10/12/12

Ομιλία του Προέδρου της ΝΤΕΒΙΣ, Μεχμέτ Σεϊς, στο 26ο Συνέδριο της ΠΕΟ, 6.12.2012

 
 
 

Αγαπητοί Φίλοι,

Εκ μέρους της ΝΤΕΒΙΣ μεταφέρω τους συντροφικούς μας χαιρετισμούς στο 26ο Συνέδριο σας.

Η ιστορία των αγώνων της ΠΕΟ συμπεριλαμβάνει τους κοινούς ταξικούς αγώνες όλων των Κυπρίων. Με αυτή την πρωτοπόρα στάση της στους αγώνες της εργατικής τάξης, η ΠΕΟ δικαιούται το σεβασμό γιατί απέδειξε πως μπορεί να υπάρχει ένα ταξικό συνδικάτο χωρίς το διαχωρισμό γλώσσα, θρησκείας και φυλής. Ως αδέρφια σας, νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή που μπορούμε να χαιρετήσουμε το συνέδριο σας.

Αγαπητοί Σύντροφοι και Συντρόφισσες,
Είμαστε σε μια περίοδο που το παγκόσμιο κεφάλαιο αυξάνει την εκμετάλλευση διαμέσου θεσμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και η Ε.Ε που μετατράπηκε σε ένα από τα τρία μεγάλα φρούρια του κεφαλαίου.

Η κυρίαρχη τάξη εντατικοποιεί την επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και δημιουργείται μια κατάσταση όπου οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης που θεμελιώθηκαν με αίμα ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα δεν υπολογίζονται. Στοχεύουν στην καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και στην αύξηση του ωραρίου δουλειάς. Μετατρέποντας τις κρίσεις που είναι αποτέλεσμα των αδιεξόδων του καπιταλισμού, σε δικές τους ευκαιρίες, προσπαθούν να μεταφέρουν τα βάρη στους εργαζόμενους.

Τη στιγμή που μια χούφτα πλουσίων προσθέτει νέα πλούτη στο λογαριασμό της, η ανεργία αυξάνεται. Εκαιτίας του ακόρεστου πάθους του κεφαλαίου για κέρδος, συνεχίζονται οι πόλεμοι. Προσπαθούν να ομαλοποιήσουν καταστάσεις όπως η πείνα και η μετανάστευση. Οι φτωχοί άνθρωποι μεταναστεύουν σε άλλα κράτη των οποίων τα σύνορα αλλάζουν. Το ίδιο συμβαίνει και με συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του πολέμου και της πείνας. Άνθρωποι πεθαίνουν κατά το ταξίδι της μετανάστευσης σε πλοία που βυθίζονται και κοντέϊνερ. Ακόμα και στη χώρα μας πολλές φορές βγήκαν στις ακτές τα πτώματα ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτό το ταξίδι του θανάτου.
Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχτούμε την τάξη των κυρίαρχων. Για να αλλάξουμε αυτές τις συνθήκες, ως εργαζόμενοι, θα πρέπει να ενισχύσουμε τον ταξικό αγώνα και να ανδυναμώσουμε την παγκόσμια ενότητα και αλληλεγγύη με τους εργάτες σε όλο τον κόσμο.

Αγαπητά μου αδέρφια,

Αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα της εργατικής τάξης για δουλειά, ψωμί και ελευθερία, είναι και ο αγώνας για την ειρήνη. Δυστυχώς στην πατρίδα μας ακόμα δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα παρά τις συνομιλίες και βρισκόμαστε σε μια περίοδο που αυξάνεται η απαισιοδοξία των ανθρώπων.

Η απαισιοδοξία είναι εχθρός της εργασίας και της ειρήνης. Αν είμαστε απαισιόδοξοι σημαίνει ότι αποδεχτήκαμε την ήττα. Η ελπίδα υπάρχει εφόσον υπάρχει ο αγώνας. Με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να ενδυναμώσουμε και τον αγώνα μας για την ειρήνη.

Η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους και ο στόχος μας είναι η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος. Είναι το Κοινό Κράτος όπου οι Κύπριοι θα μοιράζονται την μία και μόνη κυριαρχία και που θα είναι βασισμένο στη μία ιθαγένεια, στη μία διεθνή προσωπικότητα και στην πολιτική ισότητα.

Ηρωϊκοί αντιπρόσωποι της ΠΕΟ, σύντροφοι και συντρόφισσες,

για μια ακόμη φορά χαιρετώ το 26ο Συνέδριό σας. Πιστεύω ακράδαντα ότι το συνέδριο της ΠΕΟ θα ενισχύσει τους αγώνες υπέρ της εργασίας και της Ειρήνης. Σας εύχομαι επιτυχία στις εργασίες σας.

Ζήτω η ΠΕΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου