7/9/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 7 Eylül 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Avrupa Birliği’nin Kıbrıs’a verdiği ödeneklerle ilgili olarak gündeme gelen araştırma. Gazeteye göre, Kıbrıs’ta liradan avroya geçiş sürecinde geçekleştirilen aydınlatma-tanıtma kampanyasında kullanılmak amacıyla Avrupa Birliği tarafından verilen ödeneklerin kullanılması incelenmeye alındı. Elde edilen bilgiler göre, Birliğin Ekonomi ve Para sorumluları kontrollerde bulunmak amacıyla Kıbrıs’ı ziyaret edecekler. Bu sorumlular Kıbrıs’ta hem faturaları, makbuzları banka hesaplarını inceleyecekler, hem de o dönemki sorumlularla direkt görüşmeler yapacaklar. Aynı haber kaynaklarına göre, Avrupa Komisyonu bu konuda Kıbrıs Maliye Bakanlığı’na bir mektup gönderdi ve bu araştırmanın amacının yapılan yardımlarda anlaşmalara doğru bir biçimde uyulup uyulmadığının tespiti olduğunu belirtti. Avrupa Birliği kaynaklarına göre, bu aşamada bu kontrol “ rutin” bir çerçevede gerçekleştiriliyor Komisyon bu kez araştırmayı Kıbrıs’ta yapmayı seçti. Kıbrıs’ta daha önce böylesi bir araştırma hiç gerçekleştirilmemişti. Ancak bazı kaynaklara göre, bu konuda bu kez araştırma için Kıbrıs’ın seçilmesinin ardında bazı şüpheler de var.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Türk tarafı Kıbrıs’ta seçimler sonrası ortamı belirlemek amacıyla bundan sonraki adımlarını İslam Konferansına ziyaret ile planlıyor. Kıbrıs’taki seçimlere kadar herhangi bir hareketlenme beklemeyen Türkiye Mart sonrası dönemi planlamaya başladı. Bu süreçte İslam Konferansı’nın Türk kökenli sekreteri ile sürekli iletişim içinde olan Türkiye doğrudan müzakereler süreci resmi olarak da çökünce atacağı adımları planlıyor.
 
Sonbaharda Ankara’da toplanması beklenen Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamenterler Toplantısı Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımamada ısrarı nedeniyle gerçekleşmeyecek. Avrupa Birliği’nin Dış Politika ve Savunma Politikası Yüksek Komiseri Kathrin Aslin Karma Parlamenterler Başkan Yardımcıları Yorgos Kumutsakos ile Marilena Koppa’nın ortak mektuplarına yanıt verirken Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımamadaki ısrarı nedeniyle Komisyon’un ve Konsey’in duyduğu ciddi endişeyi dile getirdi. Aslin aynı zamanda Türkiye’den, Avrupa Birliği’nin karakteristik temel kurumlarından biri olan Konsey Başkanlığı’nın rolüne saygı göstermesini de istedi.

Kamuda kadrolaşmadan önce geçici statüde çalışan 5 bin kamu çalışanı şimdi devletten 1,5 milyon avro faiz istiyor. Bu konu, kamuda geçici olarak çalışan bir kişinin kadrolaşması sonrası atandığı pozisyonda eski çalışma döneminin dikkate alınmaması nedeniyle başvurduğu Yüksek Mahkeme’de haklı görülmesi sonrası gündeme geldi. Şimdi beş bin çalışan geriye dönük olarak haklarını ve bu haklardan doğan faizleri istiyor.

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Avrupa Merkez Bankası’nın dün aldığı bazı kararlar. Bu kararları avronun kurtarılmasına yönelik kararlar olarak niteleyen gazeteye göre, Avrupa Merkez Bankası Avro Bölgesi’ndeki ülkelerin devlet tahvillerini kısa süreli sınırsız olarak satın alacak. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Dragi avrodan geri dönüş olmadığını söyledi. Ancak devlet tahvillerinin alımı sert koşullara bağlandı. Bu arada Almanya Merkez Bankası’nın bu karara karşı olduğu ve bu kararı devletlerin direkt olarak finanse edilmesine yakın bir karar olarak gördüğü belirtildi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Stavros Malas da bugünden itibaren resmi olarak seçim yarışına giriyor. Malas seçim kampanyasını “yeni yüz, yeni öneri, yeni dönem” sloganı altında sürdürecek. Bu arada Malas’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığını resmi olarak ilan etmesiyle birlikte Sağlık Bakanlığı görevinden istifası da gündeme gelecek. Bu konu dün AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’ya soruldu ancak Kiprianu bu sorunun Malas’ın kendisine sorulması gerektiğini söyledi. Yeni Sağlık Bakanı’nın kim olacağı konusunun Cumhurbaşkanı ile AKEL arasında ele alınması bekleniyor.

Kıbrıs ile Fransa Savunma Bakanları Dimitris İliadis ve Jan İv Le Diran Paris’te bir araya geldiler. Görüşmede iki ülke arasında savunma alanında işbirliğinin güçlendirilmesi konuları ele alındı. Fransa’nın yeni Savunma Bakanı’nın daveti üzerine bu ülkeye resmi bir ziyaret gerçekleştirmekte olan İliadis, burada yaptığı konuşmasında, Türk tarafının uzlaşmazlığı sonucu Kıbrıs sorununda yaşanan çıkmaz hakkında Fransız Bakanı bilgilendirdiğini söyledi. Kıbrıs sorununda istikrarlı desteği ve soruna ilkesel yaklaşımı nedeniyle Fransa’ya teşekkür etti. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik alanına yönelik olarak Türkiye’nin bulunduğu tehditlere de değindi. Kıbrıs’ın uluslararası hukuka bağlı bir biçimde egemenlik haklarını kullandığını ve kullanmaya devam edeceğini belirtti. Fransız Bakan ise, ülkesinin Kıbrıs’a desteğini bir kez daha teyit etti. Kıbrıs sorununda ülkesinin Birleşmiş Milletler kararları, uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku temelinde bir çözümden yana olduğunu vurguladı. Uluslararası hukukun öngördüğü temelde kendi münhasır ekonomik alanında araştırma yapmasında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını tanıdıklarını söyledi. Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığına da atıfta bulunan Fransız Bakan Kıbrıs’ın ortaya koyduğu çalışmaları ülkesinin takdir ettiğini de belirtti.

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs Hava Yolları’nın içinde bulunduğu zor durum. Gazeteye göre, Kıbrıs Hava Yolları görülür iflas tehlikesi karşısında çalışanlarından üç aylık bir dönem için her ay üçte iki oranında çalışmalarını ve üçte bir oranında da ödeneksiz izin kullanmalarını istedi. Kurumun ay sonu çalışanlarını ödeyebileceği kadar bir nakde sahip olduğu, ancak ciddi nakit sorunu olduğu belirtiliyor. Bu arada yaz aylarının sona ermesiyle birlikte uçakların ancak yarı dolu uçacak olması da nakit sorununu ağırlaştıracak. Kurum çalışanlarına yönelik bu önerisiyle bu üç aylık dönemde 4,5 – 5 milyon avro arası bir tasarrufta bulunmayı hedefliyor. Bu üç aylık dönem sonrası da Meclis’in onay verdiği katılım sermayesini arttırma amaçlı 45 milyon avroyu almayı umut ediyor. Ancak elde edilen bilgilere göre, sendikalar kurumun bu önerisine sert tepki gösterdi ve öneriyi reddetti.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis Cumhurbaşkanı Hristofyas’a ekonomi konusunda Liderler Konseyi’ni toplaması çağrısında bulundu. Ekonomik krizin sonuçlarına karşı koyabilmek için ulusal birliğin ve ortak anlayışın gerekliliğine dikkat çeken Anastasiadis bu konuda herkese çağrıda bulunurken özellikle hükümet ve AKEL’e seslendi.

Banka Çalışanları Sendikası Laiki Bankası’nın en büyük ortağı hükümete ve banka yönetim kuruluna yönelik ciddi suçlamalarda bulundu. Sendika Başkanı Laiki Bankası’nın bazı çalışanlara yaptığı erken emeklilik çağrısıyla ilgili olarak bazı durumlarda çalışanların şantajlarla karşı karşıya kaldıklarını ve işveren tarafından tehdit mesajları aldıklarını söyledi.

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Saklanmasınlar” başlığı altında AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dün yaptığı açıklamalar. Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün yaptığı bir açıklamada vatandaşların DİSİ ile DİKO’dan Kıbrıs sorunu ve ekonomi konularında üzerinde anlaşmaya vardıkları hususları açıklamalarını beklediklerini söyledi. Kiprianu, DİKO kadrolarının herhangi bir itiraz olmaksızın Kıbrıs sorunu ve ekonomi ile ilgili konularda tüm görüşlerini kabul ettirdikleri mesajını verdiklerine dikkat çekti ve devamla “Durum gerçekten böyle mi, DİSİ, DİKO’nun Kıbrıs sorunu ve ekonomiye ilişkin tüm görüşlerini benimsedi mi, bunu görmeyi bekliyoruz” dedi. Andros Kiprianu bu arada Nikos Anastasiadis’in DİKO’nun karşı olduğu görüşmelerin genişletilmesi gerektiği görüşünü geçtiğimiz günlerde Yurt Dışında Yaşayan Kıbrıslılar Konferansı’nda şiddetli bir biçimde savunduğunu da hatırlattı. Kiprianu, bu koşullarda iki parti arasındaki anlaşma belgesinde nelerin yer aldığının Kıbrıs halkı tarafından bilinmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Stavros Malas Cumhurbaşkanlığı adaylığını bugün resmi olarak açıklıyor. Malas’ın bugün yapacağı konuşmada kendisini bu kararı almaya iten nedenlere detaylı olarak değinmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Amman’da düzenlenen iş forumda konuşurken iki ülke arasında iş alanında işbirliğinin arttırılması çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Hristofyas, Kıbrıs ve Ürdün arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin düzeyinin son yıllarda durgunlaştığını, bunun gıda, hizmetler ve yatırım alanlarına ilişkin istatistiklere yansıdığını söyledi. Cumhurbaşkanı “Bu nedenle ortaklığımızı genişletmemiz ve zenginleştirmemiz gerekmektedir. Yeni girişimlerde bulunmamız ve gelecekteki işbirliği için yeni alanları belirlememiz gerekmektedir” dedi. Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas enerji ve yatırım alanlarını ikili ilişkilerin daha da güçlendirebileceği düşünülen öncelikli sektörler olarak sıraladı. Enerji sektörüyle ilgili olarak, “Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki önemli doğal gaz rezervleri işbirliği için muazzam fırsatlar yaratmaktadır” diye Cumhurbaşkanı Hristofyas Kıbrıs’ın güneş enerjisi dâhil olmak üzere, Yenilenebilir Enerji Kaynakları alanında önemli gelişmeler kaydettiğine işaret etti ve bunun Ürdün açısından da öncelik verilen bir alan olduğuna inandığını ifade etti. Yatırımlarla ilgili olarak da Cumhurbaşkanı Hristofyas, Kıbrıs’ın güvenilir bir uluslararası finans ve iş merkezi olduğunu, ayrıca yabancı yatırımların hedefi haline geldiğini de belirtti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου