11/9/12

Αξιολόγηση των εξελίξεων στα κατεχόμενα από το Κόμμα Νέα Κύπρος


 Kόμμα Νέα Κύπρος: Αλλαγές στην ατζέντα!


11 Σεπτεμβρίου 2012

Το Κόμμα Νέα Κύπρος (Κ.Ν.Κ.) προχώρησε σε αξιολόγηση των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων που επικρατούν στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Η σχετική ανακοίνωση για το θέμα αυτό είναι η πιο κάτω:
 
Η βρώμικη πολιτική στο βόρειο μέρος της Κύπρου προχωρεί με πλήρη ταχύτητα. Ο Ιρσέν Κουτσιούκ που εκλέγηκε μετ’ εμποδίων προσωρινά στο εκλογικό συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (Κ.Ε.Ε.) μετά το διορισμό του Έρογλου στην προεδρία, προβαίνει σε κάθε είδους άσκηση βίας και πιέσεων στα μέλη του Κ.Ε.Ε. με σκοπό να μην αφήσει την καρέκλα. Αντίπαλός του από την άλλη είναι ο Αχμέτ Κασιήφ. Η πολιτική σταδιοδρομία και των δύο υποψηφίων με το Κ.Ε.Ε. δεν είναι μακρόχρονη. Και οι δύο για μακρύ χρονικό διάστημα ήταν εκτός Κ.Ε.Ε. και συμμετείχαν σε κόμματα που αντιπολιτεύονταν το Κ.Ε.Ε.. Είναι ξεκάθαρο πως για να εκλεγεί ο Ιρσέν Κουτσιούκ δεν χρησιμοποιούνται πόροι  μόνο του Κ.Ε.Ε. αλλά και της ‘κυβέρνησης’ (‘κράτους’). Επειδή δεν είναι μια διακυβέρνηση που ασκείται με διαφάνεια, στο κοινό είναι γνωστό μόνο ένα μέρος των χρημάτων και των συμφερόντων που χρησιμοποιούνται, όμως από τις συζητήσεις που γίνονται, συνεχώς βγαίνουν στην επιφάνεια και νέα πράγματα. Τα πλείστα από αυτά αν συνέβαιναν σε μια κανονική χώρα θα αποτελούσαν σκάνδαλο, αλλά η κοινωνία εξοικειώθηκε μ’ αυτά ως μέρος της βρώμικης πολιτικής που επικρατεί  στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και τα θεωρεί μια φυσιολογική κατάσταση. 
 
Η προσαρμογή της διακυβέρνησης της χώρας σύμφωνα με τα εκλογικά συνέδρια του Κ.Ε.Ε. είναι κάτι που αποτελεί την τελευταία μόδα της εποχής. Η διαδικασία για το εκλογικό συνέδριο του Κ.Ε.Ε. αποτελεί πρότυπο των εκλογικών διαδικασιών στη χώρα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εκλογή υποψηφίων σε αυτό το εκλογικό συνέδριο, εφαρμόζονται κατά παρόμοιο τρόπο από το Κ.Ε.Ε. και στις άλλες εκλογικές διαδικασίες. Έτσι, κοιτάζοντας στις διαδικασίες αυτού του εκλογικού συνεδρίου, ο καθένας πρέπει εύκολα να καταλάβει ποιάν πορεία θα ακολουθήσει το Κ.Ε.Ε. και στις επόμενες εκλογές.
 
Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν φαίνεται να ενοχλείται από την κατάσταση αυτή. Γι’ αυτούς είναι σημαντικό να διατηρείται η σταθερότητα όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι το ποια είναι αυτή η σταθερότητα. Είναι φανερό ότι η σταθερότητα που αντιλαμβάνεται η Τουρκία είναι αυτή με την οποία θα προστατεύει και θα διατηρεί τα συμφέροντά της εδώ, αφού κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι στη σταθερότητα αυτή συμπεριλαμβάνονται  η σταθερότητα στην κοινωνική ζωή και την οικονομία.
 
Όμως οι ισορροπίες εντός του Κ.Ε.Ε. καταδεικνύουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν αλλαγές στην πολιτική ατζέντα. Αυτό μπορεί να σημαίνει  είτε ένα καινούριο συνασπισμό είτε νέες εκλογές. Όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, φαίνεται ότι οι συνεργάτες να είναι ήδη έτοιμοι. Μπορεί ακόμα κάποιοι να επιστρέψουν πίσω στο Κ.Ε.Ε.. Οι δε εκλογές, δεν παρέχουν τις δυνατότητες για δημιουργία νέων εναλλακτικών επιλογών.
 
Σε ένα περιβάλλον, στο οποίο η διαχείριση του Κυπριακού έχει εκχωρηθεί εξ’ ολοκλήρου στην Τουρκία, όλες οι σχετικές με την οικονομία αποφάσεις διαμορφώνονται από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Λευκωσία και όλες οι κοινωνικοπολιτικές αποφάσεις «μαγειρεύονται» στην επιτροπή οικονομικής βοήθειας της Τουρκίας, η σκέψη ότι οι εκλογές θα είναι το αντίδοτο αποτελεί υπέρμετρη αισιοδοξία.
 
Το Κ.Ν.Κ. είχε επισημάνει σε μια προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία ότι τα καταστροφικά οικονομικά πακέτα θα εφαρμοσθούν όποιος και αν εκλεγεί και συνεχίζει να πιστεύει ότι σε περίπτωση που αύριο διεξαχθούν εκλογές τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
 
Ενόσω το ισχυρό οικοδόμημα της πρεσβείας της Τουρκίας στην Λευκωσία και της επιτροπής οικονομικής βοήθειας συνεχίζει να υφίσταται, ενόσω ο έλεγχος της κεντρικής τράπεζας συνεχίζει να ανήκει στην Τουρκία, ενόσω συνεχίζεται η χρήση της τουρκικής λίρας και ενόσω το βαθύ κράτος συνεχίζει να υπάρχει, τότε οι εκλογές δεν αποτελούν επιλογή.
 
Εάν αυτοί που θα εκλεγούν δεν δημιουργήσουν προηγουμένως μια ισχυρή κοινοτική και κοινωνική αντίσταση ενάντια στις επιμονές της Τουρκίας και εάν δεν εκλεγούν με την πρόθεση να επιλύσουν διαρθρωτικά προβλήματα, τότε η ατζέντα των διοικούντων της Τουρκίας θα συνεχίζει να υφίσταται εδώ.
 
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, οι Τ/κοι να μην μπορούν να στηρίξουν τη δική τους βούληση. Για αυτό το λόγο, αυτό που θα δώσει την ελπίδα για διαχείριση της δικής τους βούλησης είναι η ενδυνάμωση των επιλογών τους που θα τους επιτρέπει την οργάνωση της κοινοτικής τους αντίστασης.
 
Στη διαδικασία ενδυνάμωσης αυτών των επιλογών, έχουν μεγάλη αξία και σημασία οι προηγούμενες εμπειρίες. Αυτές οι επιλογές αν έχουν στόχο μόνο την εκλογή στη στενή της έννοια δεν θα μπορέσουν να μας οδηγήσουν σε μια διαφορετική κατάσταση από αυτή που υπήρχε στο παρελθόν. Δεν μπορεί να αναμένεται ελπίδα μόνο από μια ομάδα ή μια πλατφόρμα ή μια εργατική συμμαχία που δεν εκφράζουν ξεκάθαρη στάση σχετικά με τα θέματα που υποθηκεύουν τη βούληση μας.    
 
Εξαιτίας αυτού, το Κ.Ν.Κ. υπογραμμίζει ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει ανάγκη από μια κοινοτική και κοινωνική αντίσταση, η οποία θέτει ξεκάθαρα τις απαιτήσεις της, επεξηγεί ξεκάθαρα για πιο πράγμα αγωνίζεται και θέτει επίσης ξεκάθαρα το θέμα αλλαγής του καθεστώτος που επικρατεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

 

 

1 σχόλιο: