13/9/12

Νέες ανατροπές στο περιουσιακό… ενώ κάποιοι επιμένουν να καθοδηγούν προς την επιτροπή αποζημιώσεων

Νέα τροπή φαίνεται ότι παίρνει το ζήτημα του περιουσιακού, επηρεάζοντας καθοριστικά την πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η Τουρκοκυπριακή ηγεσία σε συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει τρόπους με τους οποίους θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες «ανάπτυξης» με επίκεντρο τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, αλλά και προοπτικές αποξένωσης των Κυπρίων από την ιδιοκτησία τους. Η νέα εξέλιξη αφορά στην προσπάθεια κατάργησης των όποιων εμποδίων υπήρχαν μέχρι σήμερα για να δεχτούν οι τουρκικές τράπεζες υποθήκες ελληνοκυπριακών περιουσιών που χρησιμοποιούν Τουρκοκύπριοι ή έποικοι. Μέχρι σήμερα οι τουρκικές τράπεζες δεν αποδέχονταν υποθήκες που αφορούσαν ελληνοκυπριακές περιουσίες. Η συγκεκριμένη προσπάθεια εντάσσεται στα ευρύτερα πλαίσια της ολοκληρωτικής αλλαγής των δομών στα κατεχόμενα, με στόχο την ισχυροποίηση τους σε μια μελλοντική συγκυρία λύσης. Μια προσπάθεια δομικής αλλαγής, η οποία γίνεται εντονότερη ιδιαίτερα μετά τα δημοψηφίσματα του 2004 και εκφράζεται ολοκληρωμένα στον νέο τρόπο διαχείρισης των κατεχομένων μέσα από τα τρίχρονα οικονομικά πρωτόκολλα που υπογράφονται μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Η εφημερίδα ΚΙΠΡΙΣ στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο: «Μας ανήκουν όλες οι περιουσίες» αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού δημοσιονομικών» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ που έκανε αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Ο Ερσίν Τατάρ είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Αγροτικής Τράπεζας της Τουρκίας (Ziraat Bankası) η οποία δραστηριοποιείται και στα κατεχόμενα. Ο Τατάρ συζήτησε με την εν λόγω αντιπροσωπεία τις δραστηριότητες του τραπεζιτικού τομέα στα κατεχόμενα και την οικονομία γενικότερα. Ζήτησε επίσης από τους τραπεζίτες όπως κατά τη σύναψη δανείων να διεξάγεται αυστηρός έλεγχος ούτως ώστε να μην μένουν εκτεθειμένοι ούτε οι πελάτες οι οποίοι πιθανόν να μην μπορούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, ούτε και οι τράπεζες που πιθανόν να κινδυνεύουν να μην πάρουν πίσω τα ποσά που δάνεισαν. Στη συνέχεια ο Τατάρ αναφέρθηκε και στις ελληνοκυπριακές περιουσίες και σύμφωνα με την εφημερίδα έκανε δηλώσεις που θα ξεσηκώσουν  τους Ελληνοκύπριους. Συγκεκριμένα, ο Τατάρ ζήτησε από τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα να αποδέχονται ως υποθήκη τις «περιουσίες ίσης αξίας» για σκοπούς παροχής δανείων και να σταματήσει αυτή η διάκριση που υπάρχει μεταξύ των «περιουσιών ίσης αξίας» (ελληνοκυπριακών) και τουρκοκυπριακών περιουσιών. Πρόσθεσε ότι όλες οι περιουσίες στα κατεχόμενα είναι ιδιοκτησία του ψευδοκράτους.
 
Ακολούθως ο Τατάρ σημείωσε ότι η επιτροπή αποζημιώσεων διεξάγει πολύ σημαντική εργασία όσον αφορά το θέμα με τους τίτλους ιδιοκτησίας και ότι το 90-95% των ελληνοκυπριακών αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην επιτροπή έχουν διευθετηθεί με την καταβολή σ’ αυτούς χρηματικής αποζημίωσης. Ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι οι Ε/κοι που κατείχαν περιουσίες στο «βορρά», πλέον δεν έχουν συναισθηματικό δέσιμο με τις περιουσίες τους.
 
 
Η εφημερίδα ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, δημοσιεύει επικριτικό σχόλιο του δημοσιογράφου Τζενκ Μουτλούγιακαλί για τις χθεσινές δηλώσεις Τατάρ. Ο Μουτλούγιακαλί υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του Τατάρ για την επιτροπή αποζημιώσεων ότι αναγνωρίζεται από την Ε.Ε. και επιτελεί σημαντικό έργο. Στη συνέχεια σχολιάζει τις δηλώσεις του Τατάρ ως εξής: «Η επιτροπή αποζημιώσεων λέει προς τους Ε/κους: ‘Ελάτε να αποταθείτε για τις περιουσίες σας και εμείς είτε θα σας αποζημιώσουμε είτε θα σας τις επιστρέψουμε’. Εάν με την πρόταση σας αυτή κύριε Τατάρ μεταβιβάζετε όλες τις περιουσίες (τ/κές και ε/κές περιουσίες που παραχωρήθηκαν σε Τ/κους στα πλαίσια του νόμου περιουσιών ίσης αξίας) στο κτηματολόγιο της Τ.Δ.Β.Κ., τότε σημαίνει ότι η επιτροπή αποζημιώσεων δεν έχει πλέον νόημα να λειτουργεί. Δηλαδή δεν θα δίδονται πίσω περιουσίες της Τ.Δ.Β.Κ. σε Ε/κους. Και δεν γνωρίζω πλέον με αυτές τις ενέργειες σας, τι θα μπορείτε να πείτε στην Ε.Ε. και στο Ε.Δ.Α.Δ. για το θέμα αυτό». 

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο η πιθανή αποδοχή από μέρους τουρκικών τραπεζών υποθηκών ελληνοκυπριακών περιουσιών, επιδεινώνει την κατάσταση στο περιουσιακό, αλλά την ίδια στιγμή συμβάλλει σε νέες ανατροπές στην πολιτική οικονομία του ζητήματος. Συγκεκριμένα, μέσα στα πλαίσιο του τρίχρονου οικονομικού πρωτοκόλλου που επιβάλλει η Τουρκία, εξελίσσεται ένας νεοφιλελεύθερος μετασχηματισμός των δομών των κατεχομένων, ο οποίος με τη σειρά του ανοίγει την αγορά προς το τουρκικό κεφάλαιο. Βασικό επίκεντρο είναι το καθεστώς της γης. Άρα η μαζική προσφυγή Ελληνοκυπρίων στην επιτροπή αποζημιώσεων «απελευθερώνει» τις περιουσίες που αποζημιώθηκαν για εκμετάλλευση από τους επιχειρηματικούς κύκλους σε διάφορους τομείς (τουρισμός, κατασκευές, στέγαση επιχειρηματικής δραστηριότητας εταιρειών από την Τουρκία). Την ίδια στιγμή η πιθανή εμπλοκή του τουρκικού τραπεζικού τομέα στο θέμα μπορεί να επιταχύνει την «αποξένωση» των περιουσιών. Οι αναφορές Τατάρ για την λειτουργία της επιτροπής αποζημιώσεων και την «χρησιμότητα» της παραχώρησης αποζημιώσεων προς τους Ελληνοκύπριους για τον σχηματισμό μιας «τουρκικής πλειοψηφίας γης», είναι χαρακτηριστικές.

Αυτές οι παράλληλες διαδικασίες θα πρέπει να προβληματίσουν έντονα, κυρίως για την επιμονή κάποιων στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα να ενθαρρύνουν προς την κατεύθυνση προσφυγής στην επιτροπή αποζημιώσεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου