31/12/12

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ (ελληνικά και τουρκικά)

 
31.12.2012


Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Σε μερικές ώρες υποδεχόμαστε την καινούργια χρονιά.  Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι το 2013 να είναι καλύτερο από το χρόνο που φεύγει. Εύχομαι προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και λευτεριά στην πατρίδα μας.

Το 2012 χαρακτηρίζεται δυστυχώς, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη και παγκόσμια, από την εκτράχυνση σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.  Η εμβάθυνση της ολόπλευρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του συστήματος, που απειλεί θεσμούς και αξίες με κατάρρευση, επιδείνωσε προβλήματα όπως η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια σε όλη την Ευρώπη.  Πρέπει επιτέλους να γίνει παραδεκτό ότι οι μέχρι σήμερα πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχουν επιτύχει να δώσουν λύση στα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η κρίση. Αντίθετα ανακύκλωσαν και χειροτέρευσαν την οικονομική καθώς και την κοινωνική αδικία.  Η σημερινή εικόνα την οποία παρουσιάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν τιμά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία και οι άστεγοι.  Οι μονόπλευρες πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης οδήγησαν ήδη σε αδιέξοδο.  Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση η οποία να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την πραγματική αλληλεγγύη εντός της Ένωσης. Είναι με θλίψη που παρατηρούμε ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ακόμα απουσιάζει.

Οι επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στην ελληνική οικονομία εν γένει, δημιούργησαν ένα σοβαρό οικονομικό κενό το οποίο για να καλύψουμε και να διασώσουμε την κυπριακή οικονομία, υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Στήριξης.  Πολύ προτού απευθυνθούμε στο μηχανισμό, ακόμη και πριν την καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες για να εξεύρουμε χρηματοδότηση από άλλες πηγές, γιατί ακριβώς εμείς τουλάχιστο, δεν είχαμε ψευδαισθήσεις για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.  Δυστυχώς αυτές οι προσπάθειες δεν έφεραν το ποθούμενο αποτέλεσμα. 

Στις συναντήσεις με την Τρόικα, διαπραγματευτήκαμε σκληρά και με επιμονή, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας.  Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι η όποια κατάληξη θα ήταν επώδυνη.  Ιεραρχήσαμε όμως κάποιους βασικούς στόχους τους οποίους με πολύ ζέση προωθήσαμε και επιτύχαμε.

Καταφέραμε να διασφαλίσουμε τη διαχείριση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία γεγονός που αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα του λαού μας. Αποτρέψαμε την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών που ήταν επιδίωξη της Τρόικα.  Διατηρήσαμε βασικούς εργασιακούς θεσμούς όπως είναι η ΑΤΑ και ο 13ος μισθός, τον οποίο χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν απολάβει πριν λίγες μέρες. Πετύχαμε μια σωστική διευθέτηση για το Συνεργατισμό.  Πετύχαμε την κλιμακωτή και όχι την ισοπεδωτική συνεισφορά των μισθωτών.  Στοχεύσαμε την ταχεία εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος το οποίο μας έφερε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Οι ευθύνες των τραπεζών για τη σημερινή κατάσταση είναι πλέον ξεκάθαρες σε όλους. Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τις τράπεζες η Κύπρος δεν θα απευθυνόταν καν στο Μηχανισμό ανεξαρτήτως των όποιων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών προβλημάτων.  Για τα προβλήματα των τραπεζών σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει, πέραν από τις διοικήσεις των Τραπεζών, η εποπτική αρχή που είναι η Κεντρική Τράπεζα και ο τότε Διοικητής.  Με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο η Κεντρική Τράπεζα και ο Διοικητής ως ανεξάρτητη αρχή, φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την εποπτεία και τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος.

Δεν πρόκειται ποτέ να προσπαθήσουμε να εξιδανικεύσουμε είτε τη καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα είτε την παρούσα οικονομική κατάσταση.  Είναι σαφές ότι ο κυπριακός λαός θα υποστεί θυσίες ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. Η κυπριακή οικονομία μπορεί να διασωθεί δημιουργώντας προοπτικές σε σύντομο χρονικό διάστημα να τεθεί σε πορεία ανάπτυξης.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες

Δυστυχώς το 2013 που μας έρχεται σε λίγη μόνο ώρα βρίσκει για ακόμα μια φορά την πατρίδα μας υπό κατοχή αλλά και τις προσπάθειες λύσης του κυπριακού σε αδιέξοδο.  Το αδιέξοδο έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη της κατοχικής Τουρκίας και του κ. Έρογλου, οι οποίοι με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις.  Παρόλα αυτά μέσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τη δική μας πλευρά.

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθηκαν πάνω στη βάση που διαχρονικά τα Ηνωμένα Έθνη καθόριζαν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτή τη φορά πετύχαμε να ενταχθεί στη βάση λύσης του κυπριακού η μια κυριαρχία, η μια ιθαγένεια και η μια διεθνής προσωπικότητα, πράγμα που κατοχυρώθηκε σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διαδικασία απέκλειε οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα.  Επιτεύχθηκαν συγκλίσεις στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, που στο σύνολο τους αποτελούν σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια που έγινε προσπάθεια να επιβληθούν και απορρίφθηκαν από τον κυπριακό λαό.  Αναστρέψαμε το απαράδεκτο, τιμωρητικό κλίμα που υπήρχε διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη μετά τα δημοψηφίσματα, αποδεικνύοντας την καλή θέληση της δικής μας πλευράς και την αδιαλλαξία της Τουρκίας.  Το θετικό κλίμα διεθνώς μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε κορυφαίους εθνικούς στόχους όπως η εξεύρεση φυσικού αερίου εν μέσω τουρκικών απειλών και προκλήσεων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποφευχθούν επικίνδυνοι ακροβατισμοί στο κυπριακό, οι οποίοι όχι μόνο θα οδηγήσουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης αλλά θα δημιουργήσουν και νέους κινδύνους για νέα δεινά στην Κύπρο και το λαό μας.  Το κυπριακό πρόβλημα παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, παραμένει το μείζον ζήτημα για τον κυπριακό λαό.  Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης του λαού μας.  Δεν είμαστε σίγουροι εάν οι επόμενες γενιές θα ενθυμούνται τις οικονομικές δυσκολίες που σήμερα ο λαός αντιμετωπίζει. Σίγουρα όμως η ιστορία θα καταγράψει στις μελανότερες της σελίδες μια ενδεχόμενη οριστική απώλεια της μισής κατεχόμενης μας πατρίδας και την πρόκληση νέων κινδύνων για την άλλη μισή.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το 2012 δεν έφερε μόνο προβλήματα και δυσκολίες αλλά και θετικές εξελίξεις οι οποίες όχι απλά δίνουν ελπίδα στο κυπριακό λαό αλλά δημιουργούν συγκεκριμένες προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.  Μέσα στο 2012 προχωρήσαμε αποφασιστικά, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις και απειλές, στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα οικόπεδα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  Ήδη με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ξεκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες εταιρείες για την εκμετάλλευση πέντε οικοπέδων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη.  Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τις αποφασιστικές ενέργειες για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εξεύρεση του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 και το στρατηγικό σχεδιασμό για να καταστεί η Κύπρος Περιφερειακό Κέντρο Ενέργειας.  Η ανεύρεση φυσικού αερίου δημιουργεί για την Κύπρο και το λαό μας τη σημαντικότερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική προοπτική μετά την Ανεξαρτησία.  Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πενταετία αυτή θα παραμείνει στην ιστορία ως η πενταετία που έδωσε σάρκα και οστά στην προοπτική του φυσικού αερίου και δημιούργησε ελπίδα και συγκεκριμένη προοπτική για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος η οποία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε δράσεις και σχεδιασμούς της κυβέρνησης προσελκύοντας νέες αγορές τα τελευταία χρόνια αποτελεί σήμερα ένα από τους πνεύμονες της κυπριακής οικονομίας.   Αισιόδοξα δεδομένα υπάρχουν και από την αύξηση του κυπριακού εμπορίου.

Μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες το κοινωνικό κράτος έχει σε σημαντικό βαθμό περιφρουρηθεί.  Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και μετά τις περικοπές που υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε λόγω Τρόικας, σημαντικές κοινωνικές παροχές παραμένουν αισθητά αυξημένες σε σχέση με το 2008 όταν αναλάμβανε η παρούσα διακυβέρνηση.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Η καθόλα επιτυχημένη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία έχει δημιουργήσει ένα αξιόλογο πολιτικό αποθεματικό, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει αισθητά την Κύπρο στο σύντομο μέλλον.  Έχει ενισχύσει το κύρος της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό χώρο.  Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι η άριστη, κατά γενική ομολογία, προεδρία πρόβαλε τον καλό εαυτό του λαού μας, της πολιτικής ηγεσίας και του κράτους μας προς τα έξω.

Η ενότητα που επιδείχθηκε γύρω από το ζήτημα της προεδρίας, η εργατικότητα και η αφοσίωση όσων εργάστηκαν για την επιτυχία της προεδρίας, ο σωστός σχεδιασμός και υλοποίηση είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά στοιχεία που εάν τα αξιοποιήσουμε στο σύντομο μέλλον μπορούμε να επιτύχουμε πολλά.  Άλλωστε ο λαός μας έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι με ενότητα και σοβαρότητα μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο δύσκολες και σοβαρές καταστάσεις όπως μετά το προδοτικό, φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Τούτες τις γιορτινές ώρες η σκέψη μας βρίσκεται μαζί με τους εγκλωβισμένους μας, τους παθόντες του πραξικοπήματος και της εισβολής.  Η σκέψη μας βρίσκεται ιδιαίτερα με τους άνεργους συμπατριώτες μας, τους συμπατριώτες μας με αναπηρίες, τους συνανθρώπους μας που δυστυχούν ή δοκιμάζονται στο κρεβάτι του πόνου.

Εκφράζουμε την αισιοδοξία αλλά και την πίστη ότι αξιοποιώντας τα όσα έχουμε επιτύχει κατά τα 52 χρόνια ύπαρξης της Δημοκρατίας μας, ο κυπριακός λαός θα καταφέρει και πάλι να σταθεί όρθιος παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες.  Μπορούμε να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τη πατρίδα και το λαό μας.  Μπορούμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και να μπούμε σύντομα σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης.  Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το φυσικό μας πλούτο και να καταστήσουμε τη Κύπρο ένα χώρο ευημερίας και ευτυχίας.  Για την επίτευξη των μεγάλων οραμάτων είναι αναγκαία η συμβολή όλων: πολιτικής ηγεσίας, κοινωνικών εταίρων, του λαού στο σύνολο του.  Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε!

Εύχομαι σε όλους και όλες καλό νέο έτος και κάθε καλό για εσάς και τις οικογένειες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου