7/1/13

Ομιλία του Κεμάλ Γκιουλερτζιάν, Προέδρου της Νεολαίας του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος στο 17ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ



 
5.1.2013

Αγαπητοί Συναγωνιστές, Αγαπητοί Σύντροφοι,

Μεταφέρω αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο συνέδριό σας και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς.  

Η χρόνια μη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος παρουσιάζεται από τους εθνικιστικούς και σοβινιστικούς κύκλους ως μια κατάσταση λύσης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται οι φωνές εναντίον της ομοσπονδίας και της λύσης. Αυτές οι προσεγγίσεις υπηρετούν τον ιμπεριαλισμό και την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Καταδικάζουμε με όλη μας τη ψυχή τις πρόσφατες επιθετικές ενέργειες ενάντια στο σύντροφο Δημήτρη Χριστόφια. Τονίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες ενάντια στο σύντροφο Χριστόφια είναι ενέργειες που στρέφονται ταυτόχρονα εναντίον της ειρήνης, της επανένωσης και της Αριστεράς. Δε θα φτάσουν στο στόχο τους. Στα βόρεια του νησιού καθημερινά το καθεστώς δείχνει το καταπιεστικό και φασιστικό του πρόσωπο. Νομίζουν ότι θα εμποδίσουν τους αγώνες μας με τη βία και με κάθε είδους εμπόδια. Εμείς, οι αριστεροί νέοι που υπερασπιζόμαστε την ακεραιότητα της πατρίδας μας δε θα μείνουμε απαθείς ενώπιον τέτοιων προσεγγίσεων. Αυτή την περίοδο, όπως ποτέ προηγουμένως θα πρέπει να αγκαλιάσουμε τον αγώνα για τη λύση και να κάνουμε βήματα στην οικοδόμηση της κοινής μας πατρίδας.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι δείχνουν την αποπολιτικοποίηση της νεολαίας, την απομάκρυνση από τη συλλογική δράση και την μετανάστευση, ως λύση στα προβλήματα. Είναι γεγονός ότι ένα μέρος της τουρκοκυπριακής νεολαίας επιλέγει το δρόμο της μετανάστευσης και εγκαταλείπει την πατρίδα μας κάτω από το βάρος της μη λύσης, της ανεργίας και την ανυπαρξίας μέλλοντος. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και σε εσάς αυξάνεται αυτό το πρόβλημα. Εμείς ως η προοδευτική νεολαία αυτού του τόπου θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τον αγώνα μας για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Η μη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι η βασική πηγή όλων των προβλημάτων του νησιού μας. Γίνεται βέβαια προσπάθεια από κάποιους κύκλους να παρουσιαστεί το Κυπριακό πρόβλημα που είναι μια κατάρα του ιμπεριαλισμού, ως μια απλή δικοινοτική διαμάχη. Το Κυπριακό όμως παραμένει ένα πρόβλημα μεταξύ του Κυπριακού λαού και του ιμπεριαλισμού. Δεν μπορεί να υποτιμηθεί σε ένα δικοινοτικό πρόβλημα. Και η τελική λύση του προβλήματος θα πραγματοποιηθεί με τον κοινό αγώνα του Κυπριακού λαού για ανεξαρτησία ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Η καλύτερη λύση στο Κυπριακό θα εξευρεθεί μέσα από τον κοινό αγώνα των Κυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Το μεγαλύτερο καθήκον λοιπόν της προοδευτικής νεολαίας είναι να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον αγώνα. Παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν και μετατρέποντας την κοινή μας βούληση σε κοινή προσπάθεια, θα πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε την κοινή μας πατρίδα. Η προοδευτική νεολαία θα συνεχίσει τον αγώνα της για μια ενωμένη Κύπρο στην οποία δε θα έχουμε ανάγκη από ξένους εγγυητές, στην οποία η καλύτερη εγγύηση θα είναι η ενότητα και στην οποία οι Κύπριοι θα είναι ο αφέντης.

Όπως είπε κάποτε ο ιδρυτής του κόμματος μας και Δάσκαλος μας Οζγκέρ Οζγκιούρ «η αποφασιστικότητα μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο».

Ζήτω η Νεολαία της ΕΔΟΝ και του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ζήτω ο κοινός μας αγώνας, ζήτω η ενωμένη Κύπρος, ζήτω η ειρήνη και ο σοσιαλισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου