21/9/12

Χαιρετισμοί Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου 21 Σεπτεμβρίου 2012



Χαιρετισμός του ΠΣΕ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, 21 Σεπτέμβρη 2012
του Εκτελεστικού Γραμματέα Ηρακλή Τσαβδαρίδη
Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης
Εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης χαιρετίζουμε τους αγωνιστές της Ειρήνης από την Τουρκία ,την  Ελλάδα και την Συρία, αλλά ιδιαίτερα συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους συναγωνιστές που μας φιλοξενούν στην Κύπρο αυτές τις μέρες στα πλαίσια της τρίτης τριμερούς συνάντησης των κινημάτων ειρήνης.

Η σημερινή εκδήλωση και διαμαρτυρία του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης προς την Ύπατη Αρμοστεία της Μεγάλης Βρετανίας, δεν έχει μόνο συμβολισμό. Αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη των βαθιά ριζωμένων αντιιμπεριαλιστικών συναισθημάτων στον Κυπριακό λαό, που γνωρίζει για τα αίτια της συνεχιζόμενης για 38 χρόνια κατοχής τμήματος του νησιού, που γνωρίζει ότι το έγκλημα σε βάρος του Κυπριακού λαού σχεδιάστηκε στα επιτελεία του ΝΑΤΟ και εκτελέστηκε χέρι-χέρι από την Χούντα στην Ελλάδα και την εισβολή της Τουρκίας στην συνέχεια. Μαζί με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις η Βρετανία είχε πολλαπλή συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο, το γεγονός ότι η πράσινη γραμμή από τότε και μέχρι σήμερα στην Λευκωσία περνάει μέσα από το κτίριο της Ύπατης Αρμοστείας, καθόλου τυχαίο δεν είναι. 

Η διαμαρτυρία μας σήμερα αναδεικνύει όμως και το ζήτημα των «Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων» στην Κύπρο, από τα λίγα τέτοια παραδείγματα σε όλο τον κόσμο. Πέρα από την σημαντική έκταση που καταλαμβάνει και ελέγχει η Βρετανία κυρίαρχα σε κυρίαρχη χώρα, διατηρεί και αξιοποιεί και στρατιωτικές εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών  και  αεροδρόμιο για την πολεμική της αεροπορία αλλά και για τους σκοπούς και στόχους του ΝΑΤΟ. Το περιβόητο σύστημα ECHELON εδώ στην Κύπρο εδρεύει και από εδώ στήνει τις κεραίες του για την παρακολούθηση σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Οι Βάσεις της Βρετανίας στην Κύπρο έχουν χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους σε διάφορες πολεμικές επιδρομές και επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, η συνέχιση της παραμονής τους αποτελεί επιπλέον μέσο πίεσης και ανάμειξης στα εσωτερικά της Κύπρου και στην δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού.
 
Σήμερα που δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου στην Μέση Ανατολή, που οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ από κοινού με την Τουρκία, το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία παρεμβαίνουν στα τεκταινόμενα στην Συρία, χρηματοδοτώντας και καθοδηγώντας ξένους και ντόπιους μισθοφόρους, ο ρόλος αυτών των Βρετανικών Βάσεων  γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος. Καταγγέλλουμε και από την Κύπρο τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που αποσκοπούν στο δήθεν εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής με τελικό στόχο τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων ενέργειας και τα σχέδια για επίθεση στο Ιράν, με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ενώνουμε τις φωνές μας με το φιλειρηνικό κίνημα σε όλο το νησί στην απαίτηση για απομάκρυνση όλων ξένων στρατευμάτων και βάσεων από την Κύπρο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για τερματισμό της κατοχής και για επανένωση της χώρας στην βάση μια δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, στην βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, χωρίς ξένους στρατούς και προστάτες.
 
Ο Κυπριακός λαός στο σύνολο του είναι θύμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στο νησί  και στην περιοχή. Από την Τουρκική κατοχή, αποτέλεσμα και αυτών των σχεδίων, υποφέρουν και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι. Από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού φυσικά οι ιμπεριαλιστές θα χάσουν το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» τους την Κύπρο, σε ένα στρατηγικό σημείο, όπου διασταυρώνονται ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Για αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η κοινή πάλη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για την επανένωση της πατρίδας τους και εναντίον του κοινού εχθρού, του ιμπεριαλισμού και των μηχανισμών του. Στα πλαίσια αυτά χαιρετίσαμε και στηρίζουμε την απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να εναντιωθεί στην ένταξη της Κύπρου στον «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» που αποτελεί προθάλαμο του ΝΑΤΟ και θα ενέπλεκε την Κύπρο καθαρά στους σχεδιασμούς της πολεμική μηχανής του ιμπεριαλισμού. Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, ειρήνη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει με εμπλοκή και δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ένας είναι ο εχθρός των λαών-ο Ιμπεριαλισμός, τόσο σε περίοδο πολέμου όσο και σε περίοδο ειρήνης!


Χαιρετισμός της ΕΕΔΥΕ στην εκδήλωση της 21ης Σεπτέμβρη 2012

Νίκος Ζώκας, Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ

 
Αγαπητοί μας φίλοι,

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

 Σύντροφοι στον όμορφο αγώνα για την ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το χρώμα και τη φυλή, ανεξάρτητα από τη γλώσσα και την καταγωγή, σας μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και του εργαζόμενου ελληνικού λαού.

Σας μεταφέρω το μήνυμα της συμπαράστασης στον αγώνα σας για μία Κύπρο ανεξάρτητη, με μία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, ομόσπονδη, δικοινοτική και διζωνική, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων. Απαλλαγμένη από τις ξένες στρατιωτικές βάσεις και τα στρατεύματα, απαλλαγμένη από «εγγυητές» και «προστάτες.

Το έγκλημα που οργανώθηκε πριν από 38 χρόνια σε βάρος του κυπριακού λαού, σχεδιάστηκε μέσα στα ΝΑΤΟϊκά επιτελεία και εκτελέστηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών. Έδωσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή και κατοχή, μέχρι και σήμερα, του 37% του κυπριακού εδάφους.

Το έγκλημα αυτό μας διδάσκει διαχρονικά για το ρόλο του ιμπεριαλισμού, για την αρπακτική, εκμεταλλευτική και δολοφονική του φύση. Αναδεικνύει την αναγκαιότητα έντασης της πάλης εναντίον του, ενάντια σ’ όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις – ΝΑΤΟ κι Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενάντια στη σχεδιαζόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Ο δρόμος αυτός της ανειρήνευτης πάλης είναι ο μόνος μονόδρομος, που πρέπει να βαδίσουν οι λαοί μας, ο μόνος που μπορεί να φέρει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος.

Χαιρετίζουμε τους Τουρκοκύπριους συναγωνιστές για την Ειρήνη που είναι σήμερα εδώ μαζί μας και οι οποίοι αγωνίζονται από κοινού με τους Ελληνοκύπριους συναγωνιστές για την επανένωση της πατρίδας τους.

Ειδικά σήμερα, που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και πάλι στη γειτονιά μας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Συμβούλιο Ειρήνης της Συρίας και στον Συριακό λαό που είναι ο μόνος και κυρίαρχος να αποφασίσει για τις τύχες και το μέλλον του. Ιδιαίτερα σήμερα που οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμοι να ορμίσουν ξανά και να κατασπαράξουν τον πλούτο της Συρίας και του Ιράν, τον πλούτο κάθε λαού της περιοχής, για να γεμίσουν ακόμη περισσότερο τα θησαυροφυλάκια τους, τα οποία ήδη ξεχειλίζουν από τα κλεμμένα πλούτη, από την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων, ένα δρόμο έχουμε να ακολουθήσουμε εμείς οι λαοί:

ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ
ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΕΡΙΑΛΙΣΜΟ.
ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ –
Η ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ!
 
Χαιρετισμός του Προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Αϊντεμίρ Γκιουλέρ
Λευκωσία, 21 Σεπτεμβρίου 2012
 
Αγαπητοί Φίλοι,
Αγαπητοί Ειρηνόφιλοι Κύπριοι με όποια γλώσσα και αν μιλάτε, σε όποιο Θεό και να πιστεύετε!
 
Ως Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκία εκφράζουμε την χαρά μας που βρισκόμαστε ανάμεσα στα αδέλφια μας. Είμαστε δίπλα από την πράσινη γραμμή στη Λευκωσία, είμαστε στην καρδιά ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα της περιοχής μας σε αυτή την μέρα της Ειρήνης. Ένας λαός μπορεί να μιλά διαφορετικές γλώσσες, μπορεί να πιστεύει σε διαφορετικούς Θεούς. Όμως έστω και αν υπάρχουν τέτοιες διαφορές, κανένας λαός δεν έχει την ανάγκη «πράσινων γραμμών». Η ανάγκη ενός λαού είναι να καταργήσει τα εμπόδια που μπαίνουν ανάμεσά του, να γευτεί τα καλά της αδελφοσύνης.
 
Στον Κυπριακό λαό, υπάρχει η βούληση να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα παράδειγμα της αδελφοσύνης. Η ίδια βούληση υπάρχει και στις φιλειρηνικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.
 
Στην απέναντι πλευρά η «ζώνη ασφάλειας» στηρίζεται στις δυνάμεις κατοχής. Είναι μια περιοχή που θρέφεται από τους ιμπεριαλιστές οι οποίοι αναζητούν την κυριαρχία τους και όχι από την αδελφοσύνη των λαών στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τελευταία 38 χρόνια, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια που προσπάθησαν να προκαλέσουν τη διαμάχη μεταξύ των λαών μας, παραμένουν κυρίαρχοι. Όμως δεν είναι εφικτό να συνεχίσουν αυτή τους την κυριαρχία. Εμείς στην Τουρκία έχουμε ένα σύνθημα. Λέμε ότι «οι εισβολείς πάντα χάνουν»!
 
Η παλιά αποικιοκρατική δύναμη στην Κύπρο, η Βρετανία, συνεχίζει να είναι εδώ μέσα από τις βάσεις της. Και γνωρίζουμε ότι αυτές οι βάσεις πότε άμεσα και πότε με τεχνική συμβολή αναλαμβάνει λειτουργίες σε όλες τις βρώμικες επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Ως οι φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν θέλουμε στις χώρες μας στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές βάσεις. Και όταν υπάρχει θέμα βάσεων εμείς επαναλαμβάνουμε το σύνθημα μας: «οι εισβολείς πάντα χάνουν»!
 
Οι εισβολείς, οι ιμπεριαλιστές και οι αποικιοκράτες είναι καταδικασμένοι να χάσουν ενώπιον της ειρηνικής βούλησης των λαών, ενώπιον του αγώνα για ειρήνη, ενώπιον του αγώνα μας για ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη. Θα χάσουν και σε ένα άλλο μας γείτονα, στη Συρία. Ο συριακός λαός δε θα σκύψει το κεφάλι στις ιμπεριαλιστικές συνομωσίες, δε θα παραδοθεί στο οπισθοδρομικό παρακράτος. Οι εχθροί της Ειρήνης θα χάσουν και εδώ στην Κύπρο!
 
Ήρθαμε εδώ για να μοιραστούμε μαζί σας, αυτή μας την πεποίθηση!
 
 
Σας μεταφέρουμε τα χαιρετίσματα των Τούρκων εργαζομένων, ενός αδελφικού λαού σε εσάς! Ζήτω η Ειρήνη, Κάτω ο Ιμπεριαλισμός!
 
 
 

Γιαννάκης Σκορδής, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης
Τρίτη Περιφερειακή Συνάντηση για την Ειρήνη Λευκωσία 21 Σεπτεμβρίου 2012
 
Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες στην πάλη για Ειρήνη στην Κύπρο,
τον Κόσμο και τη γειτονιά του στην οποία ζούμε, Αγαπητοί φίλοι,
 
Αν κάτι έχει αλλάξει από την τελευταία μας συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, είναι το γεγονός ότι η Ειρήνη στην περιοχή μας αλλά και παγκόσμια, δέχεται ακόμα πιο ανηλεή κτυπήματα τώρα. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
Είναι ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει την Ευρώπη, τον Κόσμο, μα και τον καθένα από μας ξεχωριστά. Κι αυτό είναι άδικο, γιατί άλλοι φέρουν την ευθύνη κι άλλοι πληρώνουν. Ξέρουμε δε πως η αδικία γεννά αγανάκτηση, και η καταπίεση επαναστάσεις.
 
Είναι ότι οι προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό έχουν αποτελματωθεί εξ αιτίας της Τουρκικής αδιαλλαξίας, κι αυτό δεν ωφελεί κανένα μας. Ούτε τους Τουρκοκύπριους, ούτε τους Ελληνοκύπριους, αλλά ούτε και την ίδια τη Τουρκία.
 
Όλα αυτά αποδεικνύουν τη σημασία, αλλά και την αναγκαιότητα αυτών των συναντήσεων. Αποδεικνύουν πως ειδικά σήμερα, οι ειρηνιστές στον κόσμο δεν αρκεί απλά να θέλουν, αλλά πρέπει και να αγωνίζονται για την επίτευξη της Ειρήνης.
 
Καλωσορίζω λοιπόν τους φίλους του Τουρκικού Συμβουλίου Ειρήνης, που παρά τις τόσες δυσκολίες είναι μαζί μας. Καλωσορίζω τους εκπροσώπους της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Καλωσορίζω την ηγεσία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, που θέτει υπό την αιγίδα του αυτές τις συναντήσεις.
 
Επιτρέψτε μου όμως να εκφράσω ξεχωριστή χαρά, γιατί η συνάντηση αυτή έχει αγκαλιαστεί στην Κύπρο πολύ πλατειά και με θέρμη και από τις δύο κοινότητες. Έχει μετατραπεί σε μια διαδήλωση της πρόθεσης όλων μας, να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για επανένωση του λαού και της πατρίδας μας.
 
Καλωσορίζω όλους τους καλλιτέχνες από την Τουρκία και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο. Οι οποίοι με την παρουσία τους, τα τραγούδια και τη μουσική που θα μας χαρίσουν απόψε, θα υπογραμμίσουν με τον καλύτερο τρόπο την αλήθεια, πως η τέχνη και ο πολιτισμός ενώνουν τους λαούς και τους κάνουν πιο δυνατούς στους αγώνες τους.    
Η παγκοσμιοποίηση συναγωνιστές και συναγωνίστριες, μπορεί να είναι του καλού ή του κακού. Σήμερα δυστυχώς ζούμε την παγκοσμιοποίηση του κακού. Της οικονομικής κρίσης, της δυστυχίας και του πολέμου. Αυτής που παίρνει τη μορφή της επιβολής δια της βίας του πιο αδυσώπητου και αποκρουστικού προσώπου της " Νέας τάξης πραγμάτων ".
 
Πως νοιώθουμε αλήθεια, με τα αποτελέσματα της επέμβασης στο Αφγανιστάν, που τόσα χρόνια μετά, ο τρόμος βασιλεύει ακόμα πιο πολύ απ ότι πριν. Πως, όταν με διάφορα προσχήματα έγινε η επέμβαση στο Ιράκ, κι ενώ όλα ήταν ψέματα, τόσα χρόνια μετά, καταπατούν ακόμα την ανεξαρτησία του.
 
Πως, που επέμβηκαν στη Λιβύη και την Αίγυπτο, εκθρόνισαν τους πρώην συνεργάτες τους αυταρχικούς ηγέτες, και βάλανε στη θέση τους νέες μαριονέττες να τους υπηρετούν, με μόνη επιτυχία τους να φέρουν τον εμφύλιο σπαραγμό και την καταστροφή.
 
Και πως ακόμα που για 38 τώρα χρόνια, κλείνουν τα μάτια στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, αγνοούν την αντικατάσταση των Τουρκοκυπρίων με εποίκους, και παράλληλα ξεχνούν τον εκτοπισμό τόσων χιλιάδων Ελληνοκυπρίων από τη γη τους;
 
Κι αλήθεια ποιος παίρνει σειρά μετά; Η Συρία μάλλον. Και μετά το Ιράν; Και μετά; Η μικρή μας ίσως Κύπρος, που τελευταία με το φυσικό της υποθαλάσσιο πλούτο προκαλεί την όρεξη πολλών; Η Κύπρος ίσως. Που θα μπορούσε να είναι γέφυρα Ειρήνης και φιλίας για όλη την περιοχή. Αυτό εξ άλλου είναι το όραμα συναγωνιστές, που οι Τριμερείς μας συναντήσεις έχουν σα στόχο να βοηθήσουν να υλοποιηθεί.
 
Εμείς λοιπόν αγωνιζόμαστε για την παγκοσμιοποίηση του καλού. Της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Του παγκόσμιου αφοπλισμού, της αποπυρηνικοποίησης. Αγωνιζόμαστε για Δικαιοσύνη και Ειρήνη στον κόσμο. Κατά του φασισμού και των νεοναζί. Κατά της αμάθειας, της αποπολιτικοποίησης και της φυλάκισης του πνεύματος. Λέμε λοιπόν για ακόμα μια φορά. Ο σκοταδισμός, η προσπάθεια απονεύρωσης του ανθρώπου και ο φασισμός, δε θα αφήσουμε να περάσουν! Κοινός και δίκαιος ο αγώνας μας. Ζήτω η Ειρήνη!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου