17/9/12

Διήμερο Δικοινοτικών Εκδηλώσεων ΠΕΟ-ΝΤΕΒΙΣ (ελληνικά)


 
Χαιρετισμός Πάμπη Κυρίτση, Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ
Στο Διήμερο Δικοινοτικών Εκδηλώσεων
Περβόλια, 8-9 Σεπτεμβρίου 2012

 
Εκ μέρους της ΠΕΟ, θέλω πρώτα να συγχαρώ τα δυο γραφεία Εργαζομένων Γυναικών της ΠΕΟ και της DEV-IS για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν αυτό το διήμερο δικοινοτικών εκδηλώσεων.

Αυτή η δραστηριότητα, πραγματοποιείται φέτος για 6η συνεχόμενη χρονιά και έχει δικαιωματικά καθιερωθεί ως μια πετυχημένη δραστηριότητα του γυναικείου προοδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Κύπρο που συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της κοινής δράσης Ε/Κ και Τ/Κ εργαζομένων και στον αγώνα για επανένωση του τόπου μας.

Για εμάς, τα θέματα της προώθησης της ισότητας και χειραφέτησης της εργαζόμενης γυναίκας και η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα εγγυούνται την ισότιμη συμμετοχή της στην κοινωνία, βρίσκονται πάντα στην προμετωπίδα των αγώνων μας.

Πέραν όμως από τη σπουδαιότητα που έχουν για το Συνδικαλιστικό Κίνημα τα ζητήματα που αφορούν στις γυναίκες, αυτή η εκδήλωση έχει ταυτόχρονα πολιτική και κοινωνική διάσταση.

Το περιεχόμενο που δίνουμε στους αγώνες που διεξάγουμε είναι ταξικό και βαθιά πολιτικό. 

Μέσα από αυτές τις κοινές δραστηριότητες, μέσα από τη κοινή μας δράση και στις δύο κοινότητες για τη προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενδυναμώνουμε τις προσπάθειες μας για ειρήνη και επανένωση του τόπου μας και ενισχύουμε τους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες μας για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία για τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας

Σε αυτά τα πλαίσια, επιτρέψτε μου να σημειώσω με ικανοποίηση την αναβάθμιση των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από τα Γραφεία Γυναικών της ΠΕΟ και της DEV-IS τα τελευταία χρόνια, με αντικείμενο τον κοινό αγώνα για την επανένωση της Κύπρου, για την Ειρήνη, για ένα μέλλον που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με σεβασμό στην γυναικεία ισότητα και ισοτιμία.

Οι  κοινοί εορτασμοί της 8ης του Μάρτη, η ανταλλαγή επισκέψεων σε τόπους δουλειάς και η γνωριμία με τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων γυναικών της άλλης κοινότητας, η καθιέρωση αυτών των εκδηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο της 1ης του Σεπτέμβρη, της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, συμβάλλουν αποφασιστικά  στον ευρύτερο αγώνα που διεξάγουν μαζί η ΠΕΟ με την DEV-IS για την Ειρήνη και την επανένωση της πατρίδας μας.

Οι σχέσεις των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, η διαφορετική γλώσσα, η θρησκεία και η εθνική προέλευση αξιοποιήθηκαν από τον Ιμπεριαλισμό και τους εχθρούς της πατρίδας μας για εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τον εθνικισμό και τον σοβινισμό, που δεν ξεχωρίζει αν είναι ελληνικός ή τούρκικος, για να εξυπηρετούν τους στόχους τους.

Τον διαχωρισμό και την έλλειψη κοινωνικής συναναστροφής την χρησιμοποιούν οι υπερασπιστές της διχοτόμησης ως ένα εργαλείο της στρατηγικής τους.

Εμείς αποδεικνύουμε με την δράση μας ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση και την διαίρεση. Παραμένουμε μαχητές στον αγώνα της επανένωσης και της ειρηνικής συμβίωσης σε ένα κοινό κυπριακό κράτος, το οποίο να είναι απαλλαγμένο από την παρουσία ξένων στρατών.

Σταθερά και αταλάντευτα παραμένουμε δεσμευμένοι στον αγώνα για λύση η οποία να βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο κοινοτήτων και στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.  Λύση δικοινοτικής– διζωνικής ομοσπονδίας, που είναι η μόνη εφικτή κάτω από τις σημερινές συνθήκες με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ που θα σέβεται την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα της κάθε κοινότητας και θα διασφαλίζει ένα ειρηνικό και ασφαλισμένο μέλλον για όλους, στα πλαίσια ενός κράτους,  με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα

Σε αυτό το κράτος η Κυπριακή εργατική  τάξη θα συνεχίσει με σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις τους κοινούς ταξικούς αγώνες, αφήνοντας πίσω τις εθνικιστικές συγκρούσεις που έχουν ταλαιπωρήσει τόσο σκληρά τον λαό μας και τον έχουν αποπροσανατολίσει.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δικοινοτικές συνομιλίες μας προβληματίζει και μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Ενώ το ξεκίνημα αυτής της φάσης των συνομιλιών έδωσε ελπιδοφόρα μηνύματα, ενώ καταγράφηκε συγκεκριμένη πρόοδος στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλατ, εντούτοις  δυστυχώς αυτή η πρόοδος εδώ και καιρό έχει καθηλωθεί. Είναι εμφανές ότι οι δυνάμεις που επιθυμούν συνέχιση του στάτους κβο, που αντιμάχονται την επανένωση και εργάζονται για τη διχοτόμηση, κάνουν ότι μπορούν για να υποσκάψουν την όποια προοπτική επιτυχίας.

Για να προχωρήσει ο διάλογος και να ξεφύγει από το τέλμα είναι αναγκαία η δέσμευση πάνω στα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί. Είναι αναγκαία η ειλικρινής διάθεση και η πολιτική βούληση για αποδέσμευση από τη λογική της διχοτόμησης και των δύο κρατών.  Χωρίς αυτή τη δέσμευση, η πρόοδος είναι ανέφικτη και ασφαλώς εκείνος που υπαναχωρεί χρεώνεται τεράστια ευθύνη απέναντι σε ολόκληρο το κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ.

Από την πλευρά μας, η ΠΕΟ και η DEV-IS μέσα από την πρόσφατη κοινή διακήρυξη που έχουμε δώσει στην δημοσιότητα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη επαναβεβαιώνουμε την δέσμευση μας να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια για επίτευξη λύσης μέσα στο πλαίσιο το οποίο έχω περιγράψει.

Αγαπητοί Φίλοι,

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βιώνουν τις σκληρές συνέπειες της τεράστιας σε έκταση παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που οδηγεί στην διεύρυνση των ανισοτήτων και στην υπόσκαψη του κοινωνικού κράτους.

Αυτή η κρίση έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

Είναι καλά να έχουν υπόψην τους οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και του ΔΝΤ που καλούνται εξ ‘ανάγκης από διάφορες χώρες για να παραχωρήσουν δάνεια, ότι προέχει η προστασία των ανθρώπων και η κοινωνική ευημερία και όχι η προστασία των κεφαλαίων. Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στο όνομα μιας αμφίβολης οικονομικής εξυγίανσης με επιβολή σκληρών και μονοδιάστατων μέτρων λιτότητας,  όπως άλλωστε φάνηκε στην Ελλάδα και αλλού, οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο δυστυχίας και υπανάπτυξης. 

Εμείς θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής  στην χώρα μας και να προστατέψουμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. 

Για μια ακόμα φορά συγχαίρω τα δυο γραφεία για αυτή την πρωτοβουλία και θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε πάντα δίπλα στις εργαζόμενες γυναίκες μαζί συναγωνιστές στον αγώνα της ειρήνης και της επανένωσης αλλά και στον καθημερινό κοινωνικό αγώνα για την ισότητα και την ισοτιμία των γυναικών και για την προοπτική μιας καλύτερης κοινωνίας.

Ευχαριστώ
 
 
Διήμερο Δικοινοτικών Εκδηλώσεων Γυναικών ΠΕΟ-DEV-İŞ
Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΝΤΕΒ-ΙΣ Χασάν Φελέκ
στα Περιβόλια

Αξιότιμοι φίλοι,
Είμαστε πάλι μαζί και στον έκτο χρόνο της εκδήλωσης μας η οποία διοργανώνεται από τα Γραφεία Γυναικών των Συντεχνιών μας και έχει γίνει πια θεσμός στα Πλαίσια των κοινών δραστηριοτήτων της ΝΤΕΒ-ΙΣ και  της ΠΕΟ. Σας χαιρετίζω και σας καλωσορίζω όλους εκ μέρους της ΝΤΕΒ-ΙΣ.
Πρώτα από όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αδελφή μας οργάνωση την ΠΕΟ και τον Γενικό Γραμματέα της τον σύντροφο μας Πάμπη Κυρίτση για τις δυνατότητες που μας προσφέρουν.
Επίσης θέλουμε να εκφράσουμε την ιδιαίτερη μας ευχαρίστηση για την παρουσία τους σε αυτή την εκδήλωση μας τον Πρόεδρου της ΚΤΑΜΣ τον κ. Αχμέτ Καπτάν και τον Πρόεδρο της  KTOEÖS τον κ. Ταχίρ Γκιοκτσεβμπέλ.
Θέλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τα Γραφεία Γυναικών της ΠΕΟ και της ΝΤΕΒ-ΙΣ που δημιουργούν κάθε χρόνο αυτή την δυνατότητα κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι εκδηλώσεις μας στα Περιβόλια έχουν το χαρακτήρα να δώσουν μια ανάσα την οποία δικαιούνται τα στελέχη μας που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ειρήνη και τους εργαζόμενους.
Είμαι σίγουρος ότι θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερα οι αδελφικές μας σχέσεις και η αλληλεγγύη μας με αυτή την διήμερη εκδήλωση που αρχίζει σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο. Αυτή η δράση, δίνει ώθηση στον κοινό αγώνα της ΠΕΟ και της ΝΤΕΒ-ΙΣ για τους εργαζόμενους και την κοινή πατρίδα.
Αξιότιμοι φίλοι,
Οι Κύπριοι ζούσαν αιώνες μαζί ειρηνικά. Μαζί δούλευαν, μαζί παρήγαγαν, μαζί έδιναν κοινούς αγώνες και μοιράστηκαν την κοινή κουλτούρα. Για να ζήσουμε μαζί αυτές τις κοινές αξίες είναι σημαντική η συνέχιση του αγώνα των συντεχνιών μας με αποστολή την ειρήνη. Για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε αυξάνοντας ακόμα περισσότερα τις προσπάθειες μας 
Οι κοινές δραστηριότητες που πραγματοποιούν τα Γραφεία Γυναικών μας και η κοινή δράση της ΠΕΟ και της ΝΤΕΒ-ΙΣ συμβάλουν πράγματι θετικά στο στόχο μας για την επαναπροσέγγιση των κοινοτήτων και την επανένωση της Κύπρου μας.
Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στην εκπλήρωση των καθηκόντων μας. Γιατί η Κύπρος είναι η πατρίδα μας. Γιατί εμείς αγαπάμε την πατρίδα μας και τους συνανθρώπους μας.
Αγαπητοί φίλοι,
Θέλω να αναφερθώ σύντομα και στο Κυπριακό. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα συνεχίζεται η διαίρεση στην χώρα μας. Μπροστά μας βρίσκεται μια δύσκολη περίοδος. Εμείς ζητάμε την επανέναρξη των συνομιλιών και την διαφύλαξη όσων μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί.
Εμείς οι Κύπριοι μοιραστήκαμε στην χώρα μας πάντα τα οδύνη μέχρι σήμερα. Σήμερα ακόμα και η εύρεση φυσικών πλούτων που ανήκουν στην χώρα μας, μας προκαλούν πονοκέφαλο. Οι πολιτικές πείσματος οδηγούν σε εντάσεις. Είναι φανερό ότι χωρίς να φτάσουμε στην πολιτική λύση του Κυπριακού δεν πρόκειται να έχουμε ησυχία. Για αυτό πρέπει να λυθεί το Κυπριακό όσο το δυνατό συντομότερα.
Σε αυτή την φάση που διαβαίνουμε στην Κύπρο, δεν πρέπει να υποχωρήσουμε απέναντι στους φανατικούς κύκλους. Πρέπει να πάρουμε θέση απέναντι τους. Η δική μας αποστολή δεν είναι μόνο να θέλουμε την ειρήνη, αλλά είναι και η πραγματοποίηση της ειρήνης. Αυτό το χρωστούμε σε όλους. Πρέπει να ξέρουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ειρήνη και να δικαιολογήσει την απουσία της.
Ο στόχος μας είναι η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και μια κυριαρχία την οποία θα διαχειρίζονται από κοινού οι Κύπριοι. Τώρα πλέον είναι η ώρα να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερα τον αγώνα για την λύση.
Ολοκληρώνοντας το σύντομο χαιρετισμό μου με αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα, θέλω να ευχαριστήσω άλλη μια φορά όλες τις φίλες μας που οργάνωσαν αυτή την εκδήλωση. Επίσης  θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για την συμμετοχή σας σ’ αυτή.
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου