İşe alınanların ücreti saat başı 8 avro olacak. Bu kadrolar Cyta’nın emeklilik fonu programından da yararlanamayacak. Bu koşullarda bu kadar çok başvurunun olması sonuçta krizin Kıbrıs toplumuna ve özellikle de gençlere etkisini açıkça gösteriyor. Bu başvurular sonrası işe alımda ilk adım olarak 19–21 Kasım tarihleri arasında yazılı sınav yapılacak.

Lefkoşa Belediyesi personel giderlerini azaltmak için sendikalarla da anlaşarak gönüllü erken emeklilik uygulamasına gidecek. Belediye, devlet katkılarının azaltılması sonrası ekonomik sorunlarına karşı koyabilmek için bütçesinin %70’ini teşkil eden personel giderlerini azaltacak yöntemlerin arayışına girişti. Belediye ciddi nakit sorunu sonrası mali taahhütlerini yerine getirmede sorun yaşıyor. Erken emeklilik uygulaması ile 50 memurun emekli olması ve böylece belediye bütçesinin yıllık bazda 1,5 ile 3 milyon avro arasındaki bir miktara ulaşan ödemelerden kurtulması bekleniyor. Erken emekli olanlara tazminat ödenecek. Belediye ile sendika arasında varılan anlaşmaya göre, Belediye emekli olanların yerine önümüzdeki üç yıl boyunca kadrolu ya da kadrosuz yeni personel almayacak.

Troyka’nın Kıbrıs’a geliş tarihinin uzaması Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Şubat’a kadar görevini sürdürmeyi istemediği ve Malas’ın adaylığını destekleme konusunda ellerinin serbest kalmasını istediği yönündeki senaryoları yeniden gündeme getirdi. Buna rağmen hükümet gelinen aşamada bir erken seçimin kimsenin işine yaramayacağı görüşünü taşıyor. Böylesi bir durumun ne Stavros Malas’a, ne hükümetin ait olduğu siyasi alana, ne de Kıbrıs’a yarar getirmeyeceği görüşü hâkim. Bu arada Cumhurbaşkanı’nın Ocak başında görevinden istifası erken seçimi zorunlu kılmıyor, çünkü istifasının ardından 45 gün bu görevi sürdürebilir.


POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Uluslararası Para Fonu’nun Kıbrıs’ın borçlarıyla ilgili değerlendirmesi. Gazeteye göre, Kıbrıs, Uluslararası Para Fonu ile Avrupalı ortaklarının güç oyunu içinde sıkışıp kaldı. Bu durum Troyka heyetinin adaya geliş tarihinin belirlenmesini de geciktiriyor. Uluslararası Para Fonu bankaların açıkları konusundaki değerlendirmesini çok yüksekte tutarak, Kıbrıs’ın borçlarının sürdürülebilir olmaktan çıkacağını ileri sürüyor ve farklı çözümler arıyor. Ancak Avrupalı ortaklar bu görüşü paylaşmıyor. Kıbrıs’ın Avrupalı ortakları Kıbrıs bankalarının yeniden sermayelendirilme ihtiyaçları konusunda Kıbrıs’ın değerlendirmelerine yakın bir öngörüye sahipler. Uluslararası Para Fonu’na göre, Kıbrıs bankalarının gerek duyduğu miktar 15 milyar avro. Avrupa Komisyonu’na göre ise, bu rakam 9 ile 11 milyar arasında. İki taraf arasındaki bu farklı değerlendirme Troyka’nın adaya gelişini de geciktiriyor ve Kıbrıs’ın ancak 2013 yılında bir memorandum imzalayabileceği senaryosuna zemin kazandırıyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Hükümet Troyka’nın Kıbrıs’a geliş tarihinin belirlenmesini beklerken, olası gecikmeler nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunlara karşı koymak için de hazırlık yapıyor. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu RİK’e yaptığı bir açıklamada momerandumun imzalanmasının 2013 yılına sarkması olasılığına karşı hükümetin hazırlık yaptığını söyledi. Sözcüye göre, bu süreçte maaşların ödenmemesi diye bir sorun olmayacak ve Aralık ayı maaşlarının ödenmesi için gerekli hazırlıklar yapılıyor. Rusya’dan talep edilen 1 milyar avroluk kredi talebine olumlu yanıt alınması durumunda bu kredi Troyka ile bir anlaşmaya varılıncaya dek yardımcı olacak. Hükümet bu konuda Rusya’dan olumlu ya da olumsuz en kısa sürede cevap almak istiyor.

Lefkoşa Belediye Başkanı Konstantinos Yorgacis’in tepkisi sonucu kardeşi Maria Yorgacis Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas’ın seçim etkinliğine gitmekle birlikte orada konuşma yapmadı. Yorgos Lillikas’ın seçim bürosu Maria Yorgacis’in Pazar günkü seçim etkinliğinde bir selamlama konuşması yapacağını açıklamıştı. Seçim bürosunun ilgili açıklaması sonrası Konstantinos Yorgacis’in ortaya koyduğu tepki kardeşinin bu selamlama konuşmasını yapmasını engelledi. Ancak etkinliğe katılımını engelleyemedi. Oysa anneleri Fotinu Papodopulu bu etkinliğe katılmadı.

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi AKEL Merkez Komitesi Plenumu’nun aldığını ileri sürdüğü bir kararı. Gazete güvenilir kaynaklara dayanarak AKEL Merkez Komitesi Plenumu’nun Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın da katıldığı 6 Ekim tarihli toplantısında onayladığı bir belgeye göre, devlet giderlerinin azaltılması ve kasada olan paranın 2013 seçimlerine kadar yetebilmesi ve böylece Cumhurbaşkanı’nın Troyka ile anlaşma imzalama zorunda kalmaması için uğraş ortaya konması kararlaştırıldı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİKO Başkanı Maryos Karoyan Lefkoşa’da partisinin düzenlediği bölge toplantısında ulusal birlik ve ulusal toparlanma mesajı verdi. Karoyan bu toplantı sırasında Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanlığı adaylığının desteklenmesi ve DİSİ ile işbirliğine gitme yönünde parti Merkez Komitesi’nde alınan kararın gerekçelerini anlattı. Karoyan 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önemli olanın, hangi partinin ya da hangi adayın kazanacağı değil, Kıbrıs’ın ciddi ekonomik krizi ve kendisini tehdit eden tehlikeleri aşması olduğunu söyledi.
 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Tehditler geçmeyecek” başlığı altında AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun bazı değerlendirmeleri. Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün yaptığı bir konuşmada “Troyka’nın gündeme getirmediği konuların herhangi bir parlamento tarafından tartışılmasını bizim kabul etmemiz söz konusu olamaz. Ve nereden gelirse gelsin, herhangi bir tehdit karşısında taviz vermemiz de söz konusu olamaz. Troyka’nın desteğine Kıbrıs’ın ne kadar ihtiyacı varsa, Almanya’nın da Avro Bölgesi’ni birlik halinde tutma gereksinimi vardır. Eğer Kıbrıs Cumhuriyeti’ne sorun yaşatabileceklerini düşünüyorlarsa, bunu kendilerini etkileyebilecek başka ülkeler de izleyecektir” dedi. Andros Kiprianu bu uyarısının yanı sıra Avrupa Birliği’nin herkesin bir birine ihtiyaç duyduğu bir birlik olarak devam edebilmesi ve karşı karşıya olduğu sorunları aşabilmesi için, güçlü devletlerin ihtiyacı olan diğer devletlere yardım etmesi gereken bir devletler birliği olduğunu belirtti.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas Troyka ile momerandum konusunun Şubat ayında yapılacak seçimlerle sona ermeyeceğini söyledi ve tüm siyasi güçlere memorandumun biçimlendirilmesine ve yönetimine katkı yapmaları çağrısında bulundu. Malas, dün Cumhurbaşkanı Hristofyas’tan konuya ilişkin bilgi aldıktan sonra yaptığı açıklamasında siyasi tansiyonun düşürülmesi gerektiğini belirtti.

AKEL Polit Büro üyesi Yannakis Kolokasidis partisinin 2013 seçimlerini kazanmayı hedeflediğini ve bu seçimlerden olumlu bir sonuç almak için gerekli koşulların var olduğunu söyledi. Bu seçimlerin kesin olarak iki turlu bir seçim olacağını, AKEL tarafından desteklenen Stavros Malas’ın ikinci tura geçmesinin kesin olduğunu ve o andan sonra da herkesin kendi payına düşen sorumluluğu üstlenmesi gerektiği görüşünü savundu. Kolokasidis seçimler nedeniyle eski tezlerini ve ilkelerini reddeden bir pozisyona giren Nikos Anastasiadis’e halkın ne kadar güven duyulabileceğini de belirtti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου