31/12/12

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ (ελληνικά και τουρκικά)

 
31.12.2012


Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Σε μερικές ώρες υποδεχόμαστε την καινούργια χρονιά.  Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι το 2013 να είναι καλύτερο από το χρόνο που φεύγει. Εύχομαι προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και λευτεριά στην πατρίδα μας.

Το 2012 χαρακτηρίζεται δυστυχώς, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη και παγκόσμια, από την εκτράχυνση σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.  Η εμβάθυνση της ολόπλευρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του συστήματος, που απειλεί θεσμούς και αξίες με κατάρρευση, επιδείνωσε προβλήματα όπως η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια σε όλη την Ευρώπη.  Πρέπει επιτέλους να γίνει παραδεκτό ότι οι μέχρι σήμερα πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχουν επιτύχει να δώσουν λύση στα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η κρίση. Αντίθετα ανακύκλωσαν και χειροτέρευσαν την οικονομική καθώς και την κοινωνική αδικία.  Η σημερινή εικόνα την οποία παρουσιάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν τιμά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία και οι άστεγοι.  Οι μονόπλευρες πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης οδήγησαν ήδη σε αδιέξοδο.  Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση η οποία να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την πραγματική αλληλεγγύη εντός της Ένωσης. Είναι με θλίψη που παρατηρούμε ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ακόμα απουσιάζει.

Cumhurbaşkanı Sayın Dimitris Hristofyas’ın yeni yıl mesajı


31.12.2012

Yurttaşlar,

Birkaç saat sonra yeni yıla gireceğiz. 2013 yılının ardımızda bıraktığımız bu yıldan daha iyi olmasını yürekten diliyorum. Herkese şahsi ve ailevi mutluluk, yurdumuza özgürlük diliyorum.

2012 yılı ne yazık ki gerek Kıbrıs’ta, gerekse Avrupa ve tüm dünyada önemli ekonomik ve sosyal sorunların yoğunlaştığı bir yıl olarak nitelenmektedir. Sistemin çok yönlü ekonomik ve sosyal krizinin kurumları ve değerleri yıkmakla tehdit edecek derecede derinleşmesi tüm Avrupa’da işsizlik, yokluk ve yoksulluk gibi sorunları daha da arttırmıştır. Avrupa çapında bugüne kadar uygulanan politikaların, krizin yol açtığı ekonomik sorunlara çözümler sunmayı başaramadığı, bilakis ekonomik ve sosyal adaletsizliklerin daha da artmasına yol açtığı en nihayet kabul edilmelidir. Pek çok Avrupa ülkesinin bugün içinde bulundukları durum, Avrupa Birliği açısından onur verici değildir. Birleşik Avrupa’nın geleceği yoksulluk, yokluk ve işsizlik içerisindeki, kalacak yeri dahi olmayan insanlar olamaz. Tek yanlı kemer sıkma ve durgunluk politikaları şimdiden çıkmaza götürmüştür. Avrupa Birliği içerisinde kalkınmayı, sosyal bütünlüğü ve gerçek dayanışmayı güçlendiren farklı bir yaklaşım gerekmektedir. Böylesi bir siyasi yaklaşımın eksikliğini üzüntüyle gözlemlemekteyiz.

28/12/12

AKEL Merkez Komitesi Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis tarafından yapılan yazılı açıklama


AKEL, Kıbrıslıtürk emekçilere karşı yasadışı devletin sözde hükümeti tarafından uygulanan baskı ve şiddeti mahkûm etmektedir.
 
Kıbrıs’ın işgal altındaki bölgesinde Kıbrıslıtürk emekçilerin verdikleri mücadeleler yurdumuzun geleceğiyle yakından bağlantılıdır; Kıbrıs’ta Kıbrıstürk toplumunun var olmaya devam edebilmesi ya da Türkiye’nin Kıbrıslıtürkleri asimile ve yok etmeye yönelik hedefini de içeren stratejisinin tamamen hâkim olması ile yakından bağlantılıdır.
AKEL, ilerici Kıbrıslıtürklerin mücadelelerini desteklemeye, Türkiye’nin boğucu tavrına karşı Kıbrıslıtürk emekçilerin hakları için verdikleri mücadelelerle dayanışmasını dile getirmeye devam edecektir. İki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde özgürlük ve yeniden birleşme için mücadelenin, iki toplumdan da sıradan insanların belirleyici katılımlarıyla yeni bir dinamizm kazanması her zamankinden daha da büyük bir gereksinim haline gelmektedir.

28/12/2012

22/12/12

C.T.P Gençlik Örgütü 12. Olağan Kurultayı’nda EDON Genel Sekreteri Haris Karamanos tarafından yapılan konuşma


22. 12. 2012

Sevgili yoldaşlar,

Kıbrıslıtürk genç kardeşlerim,

Kurultayınıza yoldaşlık, kardeşlik ve mücadele selamlarımızı getiriyorum. Çözüm ile ülkemizin ve halkımızın yeniden birleşmesi için gençliğin mücadelesinin önemini özellikle vurgulamak istiyorum.

EDON olarak, Kıbrıstürk toplumuyla her zaman beraber ilerledik. Kıbrıs halkının bütünü için siyasal, sosyal ve sınıfsal mücadeleleri birlikte verdik. Buna bugün de devam ediyoruz. Barış yıllarında şehirlerde, köylerde, inşaat işçilerinin grevlerinde doğan kardeşliğin gelişmesi için, 1948’de maden ocaklarında çelikleşen Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin ortak mücadelesinin hak ettiği sonuca ulaşması için bugün de mücadeleye devam ediyoruz. Özgür bir Kıbrıs’a ve ideolojilerine inançlarının bedelini canlarıyla ödeyen yoldaşlarımızın kanlarıyla suladıkları bu mücadeleye devam ediyoruz. Özgür, bağımsız, egemen, federal ve askersizleştirilmiş bir Kıbrıs için, bütün evlatlarını kucaklayan bir Kıbrıs ana için bu mücadeleye devam ediyoruz.

17/12/12

Αναζήτηση της βάσης για Κοινό Αγώνα και η Κοινή μας Μοίρα


Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου

Την τελευταία περίοδο στην ημερήσια διάταξη της Τουρκοκυπριακής και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας βρίσκονται οι εξελίξεις αναφορικά με τα πακέτα οικονομικών μέτρων. Παρά το διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων με την πράσινη γραμμή, το συρματόπλεγμα και τον εθνικισμό, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης έχουν συναντηθεί σε μια κοινή βάση. Το όνομα αυτής στο νότιο μέρος είναι Τρόικα και στο βόρειο μέρος είναι η Τουρκόϊκα.  

Τι είναι η Τρόικα; Ποιος ο σκοπός της;

Η Τρόικα είναι το όνομα του τρίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Τρόικα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομικής τάξης, αλλά και με στόχο να μετατρέψει το ανεξάρτητο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα καθεστώς υπό κηδεμονία. Τις προηγούμενες μέρες η Τρόικα ανάγκασε την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια συμφωνία. Καθορίζοντας την οικονομική σταθερότητα ως τον κύριο στόχο, δεν υπάρχει καμιά ξεκάθαρη ένδειξη για την προτεραιότητα που έχουν οι ανάγκες της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.  

Η πρώτη πρόταση του μνημονίου αναφέρει περίπου ότι «αυτό το οικονομικό πρόγραμμα δίνει απαντήσεις στα οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος». Στη συνέχεια αναφέρει ότι «με στόχο να ξεπεραστεί η μακροοικονομική ανισορροπία και να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύεται η ελευθεροποίηση του ανταγωνισμού, η ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων και ο εξορθολογισμός των δημοσιονομικών». Το μνημόνιο αυτό, παρά τη βούληση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, ουσιαστικά ικανοποιεί τις διεκδικήσεις ενός νεοφιλελεύθερου συστήματος.

Τι είναι η Τουρκόϊκα; Ποιος ο σκοπός της;  

Η Τουρκόϊκα είναι το όνομα που θα μπορούσαμε να δώσουμε στο τμήμα κυπριακών υποθέσεων της Πρωθυπουργίας της Τουρκίας, της επιτροπής βοήθειας της τουρκικής πρεσβείας στη Λευκωσία και της γενικής διεύθυνσης δημοσιονομικού ελέγχου και προϋπολογισμού του υπουργείου δημοσιονομικών της Τουρκίας. Η Τουρκόϊκα διαπραγματευόταν με τους αρμόδιους της ΤΔΒΚ με στόχο μια βιώσιμη οικονομία, αλλά ουσιαστικά αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά το καθεστώς κηδεμονίας. Η τελευταία εξέλιξη ήταν ότι το περιεχόμενο του οικονομικού πακέτου δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, μόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Όπως η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα, έτσι και η συμφωνία με την Τουρκόϊκα θέτει στόχο της μακροοικονομικής σταθερότητας και δεν γνωρίζει κανένας την προτεραιότητα για την ικανοποίηση των αναγκών της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η πρώτη πρόταση του οικονομικού πακέτου που συμφωνήθηκε με την Τουρκόϊκα αναφέρει ότι «στόχος είναι η διασφάλιση σταθερής ανάπτυξης μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομικής δομής, η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό, η αύξηση της εσωτερικής αποταμίευσης και η μετατροπή της σε επενδύσεις». Στη συνέχεια περιλαμβάνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών καθώς και όλες τις κλασσικές νεοφιλελεύθερες συνταγές. Το μνημόνιο αυτό, παρά τη βούληση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ουσιαστικά ικανοποιεί τις διεκδικήσεις ενός νεοφιλελεύθερου συστήματος.

Η διαπίστωσή μας:

Πολλά λόγια δεν χρειάζονται. Παρά το συρματόπλεγμα, τα πακέτα που διατάζει το σύστημα είναι προϊόν της ίδιας φιλοσοφίας και του ίδιου οράματος. Όσο μοιάζουν μεταξύ τους οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, άλλο τόσο μοιάζουν μεταξύ τους το μνημόνιο της Τρόικα και το πακέτο της Τουρκόϊκα. Ούτε το μνημόνιο ούτε και το πακέτο δίνουν καμιά σημασία στις ευαισθησίες των ανθρώπων που ζουν στην Κύπρο.

Η πρόβλεψή μας:

Κατά την επόμενη περίοδο στο βόρειο μέρος η επικαιρότητα θα καθοριστεί από τις συζητήσεις μεταξύ αυτών που απορρίπτουν το πακέτο και αυτών που το εγκρίνουν. Κατά τον ίδιο τρόπο και στο νότιο μέρος με άξονα τις προεδρικές εκλογές στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα, η σφραγίδα της επικαιρότητας θα τεθεί από αυτούς που απορρίπτουν το μνημόνιο και αυτούς που το εγκρίνουν, καθώς και τις αντιπαραθέσεις των τριών υποψηφίων επί του ζητήματος. Önümüzdeki günlerde kuzeyde paketi reddedenler, paketi redderken uygulanabilir yanlarını ortaya koyanlar ve paketi yüceltenler arasında tartışmalar gündemi belirleyecek. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένας ότι κοιτάζοντας μόνο την μισή εικόνα δεν πρόκειται να παραχθεί αποτέλεσμα.

Το κάλεσμά μας:

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι ταυτόχρονα έχουν την ίδια μοίρα. Μπορεί να συνεχίζεται σήμερα το πολιτικό μας παρελθόν, οι αντιπαραθέσεις μας, οι διαφωνίες μας για το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα που επηρεάζει ταυτόχρονα τις ζωές των ανθρώπων και που είναι η προσπάθεια του ισχυρού να επιζήσει εξαφανίζοντας τον αδύνατο. Είτε επιβάλλεται από την Τρόικα, είτε από την Τουρκόϊκα, το μέρος εκείνο που υποστηρίζει ότι υπηρετεί ανθρωποκεντρικές πολιτικές, θα πρέπει να δει ότι πρόκειται για επιβολή που θα φέρει βάσανα στους ανθρώπους. 

Οι πιο παλιοί και σταθεροί υποστηριχτές της λύσης και της ειρήνης στην Κύπρο, είναι οι Αριστεροί. Έφτασε η στιγμή. Πλέον Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι πρέπει να αντιληφθούν ότι για να καταφέρουν να αντισταθούν ενάντια στις άγριες αυτές επιβολές πρέπει να προσπαθήσουν μαζί. Όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το κλειδί για την ελπίδα, της ειρήνη και την ελευθερία στην Κύπρο, είναι ο συνεχόμενος, ο ποιοτικός και μακριά από συνθήματα «Κοινός Αγώνας».

Πλέον για την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι αρκετές οι συνομιλίες. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια προσπάθεια δημιουργίας κοινής βάσης και κοινού οράματος σε διάφορα θέματα. Σε αντίθετη περίπτωση εκείνα που θα εμφανιστούν θα πρέπει να γίνουν κατανοητά ως οι ενδείξεις του τι θα ζήσουμε στο μέλλον.

Μελλοντικά, κανένας δεν θα επιθυμεί να κουβαλά την ευθύνη της οικονομικής καταστροφής, της αγωνίας για ύπαρξη, της πολιτικής έντασης, καθώς και άλλων μεγαλύτερων καταστροφικών συνεπειών.

Η πρότασή μας:

Όπως κανένας από τους συνομιλητές δεν εγκαταλείπει το τραπέζι του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, έτσι και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να συνεχίσουν το διάλογο. Για να ξεπεραστούν τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, καθώς και για να υπάρξει μια νέα δυναμική, δεν αρκεί η συνάντηση ομάδων και συνδικάτων που έχουν καλές προθέσεις. Παρά τις δυσκολίες, σε αυτή την κοινή προσπάθεια θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα μαζικά πολιτικά κόμματα και από τις δύο πλευρές. 


Μερτκάν Χαμίτ (Mertkan Hamit)
Για την Πρωτοβουλία Αμμοχώστου
13.12.2012

Vindication for EOKA ‘traitors’


By Poly Pantelides
Published on December 16, 2012
Cyprus Mail


AT THE age of 71, and more than 50 years after the event, Petrou Panagi Stylianou still cries whenever she talks about her father’s brutal murder by masked men beating him with bats embedded with nails.
Her father, Panayiotis Stylianou, died as a “traitor” during the EOKA insurgency against British rule; his reputation only restored by Cabinet this week in a landmark decision setting the record straight on the wrongful deaths of 19 people during the years 1955-59.

They were murdered on the pretext of being traitors to the EOKA movement, though their only crime was being members of left-wing AKEL.

Extreme right wing elements of EOKA led by anti-communist general Georgios Grivas “executed” these people, and have been accused of sometimes brutally killing them without providing evidence they were indeed traitors.
The Cabinet decision follows through on an electoral promise by incumbent AKEL President Demetris Christofias who is not running for re-election this February. Following the decision, opposition parties DISY and EDEK accused the government of intervening with history and selecting names on political criteria. 

But the relatives say the decision finally exonerates the dead.
Petrou was just 17 when her father hurriedly handed her over his granddaughter - her seven-month-old baby - and got beaten to death. Her mother was also beaten within an inch of her life. 
“It was the biggest crime done to a poor, innocent family-man. Just 38 years old and working from the crack of dawn all day long to put food in our mouths,” said Petrou in tears. 
Her father, Panayiotis, did any odd job around the village - Acheritou in Famagusta - to make ends meet. He would make brooms and get on his bike to sell them in Varosha, dig holes and break down stones for people’s homes. When he was killed in 1958, he had just managed to get some sheep and had become a shepherd, said Petrou’s husband, Dimitris, who was only 20 at the time. 

“All this has steeped deep in our souls,” Petrou said. She and one of her five siblings, a five-year-old boy at the time, watched the brutal killing. 
Her father had come to a relative’s home to fetch her after getting chased from the village coffee shop. “Then at the [house’s] fence, seven [masked] people appeared carrying bats and there were as many others nearby. My dad gave me the baby and they swung the bats and hit his forehead.” They continued beating “even when he fell down, they hit him on his neck,” she said. 
“I ran out to scream but I had no voice,” she said.
“I didn’t even know where my baby was, I had thrown her on the bed and I didn’t think about her,” Petrou said. She broke down as she described her father’s last moments prompting her husband Dimitris to take the phone away from her and continue the story. 
“We lived through very hard times at our very bloom. My wife is traumatised, just think how many years we have been going through this,” he told the Sunday Mail.
The bats had spikes six inches long, he said. Two inches stuck out and the aggressors had to try to get the bats out of his head each time. “We found pieces of him… It was a cannibalistic death and sadly for my wife she saw it all. 
“These people who restored his reputation, they are saints to me,” he added.  
An association for the relatives of those killed for political reasons between 1955 and 1959 was set up in 1995, although AKEL had officially called on Grivas twice in 1958 to set up an independent committee to determine who actually was a traitor, said association member and journalist, Michalis Michael.
Over the years, Michael has interviewed relatives and gathered facts in relation to these “politically motivated deaths”. 
It is no accident that most of the deaths took place in Famagusta, a traditional stronghold for AKEL, Michael said.
During these dark times of Cyprus’ history, “hundreds were killed either for political reasons, for treason - not to say they weren’t any traitors - or because of personal rivalries,” said sociologist Gregoris Ioannou. For example, Turkish Cypriots belonging to the left were killed by TMT, the Turkish Cypriot paramilitary organisation set up in late fifties to counter EOKA. And there are even missing EOKA fighters from the fifties “who just disappeared”, Michael said.

During the inter-communal fighting of the sixties, shortly after the birth of the republic, and then in the aftermath of the 1974 invasion, the time was not right to pursue the matter, despite individual efforts from relatives, Michael said. 
Efforts resumed in earnest in the nineties on the level of political lobbying, but there was resistance from the EOKA fighters’ association and then later from the Tassos Papadopoulos government. 
“The EOKA fighters said they would not vindicate traitors and so it went until Christofias promised he would look into it,” Michael said.
For Koulla, the daughter of Andreas Michaelides who was shot in the back of the head on November 18, 1956 in Kato Pyrgos, when she was just five years of age, the Cabinet decision is a “relief”. 

“It’s what we wanted. We didn’t want revenge,” Koulla told the Sunday Mail this week. 
“I have nothing against EOKA… [But] EOKA should have done their homework before killing innocent people.” 
Andreas, 32, a relatively affluent tailor, was left-wing but supported EOKA and would send food to guerrilla fighters in Paphos who had even sent word out that he was not to be touched. 
“It is clear now that my father was killed because of [another man’s personal] jealousy,” Koulla said. Her mother, Ioanna, just 27 at the time, was convinced this man’s grudge was behind her husband’s death and she cursed the man who authorised the “execution”. 
“If it was your fault, my Andreas, then it serves us right. But if it weren’t your fault, then may the one who’s to blame not see 40 days after you.” 
That man died 26 days later, Koulla said. 
The whole family was terrorised after Andreas’ death and they eventually moved to London to start again. Mother and daughter have recently returned to their village in Cyprus, following the death of Koulla’s husband. 
“My mother has been waiting for this day for 50-odd years,” Koulla said. 
Others might have considered themselves lucky to have been killed by a shot to the back of their head.
Savvas Menikos from Goufes died a horrific death after having been tied to a eucalyptus tree in the village church courtyard on May 23, 1958. Primary school children stoned him in the presence of the priest, according to information gathered by Michael. Eventually, they untied him, placed a stone on him so he could not breathe, kicked dirt into his mouth and urinated in it while kicking.

Despite everything, Michael said the relatives did not want anything more than an apology.
“We know who did what. But we don’t come out saying them,” he added. 
The government has also said they do not intend to prosecute anyone.
“These families are satisfied with being vindicated. They want no money, no prosecution, no revenge. It shows great humanity after all this,” Michael said.
“The village knew he was no traitor but still, living with the taint of being a traitor, it’s good that strangers will know,” said Dimitris, the husband of Petrou who is doomed never to forget what happened some 54 years ago.
 
 
The nineteen are: Neophytos Cleanthous from Mesogi, killed in October 13, 1956; Andreas Michaelides from Kato Pyrgos, October 18, 1956; Michalis Mikrasiatis from Frenaros, December 10, 1956; Christodoulos Ornitharis from Frenaros, December 10, 1956; Costas Sfiggos from Xylotympou, November 11, 1956; Panayiotis Tsaros from Ashia, November 26, 1957; Georgios Polytechnis from Lefkoniko, 1957 (no exact date given); Michalis Petrou from Lysi, January 21, 1958; Elias Ttofaris from Koma tou Gialou, January 21, 1958; Kyriacos Patatas from Pigi, May 6, 1958; Savvas Menikos from Goufes, May 23, 1958; Andreas Sakkas from Pera Orinis, May 25, 1958; Demetris Matsoukos from Gypsou, May 23, 1958; Panayiotis Stylianou from Acheritou, May 29, 1958; Nicodemos Ioannou from Ayios Theodoros Agrou, June 18, 1958; Savvas Thouppos from Tympou, August 9, 1958; Maria Charitou from Milia Famagusta, August 26, 1958; Despoula Katsouri from Milia Famagusta, August 26, 1958;aAnd Pieris Pistolas from Lefkoniko, December 1958.
 

16/12/12

Ανακοίνωση του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος για ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ


 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ


15.12.2012
 

Το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος καταδικάζει την ενέργεια του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ να καταθέσουν στη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόταση νόμου με την οποία να απαγορεύεται η παροχή υπηρεσιών υγείας σε Τουρκοκύπριους και ξένους από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος, Ιζζέτ Ιζτζιάν η πρόταση του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ προβλέπει ότι θα επωφελούνται δωρεάν υπηρεσιών υγείας όσοι συμβάλλουν στις κοινωνικές ασφαλίσεις για τρία χρόνια και έχουν φορολογική δήλωση. Στη συνέχεια των δηλώσεων του υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους και ξένους μετανάστες από την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και είναι προϊόν μιας ρατσιστικής αντίληψης.

Ο Ιζζέτ Ιζτζιάν σημείωσε ότι «Με αυτή την πρόταση νόμου των δύο κομμάτων ουσιαστικά στάλθηκε το μήνυμα στους περίπου 2000 καρκινοπαθείς Τουρκοκύπριους που παλεύουν με το θάνατο και κάνουν θεραπεία στις νότιες περιοχές, αλλά και σε τόσους άλλους Τουρκοκύπριους που δεν έχουν την ευκαιρία θεραπείας στις βόρειες περιοχές, ‘μην έρθετε, μείνετε να πεθάνετε’».

Οι Τουρκοκύπριοι είναι πολιτικά ισότιμοι εταίροι με τους Ελληνοκύπριους στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, ενώ σε περίπτωση που αυτό παραβιάζεται τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη μεταφορά του θέματος στα διεθνή δικαστήρια. Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν ούτε στην λύση ούτε και στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κοινοτήτων, συνεχίζει η δήλωση του Προέδρου του κόμματος. Αντίθετα σημειώνεται ότι υπηρετεί την μονιμοποίηση της διχοτόμησης και της μη λύσης.

Ο Ιζζέτ Ιζτζιάν υπογραμμίζει επίσης ότι εάν η Κύπρος έφτασε στο σημείο της διχοτόμησης τότε θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους φανατικές και εθνικιστικές οργανώσεις όπως το ΔΗΚΟ και το ΔΗΣΥ που προσπαθούν να δημιουργήσουν κρίση και τόνισε πως τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη κοινού αγώνα των Τουρκοκυπριακών και Ελληνοκυπριακών προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει προσπάθεια οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε το ελληνοκυπριακό κεφάλαιο και ο τραπεζικός τομέας να πληρωθούν από τους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους και ξένους εργαζόμενους.

Τέλος σημειώνεται ότι το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος θεωρεί ότι το βασικό είναι η σύντομη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενδυναμωθεί ο κοινός αγώνας των Τουρκοκυπριακών και Ελληνοκυπριακών προοδευτικών δυνάμεων.
 
Γραφείο Τύπου
Κόμματος Ενωμένη Κύπρος

12/12/12

Kıbrıslıtürk gençlik örgütleriyle EDON’un toplantıları hakkındaki açıklama


EDON ve CTP Gençlik örgütü arasında gerçekleştirilen toplantı

EDON Merkez Konseyi gerek siyasi durum, gerekse iki gençlik örgütünün faaliyetleri hakkında karşılıklı olarak bilgilendirme amacıyla Cumhuriyetçi Türk Partisi Gençlik Örgütü delegasyonuyla bir araya geldi.

EDON Genel Sekreteri Haris Karamanos başta ekonomi ve Troyka ile ilgili olarak yaşanan gelişmeler olmak üzere özgür bölgede hâkim olan siyasal durum hakkında CTP Gençlik Örgütü delegasyonunu bilgilendirdi. Troyka’nın gittiği bütün ülkelerde kemer sıkma politikalarının yoğun bir biçimde yaşama geçirildiğinin bilindiğini ve Troyka’nın adaya gelmesinin olumsuz bir gelişme olduğunu vurguladı.

İçine girilen zor ve acı verici bu süreçte Kıbrıs halkının aleyhine olumsuz sonuçları olabildiğince azaltma ya da sınırlama amacıyla Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın ve hükümetin Troyka ile çetin müzakerelerde bulunduğunu belirtti. Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından ortaya konulan meselelerden pek çoğunda AB üyesi devletlerin yaklaşımları göz önüne alındığında, önümüzdeki sürecin ne kadar zorlu bir süreç olduğu konusunda her hangi bir yanılsama içerisinde olmadığımızı dile getirdi. Ayrıca EDON Genel Sekreteri memorandumun incelenmesi, örgütün organlarında ele alınarak tartışılmasının ardından, EDON olarak tutumumuzun ortaya konulacağını ifade etti.

Kıbrıs sorununa özel olarak değinerek, Türkiye’nin uzlaşmaz tutumunun müzakere sürecinde yardımcı olmadığına işaret etti. EDON Genel Sekreteri Kıbrıs sorununun federasyon temelinde çözümü sağlanmaksızın Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin, tüm Kıbrıs halkının geleceğe umutla bakamayacağının altını çizdi.

“Ya yeniden birleşmenin, özgürlük ve refahın nesli olacağız ya da taksimin ve güvencesizliğin kayıp nesli olacağız. Biz birincisini seçiyoruz. Ancak ekonomide var olan durum nedeniyle de endişe duyuyoruz. Medyada günlük tartışmalarda Kıbrıs sorununun adeta dördüncü sıraya konulduğunu görmekteyiz” diyen EDON Genel Sekreteri ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve Cumhurbaşkanlığı adaylarının tezlerine ilişkin olarak da Kıbrıslıtürk yurttaşlarımızı bilgilendirdi. Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı adaylarından Anastasiadis ve Lillikas’ın tezlerinin özünde iki bölgeli iki toplumlu federasyon hedefinden uzak olduğunu ve bu nedenle de bu tezlerin tehlikeli ve yıkıcı olarak nitelendiğini ifade etti. Ayrıca bu iki adayın NATO’cu “Barış İçin Ortaklık” konseptine ve sonuçta NATO’ya girilmesinden yana olduklarına da işaret etti.

CTP Gençlik Örgütü Başkanı Ürün Solyalı bu görüşmenin gerçekleştirilmesi için üstlenilen girişimden dolayı EDON’a teşekkürlerini ifade etti ve bu tür görüşmelerin iki gençlik örgütü arasında ilişkilerin ve karşılıklı anlayışın gelişmesine önemli derecede yardımcı olduğunu vurguladı. Türkiye’nin ekonomik paketiyle 2011 yılında adanın kuzeyinde yaşanan büyük ekonomik değişiklikler başta olmak üzere, Adanın kuzeyinde hâkim olan durum hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu. Kıbrıstürk gençliğinin karşı karşıya olduğu sorunların başında işsizliğin geldiğine işaret ederek, daha iyi yaşam koşulları ve erken seçimlere gidilmesi talebiyle mücadelenin sürdüğünü belirtti. Ekonomik alanında alınan önlemlerin sorunlara gerekli çözümleri getirmediğini ifade ederek, adanın iki toplumunun da karşı karşıya olduğu bu tür sorunların sadece Kıbrıs sorununun çözümüyle kalıcı çözümlere kavuşabileceğinin altını çizdi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’na Nikos Anastasiyadis’in seçilmesi olasılığı hakkındaki endişeler ve Kıbrıs sorunun çözümü için Dimitris Hristofyas’ın içi toplum açısından da umudu teşkil ettiği görüşüyle hemfikir oldu.

Son olarak da, EDON Genel Sekreteri 4-6 Ocak 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan EDON Kongresi’ne CTP Gençlik Örgütü’nü davet ederek Kongre öncesi etkinlikler hakkında da Cumhuriyetçi Türk Partisi Gençlik Örgütü delegasyonunu bilgilendirdi. Ayrıca uyuşturucu maddelere karşı EDON Merkez Konseyi’nin başlattığı kampanya hakkında bilgi vererek, gençliğin karşı karşıya olduğu bu soruna karşı koymak için ortak faaliyetler gerçekleştirmeleri çağrısında bulundu. Bu kampanya çerçevesinde gerçekleştirilen afiş yarışmasına Kıbrıslıtürk gençlerin de katılmaları için teşvik etti.

İki örgütün de temsilcileri daha sık görüşmeleri ve birlikte ortak siyasal, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemeleri gereksinimini vurguladılar.

EDON ve BKP Gençlik örgütü arasında gerçekleştirilen toplantı

EDON Merkez Konseyi’nin temsilcileri Birleşik Kıbrıs Partisi’nin bürolarında BKP Gençlik Örgütü’nün temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda iki gençlik örgütünün faaliyetleri hakkında karşılıklı olarak bilgilendirme yapıldı ve çeşitli siyasal konular ele alındı.

EDON delegasyonuna başkanlık eden Merkez Örgütlenme Sekreteri Konstantinos Stilyanu adanın güneyindeki siyasal durum, ekonomik kriz nedeniyle hâkim olan koşullar ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında Kıbrıslıtürk yurttaşlarımızı bilgilendirdi. Başta işsizlik sorunu olmak üzere, Kıbrısrum gençliğinin karşı karşıya olduğu sorunlara ve medya alanındaki dezenformasyona değindi. Özellikle Kıbrıs sorunun çözüme kavuşturulamamasının yol açtığı genel hayal kırıklığına işaret ederek, iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü çerçevesinden uzak olan görüşlerin bazı çevreler tarafından öne sürülmesinden duyulan endişeleri dile getirdi.

BKP Gençlik Örgütü Başkanı kemal Gülercan adanın kuzeyinde var olan durumun bir analizini yaparak, ekonomik kriz nedeniyle Kıbrıs sorunun çözümü konusunun toplum içerisinde birincil öncelik olma niteliğini yitirdiğine işaret etti. Belediye çalışanlarının grevinin ve çeşitli sendikaların eylemlerinin sürdüğünü ifade etti. Ayrıca son dönemde intihar olaylarının artmasının endişe verici olduğunu belirtti.

İki örgüt aralarındaki iyi ilişkileri ve iki toplumlu ortak etkinliklerini daha da geliştirme konusunda hemfikir oldular.

 
EDON Merkez Konseyi
28.11.2012