18/9/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 18 Eylül 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “maaşlarda %12’ye kadar varan bir kesinti” başlığı altında Hükümetin alınacak tasarruf önlemlerine ilişkin Troyka ile temasları. Gazeteye göre Hükümet 2013 yılı bütçesini tasarruf senaryoları ile birlikte geçirmeye çalışıyor. Kıbrıs’ın, Troyka ile müzakeresini yapacağı önerilerini önümüzdeki günlerde netleştirmesi bekleniyor.  Bu öneri paketinde her şeyden önce maaşlarda kesintiler yer alacak. Kesintiler %5 ile 12 arasında olacak. Maaşlarda kesintilerin 1000 avro üzerinden başlaması niyeti var ve asıl hedef bu alt rakamın 1500 avroya yükseltilmesi.  Maaşlardaki kesintilerle orantılı emekli yatırım alanlarında da kesintilere gidilecek. Gelirlerin artırılması için ise Katma Değer Vergisi %18’e yükseltilecek. Taşınmaz mallarda da küçük mal sahiplerini etkilemeyecek düzenlemelerle vergi artışına gidilecek.  Şirketler mukayitliğine vergi veren şirket vergileri de yükseltilecek.  Alkollü içecekler ve tütüne vergi artışı şu anda Meclis’te askıda. Bu süreçte hükmet de bazı kırmızıçizgiler belirlemiş durumda. 13. maaşlar, şirketler vergisinin ve tüketici vergisinin artırılmaması, Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırılmaması hükümetin kırmızıçizgileri.  Maliye bakanlığının önümüzdeki günlerde senaryoların tümünün ayrı ayrı bedellendirmesi ve böylece önümüzdeki Cumartesi günü toplanacak olan Bakanlar Kurulu’nda kesin bir karara varılması bekleniyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimleri için seçmen sayısının 550 bin olması bekleniyor. Seçim Kurulu Şubat 2013’te 18 yaşında olacak olanlara seçmen kütüklerine kayıtlarını yaptırma çağrısı yaptı.

2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimlerine beş ay kala dokuz kişi adaylığa ilgi duyduğunu açıkladı. Seçimlere yaklaşıldığı oranda bu sayının daha da artması bekleniyor. Kıbrıs vatandaşlığını kazanan bir Rus da cumhurbaşkanlığına ilgi gösterenler arasında. Bu arada EDEK millettekileri Sarikas ile Şizopulos’un seçim yasası ile meclise sundukları değişiklik önerisinin kabulü durumunda aday sayısı doğal olarak sınırlanacak. Bu öneriye göre partili adayların adaylığı için aday olacağı partinin meclis grup başkanın imzası yeterli olacak. Bağımsız adaylar ise bin imza toplamak zorunda kalacak. Bunun yanı sıra adaylık için 35 bin avro da yatıracaklar.  İçişleri Bakanlığı ile yüksek seçim kurulu adaylık başvurusu için 10 bin avronun yeterli olacağı düşüncesinde. Bugün geçerli olan yasaya gör üç kişinin önermesi ve 1700 avro yatırılması aday olmak için yeterli.


POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 yılı bütçe çalışmaları. Gazeteye göre 2013 yılı bütçesi Troyka ile imzalanacak olan memorandumun ruhuna uygun olacak.  Hükümetin amacı koşullara uyum sağladığını ortaya koymak ve gelirlerini artırma uğraşısı ile birlikte giderlerini azaltma arzusu içinde olduğunu göstermek. Konu dün bakanlar Kurulu’nda tartışılmaya başlandı ancak tamamlanamadı.  Bu konunun ele alınmasına Cumartesi günü devam edilmesi bekleniyor.  Troyka da yeniden Kıbrıs’a gelmek için valizlerini hazırlamaya başladı.  Bu arada gerek bütçe gerekse Troyka’ya sunulacak karşı öneriler gelecek hafta içerisinde partilerle ele alınacak. Sonuç olarak zaman daralırken Kıbrıs dramatik bir döneme giriyor. Hükümet en azından bu yıl için 13. maaşları ödeme arzusunda. Hayat Pahalığı Ödeneği’nin kaldırılmasını ise hükümet reddediyor. Hükümet bununla birlikte, bunun yeniden yapılandırılmasını tartışmaya hazır. Troyka ile kredi anlaşması imzalanmasında gecikmeler yaşanırken hükümet dün bir kez daha en azından Aralık ayına kadar ödemelerde sorun yaşanmayacağının güvencesini verdi.  Maliye Bakanlığı Muhasebe Dairesi’nin bir raporuna dayanarak verdiği devlet ödemelerinde sorun yaşanacağı yönünde Politis’in dünkü haberi sonrası bir açıklama yapan Maliye Bakanı, böylesi bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. İlgili dairenin raporunda yakın dönemli bazı borçların bazı yeni borçlarla ödenmiş olmasının dikkate alınmadığını dile getirdi.


Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Kamu taşımacılığında sorun var. Ulaştırma Bakanlığının Kamu taşımacılığı için 21 milyon avroluk ek bütçe talebi dün meclisin ilgili komisyonunda ele alınırken ekonomik sorunu çözmemekle birlikte sistemin işleyişiyle ilgili birçok soru soruldu.  Bu sisteme önemli oranda para aktarılmasına rağmen sistemin ciddi sorunlarının var olduğu ve çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu sonucu ortaya çıktı. Son iki yıldır tekrarlanan sorunlara ne bakanlık ne de taşımacılar çözüm bulabiliyor. 2010 yılının ikinci yarısında başlayan bu sisteme devlet şimdiye kadar 140 ile 150 milyon avro arası bir yatırım yaptı.

İstatistik Dairesine göre, Ağustos 2012 döneminde Kıbrıs’a gelen turist sayısı %7,9 arttı. Ağustos 2012’de Kıbrıs’a 363.573 turist geldi. Ağustos 2011’de ise 337.013 turist gelmişti. Rusya’dan gelen turist sayısında % 55,5 artış oldu ve 79.291’e yükseldi. İsveç’ten Kıbrıs’a gelen turist sayısı 18.545, Almanya’dan gelen turist sayısı 13.616 ve Norveç’ten 10.110 turist olduğu açıklandı. Britanya ve Yunanistan’dan gelen turist sayısında ise bu yıl düşüş oldu. Ocak –Ağustos 2012 döneminde Kıbrıs’a gelen turist sayısının 1.728.766 olduğu ifade edildi.


ALİTİYA gazetesinin bugünkü ana haberi “2013 yılı bütçesi Troyka’nın gölgesinde. Açıkların sınırlandırılacağı sözü Kıbrıs Cumhuriyetinin şimdiye kadarki en zor bütçesini gündeme getiriyor.” başlığı altında ekonomide tasarruf tartışmaları.

 
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik Nikos Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesi için DİSİ-DİKO işbirliği açısından 27 Eylül belirleyici olacak. DİKO Merkez Komitesi bu tarihte toplanıp kesin kararını verecek. Bu tarihten önce DİKO Yürütme Kurulu bugün toplanacak ve Parti Başkanı Marios Garoyan tarafından süreçle ve DİSİ ile varılan anlaşmayla ilgili bilgilendirilecek. Bu arada DİSİ ile DİKO liderliği önümüzdeki Cuma günü son bir kez bir araya gelip iki partinin çalışma grupları arasında yazılı olarak varılan anlaşmaları onaylayacak.  Anastasiadis ile Garoyan’ın bu görüşme sırasında ekonomi başlığı altında henüz kesin bir anlaşmaya varılamayan bazı konuları da ele alması bekleniyor. İki parti arasında işbirliği çalışmaları son evresine girerken DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos dün Bağımsız aday Yorgos Lillikas’ın tezlerinin DİKO’nun tezlerine daha yakın olduğunu söyledi. Papadopulos’un bu yaklaşımını yorumlayan DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiyu, parti kesin karar alana kadar herkesin kendi görüşlerini ve tezlerini açıklama hakkına sahip olduğunu söyledi. DİKO Merkez Komitesi’nin konuyla ilgili kesin kararını almasıyla birlikte ise herkesin bu karar saygı gösterip uyma zorunluluğu olduğu görüşün de savundu.   


HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Noble şirketinin Uluslararası Para Fonu nezdinde Kıbrıs’la ilgili girişimleri. Gazeteye göre Noble şirketi Uluslararası Para Fonu nezdinde girişimlerde bulunarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Troyka ile önümüzdeki günlerde başlayacağı müzakerelerinde sert önlemler belirlenmemesini istedi.  Kıbrıs’ta doğal gaz yataklarının bulunması nedeniyle önemli gelişmeler yaşanacağına dikkat çeken Noble şirketi yetkilileri belirlenecek önlemlerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkilememesini istediler.   


Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu hükümetin kamuda tasarruf önlemeleri ile ilgili hazırlığının son evresinde olunduğunu söyledi.  Bu hazırlık biter bitmez siyasi partilerle ve sosyal ortaklarla tartışma başlatılacağına dikkat çekti.  Elde edilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın partilerle ve sendikalarla konuyu gelecek Perşembe ve Cuma günleri yapması planlanıyor.
 

Avrupa Birliği Enerji Bakanları, Avrupa Birliği enerji politikasının geleceğini görüştükleri, Komisyon’un Yenilenebilir Enerji üzerinde İletişim ve Trans-Avrupa Enerji Altyapısı üzerindeki tüzük önerisini görüştükleri Gayrı Resmi toplantılarını Lefkoşa’da tamamladılar. Toplantı sonrası Gayri resmi toplantıya başkanlık yapan Kıbrıs Ticaret Bakanı Neoklis Silikioyitis Komisyonun bu önerisinin Kıbrıs dönem başkanlığının temel önceliği olduğunu söyledi. Enerji alt yapısının yönelimi ve seçimi,  yönetim düzenlemesi, izinlerin sübvansiyesi, sübvansiye edilecek yatırımların seçimi konularında yasaların belirlenmesini hedeflediklerini de ifade etti. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου