10/1/13

KIBRILIRUM BASIN ÖZETLERİ, 10.1.2013


 
FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in Kıbrıs memorandumu ile ilgili ifade ettiği görüşler. Gazeteye göre Kıbrıs Rus kara parası akladığı bahanesiyle, Rusların Kıbrıs’taki tasarrufları, vergi teşvikleri ve özelleştirme konusuna yaklaşımı nedeniyle Almanya’nın yaylım ateşi altında. Almanya Şansölyesi Kıbrıs’a gelmesine iki gün kala Kıbrıs memorandumun kesinleştirilmesi yolunun uzun olduğu ve Lefkoşa’nın kendisi için ekonomisini kurtarmada özelleştirme gibi reformlar olmaksızın özel koşullar olamayacağını anlaması gerektiği mesajını verdi. Bu arada Alman sosyal demokrat parti liderinin yaklaşımı daha da olumsuz oldu. Almanya Sosyal demokrat Parti lideri Kıbrıs’a mali yardım yapılmasına karşı olduğunu açıkladı. “Olgular bugün var olduğu şekliyle Alman vergi verenlerinin işletme modelleri Rus oligarglarının vergi kaçağına ortaklık eden Kıbrıs bankalarını kurtarmak için ödemede bulunmalarını düşünemiyorum” dedi. Bu arada Alman basınında da Kıbrıs’a karşı yayınlar devam ediyor. Almanya şansölyesi Angela Merkel’in son açıklamaları Lefkoşa’da Hükümeti ve muhalefeti dondurdu. Bu açıklamanın Merkel’in adadaki varlığının değerlendirilmesi amacıyla planlamalar yapıldığı bir dönemde gelmiş olması da dikkat çekti. Alman yetkililerin açıklamalarına yanıt veren Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu ise ileri sürülen görüşlerin dayanaksız olduğunu, Kıbrıs’ın bir vergi cenneti ya da kara para aklama merkezi olmadığını söyledi. Mali Suçlarla Mücadele Birimi başkanı Papakiryaku da yaptığı bir açıklamada ileri sürülen iddiaları aşırı olarak niteledi. “Biz uluslararası tüm reçeteleri ve ülkemizin yasal çerçevesini uygulamaktayız ve çalışmalarımız birçok kez olumlu yorumlara neden olmuştur” dedi. Papakiryaku bugün maliye bakanı ile birlikte Avro Bölgesi ülkelerin Lefkoşa büyükelçileriyle bir araya gelecek. Temsilciler Meclisi de bu ülkelerin ulusal meclislerini bilgilendirme yönünde bir bilgilendirme kampanyası başlatacak.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

—Kıbrıs beyaza bürünürken polis dün tüm gün boyunca yolarlın buz kesmesi nedeniyle sürücüleri uyardı. Dün birçok dağ yolu kapalı tutuldu ve trafiğe müsaade edilmedi. Yollarda bugün de buzlanma tehlikesi var ve sürücülerden özellikle dikkat etmeleri isteniyor. Bu arada havanın aşamalı bir biçimde ısınacak olmasına karşı dondurucu soğuklar bugün ve yarın da devam edecek. Meteoroloji dairesi verilerine göre hava bugün genellikle açık olacak. Hava sıcacıklığı iç bölgelerde 11 dereceye kadar çıkacak. Yarın ise hava bulutlu olurken özellikle öğleden sonra yağmur bekleniyor. Yarın yüksek tepelere kar yağışı da devam edecek. Hava sıcaklıkları Cumartesinden itibaren normal seyrine gelecek.

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Uluslararası Para Fonu’ndan bir heyetin yeniden Kıbrıs’ı ziyaret edecek olması. Gazeteye göre Uluslararası Para Fonu’ndan bir heyet Pazartesi günü Kıbrıs’ta olacak. Bu Fonu’nun Kıbrıs’a görevli göndermeleri çerçevesinde ilk heyet olacak. Pimko’nun Kıbrıs bankları ile ilgili raporunun yerinde incelenmesi için bunu daha başka heyetler de izleyecek. Pimko’nun raporu 15 Ocak günü tamamlanacak ve böylece Kıbrıs memorandumunda derinlere girilmiş olunacak. Ortaya çıkacak rakamlarla Kıbrıs’ın borçlarının sürdürülebilir olup olmadığı da netleşecek. Lefkoşa bu süreçte geçen Salı günü partiler arasında sağlanan görüş birliği sonrası partiler üstü bir ruhta ortaya konan senaryoların kendisinden yana iyileştirilmesi için çalışacak. Ancak olguların Lefkoşa için çok zor olduğu görülüyor. Almanya’da basının ötesinde Şansölye Angela Merkel de Kıbrıs’ta özelleştirilmelere gidilmesini zorunlu görüyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

-Sigortası olmayan Avrupa Birliğine üye ülke vatandaşlarının Kıbrıs’ta devlet hastanelerinde tedavi görüp herhangi bir ödeme yapmakları fenomeni gittikçe sıklaşıyor. Para ödemeksizin tedavi alan Avrupa Birliğine üye ülke vatandaşlarının sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte Sağlık Bakanlığı sorunun boyutunu belirlemek ve yakından izlemek için bu konuda verileri toplamaya başladı. Bakanlığın, milletvekili İrini Haralambidu’nun bir sorusuna verdiği yanıtta sigortası olmayan birçok komşu Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşının acil sağlık gereksinimlerinin karşılanması için ziyartetçi olarak Kıbrıs’a geldiğine dikkat çekti. Bu kişilerin gerekli kaynağa sahip olmadığını ileri sürüp tedavi masraflarını karşılamayı reddettikleri de ifade edildi. Bakanlığa göre bu fenomen girişi kolay olan birçok Avrupa Birliği ülkesinde görüyor. Kıbrıs Sağlık bakanlı bu konunun çözümlenmesi amacıyla diğer üye ülkelerle işbirliği halinde konuyu Avrupa Birliği yetkili organlarına götürmeyi de planlıyor.

—Troyka’nın talebi sonrası Kıbrıs’ta parasız tedavi hakkına sahip olmada gelir sınırı yükseltilerek bu haktan yararlananların sayısında artış olurken işgal bölgesindeki Kıbrıslıtürkler bundan etkilenmedi. Bakanlın konuyla ilgili Meclis’e sunulan raporunda bu açık olarak görüldü. Ancak DİSİ ile DİKO’nun Meclis’e sundukları ve bu haktan yararlanmak için sosyal sigortalara en az sürekli olarak üç yıl prim ödeme ve vergi beyanında bulunma zorunluluğu getiren yasa tasarısı askıda. Kıbrıslıtürkler 10 Ekim 1981 tarihinde Bakanlar Kurulunda alınan bir karar temelinde gelirlerinden bağımsız parasız tedavi hakkına sahip oldular. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2003–2011 tarihleri arasında Kıbrıslıtürklere 42 milyon 930 bin avroluk bir tedavi olanağı sunuldu. 2009 yılı en ç.ok harcamanın yapıldığı yıl oldu. Bu hesaplananın içinde Avrupa sağlık kartı tutmaları sonucu Avrupa Birliğine üye ülkelerde tedavi gören Kıbrıslıtürkler için ödenene para yok.

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Kurtuluş planı Berlin duvarına çarptı” başlığı altında Alman yetkililerin Kıbrıs memorandumu ile ilgili olarak yaptıkları son açıklamalar.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

-Gerekli mali kaynağa sahip olmayan ve yaklaşık olarak beş bin olarak hesaplanan öğrenciye hergün sandviç verilecek. Ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalanların sayısı her gün artarken bu beslenme konusunda yeterli kaynağa sahip olmayan öğrenci sayısını da artırıyor. Nikolas ve Elpida Şakola Vakfı dünden itibaren ana okul ve ilkokullardaki mali kaynağa sahip olmayan çocuklara sandviç verme uygulamasını başattılar. Vakıf her gün yaklaşık beş bin çocuğa sandviç verecek.

-Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’ta görev yapan Barış Gücü ile ilgili son raporunun içeriği Kıbrıs’ta ciddi bir karşıtlığa yol açtı. Muhalefet partileri ile Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas müzakere sürecinde üzerinde görüş birliği sağlanan ve Türk tarafı lehine olan konuların kilit altına alınmasından endişe duyuyor. Meclis başkanı Yannakis Omiru konuyla ilgili olarak yaptı yazılı açıklamada Genel Sekreterin Mart ayında iyi niyet görevi çerçevesinde sunacağını açıkladığı raporunda görüş birlikleri ile görüş ayrılıklarını gündeme getireceğini belirttiğine dikkat çekti ve “ Cumhurbaşkanı tavizleri Türk tarafı için kalıcı kazanıma dönüşecek” dedi. DİKO Başkanı Marios Karoyan da Genel Sekreterin Mart raporunun kurnazca bir tavır olduğunu belirtti son müzakere sürecinde sağlanan görüş birlikleri ile görüş ayrılıklarının kotlanması metodundan kaçınılması gerektiğine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas ise Genel sekreterin raporunun içreğinin özel olarak endişe verici olmasından korktuğunu ifade etti ve Cumhurbaşkanı’nın en azıdan son dakikada olsa dahi Güvenlik Konseyi’nde Kıbrıs’a dost ülkeler nezdinde girişimde bulunarak bunun engellenmesini istedi. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu ise muhalefetin bu yaklaşımını eleştirdi ve Genel sekreterin değerlendirilmesinin hem de Türk tarafı lehine tezlerin bir kilitlenmesi olamayacağını söyledi. Genel Sekreter’in müzakere sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunmasının şimdiye dek alışa geldik bilinen bir çalışma olduğunu da belirtti.

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Zafer yürüyüşü” başlığı altında Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas’ın dün akşam Limasol’daki seçim etkinliği. Gazeteye göre dün akşam Limasol’da binlerce sol, ilerici ve demokrat seçmen Stavros Malas’ı kucakladı. Bu etkinliğe AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da katıldı. Etkinlikte tekrardan zor bir mücadele vererek umudun ve geleceğin kazanılabilineceği mesajı verildi. Stavros Malas toplantı sırasında hem Kıbrıs sorununda hem de ekonomide halk ile ortak bir anlayışı memorandumu taahhüdü verdi. Sosyal ilerleme için ulusal bir koalisyon hükümeti kuracağı yükümlülüğü üstlendi. Anastasiadis ile Lillikas’ın çıkarcı yaklaşımlarının açığa çıkardı. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da seçim sonuçlarının Kıbrıs’ın geleceğini belirleyeceğini belirtti ve Kıbrıs’ın ilkeleri ve net siyasi söylemi olan bir Cumhurbaşkanına ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

-Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’ta görev yapan Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasıyla ilgili raporunda Kıbrıstürk toplum liderinin Talat oldu dönemde müzakerelerde sağlanan görüş birliklerinin kayda geçirileceği ve kilitleneceği olgusuna atıfta bulunulmadığını söyledi. Sözcü bu arada Genel sekreterin Kıbrıs sorunun çözüm sürecine ilişki uğraşı sürecini değerlendirmesinin hem doğal olduğunu hem de bunun bir pratik olduğunu da belirtti. Devamla da bu müzakere sürecinde ortaya çıkan görüş birlikleriyle görüş ayrılığı içinde olanın Türk tarafı olduğunu ve görüş birliklerini Türk tarafının reddetmekte olduğuna da dikkat çekti.

—Salı akşamı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan Genel Sekreterin Barış Gücü ile ilgili raporu tamamı ile görev koşuları içinde. Genel Sekreter aynı zamanda rapordaki gözlemlerinde Kıbrıs’ın doğal zenginliklerine, Türkiye’nin bu konudaki tepkilerine, Kıbrıs Hükümetinin girişimlerine de atıfta bulunuyor ve “doğal gazın bulunması Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüğüm bulunmasında tüm taraflara güçlü bir hareketlendiriciyi teşkil etmektedir” dedi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου