18/9/12

Kadınların ortak barış etkinlikleri altıncı yılında…


DEV-İŞ ve PEO Kadın Büroları’nın geleneksel Pervolya Barış Etkinlikleri’nin altıncısı yapıldı…

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu DEV-İŞ ile Kıbrıs’ın güneyindeki en büyük sendikal örgütlenme olan PEO’nun Kadın Büroları’nın her yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü çerçevesinde PEO’nun Pervolya tesislerinde gerçekleştirdikleri ortak barış etkinliklerinin altıncısı 15-16 Eylül 2012 tarihlerinde gerçekleştirildi. Etkinliklere DEV-İŞ üyesi Kıbrıslıtürk ve PEO üyesi Kıbrıslırum kadın emekçiler, eşleri ve çocuklarıyla birlikte katıldılar.

Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde DEV-İŞ ve PEO’nun örgütlü bulunduğu işyerlerini ziyaret eden kadınlar, her yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü çerçevesinde de PEO’nun Pervolya tesislerinde kültürel ve sosyal etkinliklerde bir araya gelerek dostluklarını pekiştiriyor, eğlenceli ve öğretici etkinliklere katılıyor ve ortak vatan için ortak mücadelede moral depoluyor…

15 Eylül Cumartesi öğleden sonra başlayan etkinliklere DEV-İŞ ve PEO Kadın Büroları’nın geleneksel Kıbrıs mutfağından helva, güllaç, badem ezmesi, mahallebi gibi tatlıların yapımı ve tadılmasıyla başlandı. DEV-İŞ Kadın Bürosu üyesi Ferah Kaya önderliğinde Kıbrıslıtürk kadınlar, Kıbrıslırum kadınlara güllaç ve badem ezmesi yapımını sundular, katılımcılara bulgur köftesi, incir ve turunç macunu ikram ettiler.

Cumartesi akşamı resmi açılış töreninde birer konuşma yapan  DEV-İŞ Kadın Bürosu Başkanı Sevgül Uludağ ile PEO Kadın Bürosu Başkanı Marina Kuku, altı yıldır PEO tesislerinde bir araya gelen Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırumlar’ın değişmeyen tek şeyin yüreklerindeki barış özlemi olduğunu vurguladılar. Son altı yıllık etkinliklerden fotoğrafların sunulduğu gecede bir konuşma yapan PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis, kadınları kutlayarak Kıbrıs sorununa da değindi ve şöyle dedi:

“Biz taksim ve bölünme ile asla uzlaşmayacağımızı faaliyetlerimizle kanıtlıyoruz. Yeniden birleşme için mücadeleye devam ediyoruz. İki toplun siyasi eşitliğinin ve her toplumun etnik ve dini kimliğine saygının olacağı, tek egemenlikli, tek vatandaşlıklı, tek uluslar arası kimlikli bir devlet çerçevesinde iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü için mücadeleye devam ediyoruz. Diyaloğun durgunluktan çıkması ve ilerlemesi için bugüne kadar üzerinde anlaşmaya varılanlara bağlılık şarttır. Taksim ve iki devlet mantığından uzak bir şekilde iyi niyet ve siyasi irade gösterilmesi şarttır…”

DEV-İŞ Genel Sekreteri Hasan Felek de gecede yaptığı konuşmada, şöyle dedi:

“Pervolya etkinliklerimiz emek ve barış mücadelesinde tüm yıl boyunca en ön saflarda yer alan kadrolarımız için hak ettikleri bir nefes alma günü niteliği de taşıyor. Biz Kıbrıslılar bugüne kadar ülkemizde hep acıları paylaştık. Bugün ülkemize ait doğal zenginliklerin bile ortaya çıkması başımıza dert oluyor. İnat politikaları gerginliklere yol açıyor. Açıkça görülüyor ki Kıbrıs sorunu siyasi çözüme ulaşmadıkça huzurlu olmamız mümkün değil. İşte tüm bunlar için bir an önce Kıbrıs sorunu çözülmelidir. Kıbrıs’ta girilen bu süreçte fanatik çevrelere kesinlikle taviz verilmemeli ve tavır koymalıyız. Bilmeliyiz ki hiçbir mazaret barışın yerini alamayacaktır. Hedefimiz uluslar arası alanda tek temsiliyeti, tek yurttaşlığı ve tüm Kıbrıslılar’ın ortak kullanacağı tek egemenliği olan birleşik federal Kıbrıs’tır.”

Gecede daha sonra Aradip Gençlik Folklör Derneği’nden gençler, Kıbrıs’ın geleneksel halk danslarını sergilediler.

16 Eylül Pazar günü etkinliklerde ortak atölye çalışmaları yapıldı. Kadınların bir bölümü Gülay Kaşer’in moderatörlüğünde, gündelik hayatta en çok gereken Türkçe ve Rumca sözcükleri ve cümleleri birlikte öğrenirken, Nuritza Nazaryan öncülüğünde kadınlar “patchwork” atölye çalışmasına katıldılar. Kadınların bir bölümü ise Ferah Kaya öncülüğünde cam objeleri boyama atölyesini gerçekleştirdiler. Etkinliğin sonunda kadınlar birlikte ürettikleri eserleri de sergilediler.

Etkinliklere KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel de eşiyle birlikte katılarak kadınların ortak barış etkinliklerine destek verdi. Etkinlik boyunca RIK televizyonunun iki toplumlu “Biz-Emiz” program ekibi de çekimler ve kadınlarla röportajlar yaptı.

DEV-İŞ Kadın Bürosu

18.9.2012
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου