19/10/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 19 Ekim 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi ekonomik alandaki gelişmeler. Gazeteye göre, önümüzdeki 24 saat Kıbrıs ekonomisinin geleceği açısından çok kritik. Haftasonu karşı önlemler ve öneriler kesinleştirilecek ve Kıbrıs tarafı ilk kez bankaların yeniden sermayelendirilmesi talebine ilişkin kartını açacak. Filelefteros’un elde ettiği bilgilere göre, kötü senaryo 11,5 milyar avroluk bir açık gösteriyor ve Kıbrıs hükümetinin buna hazırlıklı olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı ile Merkez Bankası Başkanı Cumartesi günü verileri ve siyasi yönelimleri masaya koyacaklar ve söz konusu konuda savunma hattını oluşturacaklar. Kıbrıs bankalarının doğrudan Destek Mekanizması’ndan sermayelendirilmeleri artık ciddi bir olasılık ve Troyka tarafından da bu reddedilmiyor. Uluslararası Para Fonu da bunu destekliyor. İyi haber alan kaynaklara göre, Kıbrıs için yönetilemez bir borç tehlikesi olasılığı uzak görlüyor. Kıbrıs’ın borçlarının Gayri Safi Hâsıla’nın %140’ına ulaşması durumunda dahi bu, devletin banka hisse senetlerinden kurtuluncaya kadar geçici bir durum olacak. Hükümetin, bankların hisse senetlerinin yarısını satması durumunda dahi, borç Gayri Safi Hâsıla’nın %100’üne inecek. Bu durum da Troyka üyeleri ile konuşuldu. Bu arada hükümet, ortaya koyduğu önerilerin özel sektörde Hayat Pahalılığı Ödeneği’nin 2006 yılına kadar dondurulmasını içermediğini açıkladı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

10 Ekim günü Frankfurt’tan Larnaka’ya uçan Kıbrıs Hava Yolları uçağı Poli Hirsofu üzerinde karşılaştığı kötü hava koşulları neniyle rota değiştirdi. Bunun bir sonucu olarak yolcular uçağın pencerelerinden Girne’yi gördüler. Poli üzerinden alçalamayan uçak Kormacit üzerinden alçalarak Girne üzerinden geçti ve Kıbrıs’ın kuzey sahillerini izleyerek Davlos, Kantara, Ardana, Ayos Andronikos, Yerani ve Boğaz üzerinden Larnaka’ya iniş yaptı. Kıbrıs Hava Yolları bu uçuş rotasını ilk kez izlemedi ancak bu çok ender kullanılıyor. Kıbrıs’ın batı kesimlerinde hava koşullarının çok kötü olması durumunda bu rota kullanılıyor. Böylesi durumlarda kullanılan yine Kıbrıs FIR hattı da olsa herhangi bir tehlikeli durumla karşılaşılmaması için, Lefkoşa Hava Sahası’nın Kontrol kulesi ile Kıbrıs’ta görev yapan Barış Gücü’nün özel bürosunun kırmızı telefon hattı kullanılıyor. Çünkü yasadışı Timbu hava alanına iniş için bazı uçakların da aynı saatte alçalmaya geçmekleri durumunda sorun yaşanabilir.

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi belediyelerin mali sorunları. Gazeteye göre, belediyeler geçen yıl en düşük emekli maaşlarında önemli artışa gittiler. İkramiyeleri artırırken oldukça cömert davrandılar ve şimdi de kemer sıkma durumu ile karşı karşıya kalınca belediyelerin çökmemesi için destek isteyip bağırmaya başladılar. Sayıştaylık bu konuda Meclis’te tehlike çanlarını çaldı. Ancak bazı yapısal önlemler karşılığında hem Meclis’in hem de hükümetin gösterdiği sabırla geçen yıl belediyelerin kararları onaylandı. Belediyelerde son alınan kararla birlikte asgari emekli maaşı bir dönem için 1200 avro ve iki dönem için 1500 avro oldu. Bu uygulama geriye dönük olarak işlediğinden şimdiye dek belediye başkanlığı yapan herkesi kapsıyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Nikos Anastasiadis ile Yorgos Lillikas arasında tercih yaparken bölünme riskinin ortaya çıkması ve hatta partinin varlığının tehlike altına girmesi EVROKO Yürütme Kurulu’nu “vicdanına göre oy kullanma” kararını almaya yöneltti. EVROKO Yürütme Kurulu’nun almış olduğu bu kararı şimdi yaklaşık 600 üyeli Merkez Konseyi’nin 2 Kasım tarihinde görüşüp karara bağlaması bekleniyor. Partinin Merkez Konseyi’nin bu öneriyi reddedip olağan üstü kongre kararı alma yetkisi de var. Ancak parti yetkililerine göre, EVROKO’da böylesi bir olasılık yüksek değil. Bu arada konu parti Yürütme Kurulu’nda ele alındığında Mağusa milletvekili Nikos Kutsu karşı oy kullandı ve ilgili kararın olağan üstü kongrede alınmasını istedi. Parti Başkan Vekili Rikos Erotokritu ise Nikos Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesinden yana görüş ortaya koyarken, vicdana göre oy kararı için oy birliği koşulunu ileri sürdü. EVROKO’dan çeşitli kaynaklara göre, parti içi bu gelişmeler sonrası en üst düzey parti yöneticilerinin herhangi bir adaydan yana seçim kampanyasına dâhil olmaması yönünde sessiz bir uzlaşma sağlandı. Bununla birlikte Nikos Kutsu uzun bir süredir Yorgos Lillikas’ın seçim kampanyasına katılıyor ve buna katılmaya devam edecek. Diğer taraftan da Rikos Erotokritu’nun Anastasiadis’in kampanyasında aktif olarak yer alması bekleniyor. EVROKO’da bazı çevreler Anastasiadis’in seçimi kazanması durumunda oluşturulacak hükümete katılmayı da olağan bir durum olarak görüyorlar.

Maliye Bakanı Vasos Şarli Kıbrıs’ın mali programı ile ilgili olarak Troyka ile bir uzlaşmaya varılmasının gün meselesi olduğunu söyledi. Şarli katıldığı bir televizyon programında “son düzlükteyiz” ifadesini kullandı. Gelecek hafta başında Troyka heyetinin adaya gelmesinin beklediğini de söyleyen Maliye Bakanı Troyka ile temasların Pazartesi günü başlamasını olasılık dışı tutmadı.
 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi kamu çalışanlarının maaşlarında yapılacak kesintilere ilişkin hükümetin gündeme getirdiği yeni öneri. Gazeteye göre, hükümet 2012 yılı bütçesinde açığın daha önce öngörülen %4,5’i aşması ve %6’ya ulaşması sonucu dün yeni bir öneride bulundu. Bu yeni öneri daha önceki öneriye göre maaşlarda daha fazla kesintiyi öngörüyor. Hükümetin yeni önerisine göre, 1000 avroya kadar olan maaşlardan kesinti yapılmayacak. 1000 ile 1500 arası maaşlardan %6,5, 1501 ile 2000 arası maaşlardan %8,5, 2001 ile 3000 arası maaşlardan %9,5, 3001 ile 4000 arası maaşlardan %11,5 ve 4 binin üzerindeki maaşlardan da %12,5 oranında bir kesintiye gidilecek. Yapılan hesaplamalara göre, bu önerinin uygulanması durumunda kamuda çalışan bir kişi %17 ile %20 arası bir kayba uğrayacak. Bu kesintilerin Kasım ayı ödemelerine yansıması için derhal Meclis’e gönderilip onaylanması bekleniyor. Ancak partilerin bu önerilere tepki göstermesi de bekleniyor. Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas dün kamu çalışanlarına bu durumu yaratan egemen güçlere karşı devrim yapma çağrısında bulundu. DİSİ Basın Sözcüsü Haris Yeorgiadis ise 13. maaşların kurtarılması olgusunun bayraklaştırılmaması gerektiğini belirtti ve yapılan kesintilerin bundan daha fazla olduğunu söyledi.
 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın Brüksel’de verdiği mesajlar. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Avrupa’da yaşanmakta olan ekonomik krizin üstesinden gelmek için refah ve sosyal bütünlüğü sağlayacak politikaların anahtar olduğunu belirtti. Hristofyas, “Avrupa’da refah ve sosyal bütünlüğü getirecek politikalarla ekonomik krizin üstesinden gelebiliriz” şeklinde konuştu.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİKO’nun Nikos Anastasiadis’e destek kararı herhangi bir dinamizm yaratmadı. RİK’in 1204 kişinin katılımı ile gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasına göre, Nikos Anastasiadis’ oy vereceğini söyleyenlerin oranı %36,9. Diğer adaylardan Stavros Malas %23,8 ve Yorgos Lillikas %17 oranında bir desteğe sahip. Bu araştırma sonuçlarına göre, her iki DİKO seçmeninden biri Anastasiadis’e sırtını dönmüş durumda. DİKO seçmenlerinden sadece %45,7’si Anastasiadis’e oy vereceğini söylüyor. Aynı şey EVROKO seçmeni için de geçerli.

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas ekonomik krize karşı koyabilmek için partilere diyalog çağrısında bulundu. Malas, Maliye Bakanlığı ile partiler arsında yapılan temaslarda sağlanan görüş birliklerini de selamladı. İçinden geçilen koşullarda herkesin yurtseverliğini göstermesi gerektiğine dikkat çekti.

Hükümet Sözcüsü Vekili Hristos Hristofidis dün yaptığı yazılı açıklamada Standard & Poor’s tarafından Kıbrıs’ın kredi notunun ‘BB’den ‘B’ye indirmesinin beklenen bir durum olduğunu belirtti. Hristofidis bazı çevrelerin sorumluluğu hükümete yıkma uğraşılarına rağmen, bunun asıl nedeninin bilindiğini ve bu nedenin, Kıbrıs bankalarının Yunanistan devlet tahvillerine yaptıkları büyük yatırımlar olduğunu ifade etti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου