21/9/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 21 Eylül 2012

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre, Merkez Bankası gelecek hafta bankaların gerek duydukları yeniden sermayelendirme ile ilgili meblağı belirlediğinde şimdiye kadar bilinen bankacılık sektörü bundan böyle olmayacak. İlk değerlendirme olarak basına sızan 6 milyar avronun artık geçerli olmadığı, bunun 2011 yılı sonuçlarına göre acele ile yapılmış değerlendirmeler ışığında belirlendiği ve zamanın ilerlemesiyle birlikte durumun daha da kötüleştiği ifade ediliyor. Merkez Bankası, bankaların yeniden sermayelendirilmesinde gerekli miktarı en kısa sürede belirleyip sektörü büyüme moduna geçirmeyi arzuluyor. Bu arada bankalarda araştırma yapacak yabancı araştırma kuruluşunun da önümüzdeki günlerde belirlenmesi bekleniyor. Troyka’nın bankalara ilişkin değerlendirmesinde 10 milyar avroya ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor ve bu rakam hükümete de verilen belgede yer almadı. Bu rakamın belirlenmesinde geriye dönmeyecek kredilerin hesaplanması kilit bir öneme sahip olacak. Troyka bu konuda oldukça sert kuralların uygulanmasını istiyor ve bu takdirde çok daha zor bir durumla karşı karşıya kalınacak.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Birleşmiş Milletler’in değerlendirmelerine göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın tekrardan aday olmadığı seçimler öncesinde Kıbrıs sorununda seçimlere kadar herhangi bir gelişmenin yaşanması beklenmiyor. Birleşmiş Milletler yeni Cumhurbaşkanı’nın seçilmesini bekleyecek ve ardından durumu değerlendirip seçilecek kişiye bağlı olarak daha sonrası için planlamaya gidecek. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner dün Cumhurbaşkanı Hristofyas ve Kıbrıstürk toplum lideri Eroğlu ile ayrı, ayrı görüştü. Dovner bu görüşmelerde sürecin ilerlememesi ve karşılaşılan zorluklar üzerinde durdu ve ağırlığı güven arttırıcı önlemlere verdi. Özünde teknik komitelerin yaptıkları çalışmaları değerlendirdi. Bu arada Dovner’e göre, bugün görüşmelerin kesilmesi durumunda gelecek Mart ayında yeniden başlaması zor olacak. Görüşmelerin bugününü Mart ayına bağlayacak olan bir köprüye ihtiyaç var.

Tüm sektörlerde işten çıkarmalar devam ediyor. Çalışma Bakanlığı’na başvuruda bulunup iş azlığı nedeniyle personel çıkarmak istediğini bildiren işverenlerin sayısı her geçen gün artarken işten çıkarıldıkları için tazminat alma amacıyla Bakanlığa başvuruda bulunanların sayısı da her geçen gün artıyor. Bu durum da tazminat fonuna büyük bir yükün binmesini getirdi. 2012 yılının ilk altı ayında bu fondan hak sahibi 2276 kişiye 18 milyon 386 bin avro tazminat ödendi. Fona başvuruların artması sonucu her başvurunun incelenmesi için de 16 ile 18 aylık bir süreye ihtiyaç duyuluyor.
 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 yılı bütçesi. Gazeteye göre, Maliye Bakanı kamu açıkları ile ilgili kendi kişisel olumsuz değerlendirmelerine rağmen 2013 yılı bütçesinde de geçen yılların reçeteleri temelinde hareket etti. Maliye Bakanı Vasos Şarli’nin Bakanlar Kurulu’na götürdüğü yeni bütçede delikleri kapatacak yeni unsurlar yok. Bakanın yeni bütçede gündeme getirdiği altı öneri var ve bunlar da şöyle:

·        Kamuda 759 kadrolu yer iptal edilsin.

·        Boşalan kadroların doldurulmamasına devam edilsin.

·        Kadrosuz işe alım yapılmasın.

·        Orman itfaiyecileri dışında gündelikçi olarak işe alım yapılmasın.

·        Bazı ödenekler iptal edilsin ve bazılarında da değişiklikler yapılsın.

·        Somut bazı giderleri karşılayan gelirler hariç geri kalan gelirlerin tümü vergiye tabi tutulsun.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİSİ ile DİKO heyetleri bugün bir araya gelerek ekonomi, devlette reform ve yeniden yapılanma konularında son detayları ele alacaklar. İki parti liderinin de katılacağı bugünkü görüşme DİKO Merkez Komitesi’nin işbirliği konusunda karar alacağı toplantı öncesi son görüşme olacak. İki parti arasında ekonomi başlığı altındaki konularda görüş birliği sağlandığı belirtiliyor ve DİKO’da, Kıbrıs sorununda olduğu gibi bu konuda da partinin temel tezlerinin kabul edildiği yönünde bayram yapılıyor. DİKO ekonomiyle ilgili metne karma ekonomi kavramını koydurmak istedi ve bunda da başarılı oldu. Bu arada bugünkü görüşmeye DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos’un da katılması bekleniyor.

PEO Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye Barış Dernekleri’nin birlikte düzenledikleri barış etkinliğine yığınsal katılım için çalışanlara çağrıda bulundu. Bu etkinlik Birleşmiş Milletler’in barış günü ilan ettiği 21 Eylül’de yani bugün yapılacak.


SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi devlet hastanelerindeki durum. Gazeteye göre, devlet hastanelerinde durum trajik. Sağlık Bakanı’nın açıklamasına göre, yaşlı bir kadın ameliyatta yaşamını yitirdi. Meclis Sağlık Bakanlığı Komisyonu’nun üyelerine göre ise insanlar bekleme sıralarında ölüyor. Durum kontrol dışı ve tahammül sınırları aşılmaya başlandı. Devlet hastaneleri sürekli olarak artan hastalara gerekli hizmeti vermede yetersiz kalıyorlar. Tüm bunlar olurken hükümet, Meclis ve özel sağlık kurumları arasında hastanelere kadro alımı ve ücretler ile ilgili kavga devam ediyor. Sağlık Bakanı Stavros Malas kamu sektörüne yardımcı olabilmeleri için dün özel sektördeki doktorlara muayene ücretlerini düşürme çağrısı yaptı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

İsaak Solomu’nun öldürülmesi olayına karıştığı için İnterpol tarafından hakkında tutuklama emri çıkarılan Erhan Arıklı her şeyi inkâr ediyor. Kırgızistan’da çıkarıldığı mahkemede İnterpol’e verilen bilgilerin tümünün yanlış olduğunu ileri süren Arıklı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Yunanistan ile Troyka arasındaki müzakerelerde kritik bir noktaya gelindi. 11,9 milyar avroluk tasarruf paketi için maaşlar, emekli maaşları ve sosyal yardımlarda kesintiye gidilecek. Bazı haber kaynaklarına göre, Yunanistan Maliye Bakanı Troyka’ya önlemlerin iki aşamada uygulanmasını önerdi. 2014 yılına kadar birinci aşamada hedeflere ulaşılması durumunda 2015–2016 dönemi için ek önlemler almak zorunda bırakılmamalarını talep etti.


HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın ekonomik tasarruf programına ilişkin Uluslararası Para Fonu’nun yaklaşımı. Gazeteye göre, Uluslararası Para Fonu Kıbrıs’ın tasarruf programının üç değil, dört yıla yayılmasına ve daha fazla durgunluğa sürükleyecek önlemlerden kaçınılmasına olumlu bakıyor. Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Kıbrıs ekonomisinin hidrokarbon yatakları nedeniyle önemli büyüme göstereceğini şimdi kabul eden Uluslararası Para Fonu ekonomik durgunluğu daha da derinleştirecek önlemlerden kaçınılmasını arzuluyor. Buna ilaveten Uluslararası Para Fonu birçok uluslararası şirketin Kıbrıs’a yatırım yapmaya ilgi gösterdiği ve adanın uluslararası bir iş merkezi olarak geliştiği görüşünü de taşıyor. Bu koşullarda Fon, Kıbrıs’ta vergi sisteminde herhangi bir değişikliğe gidilmesine de olumlu bakmıyor. Kıbrıs’ın alması gereken önlemlerle ilgili olarak Fon’un tezleri adadaki temsilcisi Hollandalı Menno Snel tarafından Kıbrıs Merkez Bankası yetkililerine aktarıldı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, DİSİ ile Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Hristofyas ile AKEL’e karşı bölücülük ve kin duygularını işlediklerini söyledi. Anastasiadis’in seçimler nedeniyle uğradığı değişimin geçmişini ortadan kaldıramayacağına da dikkat çekti.

AKEL Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye Barış Dernekleri’nin düzenlediği iki günlük etkinliklere destek beyan etti. AKEL gerek adadaki üslere karşı Britanya Yüksek Komiserliği önünde yapılacak protesto gösterisine, gerekse Meclis’in arkasındaki parkta yapılacak olan uluslarası etkinliğe desteğini beyan ederken halka bu etkinliklere kitlesel olarak katılma çağrısında bulundu. Bu arada EDON ve PEO da birer açıklama yaparak bu etkinlikleri desteklediklerini duyurdular.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου