11/12/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 11 Aralık 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın memorandum süreci. Gazeteye göre, Kıbrıs’ın kredi kullanma yolunun açılması amacıyla Kıbrıs bankalarının yeniden sermayelendirilmeleri için gerek duyulacak miktarın belirlenmesine kadar yürünecek yolun sonu belli olmayan bir korku filmi olacağı görülüyor. Bugüne kadarki göstergeler memorandumun imzalanması yolunun daha da zor olacağı yönünde. Uluslararası Para Fonu’nun New-York’taki merkezinden Filelefteros’un elde ettiği bilgilere göre, Kıbrıs’ın memorandumunu Fon’un zor imzalayacağına inanılıyor. Bunun gerekçesi olarak da Kıbrıs’ın kamu borçlarının Gayri Safi Hasıla’ya oranının %110’u geçeceği gösteriliyor. Oysa bugüne kadar %120 oranından bahsediliyordu. 13 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Eurogrup toplantısında Maliye Bakanı Vasos Şarli’nin elinde bankalar için gerekli olan miktar hakkında kesin bir rakam olmaksızın konuşması bekleniyor. Tüm göstergeler Kıbrıs’la ilgili durumun 21 Ocak’ta yapılacak Eurogrup toplantısında siyasi düzeyde “sert Kuzey” tarafından belirleneceği yönünde. Lefkoşa bu süreçte kamu borcunun sürdürülebilir bir düzeyde kalması için bankaların gerek duyacakları meblağı aşağı çekmeye çalışıyor. PİMCO’nun dikkate aldığı parametrelere yönelik olarak farklı değerlendirmeler var. Kıbrıs Merkez Bankası’nın değerlendirmelerine göre, Kıbrıs bankalarının ihtiyacı 7 milyar avro. PİMCO ise bu rakamı uç senaryolarda 9,5 milyar ve en iyimser senaryolarda ise 6,5 milyar olarak belirledi. Troyka’nın ise kendisini güvence altına almak amacıyla bu rakamı yukarı çekme yönünde hareket ettiği ifade ediliyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Sosyal Sigorta Kurumu 2011 yılında 315,5 milyon avro artıda kaldı. Bu rakam 2010 yılında 350,3 milyondu. Kurum 2011 yılında 1 milyar 520 milyon 200 bin avro topladı. Bu rakam bir yıl önceye göre, %4,1 oranında bir artış anlamına geliyordu. Bunun temel nedeni de kuruma ödenen prim oranlarındaki artış ile faiz gelirlerinden elde ettiği artış oldu. Kurumun 2011 yılı ödenekleri ise 1 milyar 204 milyon 600 bin avro oldu. Kurumun ödemeleri ise, bir yıl önceye nazaran %8,5 oranında arttı. Bu artışın temel nedeni ise emekli maaşlarında ve işsizlik ödemelerinde görülen artış oldu. Bunlara karşı Kurum 2011 yılında daha az yardım parası ödedi. Kurumun 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla 7 milyar 314 milyon 900 bin avrosu var. Bunun 6 milyar 840 milyon 600 bin avrosu genel hesabına yatırılmış, 351 milyon 100 bin avro değerinde de değerli devlet kâğıdı alınmış durumda. Kurum’un parasının %98,3’ü devlete yatırılmış durumda. Bu arada Kurum’da yapılan kontrollerde, sahte bilgiler veren bazı kişiler 5 milyon avroluk fazladan bir ödeme yapıldığı saptandı.

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Sayıştaylığın dün Cumhurbaşkanı’na sunduğu son raporu. Gazeteye göre, hiçbir şey rastlantı değil. Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusu ve memorandum da rastlantı değil. Bu sadece bankaların sorunları nedeniyle yaşanmadı ve bu durum kamu parasının yönetimde var olan bir anlayışın da sonucu. Devlet hazırladığı bütçeyi günün sonunda neredeyse yarım milyar aşarsa, kapatılması zor deliklerin oluşması kaçınılmaz oluyor ve bu özellikle de ekonomik kriz koşularında yaşanırsa durum daha da ağır hale geliyor. Sayıştaylık 2011 yılı bütçesiyle ilgili olarak hazırladığı raporunda bütçede yaşanan aşılmalara dikkat çekti. Bu raporda tahsil edilmeyen vergilere de vurgu yapıldı. Sayıştaylık vergi kaçağında bu yıl özellikle avukatlara yönelik tespitlerde bulundu.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Seçimlere yönelik zıtlaşma sonuçta DİKO ile Lillikas’ı mahkeme önünde hesaplaşmaya götürüyor. Maryos Karoyan’ın Meclis Başkanı olduğu dönemde yardım ettiği kişilerin listesinin ortaya çıkması ve Lillikas’ın bu konuda yaptığı değerlendirmenin ardından DİKO karşı atağa geçti. DİKO milletvekili Atina Kiryakidu dün bir radyo istasyonunda konuşurken, Lillikas’a kişisel olarak saldırıda bulundu ve Panaya köyünden fakir bir kişi olan Lillikas’ın şimdi nasıl milyoner olduğu sorusunu sordu. Lillikas’ın milletvekili seçilmesiyle birlikte eşinin reklâm şirketine devlet kasalarından ne kadar para gittiği sorusunu da gündeme getirdi. Lillikas’ın Ticaret Bakanı olduğu dönemde eşinin şirketinin Kıbrıs Turizm Örgütü’nün ihalelerine katılmasının ne kadar doğru olduğu sorusunu da sordu. DİKO milletvekilinin bu açıklaması sonrası Yorgos Lillikas konuyu yargıya taşıyacağı açıklamasında bulundu.

Taşınmaz mallara ilişkin vergide düzenleme konusunda sorun yaşanıyor. Bu konuya ilişkin yasanın değiştirilmesi öncesinde Troyka ile müzakere zorunluluğu olsa da bu yasanın Meclis’ten geçip geçmeyeceği kesin değil. Otel sahipleri ile toprak alanına yatırım yapan yatırımcılar yasa tasarısının gündeme getirdiği değişikliklere ciddi tepki gösteriyorlar. Meclis ekonomi komisyonu başkanı Nikolas Papadopulos bu düzenlemenin yapılması durumunda kaç şirketin iflasa sürükleneceğinin ve ne kadar kayıp yaşanacağının araştırılmasını istedi. Bugünkü yasa temelinde devletin 24 milyon avro vergi aldığını, yeni düzenlemelerle bu rakamın 180 milyona çıkacağını da belirtti. Buna karşı AKEL milletvekili Yannos Lamaris vatandaşların %80’nin yeni düzenlemeler sonrası da taşınmaz mal vergisi vermeyeceğini söyledi.

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Troyka 5 istedi, hükümet 15 alacak” başlığı altında taşınmaz malların vergilendirilmesinde gündeme gelen yeni düzenleme. Gazeteye göre, Meclis’in ekonomi komisyonu dün memorandum çerçevesinde gündeme gelen yasa tasarılarını tartıştı. Taşınmaz mallarla ilgili yeni düzenlemelerde Troyka’nın hükümetten 69 milyon avroluk gelir talebinde bulunduğu, oysa hükümetin yaptığı düzenlemelerle bu rakamın 180 ile 200 milyon arasında bir miktara çıkacağı ifade edildi. Vergi Dairesi yetkilileri ise bu değişikliği savunurken, hiçbir verginin %100 toplanamadığına dikkat çektiler ve 100 milyon yerine 50 milyon toplandığı için yeni bir memorandum ile karşı karşıya gelinebileceği uyarısında bulundular.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Gösteriler açısından sıcak bir hafta yaşanacak. Bugün önce polisler ile bankaların değerli kâğıtlarını alanlar Meclis önünde bir protesto gösterisi düzenleyecekler. Gösteri sırasında memorandumun öngördüğü yasa tasarılarının onaylanmasını protesto edecekler. Polisler bir dizi ödeneklerinin kaldırılmasını, bankaların değerli kâğıtlarını alanlar da bunların yerine kendilerine hisse senedi verilmesi yönündeki Troyka’nın önerisini protesto edecekler. Yarın da aynı yerde çok çocuklu aileler, engelliler ve öğretmen sendikaları OELMEK, OLTEK ve POED toplanıp protestoda bulunacaklar. Çok çocuklu aileler ise analık ödeneğinin kaldırılması, çocuk ve öğrenci yardımlarının azaltılmasından şikâyet ediyorlar. Kıbrıs Engelliler Federasyonu da kendilerine yönelik ödeneklerdeki kesintileri protesto edecek.

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi taşınmaz mallara ilişkin vergi uygulamalarında yapılması gündeme getirilen değişiklik. Gazeteye göre, taşınmaz mallara ilişkin vergi yasasında yapılacak değişiklik yurttaşların %80,47’sini etkilemeyecek. Tapu Dairesi’nin verilerine göre, işletmeler düzeyinde de %39,84 oranında bir kesim yeni düzenlemelerden etkilenmeyecek. Dahası mal varlığının değeri 1980 fiyatlarına göre 150 bini aşan ve bu uygulamadan etkilenecek olanlar da sadece 150 binin üzerindeki rakam için vergi ödeyecek. Bu uygulamadan sahip oldukları gayrimenkullerin değeri 1 milyon avronun üzerinde olan 1451 kişi ile 2591 şirket etkilenecek ve on binde bir vergi ödeyecek.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas’ın seçim bürosu sorumlusu Nikos Katsuridis Malas hükümetinin öncelikli hedefinin Kıbrıs’ta bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılması ve böylece bankaların büyümenin temel kaldıracı olarak finans sağlar duruma gelmesi olduğunu söyledi. Bankaların direk olarak Avrupa Merkez Bankası tarafından desteklenmesinin hedefleneceğini de ifade eden Katsuridis bu arada Kıbrıs’ın borçlarının %86’sının bankacılık sisteminden kaynaklandığını ifade etti.

Avrupa Birliği’ne Nobel barış ödülü verilirken Lefkoşa’da Avrupa Evi’nde bir araya gelen Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk lise öğrencileri barış ve birlikte yaşama mesajı verdiler. Bu ülkenin geleceğini teşkil ettiklerini belirten gençler Avrupa evini doldurdu. Bu etkinliğe eski Cumhurbaşkanlarından Yorgos Vasiliyu da katıldı.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου