17/9/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 17 Eylül 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi gazete tarafından yaptırılan bir kamuoyu yoklamasının sonuçları. Gazeteye göre, bu kamuoyu yoklaması sandığa gitmeyecek olanların oranının yüksek olduğunu ve DİSİ hariç diğer tüm partilerin seçmenlerini toparlamakta başarısız kaldıklarını gösteriyor. Siyasi partiler ve Cumhurbaşkanı adaylarının seçim büroları şimdi tüm dikkatlerini seçmenlerini toparlama üzerine yoğunlaştırıyorlar. Milletvekilliği seçimlerine kadar uzun bir süre olmasına rağmen, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi siyasi partilerin seçmenlerini destekleri adayların etrafında toparlaması büyük önem taşıyor. “Filelefteros”  gazetesi hesabına yapılan kamuoyu yoklamasına göre, şu an itibarıyla DİSİ %29 - AKEL % 19,7 - DİKO % 8,3 – EDEK % 4,9 oranında oy oranına sahipler. Küçük partiler ise ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunuyorlar. Parti içinde sorunlar yaşayan EVROKO’nun oranı % 0,8. Ekoloji Hareketi % 1,9 oranında destek bulurken, ELAM’ın ise ilk kez % 1,9 gibi yüksek bir orana ulaştığı görülüyor. Seçmenlerini toparlamayı hedefleyen partiler arasında DİSİ’nin % 87,7 ile bunu en iyi oranda başardığı görülüyor. AKEL ise % 69,2 oranı ile oldukça geride bulunuyor. Bunun nedenlerinin başında da hükümette olmanın bedelini ödemesi ve iktidarda olmanın yol açtığı yıpranma olduğu görülüyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

ECOFİN toplantısının ertesi günü Maliye Bakanlığı kaybedilen zamanı kapatmak ve Troyka’nın önerilerine karşı alternatif öneriler hazırlamak için yoğun bir uğraşı içerisinde bulunuyor. Maliye Bakanı Vasos Şarli ve hükümetin yaşanan gecikmeler nedeniyle AB yetkililerinden ciddi eleştiriler almaları bir rastlantı değildi. AB yetkililerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas da Troyka’nın masaya koyduğu önerilere karşı alternatif önerilerin en kısa sürede hazırlanması için Maliye Bakanlığı’na baskı yapıyor. Maliye Bakanlığı ise bir yandan Komisyon’un önerilerini incelerken, diğer yandan da imzalanacak olan memorandumun yurttaşlar açısından daha bir dayanılabilir olmasına ve Cumhurbaşkanlığı’nın yönlendirici çizgileriyle uyumlu olmasına çaba gösteriyor. Troyka ile müzakereler için henüz resmi bir tarih belirlenmiş değil. Maliye Bakanı Vasos Şarli’ye göre, Ekim ayı içerisinde bir program üzerinde anlaşmaya varılması durumunda sonuç almak için Kasım ayı ile Aralık ayının bir kısmına da ihtiyaç duyulacak. Troyka’nın önerileri arasında yer alan 13. Maaşın kaldırılması konusunun hükümetin kırmızıçzgisi olduğu görülüyor. Hükümete göre, 13. maaşların iptali reel ekonomide ciddi sorun yaratıp piyasaya da olumsuz etkide bulunacak.

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi devletin yılsonuna kadar gerek duyduğu meblağ. Gazeteye göre, Maliye Bakanlığı Muhasebe Dairesi Müdürü Rea Yeorgiyu’nun Maliye Bakanı Vasos Şarli için hazırladığı gizli belgede devletin yılsonuna kadarki mali gereksinimleri için 500 milyon avroya ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Hükümetin, devletin mali gereksinimlerini karşılamak için 530 milyon avroyu acil olarak bulamaması durumunda devlet tarafından ödemelerin yapılamaması riski ortaya çıkacak. Maliye Bakanı’nın sorun olmadığı ve kendisinin rahat uyuduğu yönündeki açıklamalarına karşın, devletin yükümlülüklerini yerine getirmesi için milyonlarca avroya ihtiyacı olduğu açıkça görülüyor. Muhasebe Dairesi’nin belgesine göre, yeni seçilecek Cumhurbaşkanı da alınan kredileri ve faizleri ödemek için 2,9 milyar avro bulmak zorunda olacak.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Çalışma Bakanlığı Teftiş Dairesi iş kazalarını sınırlamak için çalışmalarını yoğunlaştırıyor. 2012 yılında bir yıl öncesine göre iş kazlarında azalma oldu, ancak iş kazalarında yaşamlarını yitirenlerin sayısı arttı, Daire’nin istatiki verilerine göre, 2012 Ocak-Haziran döneminde iş kazaları % 7,4 oranında azaldı. Bu dönemde 4 kişi iş kazlarında yaşamını yitirdi. Oysa geçen yılın aynı döneminde ise 2 kişi idi.

İçişleri Bakanı Eleni Mavru’nun yaptığı açıklamaya göre, son üç yıl içerisinde 1363 kişiye konut yapımı için hali arazi verildi. 2012 yılında toplam olarak 230 kişiye arazi verildi.

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi DİSİ-DİKO işbirliği hakkında Başpiskopos’un görüşü. Gazeteye göre, DİSİ-DİKO işbirliği en azından sessiz bir biçimde Başpiskopos Hrisostomos’un desteğini sağlamış görünüyor. Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde DİSİ ile DİKO arasındaki işbirliğine destek vermesi için Başpiskopos Hrisostomos’a yönelik özlü girişimler yapılıyor. Başpiskopos’un her hangi bir adayı açık bir biçimde desteklemesinin söz konusu olmadığı yönündeki açıklamasına rağmen, bu yöndeki çalışmalar devam ediyor. Başpiskopos’un tarafsızlığına rağmen, Nikos Anastasiyadis bir ulusal kurtuluş hükümeti oluşturma uğraşılarının Başpiskopos’un hayır duasını da alacağı görüşünü taşıyor. Aynı haber kaynaklarına göre, Başpiskopos’un bu yönde tutum değiştirmesinin üç nedeni var: Bunlardan ilki, ülkede hükümetin olası en geniş sosyal ve siyasi güçlerin işbirliği ile değiştirilmesi gereksinimi. İkinci neden ise, DİKO’nun bu uğraşıya Kıbrıs sorununda somut güvenceler sağlayarak katılması. Üçüncü nedeni ise, iki parti arasında ekonomi konularında varılan anlaşmanın Başpiskopos’un görüşlerini de ifade ediyor olması.


Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Yunanistan’ın Sol Birlik Partisi Başkanı Aleksis Tsipras hidrokarbon yataklarının değerlendirilmesi konusunda Kıbrıs’ın Yunanistan için bir örnek olduğunu söyledi. Tsipras, Türkiye’nin tehditlerine rağmen, Hristofyas hükümetinin bu çok çetin konuda önemli ilerlemeler kaydettiğine işaret etti.


HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “hedef kalkınma” başlığı ile Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas’ın dün yaptığı konuşma. Gazeteye göre, dün Larnaka’da halk örgütlerinin gerçekleştirdiği büyük mitingde konuşan Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas temel sorunun, devletin acil kredi gereksinimleri olduğuna işaret etti ve kamu ekonomisini sağlıklı hale getirmek için yapılacak düzenlemelerin süresinin uzatılması gerektiğini söyledi. Hedefin kalkınma olduğunu vurgulayan Malas, kalkınmanın kesintilerle değil, yurt dışından piyasaları canlandıracak yatırımlarla sağlanabileceğini belirtti. Kalkınmanın ekonomiyi sıkboğaz ederek sağlanabileceği görüşünde olanları anlayamadığını ifade eden Malas hedefinin ülkeyi daha iyi günlere götürmek olduğunu ifade etti. Aynı mitinde konuşan AKEL Meclis Grubu Sözcüsü Nikos Katsuridis, 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bilinen bir geçmişi, belli taahhütleri ve bağımlılıkları olan bir parti lideri ile yeni görüşlere sahip olan yeni bir çehrenin karşı karşıya geleceklerini belirtti ve “hepimiz yeni insanların denenmesinden söz ediyoruz, ancak bu kararı alma anı geldiğinde sadece partimiz bunu yaptı” dedi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus dün Baf’ta yaptığı konuşmada, kamu ekonomisinin sağlıklı hale getirilmesi adına her şeyi yerle bir edecek önlemleri hükümetin kabul etmeyeceğini söyledi. 2008’den bu yana hükümetin gerçekleştirdiği çalışmalarla, yoksulluk sınırının altında yaşayan emeklilerin oranını ciddi derecede azatlığına işaret eden Çalışma Bakanı 2012 yılı bütçesinde devlet katkılarının tek sent dahi azaltılmasını başardık. 2013 yılı için de hedefimiz budur” dedi.


PEO ile DEV-İŞ yeniden birleşmeye götürecek federal bir çözümün başarılması uğraşılarını desteklemeye devam edeceklerini vurguladılar. İki örgütün kadın bürolarının Pervolya’da gerçekleştirdikleri iki toplumlu etkinlikte konuşan DEV-İŞ Genel Sekreteri Hasan Felek iki toplumun yeniden birlikte yaşamalarının önemine işaret etti ve sendikalarının barış mücadelesine devam etmekte kararlı olduklarını ifade etti. PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis de konuşmasında ağırlıklı olarak Kıbrıs sorununa değindi ve diyaloğun devamı ile durgunluktan çıkmak için iki tarafın bugüne kadar üzerinde anlaşmaya varılmış olanlara bağlılıklarının şart olduğunu söyledi.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου