12/12/12

Kıbrıslıtürk gençlik örgütleriyle EDON’un toplantıları hakkındaki açıklama


EDON ve CTP Gençlik örgütü arasında gerçekleştirilen toplantı

EDON Merkez Konseyi gerek siyasi durum, gerekse iki gençlik örgütünün faaliyetleri hakkında karşılıklı olarak bilgilendirme amacıyla Cumhuriyetçi Türk Partisi Gençlik Örgütü delegasyonuyla bir araya geldi.

EDON Genel Sekreteri Haris Karamanos başta ekonomi ve Troyka ile ilgili olarak yaşanan gelişmeler olmak üzere özgür bölgede hâkim olan siyasal durum hakkında CTP Gençlik Örgütü delegasyonunu bilgilendirdi. Troyka’nın gittiği bütün ülkelerde kemer sıkma politikalarının yoğun bir biçimde yaşama geçirildiğinin bilindiğini ve Troyka’nın adaya gelmesinin olumsuz bir gelişme olduğunu vurguladı.

İçine girilen zor ve acı verici bu süreçte Kıbrıs halkının aleyhine olumsuz sonuçları olabildiğince azaltma ya da sınırlama amacıyla Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın ve hükümetin Troyka ile çetin müzakerelerde bulunduğunu belirtti. Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından ortaya konulan meselelerden pek çoğunda AB üyesi devletlerin yaklaşımları göz önüne alındığında, önümüzdeki sürecin ne kadar zorlu bir süreç olduğu konusunda her hangi bir yanılsama içerisinde olmadığımızı dile getirdi. Ayrıca EDON Genel Sekreteri memorandumun incelenmesi, örgütün organlarında ele alınarak tartışılmasının ardından, EDON olarak tutumumuzun ortaya konulacağını ifade etti.

Kıbrıs sorununa özel olarak değinerek, Türkiye’nin uzlaşmaz tutumunun müzakere sürecinde yardımcı olmadığına işaret etti. EDON Genel Sekreteri Kıbrıs sorununun federasyon temelinde çözümü sağlanmaksızın Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin, tüm Kıbrıs halkının geleceğe umutla bakamayacağının altını çizdi.

“Ya yeniden birleşmenin, özgürlük ve refahın nesli olacağız ya da taksimin ve güvencesizliğin kayıp nesli olacağız. Biz birincisini seçiyoruz. Ancak ekonomide var olan durum nedeniyle de endişe duyuyoruz. Medyada günlük tartışmalarda Kıbrıs sorununun adeta dördüncü sıraya konulduğunu görmekteyiz” diyen EDON Genel Sekreteri ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve Cumhurbaşkanlığı adaylarının tezlerine ilişkin olarak da Kıbrıslıtürk yurttaşlarımızı bilgilendirdi. Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı adaylarından Anastasiadis ve Lillikas’ın tezlerinin özünde iki bölgeli iki toplumlu federasyon hedefinden uzak olduğunu ve bu nedenle de bu tezlerin tehlikeli ve yıkıcı olarak nitelendiğini ifade etti. Ayrıca bu iki adayın NATO’cu “Barış İçin Ortaklık” konseptine ve sonuçta NATO’ya girilmesinden yana olduklarına da işaret etti.

CTP Gençlik Örgütü Başkanı Ürün Solyalı bu görüşmenin gerçekleştirilmesi için üstlenilen girişimden dolayı EDON’a teşekkürlerini ifade etti ve bu tür görüşmelerin iki gençlik örgütü arasında ilişkilerin ve karşılıklı anlayışın gelişmesine önemli derecede yardımcı olduğunu vurguladı. Türkiye’nin ekonomik paketiyle 2011 yılında adanın kuzeyinde yaşanan büyük ekonomik değişiklikler başta olmak üzere, Adanın kuzeyinde hâkim olan durum hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu. Kıbrıstürk gençliğinin karşı karşıya olduğu sorunların başında işsizliğin geldiğine işaret ederek, daha iyi yaşam koşulları ve erken seçimlere gidilmesi talebiyle mücadelenin sürdüğünü belirtti. Ekonomik alanında alınan önlemlerin sorunlara gerekli çözümleri getirmediğini ifade ederek, adanın iki toplumunun da karşı karşıya olduğu bu tür sorunların sadece Kıbrıs sorununun çözümüyle kalıcı çözümlere kavuşabileceğinin altını çizdi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’na Nikos Anastasiyadis’in seçilmesi olasılığı hakkındaki endişeler ve Kıbrıs sorunun çözümü için Dimitris Hristofyas’ın içi toplum açısından da umudu teşkil ettiği görüşüyle hemfikir oldu.

Son olarak da, EDON Genel Sekreteri 4-6 Ocak 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan EDON Kongresi’ne CTP Gençlik Örgütü’nü davet ederek Kongre öncesi etkinlikler hakkında da Cumhuriyetçi Türk Partisi Gençlik Örgütü delegasyonunu bilgilendirdi. Ayrıca uyuşturucu maddelere karşı EDON Merkez Konseyi’nin başlattığı kampanya hakkında bilgi vererek, gençliğin karşı karşıya olduğu bu soruna karşı koymak için ortak faaliyetler gerçekleştirmeleri çağrısında bulundu. Bu kampanya çerçevesinde gerçekleştirilen afiş yarışmasına Kıbrıslıtürk gençlerin de katılmaları için teşvik etti.

İki örgütün de temsilcileri daha sık görüşmeleri ve birlikte ortak siyasal, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemeleri gereksinimini vurguladılar.

EDON ve BKP Gençlik örgütü arasında gerçekleştirilen toplantı

EDON Merkez Konseyi’nin temsilcileri Birleşik Kıbrıs Partisi’nin bürolarında BKP Gençlik Örgütü’nün temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda iki gençlik örgütünün faaliyetleri hakkında karşılıklı olarak bilgilendirme yapıldı ve çeşitli siyasal konular ele alındı.

EDON delegasyonuna başkanlık eden Merkez Örgütlenme Sekreteri Konstantinos Stilyanu adanın güneyindeki siyasal durum, ekonomik kriz nedeniyle hâkim olan koşullar ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında Kıbrıslıtürk yurttaşlarımızı bilgilendirdi. Başta işsizlik sorunu olmak üzere, Kıbrısrum gençliğinin karşı karşıya olduğu sorunlara ve medya alanındaki dezenformasyona değindi. Özellikle Kıbrıs sorunun çözüme kavuşturulamamasının yol açtığı genel hayal kırıklığına işaret ederek, iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü çerçevesinden uzak olan görüşlerin bazı çevreler tarafından öne sürülmesinden duyulan endişeleri dile getirdi.

BKP Gençlik Örgütü Başkanı kemal Gülercan adanın kuzeyinde var olan durumun bir analizini yaparak, ekonomik kriz nedeniyle Kıbrıs sorunun çözümü konusunun toplum içerisinde birincil öncelik olma niteliğini yitirdiğine işaret etti. Belediye çalışanlarının grevinin ve çeşitli sendikaların eylemlerinin sürdüğünü ifade etti. Ayrıca son dönemde intihar olaylarının artmasının endişe verici olduğunu belirtti.

İki örgüt aralarındaki iyi ilişkileri ve iki toplumlu ortak etkinliklerini daha da geliştirme konusunda hemfikir oldular.

 
EDON Merkez Konseyi
28.11.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου