4/9/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 4 Eylül 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Larnaka’da bir benzin istasyonundan yakıt sızıntısı nedeniyle bütün bir mahallenin tehdit altında olması. Gazeteye göre, Larnaka’nın Drosia mahallesi yeraltındaki yakıt sızıntısı nedeniyle büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bulunuyor. Larnaka Belediye Başkanı Andreas Luricyadis bu durum devam ettiği sürece bu semtte kimsenin kendisini rahat hissedemeyeceğini söyledi. Yeraltındaki yakıt sızıntısı geçen Perşembe günü tespit edildi. Kanalizasyon için çukur açımı sırasında hissedilen benzin kokusunun ardından yapılan araştırmada bir benzin istasyonun yakıt depolarından 30–40 metre uzaklıkta yeraltında yakıt sızıntısı tespit edildi. Bunun üzerine çukur açma çalışması durdurulup söz konusu yerin üzeri kumla örtüldü. Larnaka Belediyesi’nin girişimiyle bölgede yapılan araştırmaların sonuçlarının bugün belli olması bekleniyor ve bu sonuçlara göre hareket edilecek. Belediye Başkanı’na göre, söz konusu benzin istasyonunun sahibi konuyla ilgili olarak Belediye ile işbirliği yapmıyor. Belediye Başkanı bu durumun devam etmesi halinde yasaların verdiği yetkiyi kullanarak bu benzin istasyonunu kapatma yönünde hareket edeceklerini belirtti.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Yeşiller Partisi’nin Avrupa Parlamentosu üyesi Helen Flot dün akşam yayınladığı açıklamada DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesine ilişkin Hürriyet gazetesinde yayınlanan haberin bazı noktalarına açıklık getirdi. Somut olarak Flot, gazetenin yarattığı izlenimin tersine görüşmenin basına kapalı olduğunu, gazetecilerin görüşmede yer almadıklarını belirtti. Haberde görüşmenin içeriğinin de doğru olarak yansıtılmadığını ifade eden Flot, gazetenin yayınında bazı ilavelerde bulunulduğuna dikkat çekti. Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili haberin bu haberi yazan gazetecinin kendisinden röportaj almadan önce yayınlanması nedeniyle bu durumun kendisi için sürpriz olmadığı görüşünü ifade etti. Bu arada Helen Flot Kıbrıs ziyareti sırasında sadece Nikos Anastasiadis’le değil, Cumhurbaşkanı Hristofyas, bazı bakanlar, Derviş Eroğlu ve Mehmet Ali Talat’la da tanışma fırsatı bulduğunu açıkladı. Bu ziyaret vesilesiyle Kıbrıs’taki durumu ve adadaki barış sürecine katkı yapması için Avrupa Birliği’nin sürece olası katılımı olgusunu daha iyi anlama olanağına sahip olduğunu da belirti.

Maliye Bakanlığı’nın belediyelere rahat bir nefes almaları için 2 milyon avro vermesi bekleniyor. Maliye Bakanı dün Baf Belediye Başkanı ve Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Savvas Vergas ile yaptığı telefon görüşmesinde hükümetin 17 Eylül’deki Belediyeler Birliği Kongresi öncesi belediyelere 2 milyon avro vermek için bir çalışma içerisinde olduğunu söyledi.

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın kredi talebine Moskova’nın olumlu bir yaklaşım içinde olması. Gazeteye göre, Moskova Kıbrıs’a 5 milyar avro kredi verilmesine karar verdi. Bu karar siyasi düzeyde alındı ve Lefkoşa da bilgilendirildi. Bu kredi Uluslararası Para Fonu ile anlaşmalı bir biçimde verilecek. Rusya’nın Uluslararası Para Fonu’ndaki Temsilcisi bu kredinin ödenme biçimiyle ilgili olarak gerekli müzakereleri yapmakla yetkilendirildi. Söz konusu kredi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kamu ekonomisinin karşı karşıya olduğu sorunlara yönelik olarak kullanılacak. Bu arada Maliye Bakanı Vasos Şarli dün öğleden sonra Politis gazetesiyle telefon görüşmesinde bu yöndeki haberleri doğrulamaktan kaçındı. Maliye Bakanı bu konuda olumlu bir sonuca ulaşılması durumunda bunun Uluslararası Para Fonu ile anlaşmalı bir biçimde yapılmasının mantıki olacağını söyledi. Bu arada bu konudaki olumlu gelişme hükümete yakın erimli yükümlülüklerini yerine getirme olanakları sağlıyor ve bu durumda da hükümetin Troyka üyeleri ile bir memoranduma varma konusunda acele etmeyeceği sonucuna varılabilir. Maliye Bakanı Vasos Şarli dün yaptığı açıklamasında Troyka ile anlaşmanın “bir güven ortamı yaratacağını” söyledi. Bakan bunun yanı sıra Kıbrıs’a ne zaman geleceklerine ilişkin olarak Troyka üyeleriyle 16 Eylül sonrası konuşacağını da ifade etti. Bakan’a göre Troyka’nın Kıbrıs’a bundan sonraki ziyareti kısa süreli olacak ve bu ziyaret sırasında taraflar arasında anlaşma sağlanacak. Bakan bunların yanı sıra devletin mali yükümlülüklerini yerine getirmede herhangi bir gecikme yaşamayacağını da belirtti. Maliye Bakanı “Öylesine düzenlemeler yapıldı ki devletin ödemelerinde herhangi bir gecikme yaşanmayacak. Ağustos ayı sonunda 400 milyon avro ödememiz gerekiyordu ve bu herhangi bir gecikme olmaksızın yapıldı. Eylül ayı sonunda da 380 milyon avroluk bir ödeme var ve bu konuda da herhangi bir gecikme olmaması için gerekli düzenlemelerin yapıldığının güvencesini size veriyorum” dedi. Bakan bu yöndeki düzenlemeler konusunda hangi döneme kadar güvence verebileceğine yönelik bir soruya yanıt verirken de “bankalara yönelik kısa vadeli yükümlülüklerden söz ediyoruz ve bilemiyoruz, çünkü bankalar kısa vadeli hisse senetlerini yenileyip yenileyemeyecekleri konusunda herhangi bir işaret vermiş değiller” dedi. Maliye Bakanı Şarli alınacak bazı ek önlemlerle bugün %4,5 oranında olduğu görülen kamu açıkları oranının %3’e ve hatta %2’ye düşürülebileceğine de dikkat çekti.

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka ile Kıbrıs hükümeti arasında devam eden müzakereler. Gazeteye göre, Troyka hükümete gönderdiği bir belgede üç yılda 1,1 milyar avro tasarruf yapılması talebinde bulundu. Hükümet ise buna karşı beş yıl önerisi yaptı. Somut olarak birinci yıl için 170 milyon, ikinci yıl için 450 milyon ve daha sonra üç yıl için de tekrardan 170 milyon avroluk kesintiler yapılmasını önerdi. Hükümetin önerisinin ana hedefi daha fazla bir zaman sahip olmak ve ülkenin durgunluk içinde kaybolmamasını sağlamak. Troyka bu arada tüm devlet maaşlarından %15’lik bir kesintiye gidilmesini de talep ediyor. Hükümetin buna karşı önerisi ise hem bu oranın düşürülmesi hem de bu kesintinin basamaklandırılması. Troyka 13. maaşların kaldırılmasını da isterken hükümet bunun yerine aylık belli bir oranda bir kesintiye gidilmesini talep ediyor. Hayat pahalığı ödeneği konusunda ise Troyka üyeleri arasında görüş ayrılıkları var. Uluslararası Para Fonu bunun kaldırılmasından yana bir tavı içerisindeyken Avrupa Merkez Bankası ile Komisyon bunun yeniden yapılandırılmasından yana. Bu da Kıbrıs hükümetinin tezi ile çakışıyor. Bu arada Troyka yakın gelecekte yarar getirmeyeceği için doğal gaz konusuna hiç değinmiyor. Troyka’nın adaya tekrardan gelmesiyle birlikte başlayacak müzakereler bu temelde yapılacak.

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “iktidar uğruna” başlığı altında AKEL ve hükümet dünkü açıklamalarında DİSİ ile DİKO’nun iktidar olma emellerini ortaya koydular. Gazeteye göre, AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis yaptığı açıklamada DİSİ’yi ve Cumhurbaşkanı adayını kendi kendilerini inkar etmek ve Kıbrıs sorununda kendilerinde dahi karmaşa yaratan bir metamorfoza girmekle eleştirdi. Lukaidis DİSİ adayının gerekçelendirilemeyeceği tutarsızlığını ve çelişkili tavrını haklı göstermek için, kendisi aleyhine komplolardan bahsetmeye başladığına da işaret etti. Anastasiadis’in politikalarındaki metamorfozların onun güvenirliği konusunda büyük soru işaretleri yarattığını da vurguladı. Hükümet ise, sözcüsü Stefanos Stefanu aracılığıyla DİKO liderliğine iktidar olma amacıyla ilkelerde seçici ve esnek oldukları eleştirisinde bulundu.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Türkiye Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın Cumhurbaşkanı Hristofyas’ı Fenerbahçe AEL maçını izlemeye davet etmesine ilişkin açıklamasına yanıt verdi. Sözcü ilgili açıklamasında “Sayın Bağış bir futbol maçı için ironik bir biçimde ciddi olmayan bir davetiye ile intiba yaratma çabası içerisindedir. Bunlar bir Bakan açısından ciddi şeyler değildir ve eğer Türk politikası bunları benimsiyorsa, ciddiyet eksikliğiyle içerisindedir. Cumhurbaşkanı Sayın Dimitris Hristofyas basında yazıldığı gibi “Boğaz’da balık yemek için” değil, Türk liderliği ile görüşmek ve Kıbrıs sorununun çözümü hakkında vizyonunu dile getirmek için Türkiye’ye gitmeyi istediğini belirtmişti. Sayın Eroğlu, eğer arzu ediyorsa, Kıbrıs’ta yapılacak AEL – Fenerbahçe maçını izleyebilir. Cumhurbaşkanı ve Sayın Eroğlu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yurttaşları olarak bu maçı ortak vatanlarında birlikte izleyebilirler” dedi.
Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, 5-7 Eylül tarihleri arasında Ürdün’e resmi ziyaretinde bulunacak. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Ürdün Kralı II. Abdullah’ın daveti üzerine bu ülkeye gidecek olan Cumhurbaşkanı’na bakanlarla diğer devlet yetkilileri ve işadamlarından oluşan bir heyetin refakat edeceğini söyledi. Stefanos Stefanu Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Ürdün ziyareti sırasında iki ülke borsaları ile Ticaret ve Sanayi Odaları arasında ve ayıca sağlık alanında işbirliğini öngören anlaşmaların imzalanacağını da açıkladı.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου