5/10/12

«Οι αλλαγές στη δημογραφική δομή της Κύπρου». Ομιλία του Οργανωτικού Γραμματέα του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Αμπντουλλάχ Κόρκμαζχαν

 

3 Οκτωβρίου 2012
Λευκωσία

Στα πλαίσια των ημερών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς/Βόρεια Πράσινη Συμμαχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διοργάνωσε  συνέδριο με θέμα «Οι αλλαγές στη δημογραφική δομή της Κύπρου».

Στην ομιλία που εκφώνησε ο οργανωτικός γραμματέας του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton Park στην Λευκωσία, ανέφερε τα πιο κάτω:

 «Υποβάλω τις ευχαριστίες μου στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μας προσκάλεσε ως ομιλητές στο συνέδριο με θέμα «Οι αλλαγές στην δημογραφική δομή της Κύπρου». Ένα θέμα που για μας είναι πολύ σημαντικό. Αποτέλεσμα του πραξικοπήματος της φασιστικής χούντας της Ελλάδας στις 15 Ιουλίου 1974 και της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου που δρομολόγησαν οι ιμπεριαλιστές, επωφελούμενοι από τα εθνικιστικά και σοβινιστικά κινήματα που υπήρχαν και στις δύο κοινότητες, ήταν να διαιρεθεί η πατρίδα μας και για 38 ολόκληρα χρόνια να βρίσκεται υπό κατοχή. 

Οι Τ/κοι και οι Ε/κοι ζουν σε μια διαιρεμένη πατρίδα, στερούμενοι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Όλοι οι Κύπριοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα εξαιτίας του στάτους κβο και της μη επίτευξης λύσης εδώ και 38 χρόνια και συνεχίζουν να πληρώνουν. Οι Τ/κοι όμως επηρεάζονται άμεσα και περισσότερο από την αποτυχία επίτευξης λύσης και από το στάτους κβο.

Όπως ακριβώς ομολογούν και αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους ως αρμόδιους στο βορρά της Κύπρου, η πολιτική βούληση των Τ/κων καταπιέζεται και η οικονομική, πολιτική και κοινωνική μας ζωή είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό της Άγκυρας και των Η.Π.Α.. Η Τουρκία, η οποία έθεσε τον βορρά της Κύπρου υπό τον στρατιωτικό της έλεγχο, δεν επιτρέπει στους Τ/κους να αυτοδιοικούνται και να λαμβάνουν μόνοι τους τις αποφάσεις τους. Ο βορράς της Κύπρου, ο οποίος από το 1974 μέχρι σήμερα μετατράπηκε σε αποικία της Τουρκίας και επήλθε σε μια κατάσταση οικονομικής εξάρτησης, βιώνει σήμερα πιο έντονα τα οικονομικά προβλήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως τ/κή κοινότητα είναι ο κίνδυνος αφανισμού μας λόγω του πληθυσμού που μεταφέρεται κατά συστηματικό τρόπο από την Τουρκία. Η πολιτική μεταφοράς πληθυσμού, η οποία εφαρμόζεται από το 1974 και γίνεται ιδιαίτερα αισθητή, αποτελεί μέρος της πολιτικής της αφομοίωσης του κυπριακού βορρά από την Τουρκία. Με τον πληθυσμό που μεταφέρεται από την Τουρκία, την αλλαγή της δημογραφικής δομής και τον υποβιβασμό των Τ/κων σε μειονότητα, η πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων γίνεται αντικείμενο. Οι Τ/κοι, οι οποίοι για χρόνια είναι αιχμάλωτοι σε συνθήκες διαβίωσης που μοιάζουν με αυτές της ανοιχτής φυλακής, είναι αντιμέτωποι με τον αφανισμό τους ως κοινότητα. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα είναι απαράδεκτο να απειλείται η ύπαρξη μιας κοινότητας, να απειλείται ο πολιτισμός και η ταυτότητά της. Κάτι τέτοιο αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την τ/κή ηγεσία και την τουρκική κυβέρνηση, δεν τίθεται θέμα μεταφοράς πληθυσμού. Ούτε και τίθεται θέμα πολιτισμού και ταυτότητας της ίδιας της τ/κής κοινότητας. Σύμφωνα μ’ αυτούς: «Τούρκος φεύγει, Τούρκος έρχεται». Η αντίληψη αυτή, η οποία δεν σέβεται την τ/κή κοινότητα, τον πολιτισμό, την ταυτότητα και τον κοινοτικό της χαρακτήρα, αντιμετωπίζει ως συνήθη και φυσιολογική την εγκατάσταση στην Κύπρο πληθυσμού από την Τουρκία.         

Σύμφωνα με αυτούς είναι η εκ νέου κατάκτηση μιας περιοχής που χάθηκε στο παρελθόν και η εκ νέου διαμόρφωση αυτής της περιοχής σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί την πραγματικότητα. Η Κύπρος δεν αποτελεί προέκταση της Ανατολίας. Οι Τουρκοκύπριοι είναι μια διαφορετική κοινότητα που έχει διαφορετικές πολιτιστικές αξίες, διαφορετική ταυτότητα και διαφορετική συμπεριφορά.

Εμείς στηρίζουμε την αδελφοσύνη όλων των λαών και όλων των ανθρώπων. Τα άτομα που μεταφέρονται από την Τουρκία και εγκαθίστανται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, χρησιμοποιούνται στις πολιτικές των κυβερνήσεων της Τουρκίας για τον εποικισμό της Κύπρου. Εμείς δεν στρεφόμαστε ενάντια στους ανθρώπους, αλλά ενάντια στη μεταφορά πληθυσμού και την πολιτική της αφομοίωσης που εφαρμόζονται.  Πρέπει να επιτευχθεί μια λύση, αφού επιδειχθεί σεβασμός στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ορισμένα δεδομένα, ούτως ώστε να γίνει πιο ξεκάθαρη η συστηματική μεταφορά πληθυσμού και η πολιτική αφομοίωσης που εφαρμόζονται.

Είχε ανακοινωθεί ότι βάσει των αποτελεσμάτων της απογραφής που έγινε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου στις 4 Δεκεμβρίου 2011, ο πληθυσμός ήταν 294,906. Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν είναι ορθός. Στοχεύει στην παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας, στην απόκρυψη της πολιτικής μεταφοράς πληθυσμού και της αλλοίωσης της δημογραφικής δομής. Εδώ θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι ως Κ.Ε.Κ. δεν αναγνωρίζουμε την εν λόγω απογραφή πληθυσμού και τα αποτελέσματά της και επαναλαμβάνω το αίτημά μας για την εκ νέου πραγματοποίηση μιας απογραφής υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Τμήματος Κρατικού Προγραμματισμού (DPÖ) στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ενώ το 2005 η αύξηση του πληθυσμού ήταν 1%, το 2006 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 16.9%. Αποτελεί μια φυσιολογική αύξηση το ποσοστό αύξησης 16.9% σε ένα χρόνο;

Σε μια εργασία που πραγματοποίησε η τ/κή συντεχνία γιατρών του δημοσίου (Tip-İş), καταγράφεται ότι το 1990 στα κρατικά νοσοκομεία εξυπηρετήθηκαν 100,000 ασθενείς. Ενώ το 2008 παρείχαν υπηρεσίες σε 700,000 ασθενείς! Δεν γνωρίζουμε πόσοι ασθενείς εξυπηρετήθηκαν το 2012. Εξάλλου, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας ότι πρόκειται μόνο για τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετηθήκαν σε κρατικά νοσοκομεία. Δεν γνωρίζουμε πόσοι ασθενείς εξυπηρετήθηκαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με μια άλλη εργασία του τμήματος κρατικού προγραμματισμού, ο πληθυσμός της Λευκωσίας το 2020 προβλεπόταν να είναι 80,000. Και πάλι σύμφωνα με τα δεδομένα του τμήματος αυτού, το 2010 ο πληθυσμός της Λευκωσίας ξεπέρασε τις 80,000.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησε η εταιρεία Türkcell η οποία αποτελεί μια από τις δύο εταιρείες στον τομέα της τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των συνδρομητών της ανέρχεται στις 422,000. Ο αριθμός συνδρομητών της άλλης εταιρείας της Telsim ανέρχεται γύρω στις 250,000.

Παρόμοια με αυτά υπάρχουν και άλλα δεδομένα που φανερώνουν το βαθμό σοβαρότητας της κατάστασης. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσος είναι ο πληθυσμός. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια επιστημονική εργασία. Ωστόσο, το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι ο αριθμός του πληθυσμού υπερβαίνει τις 600 χιλ. και αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και μπορεί να φτάσει και στο 1 εκ. ενώ στους αριθμούς αυτούς συμπεριλαμβάνονται μόνο 100 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι.

Σύμφωνα με το άρθρο 49 της Σύμβασης της Γενεύης που συντάχθηκε στις 12 Αυγούστου 1949, η μεταφορά πληθυσμού σε μία περιοχή που καταλήφθηκε μετά από πόλεμο και η αλλαγή του δημογραφικού της χαρακτήρα αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τις γενοκτονίες, ως γενοκτονία χαρακτηρίζεται η διάπραξη σοβαρών σωματικών και ψυχικών τραυμάτων στα μέλη μιας ομάδας και ο μερικώς ή  εξ’ ολοκλήρου εσκεμμένος αφανισμός των πηγών διαβίωσης της ομάδας.

Η μεταφορά πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και όπως φαίνεται η συστηματική πολιτική αφομοίωσης των Τ/κων που εφαρμόζεται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αποτελεί έγκλημα πολέμου και γενοκτονία. Ναι, με όλη τη σημασία τους αποτελούν μία αναίμακτη γενοκτονία.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Αριστερά να ενισχύσει τον αγώνα μας κατά των προσπαθειών που γίνονται προς την κατεύθυνση αφανισμού των Τ/κων που συνεχίζεται με συστηματικό τρόπο, κατά της εδραίωσης της μη λύσης και της αποικιοποίησης της χώρας μας. Απαίτησή μας από την Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι να μεταφέρει με επιμονή αυτό το πρόβλημα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ασκηθεί πίεση στις ενδιαφερόμενες πλευρές για μια σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος αποτρέποντας την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα. Ως Κόμμα Ενωμένη Κύπρος, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας αποφασιστικά για το θεμελιώδη σκοπό μας που είναι η ειρηνική διαβίωση των Κυπρίων σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ενωμένη και ομόσπονδη Κύπρο, με πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού».

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο, πολύ καλό.
    Αλλά μήπως ως κόμμα υποστηρίζετε την Διζωνική "λύση" στην οποία επίσης ΔΕΝ θα υπάρχουν τα βασικά ανθρώπινα, πολιτικά, συνταγματικά και νομικά δικαιώματα για όλους; Αν είστε εναντίον αυτής της λύσης, παρακαλώ δηλώστε το, θα χαρούμε!

    Αν την υποστηρίζετε, παρακαλώ εξηγήστε μας το γιατί. Με ποιά ηθική ή πολιτική βάση την υποστηρίζετε;

    Ευχαριστώ πολύ,
    Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

    ΑπάντησηΔιαγραφή