6/9/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 6 Eylül 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka ile ilişkiler. Gazeteye göre, Troyka Kıbrıs’ın tavrından duyduğu rahatsızlığı saklamıyor ve bunu Lefkoşa’ya iletiyor. Troyka’nın rahatsızlığının temelinde 25 Temmuz tarihinde Kıbrıs hükümetine sunduğu önerilere henüz yanıt alamamış olması bulunuyor. Özlü bir müzakereye girmek için Troyka önerilerine yanıt verilmesini bekliyor. Troyka’nın çok sayfalı belgesine göre, Kıbrıs’ın giderlerinde Gayri Safi Hâsıla’sının %5’ile %6’sı arasındaki bir oranda azaltmaya gitmesi, yani bir milyar avroluk bir tasarruf yapması gerekiyor. Bunun da devlet memurlarına ödenen ücretlerden, sosyal yardımlardan ve Sosyal Sigorta Fonu’nun ve Emeklilik Fonu’nun yeniden organize edilmesinden yapması gerektiği ifade ediliyor. Troyka bu önerilerini yaparken karşı önerileri duymaya da hazır, yeter ki bu karşı öneriler kendi önerileriyle aynı sonuç alıcılığa sahip olsun ve başka biçimlerde de olsa aynı tasarruf sağlansın. Gelişmelerden duydukları rahatsızlığı Maliye Bakanlığı kadrolarını bilgilendirerek gündeme getiren Troyka yetkililerine göre, Kıbrıs hükümeti Rusya’dan kredi alma kartını kullanmayı ve memorandumu imzalamadan seçimlere gitmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı ile Merkez Bankası dikkatleri bankalara çevirip, bankaların içinde bulundukları durumun kamu ekonomisine zarar verdiği görüşünü ifade ediyorlar. Bu arada bu konudaki haberler bilgisine getirildiğinde Maliye Bakanı Vasos Şarli Troyka’nın rahatsızlık duyduğu yönünde kendisinin bir tespit yapmadığını, Cuma günü Troyka üyeleriyle yaptığı telefon görüşmesinde tam tersi bir izlenim edindiğini söyledi. Bunun yanı sıra hükümetin karşı önerilerini Ağustos ayı içerisinde yapacağı konusunda da herhangi bir taahhütte bulunmadığını da belirti.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner 18 Eylül’de Kıbrıs’a geliyor. Dovner’in Cumhurbaşkanı Hristofyas ve Kıbrıslıtürk lider Derviş Eroğlu ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunması bekleniyor. Dovner’in Kıbrıs’a geliş nedeni Kıbrıs sorununa ilgiyi ve çeşitli düzeylerde temasları korumak. Bu arada bu ziyaret Dovner’e kendi görev koşularını hatırlatma olanağı da verecek. 19 Eylül günü Yorgos Yakovu ile de görüşecek olan Dovner’in teknik komitelerin üyeleriyle görüşmesi de olasılık dışı değil. Uluslararası örgüte göre, bugünkü koşullarda Kıbrıs sorunu için en iyi yol, güven yaratacak önlemlerin üretilmesi için teknik komitelerin işleyişini sağlamak olacak. Birleşmiş Miletler’e göre, böylesi bir uygulamayla en azından süreç seçimlere kadar canlı tutulabilir ve yeni cumhurbaşkanı ile Mart ayında sürece devam edilebilir.

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Paralimni’de 500 bin avroluk bir sahtekârlık olayının yaşanmış olunması. Gazeteye göre, Paralimni Belediyesi bölgede 500 bin avroluk bir yolsuzluğu tespit etti ve şüpheler sahillerde şemsiye ve şezlong kiralayan 13 kamu çalışanına çevrildi. Sahilde 13 farklı noktada elektronik bilet makinesinin güvenlik mekanizması kırıldı. Yaşları 30 ile 64 yaş arası olan çalışan şüpheli sıfatıyla gözaltına alındı ve bugün mahkemeye çıkarılmaları bekleniyor. Polis bu konuda birkaç haftadır gizli bir biçimde araştırma yapıyor. Olay bu hizmetten gelmesi öngörülen gelirin gelmemesi sonucu bazı şüphelerin doğması sonrası yapılan araştırmalarla ortaya çıktı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİSİ Ekoloji Hareketi’nin seçimlerde desteğinin sağlanmayı uzak bir olasılık olarak görmüyor. Ekologlar Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa ilişkin tezlerinin kendilerine verilmesini talep ettiler. Ekoloji Hareketi’nin Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu “DİSİ Başkanı’nın gevşek federasyon, görüşmelerin genişletilmesi ve Türkiye’nin oluşturucu Kıbrıstürk devletine garantörlüğü gibi eski görüşlerini terk edip etmediğini ve bunların artık politikalarının bir parçası olmadığını netleştirmesi gerekir” dedi. Sözcü bu arada Stavros Malas’a da çağrıda bulundu ve ondan da Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın iç vatandaşlık, iki oluşturucu devletin egemenlik biçimi ve Avrupa Birliği vatandaşlarının haklarının Türkiye vatandaşlarına verilmesi noktasında bilinen önerileri destekleyip desteklemeyeceğini netleştirmesini istedi. Ekoloji Hareketi’nin Sözcüsü Eleni Hrisostomu bu önerilerin gevşek federasyondan da daha kötüye, yani adanın Türkleştirmesine ve Kıbrıs halkının yok edilmesine götüreceği görüşünü de savundu.

Kıbrıs’ta işsiz sayısı bir önceki aya göre 117 kişi azaldı. Bir önceki ay işsiz sayısı 37.010 iken, bu sayı Ağustos’ta 36.893’e düştü. Kıbrıs İstatistik Dairesi’nin yayınladığı verilere göre, bu rakam 2011 Ağustos’unun verileriyle karşılaştırıldığında, 8.190 kişilik bir artış olduğu görülüyor. Ağustos ayında işsiz sayısında küçük bir düşüş olduysa da, bu düşüş fazla iyimser olmaya olanak vermiyor.

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak DİSİ ile DİKO arasındaki işbirliği çalışmalarında yaşanan olumlu gelişmeler. Gazeteye göre, DİSİ ile DİKO arasında seçim işbirliğinde artık geri dönülemeyecek bir noktaya ulaşıldı. İki partinin heyetleri dün de ekonomi başlığında anlaşmaya vardılar. Dünkü toplantıda parti heyetleri iki partinin görüşleri arasında ciddi bir anlaşmazlık görmediler. Bugünkü ekonomik durumun oldukça zor bir durum olduğu tespitini yaparak bu durumun aşılması için zor kararların alınması gerektiğine dikkat çektiler. Görüşmede dikkat merkezinde olan yarı kamusal teşekküller hakkında iki partinin heyetleri bu kuruluşlardan kârda olanların özelleştirilmemesi ve ömürleri dolduğu tespit edilen kurumların ise faaliyetine son verilmesi konusunda anlaşmaya vardılar. DİKO karma ekonomi görüşünü savundu ve DİSİ de bu görüşle hemfikir oldu. Bu arada Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da, Nikos Anastasiadis’in kişisel açıklamasında DİKO ile müzakere temelinde varılan anlaşma çerçevesinde Annan Planı’ndan uzaklaşacağını, bu planın yeniden tartışılmaya açılmasını ya da bir benzerinin müzakere masasına getirilmesini kabul etmeyeceğini söyleyeceği belirtiliyor. Elde edilen bilgilere göre, Anastasiadis’in kişisel açıklaması Annan Planı’na ilişkin bugüne kadarki açıklamalarının en ilerisi olarak görülüyor. Bu açıklamanın DİKO ile yapılacak anlaşma sonrası kamuoyuna açıklanacağı da alınan haberler arasında. Bu açıklama DİSİ-DİKO açıklamasına entegre edilecek. Bu iki partiin işbirliğinde her şey yolunda giderken soru işareti taşıyan tek konu DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos’un tavrı. Papadopulos, iki partinin dünkü toplantısına da katılmadı.

HARAVGİ gazetesinin de bugünkü ana haberi Paralimni’de sahillerde şemsiye ve şezlong kiralanması sırasında bazı çalışanların sahtekârlık yaptıkları iddiası.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın dün Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesinde Ürdün ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında işbirliği için sağlam temeller atıldı. Kıbrıs ile Ürdün heyetlerinin görüşmesi ardından Cumhurbaşkanı Hristofyas ile Kral Abdullah basın mensuplarına açıklamalarda bulundular. Cumhurbaşkanı Hristofyas Ürdün’e ziyarette bulunan ilk Kıbrıs Cumhurbaşkanı olduğunu hatırlattı ve “ bu ziyaretten çok memnunum. Kral çağdaş bir anlayışa sahip olan ve Kıbrıs gibi uluslararası konularda ilkelere bağlı bir kişidir. Ülkesi karşı karşıya olduğu ekonomik zorluklara rağmen birkaç milyon Filistinliyi ve şimdi de Suriye’den kadınları ve çocukları misafir etmektedir” dedi. Cumhurbaşkanı bu noktada Kral ile birlikte Suriye’de iç savaş konusunda ciddi endişeler taşıdıklarını ve bu ülkedeki çatışmaların en kısa sürede sona ermesi dileğinde bulunduklarını da ifade etti.

DİSİ, Hürriyet gazetesinde Anastasiadis ile ilgili olarak yayınlanan haber nedeniyle bu haberin yayınlanmasında rol oynadığını ileri sürdüğü AKEL’in özür dilemesini isterken AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in sürekli olarak mutasyona uğraması nedeniyle AKEL’in mea culpa demesinin söz konusu olmadığını söyledi. Andros Kiprianu partisinin Türk gazetesinde entrika düzenleyecek kadar bir gücü olmadığını da belirti.

Sendikalar, Kıbrıs Hava Yolları’nın geleceğine yönelik endişelerini dile getiren bir mektubu kurum Yönetim Kurulu’na gönderdiler. Pilotların bağlı olduğu sendika hariç bu alanda örgütlü sendikalarının mektubunda Kıbrıs Hava Yolları’nın ekonomiye katkısının tüm diğer niyetlerin önünde olması gerektiği vurgulandı. Sendikalar kurumun işletme ve personel giderlerinin azaltılması ve gelirlerinin arttırılmasından yana olduklarını da ifade ederken, kurumun 15 milyon avroluk bir meblağ ile desteklenmesi konusunda Maliye Bakanı Vasos Şarli’nin ortaya koyduğu olumsuz tavırdan duydukları rahatsızlığı da dile getirdiler.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου