2/9/12

ΟΜΙΛΙΕΣ Γ.Γ ΠΕΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ KTAMS ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Χαιρετισμός Πάμπη Κυρίτση, Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ
Στο Συναπάντημα Ειρήνης και Επανένωσης
Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2012

Είμαστε και φέτος εδώ, σ’ αυτό το συμβολικό χώρο, μπροστά από το σπίτι της Συνεργασίας στην Νεκρή Ζώνη, για να τιμήσουμε από κοινού, Ε/κ και Τ/κ, τη 1η του Σεπτέμβρη, την μέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.

Το αποψινό Συναπάντημα Ειρήνης και Επανένωσης, αποτελεί συνέχεια μιας μεγάλης και πλούσιας διαδρομής από κοινούς αγώνες και δραστηριότητες, με βασικό κινητήριο μοχλό την εργατική τάξη της πατρίδας μας, η οποία διαχρονικά και σταθερά αντιμάχεται τις ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τοποθετεί το γνήσιο συμφέρον της Κύπρου και των Κυπρίων πάνω από εθνικιστικές σκοπιμότητες.

Μαζί, δεκάδες ε/κ και τ/κ προοδευτικές οργανώσεις, κόμματα και κινήσεις υψώνουμε ακόμα μια φορά την φωνή μας υπέρ της Ειρήνης στον κόσμο και υπέρ της Ειρήνης και της Επανένωσης της κοινής μας πατρίδας, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.

Αυτή την μέρα, μαζί με τους αγωνιστές της ειρήνης σ’ όλο τον κόσμο, θυμόμαστε και τιμούμε τα εκατομμύρια θύματα της φασιστικής θηριωδίας του πιο φρικτού και καταστροφικού πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα

Η υπόσχεση «Ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός» που δόθηκε μέσα από τα συντρίμμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι δυστυχώς και σήμερα επίκαιρη.

Φίλες και φίλοι

Παρά τις βαρύγδουπες διακηρύξεις, περί νέας τάξης πραγμάτων από τη δεκαετία του 1990, ο πόλεμος συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως μέσο επίλυσης πολιτικών προβλημάτων και ο διεθνής νόμος λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Το διεθνές δίκαιο αντικαθιστάται με το δίκαιο του ισχυρού.

Η συνεχιζόμενη διένεξη στη Συρία η οποία χάρη στις έξωθεν παρεμβάσεις, λαμβάνει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου, καθώς και η πιθανότητα επέμβασης στο Ιράν απειλούν άμεσα με ανάφλεξη και πλήρη αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή μας , γεγονός που θα φέρει ως αποτέλεσμα και πάλι το αιματοκύλισμα των αθώων και αμάχων, που ήδη πληρώνουν με τη ζωή τους.

Στην ευρύτερη περιοχή ο πόθος των Αραβικών λαών για δημοκρατία, πρόοδο και ανάπτυξη, επιχειρείται να αξιοποιηθεί από τους ισχυρούς της γης για περαιτέρω έλεγχο του πετρελαίου και των πηγών ενέργειας του πλανήτη μας. Επιλεκτικά στοχοποιούνται όσοι αντιστρατεύονται ή αρνούνται να συμπλεύσουν με τις ιμπεριαλιστικές στρατηγικές. Για τον λαό της Παλαιστίνης και τα δικά του πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα καμία αναφορά.

Εμείς απορρίπτουμε αυτή την ιμπεριαλιστική προσέγγιση. Απαιτούμε σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των κρατών. Τασσόμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος στην Συρία αξιοποιώντας τις διαδικασίες του ΟΗΕ και είμαστε ενάντια σε οποιασδήποτε συγκεκαλυμμένη ή ανοικτή επέμβαση στην χώρα. Την ίδια στιγμή καταδικάζουμε τον υπονομευτικό και αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκική κυβέρνηση στην περιοχή και ειδικά στην περίπτωση της Συρίας.

Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά και άλλα Αραβικά εδάφη και την δημιουργία κυρίαρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις, που δεν έχουν διαψευστεί, για τις Βρετανικές κατασκοπευτικές κινήσεις στη Συρία, καταδεικνύουν ξανά πόσο επιζήμια και απαράδεκτη για τον λαό μας είναι η παρουσία των ξένων βάσεων στο νησί μας. Πόσο εύκολα μπορούν να εμπλέξουν την Κύπρο σε τυχοδιωκτισμούς. Ποσό σωστή είναι η διαχρονική μας θέση ότι ο τόπος μας πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και να απαλλαγεί από ξένους στρατούς και βάσεις.

Η χώρα μας είναι και αυτή ένα χαρακτηριστικό θύμα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συνωμοσιών. Βιώνουμε και εμείς τα αποτελέσματα του πολέμου και του μιλιταρισμού.

Δυνάμεις ξένες προς τα γνήσια συμφέροντα του κυπριακού λαού, υπέθαλψαν τον εθνικισμό και τον φανατισμό, αξιοποίησαν τις διακοινοτικές διαφορές και συνέβαλαν στην δημιουργία των συνθηκών της Κυπριακής τραγωδίας.

Είμαστε σήμερα εδώ για να υψώσουμε ξανά φωνή αντίστασης στον σοβινισμό. Είτε είναι αυτός ελληνικός είτε τουρκικός. Για να δυναμώσουμε τη φωνή της λογικής και του γνήσιου, του αληθινού πατριωτισμού.

Για να διατρανώσουμε για άλλη μια φορά την θέληση και την αποφασιστικότητα μας για να εξευρεθεί λύση που θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας, που θα απαλλάσσει την χώρα μας από την ξένη στρατιωτική παρουσία και θα δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, χωρίς κηδεμόνες και χωρίς προστάτες.

Η κοινή βάση για τη λύση υπάρχει και αυτή είναι ήδη συμφωνημένη στις συμφωνίες ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων και υιοθετημένη από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αμετάθετος στόχος μας είναι η λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση η οποία θα σέβεται την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα της κάθε κοινότητας και του κάθε πολίτη και θα διασφαλίζει ένα ειρηνικό και ασφαλισμένο μέλλον για όλους, στα πλαίσια ενός κράτους, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα

Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δικοινοτικές συνομιλίες μας προβληματίζει και μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Ενώ το ξεκίνημα αυτής της φάσης των συνομιλιών έδωσε ελπιδοφόρα μηνύματα, ενώ καταγράφηκε συγκεκριμένη πρόοδος στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εντούτοις αυτή η πρόοδος εδώ και καιρό έχει καθηλωθεί. Είναι εμφανές ότι οι δυνάμεις που επιθυμούν συνέχιση του στάτους κβο, που αντιμάχονται την επανένωση και εργάζονται για τη διχοτόμηση, κάνουν ότι μπορούν για να υποσκάψουν την όποια προοπτική επιτυχίας.

Για να προχωρήσει ο διάλογος και να ξεφύγει από το τέλμα είναι αναγκαία η δέσμευση πάνω στα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί. Είναι αναγκαία η ειλικρινής διάθεση και η πολιτική βούληση για αποδέσμευση από τη λογική της διχοτόμησης και των δύο κρατών. Χωρίς αυτή τη δέσμευση, η πρόοδος είναι ανέφικτη και ασφαλώς εκείνος που υπαναχωρεί χρεώνεται τεράστια ευθύνη απέναντι σε ολόκληρο το κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ.

Για εμάς η συνέχιση της de facto διαίρεσης του τόπου μας δεν είναι ανεκτή. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την ιδέα της διχοτόμησης, η οποία μόνο καταστροφή μπορεί να φέρει στην χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Είναι πεποίθηση μας ότι ο κοινός μας αγώνας για ειρήνη στην Κύπρο, αποτελεί ταυτόχρονα και σημαντική συμβολή στον αγώνα για την παγκόσμια ειρήνη. Μια ειρηνική και δίκαιη λύση στο κυπριακό θα βοηθήσει στην εδραίωση της ειρήνης και της συνεργασίας σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Αγαπητοί Φίλοι,

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η όξυνση των ανισοτήτων, η ένταση της εκμετάλλευση και η συσσώρευση της πείνας και της δυστυχίας επηρεάζουν αρνητικά τις ισορροπίες στον κόσμο και θέτουν την ειρήνη σε κίνδυνο.

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βιώνουν τις σκληρές συνέπειες της τεράστιας σε έκταση παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που οδηγεί στην διεύρυνση των ανισοτήτων και στην υπόσκαψη του κοινωνικού κράτους.

Ιδιαίτερα αυτή η κρίση έχει επηρεάσει την Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Είναι καλά να έχουν υπόψην τους οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ που καλούνται εξ ‘ανάγκης από διάφορες χώρες για να παραχωρήσουν δάνεια, ότι προέχει η προστασία των ανθρώπων και η κοινωνική ευημερία και όχι η ευημερία των αριθμών. Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στο όνομα μιας αμφίβολης οικονομικής εξυγίανσης με επιβολή σκληρών και μονοδιάστατων μέτρων λιτότητας όπως άλλωστε φάνηκε στην Ελλάδα και αλλού οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο δυστυχίας και υπανάπτυξης.

Εμείς θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην χώρα μας και προστατέψουμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας σ’ όλους τους λαούς που αγωνίζονται για ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση.

Ολοκληρώνοντας επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω το τ/κ συγκρότημα SOL ANAHTARI καθώς και την Μαρία Χρίστου, τον Μιχάλη και τον Άντρο Καρακατσάνη που ανέλαβαν την ευθύνη για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει.

Όλοι μαζί ας τραγουδήσουμε για την Ειρήνη. Ας στείλουμε παντού ένα δυνατό μήνυμα ενότητας, συναδέλφωσης και κοινής δράσης Ε/Κ και Τ/Κ εργαζομένων, για μια επανενωμένη κοινή πατρίδα στην οποία όλοι μαζί οι άνθρωποι της εργασίας και του μόχθου, θα διεκδικούν την κοινωνία της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
 
 
 
 
­­­­­­­­­­­                                                         
Χαιρετισμός Αχμέτ Καπτάν, Προέδρου της KTAMS
Στο Συναπάντημα Ειρήνης και Επανένωσης
Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2012

 
Αγαπητοί Φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση που διοργανώνουμε με την ευκαιρία για την Παγκόσμια Μέρα Ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας κανένα ζωντανό της άγριας φύσης δεν έχει προκαλέσει τόση ζημιά στο είδος του, όσο οι άνθρωποι τους ίδιους στους ίδιους τους ανθρώπους. Και από αυτές τις ιστορικές τομές, η πιο ανελέητη ήταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτός ο πόλεμος άρχισε με την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων του Χίτλερ στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 και τέλειωσε τον Μάϊο του 1945 με τον πόνο που άφησαν πίσω τους τα 50 εκατομμύρια νεκρών, τα εκατοντάδες εκατομμύρια των τραυματισμένων συνανθρώπων μας και οι καμένες, κατεστραμμένες πόλεις. Για αυτό το λόγο, η 1η Σεπτεμβρίου, η μέρα που γίνεται αποδεκτή ως εκείνη της έναρξης του πιο αιματηρού πολέμου που γνώρισε η ανθρώπινη ιστορία, έχει ανακηρυχθεί ως η Παγκόσμια Μέρα Ειρήνης, με τη διεκδίκηση οι άνθρωποι να μην πολεμούν και να αλληλοσκοτώνονται.

Υπό αυτή την έννοια η συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης από τις κοινότητες της Κύπρου μας, η οποία βασανίστηκε από την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» των ιμπεριαλιστών, περικλείει μεγάλο νόημα. Απόψε εμείς όλοι, ως οι συνιδιοκτήτες της Κύπρου μας, «ζυμώνουμε» ακόμα μια νύχτα για την ειρήνη, με την κοινή μας κουλτούρα, με τα κοινά μας τραγούδια. Αυτή την όμορφη βραδιά στέλλουμε σε όλους το μήνυμα με στεντόρεια φωνή ότι εμείς θέλουμε λύση και ειρήνη στην Κύπρο.

Αγαπητοί Φίλοι,

Η διαδικασία στο Κυπριακό, η οποία είναι σε αδιέξοδο, πρέπει να συνεχιστεί. Εμείς ως οι άνθρωποι που νοσταλγούμε την ειρήνη, θα πρέπει να υψώσουμε ακόμα περισσότερο τη φωνή μας και να υπογραμμίσουμε ότι η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους, ότι η λύση είναι η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος, το κοινό μας κράτος.

Το κοινό μας κράτος, είναι η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και μια κυριαρχία την οποία θα διαχειρίζονται από κοινού οι Κύπριοι. Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για τη συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά όλα τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Να μην κλάψουν ξανά οι μάνες στην Κύπρο μας, να μην πεθάνουν άλλοι πατεράδες και να μην πονέσουν άλλα παιδιά. Ας μην μεγαλώνουν πλέον τα παιδιά μας ανησυχώντας για το μέλλον τους.
 
Όπως είπε και ο ποιητής της Ειρήνης:

Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη, το όνειρο του πατέρα και της μάνας είναι η ειρήνη

Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα και ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει

Ειρήνη είναι η μυρουδιά του φαγητού το βράδυ,
τότε που το σταμάτημα του αυτοκινήτου στο δρόμο
δεν είναι φόβος,
τότε που το χτύπημα στην πόρτα
σημαίνει φίλος,
και το άνοιγμα του παραθύρου κάθε ώρα
σημαίνει ουρανός,
Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων
είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου
είναι το χαμόγελο της μάνας
Τίποτ’ άλλο δεν είναι η ειρήνη.

Φίλοι μου,

Έφτασε ο καιρός να μετατρέψουμε σε πραγματικότητα τα όνειρά μας, για Κύπρο μας, για τα παιδιά μας και για μας. Ας απολαύσουμε αυτή τη νύχτα κατά την οποία βάζουμε ακόμα ένα λιθάρι όλοι μαζί στο δρόμο που οδηγεί στην Ειρήνη.

Σας ευχαριστώ για μια ακόμα φορά για τη συμμετοχή σας.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου