17/12/12

Αναζήτηση της βάσης για Κοινό Αγώνα και η Κοινή μας Μοίρα


Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου

Την τελευταία περίοδο στην ημερήσια διάταξη της Τουρκοκυπριακής και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας βρίσκονται οι εξελίξεις αναφορικά με τα πακέτα οικονομικών μέτρων. Παρά το διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων με την πράσινη γραμμή, το συρματόπλεγμα και τον εθνικισμό, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης έχουν συναντηθεί σε μια κοινή βάση. Το όνομα αυτής στο νότιο μέρος είναι Τρόικα και στο βόρειο μέρος είναι η Τουρκόϊκα.  

Τι είναι η Τρόικα; Ποιος ο σκοπός της;

Η Τρόικα είναι το όνομα του τρίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Τρόικα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομικής τάξης, αλλά και με στόχο να μετατρέψει το ανεξάρτητο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα καθεστώς υπό κηδεμονία. Τις προηγούμενες μέρες η Τρόικα ανάγκασε την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια συμφωνία. Καθορίζοντας την οικονομική σταθερότητα ως τον κύριο στόχο, δεν υπάρχει καμιά ξεκάθαρη ένδειξη για την προτεραιότητα που έχουν οι ανάγκες της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.  

Η πρώτη πρόταση του μνημονίου αναφέρει περίπου ότι «αυτό το οικονομικό πρόγραμμα δίνει απαντήσεις στα οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος». Στη συνέχεια αναφέρει ότι «με στόχο να ξεπεραστεί η μακροοικονομική ανισορροπία και να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύεται η ελευθεροποίηση του ανταγωνισμού, η ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων και ο εξορθολογισμός των δημοσιονομικών». Το μνημόνιο αυτό, παρά τη βούληση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, ουσιαστικά ικανοποιεί τις διεκδικήσεις ενός νεοφιλελεύθερου συστήματος.

Τι είναι η Τουρκόϊκα; Ποιος ο σκοπός της;  

Η Τουρκόϊκα είναι το όνομα που θα μπορούσαμε να δώσουμε στο τμήμα κυπριακών υποθέσεων της Πρωθυπουργίας της Τουρκίας, της επιτροπής βοήθειας της τουρκικής πρεσβείας στη Λευκωσία και της γενικής διεύθυνσης δημοσιονομικού ελέγχου και προϋπολογισμού του υπουργείου δημοσιονομικών της Τουρκίας. Η Τουρκόϊκα διαπραγματευόταν με τους αρμόδιους της ΤΔΒΚ με στόχο μια βιώσιμη οικονομία, αλλά ουσιαστικά αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά το καθεστώς κηδεμονίας. Η τελευταία εξέλιξη ήταν ότι το περιεχόμενο του οικονομικού πακέτου δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, μόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Όπως η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα, έτσι και η συμφωνία με την Τουρκόϊκα θέτει στόχο της μακροοικονομικής σταθερότητας και δεν γνωρίζει κανένας την προτεραιότητα για την ικανοποίηση των αναγκών της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η πρώτη πρόταση του οικονομικού πακέτου που συμφωνήθηκε με την Τουρκόϊκα αναφέρει ότι «στόχος είναι η διασφάλιση σταθερής ανάπτυξης μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομικής δομής, η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό, η αύξηση της εσωτερικής αποταμίευσης και η μετατροπή της σε επενδύσεις». Στη συνέχεια περιλαμβάνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών καθώς και όλες τις κλασσικές νεοφιλελεύθερες συνταγές. Το μνημόνιο αυτό, παρά τη βούληση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ουσιαστικά ικανοποιεί τις διεκδικήσεις ενός νεοφιλελεύθερου συστήματος.

Η διαπίστωσή μας:

Πολλά λόγια δεν χρειάζονται. Παρά το συρματόπλεγμα, τα πακέτα που διατάζει το σύστημα είναι προϊόν της ίδιας φιλοσοφίας και του ίδιου οράματος. Όσο μοιάζουν μεταξύ τους οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, άλλο τόσο μοιάζουν μεταξύ τους το μνημόνιο της Τρόικα και το πακέτο της Τουρκόϊκα. Ούτε το μνημόνιο ούτε και το πακέτο δίνουν καμιά σημασία στις ευαισθησίες των ανθρώπων που ζουν στην Κύπρο.

Η πρόβλεψή μας:

Κατά την επόμενη περίοδο στο βόρειο μέρος η επικαιρότητα θα καθοριστεί από τις συζητήσεις μεταξύ αυτών που απορρίπτουν το πακέτο και αυτών που το εγκρίνουν. Κατά τον ίδιο τρόπο και στο νότιο μέρος με άξονα τις προεδρικές εκλογές στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα, η σφραγίδα της επικαιρότητας θα τεθεί από αυτούς που απορρίπτουν το μνημόνιο και αυτούς που το εγκρίνουν, καθώς και τις αντιπαραθέσεις των τριών υποψηφίων επί του ζητήματος. Önümüzdeki günlerde kuzeyde paketi reddedenler, paketi redderken uygulanabilir yanlarını ortaya koyanlar ve paketi yüceltenler arasında tartışmalar gündemi belirleyecek. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένας ότι κοιτάζοντας μόνο την μισή εικόνα δεν πρόκειται να παραχθεί αποτέλεσμα.

Το κάλεσμά μας:

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι ταυτόχρονα έχουν την ίδια μοίρα. Μπορεί να συνεχίζεται σήμερα το πολιτικό μας παρελθόν, οι αντιπαραθέσεις μας, οι διαφωνίες μας για το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα που επηρεάζει ταυτόχρονα τις ζωές των ανθρώπων και που είναι η προσπάθεια του ισχυρού να επιζήσει εξαφανίζοντας τον αδύνατο. Είτε επιβάλλεται από την Τρόικα, είτε από την Τουρκόϊκα, το μέρος εκείνο που υποστηρίζει ότι υπηρετεί ανθρωποκεντρικές πολιτικές, θα πρέπει να δει ότι πρόκειται για επιβολή που θα φέρει βάσανα στους ανθρώπους. 

Οι πιο παλιοί και σταθεροί υποστηριχτές της λύσης και της ειρήνης στην Κύπρο, είναι οι Αριστεροί. Έφτασε η στιγμή. Πλέον Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι πρέπει να αντιληφθούν ότι για να καταφέρουν να αντισταθούν ενάντια στις άγριες αυτές επιβολές πρέπει να προσπαθήσουν μαζί. Όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το κλειδί για την ελπίδα, της ειρήνη και την ελευθερία στην Κύπρο, είναι ο συνεχόμενος, ο ποιοτικός και μακριά από συνθήματα «Κοινός Αγώνας».

Πλέον για την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι αρκετές οι συνομιλίες. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια προσπάθεια δημιουργίας κοινής βάσης και κοινού οράματος σε διάφορα θέματα. Σε αντίθετη περίπτωση εκείνα που θα εμφανιστούν θα πρέπει να γίνουν κατανοητά ως οι ενδείξεις του τι θα ζήσουμε στο μέλλον.

Μελλοντικά, κανένας δεν θα επιθυμεί να κουβαλά την ευθύνη της οικονομικής καταστροφής, της αγωνίας για ύπαρξη, της πολιτικής έντασης, καθώς και άλλων μεγαλύτερων καταστροφικών συνεπειών.

Η πρότασή μας:

Όπως κανένας από τους συνομιλητές δεν εγκαταλείπει το τραπέζι του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, έτσι και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να συνεχίσουν το διάλογο. Για να ξεπεραστούν τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, καθώς και για να υπάρξει μια νέα δυναμική, δεν αρκεί η συνάντηση ομάδων και συνδικάτων που έχουν καλές προθέσεις. Παρά τις δυσκολίες, σε αυτή την κοινή προσπάθεια θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα μαζικά πολιτικά κόμματα και από τις δύο πλευρές. 


Μερτκάν Χαμίτ (Mertkan Hamit)
Για την Πρωτοβουλία Αμμοχώστου
13.12.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου