4/1/13

Εντατικοποιείται ο αγώνας της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας



Νέα Διακήρυξη 13 σημείων

Μετά την κορύφωση των κινητοποιήσεων των Τουρκοκύπριων εργαζομένων στον τουρκοκυπριακό Δήμο Λευκωσίας, τις συλλήψεις συνδικαλιστών και εργαζομένων και τις συγκρούσεις με την αστυνομία, η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα αποφάσισε όπως μαζικοποιήσει και εντατικοποιήσει τις διαμαρτυρίες της κυρίως ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκοκυπριακή ηγεσία και η τουρκική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λευκωσίας διεκδικούν μισθούς 4 μηνών και την καταβολή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων. Τα ζητήματα αυτά προέκυψαν μέσα από την κακοδιαχείριση των οικονομικών του Δήμου από τον Δήμαρχο Τζεμάλ Μπουλούτοουγλαρι και την προνομιακή διοχέτευση κονδυλίων του Δήμου σε κύκλους του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Όμως η κατάσταση στον τουρκοκυπριακό Δήμο Λευκωσίας έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη γενικότερη πολιτική που επιβάλλει η τουρκική κυβέρνηση στα κατεχόμενα. Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών του τουρκοκυπριακού συνδικαλιστικού κινήματος θα είναι και πάλι το οικονομικό πρωτόκολλο, το οποίο έχει πρόσφατα υπογραφτεί. Παράλληλα όμως γίνεται προσπάθεια περαιτέρω πολιτικοποίησης των κινητοποιήσεων με αιτήματα όπως η αυτοδιοίκηση των Τουρκοκυπρίων και η προστασία της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα έχει εκδώσει μια νέα διακήρυξη 13 σημείων πολιτικής και διεκδικήσεων, ενώ την ίδια στιγμή έχει απευθυνθεί στην αντιπολίτευση για διεύρυνση του κινήματος.

Πιο κάτω παρατίθεται ολόκληρη η διακήρυξη της Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας έτσι όπως έχει δημοσιευθεί από την εφημερίδα ΧΑΒΑΝΤΙΣ στις 4.1.2013.

«Η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι επικύρωσε την απόφαση της να μείνει πιστή στις αρχές της και να συνεχίσει τη συμπαράσταση που παρέχει προς τη συντεχνία εργαζομένων στα δημαρχεία (BES) με κάθε τρόπο. Η Πλατφόρμα αφού  ανήγγειλε ότι έλαβε απόφαση εντατικοποίησης του «αγώνα κοινοτικής ύπαρξης για τη διάσωση από τη διακυβέρνηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (Κ.Ε.Ε.)», κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις συντεχνίες, τα επιμελητήρια και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις σε συνάντηση στο κτίριο της συντεχνίας Τ/κων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEÖS), στις 8 Ιανουαρίου και ώρα 1400.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα, επανέλαβε τις αρχές της πλατφόρμας. Η Πλατφόρμα ανακοίνωσε επίσης ότι μεταξύ των ημερομηνιών 3-8 Φεβρουαρίου, θα βρίσκεται για επαφές στο Λονδίνο μετά από πρόσκληση του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση της Πλατφόρμας που επαναλαμβάνει τις αρχές που τη διέπουν και όπου τονίζει την αποφασιστικότητα της για συνέχιση του αγώνα της, έχεις ως εξής:

Οι αρχές της Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας:

1- Η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα είναι μια ενότητα που ιδρύθηκε με σκοπό να διαφυλάξει τα δημοκρατικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα ελευθερίας των οργανώσεων των εργαζομένων και αυτό που στοχεύει είναι η «κοινότητα να μπορεί να αυτοδιοικείται», χωρίς να υπάρχουν τα προβλήματα που προκαλεί η εκπροσώπηση της πολιτικής βούλησης μέσω άλλων (Τουρκίας). Σκοπός της πλατφόρμας δεν είναι να γίνει κυβέρνηση.

2- Στον αγώνα της Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας δεν έχουν θέση οι οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν εφαρμογές που στοχεύουν στον κοινοτικό αφανισμό.
Για παράδειγμα αυτοί που υποστηρίζουν το οικονομικό πρωτόκολλο («νόμος μετανάστευσης»).

3- Να υποστηρίξει την όσο το δυνατόν συντομότερα επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των Η.Ε., καθώς επίσης και να στηρίξει τη θέση των Τ/κων στο διεθνή χώρο.

4- Η επίδειξη σεβασμού στην αυτοδιοίκηση των Τ/κων.

5- Οι σχέσεις Τουρκίας-Τ/κων πρέπει να στηρίζονται στον αλληλοσεβασμό και την πολιτική ισότητα. Πρέπει να τερματιστεί η σχέση που στηρίζεται στη λογική του «Διατάζω-Υπακούω».

6- Οι Τ/κοι έχουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δυνατότητες για να αυτοδιοικούνται. Με βάση την πραγματικότητα αυτή, οι διοικήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, της Πολιτικής Άμυνας και της Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας, πρέπει να μεταβιβαστούν στους Τ/κους, ενώ η αστυνομία και η πυροσβεστική πρέπει να πολιτικοποιηθούν (να υπαχθούν σε υπουργεία).

7- Η κυβέρνηση του Κ.Ε.Ε. υποκύπτοντας για χάρη της «καρέκλας» (εξουσίας), σε όλες τις επιμονές της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Κ.Δ.Α.) και προβαίνοντας σε μεταγραφές βουλευτών χωρίς ηθικές αναστολές, εκχώρησε την πολιτική βούληση των Τ/κων στο Κ.Δ.Α.. Οι πρακτικές του Κ.Ε.Ε. έναντι του λαού οδηγούν στον αφανισμό της τ/κής κοινότητας και διχάζουν το λαό. Με όλες αυτές τις πραγματικότητες, η κυβέρνηση του Κ.Ε.Ε. δεν εκπροσωπεί πολιτικά την τ/κή κοινότητα.    

8- Η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα, στον αγώνα της για ανάκτηση της πολιτικής βούλησης που εκχωρήθηκε στην τουρκική κυβέρνηση, αναμένει ότι παράλληλα με τις αντιδράσεις των πολιτών, τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα στηρίξουν όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένης και της αποχώρησής τους από τη «βουλή», σε περίπτωση που η «κυβέρνηση» δεν τους αφήσει άλλη επιλογή.  

9- Οι αρμόδιοι της Τουρκικής Δημοκρατίας πρέπει να τερματίσουν την εμπλοκή τους στα εσωτερικά μας. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην εφαρμογή της «σκιώδους κυβέρνησης», η οποία καλύπτεται πίσω από την ιδιότητα του συμβουλάτορα και να τερματισθεί η παρέμβαση της επιτροπής βοήθειας της Τουρκίας στις πολιτικές αποφάσεις. Οι εφαρμογές δημοσιονομικής στήριξης, θα πρέπει να γίνονται στη βάση των σχεδίων των τ/κών αρχών και οι προσφορές θα πρέπει να ανοίγονται στην Κύπρο.

10- Πρέπει να τερματιστεί αμέσως η εφαρμογή του οικονομικού πακέτου, το οποίο δεν συνάδει με το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό οικοδόμημα των Τ/κων και να αρθούν οι όποιες διατάξεις έχουν ετοιμασθεί.

11- Η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα τάσσεται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
12- Πρέπει να τερματιστεί αμέσως η παραχώρηση υπηκοοτήτων, η οποία διαταράσσει την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική συνοχή της χώρας και μεταβάλλει την πολιτική βούληση των Τ/κων. Να διασφαλιστεί η επιστροφή στις χώρες τους όσων παράνομων εντοπιστούν μετά τη διεξαγωγή απογραφής πληθυσμού υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών, να καταργηθεί η είσοδος στην Τ.Δ.Β.Κ. με την επίδειξη ταυτότητας και να ασκείται περισσότερος έλεγχος κατά την είσοδο στην Τ.Δ.Β.Κ..
13- Πρέπει να υπάρξει άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και να διασφαλιστεί η εφαρμογή των κανονισμών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου