11/9/12

Κάτι γίνεται στα κατεχόμενα!


Κινήσεις και αντιδράσεις από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση

Συνεργασία τ/κών αντιπολιτευόμενων «κοινοβουλευτικών» κομμάτων και πιθανότητα πρόωρων εκλογών (ΚΙΠΡΙΣ, 11.9.2012)

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (Ρ.Τ.Κ.), το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (Κ.Κ.Δ.) και το Δημοκρατικό Κόμμα (Δ.Κ.) συναντήθηκαν χθες και αποφάσισαν την από κοινού δραστηριοποίησή τους με σκοπό την άσκηση πιέσεων στην «κυβέρνηση» για διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών». Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε μισή περίπου ώρα και πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Ρ.Τ.Κ. στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, συμμετείχαν ο αρχηγός του Ρ.Τ.Κ. Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, ο αρχηγός του Δ.Κ. Σερντάρ Ντενκτάς και ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Δ. Τζιεμάλ Όζγιγιτ. Ο αρχηγός του Κ.Κ.Δ. Μεχμέτ Τσιακιτζιή δεν έδωσε το παρών του εξαιτίας προσωπικού προβλήματος. Ο Γιοργκαντζίογλου σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ανέφερε ότι τα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα αποφάσισαν την από κοινού δραστηριοποίησή τους προκειμένου να γλυτώσουν το «λαό» από τη «διακυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (Κ.Ε.Ε.), προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα των κομμάτων θα οριστικοποιηθούν σε νέα συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Τετάρτη στα γραφεία του Δ.Κ.. Από την πλευρά του ο Σερντάρ Ντενκτάς υποστήριξε ότι στο ψευδοκράτος υπάρχουν τεράστια προβλήματα η αιτία των οποίων είναι το «κυβερνών» κόμμα Κ.Ε.Ε..

Στο μεταξύ, το πολιτικό θερμόμετρο στα κατεχόμενα φαίνεται να ανεβαίνει συνολικά, αφού και άλλα κόμματα συνεχίζουν να επικρίνουν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα εγκλωβίζεται στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις του μεγαλύτερου κόμματος της δεξιάς. Το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου, δια του Γενικού του Γραμματέα Ιζζέτ Ιζτζιάν στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, καταγγέλλει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ότι εκμεταλλεύεται την εξουσία, ενσωματώνει το κόμμα στις δομές και χρησιμοποιεί τους θεσμούς για να καταπιέσει την κοινότητα. Αναφέρει ότι ο Ιρσέν Κιουρσιούκ χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες για να εργοδοτήσει κόσμο από το δικό του κύκλο, ενώ παραβλέπονται συνειδητά τα πραγματικά προβλήματα που απορρέουν από τη μη επίλυση του Κυπριακού όπως η ανεργία, η άνοδος της φτώχειας και η απειλή κατά της κοινοτικής ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων.
 
Ο Ιζτζιάν σημείωσε ακόμα ότι η οικονομική κατάσταση είναι πολύ κακή με χαρακτηριστικά παραδείγματα την απαγόρευση έκδοσης επιταγών σε 2 χιλιάδες άτομα, το κλείσιμο χιλιάδων μικροκαταστημάτων και τη συνεχή πίεση των μισθών προς τα κάτω. Υπογράμμισε ότι ο πληθυσμός πλέον δεν εμπιστεύεται το εκλογικό σύστημα και δεν θεωρεί ότι οι δομές του προσφέρουν τη βάση για ένα υγιή αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων δεν πρέπει να είναι μόνο ενάντια στην «κυβέρνηση» Κιουτσιούκ, αλλά να δοθεί με στόχο την σύντομη λύση του Κυπριακού και την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής διοίκησης.
 
Το Κόμμα Νέα Κύπρος σε ανακοίνωση του στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 επισημαίνει ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα γίνεται μάρτυρας μιας σκανδαλώδους χρησιμοποίησης των πηγών της κοινότητας για τη διεξαγωγή ενός κομματικού συνεδρίου (του Κ.Ε.Ε), κάτι που προωθείται ως «φυσιολογικό» σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαφθοράς της πολιτικής ζωής. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι τα τεκταινόμενα που αφορούν το συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας μπορούν να είναι ενδεικτικά στο τι θα ακολουθήσει σε πιθανή προεκλογική εκστρατεία, ενώ από αυτή την κατάσταση η Τουρκία δεν είναι καθόλου ενοχλημένη. Το Κόμμα Νέα Κύπρος εκτιμά ότι η αλλαγή των ισορροπιών εντός της δεξιάς θα οδηγήσει είτε σε «κυβέρνηση» συνεργασίας, είτε σε πρόωρες εκλογές. Υπογραμμίζει ακόμα ότι το Κυπριακό πρόβλημα έχει παραδοθεί εξ ολοκλήρου στην Τουρκία, ενώ οι οικονομικές αποφάσεις καθορίζονται από την πρεσβεία στα κατεχόμενα. Το Κόμνα Νέα Κύπρος υπενθυμίζει την εκτίμησή του ότι όποιος και να εκλεγεί θα είναι ο φορέας υλοποίησης των πακέτων που επιβάλλει η Τουρκία, ενώ η παρουσία του βαθέως κράτους, ο στρατιωτικός και πολιτικός έλεγχος από την Άγκυρα, αποτελούν παράγοντες που όσο υπάρχουν οι εκλογές δεν μπορούν να είναι λύση στα προβλήματα. Σε αυτό πλαίσιο υπογραμμίζει ότι θέση του παραμένει η δημιουργία μιας κοινωνικής αντιπολίτευσης στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία να στοχεύει στην αλλαγή του καθεστώτος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου