7/1/13

Πρωτοβουλία Αμμοχώστου: Αρνητική για το Κυπριακό θα είναι τυχόν εκλογή Αναστασιάδη


 
«Τι θα κάνουν δύο δεξιοί στις ηγεσίες των κοινοτήτων;» διερωτώνται τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου» σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος «όσο πλησιάζουν οι εκλογές αλλάζει πιο γρήγορα από το ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί», δεν έκανε καν τον κόπο να τους απαντήσει στην επιστολή τους έστω με ένα email 
«Μόνο ο Στ. Μαλάς ανταποκρίθηκε και μας συνάντησε και έχουμε παρόμοια γραμμή για το Κυπριακό»
Παράδειγμα λύσης μπορεί να γίνει η Αμμόχωστος με επιστροφή των κατοίκων της και άνοιγμα του λιμανιού

Στην αναγκαιότητα για κοινό αγώνα Ε/κ και Τ/κ στέκονται τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου» Δρ. Οκάν Νταγλί και Μερτκάν Χαμίτ, αναλύοντας στη «Χ» τη θέση τους για επιστροφή της κατεχόμενης πόλης «φάντασμα» με άνοιγμα του λιμανιού της υπό την εποπτεία της ΕΕ. Οπως μας εξήγησε ο κ. Νταγλί, που στο παρελθόν διετέλεσε «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, η Αμμόχωστος θα μπορούσε να γίνει ζωντανό παράδειγμα συνεργασίας για τη λύση. Οι δύο Τ/κ σημειώνουν ότι μόνο ο Σταύρος Μαλάς ανταποκρίθηκε στην επιστολή που απέστειλαν στους υποψηφίους και τονίζουν ότι στη συνάντηση που είχαν υπήρξε συναντίληψη για το Κυπριακό. Αντίθετα, επισημαίνουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπήκε καν στον κόπο να τους απαντήσει έστω με ένα email, όπως έπραξε χωρίς να αγγίζει την ουσία του ζητήματος ο Γιώργος Λιλλήκας. Νταγλί και Χαμίτ διερωτώνται «τι θα κάνουν δύο δεξιοί στις ηγεσίες των κοινοτήτων» χαρακτηρίζοντας αρνητικό παράγοντα για το Κυπριακό τυχόν εκλογή του Προέδρου του ΔΗΣΥ τον Φεβρουάριο. Οι δύο Τ/κ ακτιβιστές τονίζουν ότι ο κ. Αναστασιάδης «όσο πλησιάζουν οι εκλογές αλλάζει πιο γρήγορα από το ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί» ενώ έχει χάσει την εκτίμηση που είχε εντός των Τ/κ για το «ναι» στο σχέδιο Ανάν.

Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα

Εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ, 30.12.2012

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει η «Πρωτοβουλία Αμμοχώστου»;

Ο. Νταγλί: Πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων δεν είναι αρκετές για να φθάσουμε σε λύση. Γίνονται διαπραγματεύσεις για δεκαετίες χωρίς να υπάρχει η όποια συμφωνία. Θεωρούμε ότι οι απλοί άνθρωποι από τις δύο κοινότητες πρέπει να έρθουν κοντά και να πιστέψουν στην ειρήνη. Πρέπει να συνδράμουν στις προσπάθειες για λύση παράλληλα με τις συνομιλίες. Η Αμμόχωστος είναι ένας χώρος από όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε στην πράξη αυτή τη συνεργασία. Τα Βαρώσια είναι κλειστή περιοχή και οι νόμιμοι κάτοικοι πρέπει να επιστρέψουν πίσω στις περιουσίες τους. Από την άλλη, το λιμάνι της Αμμοχώστου μας ήταν το σημαντικότερο της Κύπρου πριν το 1974 και σήμερα είναι δυσλειτουργικό για την οικονομία όλου του νησιού, αφού υπάρχει σύνδεση μόνο με τη Μερσίνα στην Τουρκία. Μιλάμε για ένα λιμάνι που πριν το 1974 ήταν ένα διεθνές λιμάνι από τα σημαντικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με μια συμφωνία, που θα συνδυάζει την επιστροφή των μόνιμων κατοίκων της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΗΕ και το άνοιγμα του λιμανιού για όλους τους Κυπρίους υπό την εποπτεία της ΕΕ, μπορούμε να έχουμε ένα ζωντανό παράδειγμα συνεργασίας των δύο κοινοτήτων που θα μπορέσει να λειτουργήσει θετικά ως προς τη συνολική λύση. Παράλληλα, ως Πρωτοβουλία προσθέτουμε σε αυτές τις δύο προτάσεις τη θέση μας για ενσωμάτωση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα δείξει ένα εναλλακτικό δρόμο ενίσχυσης των σχέσεων των δύο κοινοτήτων μέσα από την οικονομική συνεργασία και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Κάτι τέτοιο δεν θα επηρεάσει μόνο τους Αμμοχωστιανούς, Τ/κ και Ε/κ, αλλά όλους τους Κυπρίους. Μπορούμε μαζί να κάνουμε την Αμμόχωστο παράδειγμα για τη λύση.

Η Αμμόχωστος είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που ένα μέρος της κατοικείται και ένα άλλο μέρος της είναι «πόλη φάντασμα». Θέλουμε να ζωντανέψει αυτό το φάντασμα προς όφελος όλων των Κυπρίων και να γίνει ένα πρώτο βήμα προς τη συνολική λύση του Κυπριακού.

Πάνω σε αυτή τη βάση, δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία μας από δεκάδες ακτιβιστές από όλους τους τομείς και με κάθε τρόπο προωθούμε αυτή τη θέση μας. Εξηγούμε στους απλούς ανθρώπους τις προτάσεις μας. Οι περισσότεροι συμφωνούν μαζί μας ότι πρέπει να ξαναζωντανέψουν τα Βαρώσια όπως πριν το 1974.

Οι προτάσεις σας είναι παρόμοιες με το τρίπτυχο που έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία.

Ο. Νταγλί: Είναι προτάσεις πολύ κοντινές. Οι προτάσεις του Δ. Χριστόφια αντί το ζήτημα του καταλόγου της UNESCO συμπεριλαμβάνει τη θέση ότι η υλοποίηση της επιστροφής της Αμμοχώστου θα βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ με το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Είναι κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος, για το καλό των δύο κοινοτήτων, να ξεκινήσουν την προσπάθεια επανένωσης της χώρας μας από την Αμμόχωστο.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επιστροφή των κατοίκων της περίκλειστης πόλης. Ετσι Τ/κ και Ε/κ θα μπορούμε να δουλέψουμε μαζί βελτιώνοντας από κοινού την οικονομία μας, μειώνοντας την ανεργία και για τις δύο κοινότητες και ενισχύοντας τις σχέσεις των απλών ανθρώπων. Συμμεριζόμαστε τις προτάσεις του Δ. Χριστόφια, που είναι παραπλήσιες με τις δικές μας.

Πρόσφατα είχατε αποστείλει επιστολές προς τους υποψήφιους προέδρους. Ποια ανταπόκριση βρήκατε;

Ο. Νταγλί: Πριν από λίγο καιρό είχαμε αποστείλει επιστολές με τις θέσεις μας για επιστροφή της Αμμοχώστου στους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών. Στείλαμε επιστολές στον Σταύρο Μαλά, τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Γιώργο Λιλλήκα.

Μ. Μερτκάν: Ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας ήταν ο κ. Μαλάς. Μας κάλεσε και είχαμε συνάντηση μαζί του και συζητήσαμε τις τρεις προτάσεις μας. Πρέπει να πω ότι πάνω κάτω έχουμε παρόμοια γραμμή με τον κ. Μάλα. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ακούσουμε από τον ίδιο τις θέσεις του για το Κυπριακό και σε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση μιλήσαμε και για άλλα ενδεχόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και εμείς και ο κ. Μαλάς πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί η επαναπροσέγγιση των απλών Τ/κ και Ε/κ. Ως προς τους άλλους υποψηφίους πρέπει να πω ότι από τον κ. Λιλλήκα πήραμε απλώς μια απαντητική επιστολή στην οποία δεν άγγιζε την ουσία του ζητήματος, ενώ ο κ. Αναστασιάδης ούτε καν ασχολήθηκε. Ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε το ιστορικό της περίπτωσης της Αμμοχώστου και μας έγραψε ότι σχεδόν υπήρξε συμφωνία για τα Βαρώσια επί Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά η όλη προσπάθεια ναυάγησε λόγω της αλλαγής στάσης της Τουρκίας. Μας είπε ότι στηρίζει την επανένωση του νησιού, αλλά δεν μας έδωσε καμιά πληροφορία ως προς τις ουσιαστικές του θέσεις για το Κυπριακό. Δεν είχαμε την ευκαιρία για προσωπική επαφή, απλά ο κ. Λιλλήκας μας έστειλε μια ηλεκτρονική επιστολή.

Από τον κ. Αναστασιάδη δεν πήραμε καμία απάντηση. Δεν είδαμε κανένα φως από δικής του πλευράς. Δεν υπήρξε ούτε καν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα για να μας απαντήσει, οπότε δεν έγινε καμιά ενέργεια για διευθέτηση συνάντησης. Δεν ξέρω εάν είναι επειδή είναι πολύ απασχολημένος με την προεκλογική του εκστρατεία ή επειδή δεν δίνει σημασία σε αυτό το θέμα.

Πέραν της επιστολής προς τους υποψηφίους παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα για τις εκλογές;

Ο. Νταγλί: Παρακολουθούμε τις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία αφού επηρεάζουν άμεσα το Κυπριακό και τους Τ/κ. Η εκλογή Προέδρου αφορά όλους τους Κυπρίους, όπως και όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πρέπει να πω ότι οι Τ/κ είχαν ενισχυμένες ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια όταν συνομιλούσαν ο Δ. Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Δυστυχώς δεν έφθασαν σε μια συνολική συμφωνία κάτι που προκάλεσε δυσαρέσκεια στους προοδευτικούς Τ/κ. Πρώτα έχασε τις «εκλογές» ο Ταλάτ, ενώ τώρα δεν είναι υποψήφιος ο Χριστόφιας. Στην τ/κ ηγεσία βρίσκεται ο Ντερβίς Ερογλου, που σε όλη του τη ζωή δεν πίστευε σε μια επανενωμένη Κύπρο. Τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Αναστασιάδη ως φαβορί για τις εκλογές. Τι θα πράξουν δύο δεξιοί στην ηγεσία των κοινοτήτων; Δεν θα υπάρξει ελπίδα για να φθάσουμε σε λύση. Πιστεύω ότι τυχόν εκλογή Αναστασιάδη θα είναι ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας για τη λύση του Κυπριακού. Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από το σχέδιο Ανάν και τα πάντα έχουν αλλάξει. Ο Αναστασιάδης, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, αλλάζει πιο γρήγορα από το ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Κάποιοι Τ/κ υποστηρίζουν ότι ίσως δύο δεξιοί στην ηγεσία των κοινοτήτων να φθάσουν σε λύση, αλλά εγώ δεν το πιστεύω αυτό.

Μ. Μερτκάν: Πρέπει να πω ότι ο κ. Αναστασιάδης έχαιρε περισσότερου σεβασμού ανάμεσα στους Τ/κ λόγω του ότι ψήφισε «ναι» για το σχέδιο Ανάν, όπως και η πλειοψηφία των Τ/κ. Ομως προεκλογικά και μάλλον μετά τη συμφωνία του με το ΔΗΚΟ, ο κ. Αναστασιάδης δείχνει άλλο πρόσωπο. Οπως και με την πρόσφατη κοινή πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για να κόψει δικαιώματα από τους Τ/κ ως προς την πρόσβασή τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο ηγέτης του ΔΗΣΥ χάλασε με αυτό τον τρόπο την όποια εμπιστοσύνη τού είχαν οι Τ/κ. Αυτό νομίζω είναι άλλος ένας λόγος που δημιουργεί περισσότερη αρνητική ατμόσφαιρα στο Κυπριακό σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Αναστασιάδης. Με τυχόν εκλογή Αναστασιάδη, πέραν από δύο δεξιούς στην ηγεσία των κοινοτήτων, θα έχουμε ένα δεξιό και στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν θα σέβεται τα δικαιώματα των Τ/κ και θα είναι πιο ακραίος.

Ποια είναι τα περαιτέρω πλάνα της Πρωτοβουλίας;

Ο. Νταγλί: Πρόσφατα δώσαμε στη δημοσιότητα και τη θέση μας ότι η λύση είναι η απάντηση στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που κτυπά και τους Τ/κ και τους Ε/κ. Οι θέσεις μας δημοσιεύτηκαν και στην εφημερίδα σας. Πιστεύουμε ότι μαζί πρέπει να αντισταθούμε στα πακέτα που επιβάλλονται είτε από την Τρόικα, είτε από την "Τουρκόικα", όπως αποκαλούμε τα μέτρα που μας επιβάλλει η Αγκυρα.

Μ. Μερτκάν: Τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα στην Κυπριακή Δημοκρατία και η "Τουρκόικα" στους Τ/κ είναι η ίδια συνταγή. Νεοφιλελεύθερες επιλογές, περικοπές, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, λιγότερη κοινωνική ασφάλιση και συνδικαλιστικά δικαιώματα και πάει λέγοντας. Πιστεύουμε ότι όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά ανά την υφήλιο οι αριστερές δυνάμεις πρέπει να συνενωθούν και να αντισταθούν στη νεοφιλελεύθερη επέλαση. Στην Κύπρο αυτό επιβάλλεται είτε από την ΕΕ είτε από την Τουρκία, αλλά πρόκειται για την ίδια φιλοσοφία που εξυπηρετεί κεφαλαιοκρατικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ανεξάρτητα με αυτόν που τα επιβάλλει. Πρέπει κόμματα και συντεχνίες και από τις δύο κοινότητες να αγωνιστούν από κοινού για ειρήνη στην Κύπρο και κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου