30/10/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 30 Ekim 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın Troyka ile müzakere süreci. Gazeteye göre, Eurogrup’un 12 Kasım toplantısına 15 günden az bir süre kalmış olmasına rağmen, Kıbrıs’ın imzalayacağı memorandum konusunda durum tehlikeli bir biçimde puslu olmaya devam ediyor. Troyka ile müzakereler hakkında alınan haberlere göre, temel konularda iki taraf arasındaki mesafe oldukça büyük. Ayrıca Uluslararası Para Fonu’nun temsilcisi bankaların yeniden sermayelendirilmeleri için gerekli meblağın büyüklüğü konusunu da gündeme getirdi. Bankalarla ilgili araştırma yapan Amerikan şirketi Pimco’dan bir ara rapor istenmesi talebinde bulundu. Ancak içeriği güvenilir böylesi bir raporun hazırlanması konusunda Amerikalıların tereddütleri var. Troyka ile müzakerelerde Hayat Pahalığı Ödeneği, emeklik sistemi, sosyal yardımlarda değişikliklerin ve konulan vergilerin en kadar sonuç verici olacağı konuları Troyka ile müzakerelerde öne çıkacak diğer dikenli konuları teşkil ediyor. Troyka heyetinin bu konularda oldukça sert bir yaklaşım içinde olduğu ifade ediliyor. Bu arada Troyka kooperatifçilik alanında uygulanmak istenen Hollanda modeliyle ilgili olarak daha fazla bilgi talebinde bulundu. Gelinen noktada Kıbrıs’ın 12 Kasım Eurogrup toplantısına yetişip yetişemeyeceği konusunda tablo net değil. Ancak memorandumun imzalanıp kredi için koşulların oluşmaması halinde Aralık ayı maaşları ve emekli maaşları dâhil devletin bu dönemde gereksinimlerini nasıl karşılayacağı esas soruyu teşkil ediyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas Kıbrıs-Rusya ilişkilerinin özünün dostluk ilişkilerinden stratejik ortaklık ilişkilerine dönüştürülmesi önerisinde bulundu. Lillikas geçen hafta bulunduğu Moskova’da bu konudaki önerisini gündeme getirdi. Lillikas’a göre, şimdi iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme zamanı ve Kıbrıs’ı özel konuma sahip dost bir ülke olarak gören Rusya’da bu yönde görüşler var. Rus hükümeti, Meclis’i ve iş dünyası hem ekonomik, hem de siyasi düzeyde Kıbrıs’la ilişkilerini geliştirme arzusunu taşıyor. Yorgos Lillikas bu arada Rusya ziyareti sırasında Kıbrıs sorunu ve bu sorunun çözümsüz olarak kalmasında Türkiye’nin uzlaşmazlığı ve yayılmacı politikalarıyla ilgili görüşlerini dile getirdiğini de belirtti. Doğal gaz ve Troyka ile müzakerelere ilişkin olarak ise, doğal gaz konusunda hisse senedi çıkarılması ve 12. parselden gelecek gelirlerin derhal kullanılması görüşüne Rusya tarafından büyük ilgi gösterildiğini ifade etti. Hükümete de bu konu üzerinde çalışma yapması ve Troyka ile müzakere masasına bunu da getirmesi çağrısında bulundu. Lillikas, Kıbrıs bankalarının yeniden sermayelendirilmeleri konusuna Rusya’nın büyük ilgi duyduğunu da belirtti.

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi ömür boyu hapse mahkûm Alkapon lakaplı Andonis Prokopiyu Kittas’ın verdiği bilgiler sonrası Başsavcı’ya karşı suikast girişiminde bunacak üç kişinin polis tarafından yakalanması. Gazeteye göre, Başsavcı’yı ve Hapishaneler Müdür Yardımcısını hedef alacak olan saldırılar hakkında verdiği bilgilerle yeniden gündeme gelen Alkapon bu arada polise de bir başarıya imza atma olanağını sağlamış oldu. Planlanmış bir suç eyleminin Alkapon tarafından bilinmesi ve verdiği bilgilerle polisi seferber etmesi ilk kez yaşanmıyor. Alkapon bunun da karşılığını istiyor. Polis bu olayda Başsavcı’nın ve Hapishaneler Müdür Yardımcısı’nın hayatının kurtarıldığı değerlendirmesini yapıyor. Bu olayda cinayet işgal bölgesinden getirilen bir tanksavar LOW silahı ile işlenecekti. Bu olayda beyin olarak görülen Andreas Onifriyu dün çıkarıldığı mahkemede konuştu ve Alkapon’a yönelik suçlamalarda bulundu. Kısa bir süre önce Alkapon’un Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın torununu kaçırma planı yaptığı yönünde polise bilgi verdiğini açıkladı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Maaşlarında indirime gidilen ve ödenekleri tıraşlanan Laiki Bankası personeli bankanın bugünkü duruma düşmesinde kendilerinin sorumluluk sırasında en son sırada oldukları görüşünde. Sendikalarının çağrısı üzerine banka çalışanları bugün tüm ada çapında toplantılar yapacaklar ve banka yönetiminin maaşlarını düşürme kararını protesto edecekler. Bu arada banka çalışanları maaşlarında indirim kararının sendika ile anlaşmaya varılarak uygulanmaya konmadığını belirtirken, banka yönetimi ise başka seçeneğin olmadığı görüşünde. Banka yönetimi devletin kendilerine verdiği 1,8 milyar avroluk kredinin koşullarına uyum çerçevesinde bu kararı aldıklarını ifade ediyor. Bu gelişme sonrası sendika yönetimi Laiki Bankası çalışanlarından grev de dâhil olmak üzere, aktif eylem yapma yetkisi istedi ve bu konu bugün gerçekleştirecek toplantılarda oylanacak.

Larnaka Belediyesi’nde uzun süreli hastalık izni alan 70 personel çalışanının hem Sosyal Sigortalar’dan, hem de belediyeden ödendikleri görüldü. Bu konudaki uygulama 2009 yılında başladı ve bu yılın ilk aylarına kadar devam etti. Belediyede tasarruf sağlamak amacıyla başlatılan araştırma sonucu ortaya çıkan bu durum sonrası bu kişilerin belediyeden aldıkları fazla paralar maşalarından kesilecek.

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “ölüm listesi polisin elinde” başlığı altında polisin hafta sonunda cinayet işlemeye hazırlanan bir çeteyi yakalaması. Gazeteye göre, Merkez Hapishanesi’nde hazırlanan bu şeytanca planı polis ele geçirdi. Bu plana göre, saldırının hedefi Başsavcı Petros Kleridis ve Hapishaneler Müdür Yardımcısı Yorgos Trifonidis’di. Aynı planda, Cumhurbaşkanı’nın torunun kaçırılması da vardı. Polis Petros Kleridis’in adını açıklarken listede yer alan diğer hedef kişilerin isimlerini ise açıklamadı. Polis bu olayın beyni ve kışkırtıcısı olarak Andreas Onifriyu’yu görüyor. Bu olayın ilhamcısının Alkapon lakaplı Andonis Prokopiyu Kittas olduğunu söyleyen Onifriyu ise Kittas’ın Cumhurbaşkanı’nın torununun kaçırılmasını planladığını da ileri sürdü.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Kayıplar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamasında, uluslararası toplumun etkisini kullanmasını ve 1974 kayıplarının bulunması için ortaya konulan uğraşılara gerekli katkıları yapması yönünde Türkiye’yi ikna etmesini istedi. Bu çerçevede Türk ordusunun dönemle ilgili arşivlerinin açılmasını da talep etti.

Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis kendisinin yaptığı hiçbir açıklamada bankaları hedef almadığını söyledi. Dimitriadis buna karşı eleştirilerini bankacılara yöneltti ve bazılarının kendi sorumluluklarından kaçmak için, Merkez Bankası’nın kararlarını siyasi kaygılarla aldığını ileri sürdüklerine dikkat çekti. Dimitriadis bu arada Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na özel koşullarda alınması için uğraş verildiği görüşünü de savundu.

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanında yeni izinlerin bugün verilecek olması. Gazeteye göre, Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısında Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanında dokuz parselde yeni arama izinlerine bugün yeşil ışık yakılması bekleniyor. Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Bakanlar Kurulu bugün konuyla ilgili olarak oluşturulan danışma komitesi tarafından bilgilendirilecek. Ticaret Bakanı’nın önerisini ele alacak. En çok ilginin 12. ve 9. parsellere olduğu belirtiliyor. İkinci tur izinler için ihaleye 11 Mayıs’ta çıkılmıştı. İlgi gösteren şirketler arasında Rusya’dan Gazprom ile Novatec ortaklığı, Malezya’dan Petrona, Fransa’dan Tota, Kore’den KOGAS , İtalya’dan ENİ, Amerika’dan ATP East Med Number 2 BV ve Marathon şirketleri de var.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Rusya’da gerçekleştirdiği temaslarında Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs sorununa çözüm bulma uğraşılarına tam destek ifade edildi. AKEL’den yapılan açıklamaya göre, Andros Kiprianu Moskova’da çeşitli parti liderleriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmeleri sırasında Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri ve Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın adil, kalıcı ve işler bir çözüm için verdiği uğraşıları dile getirdi.

28 Ekim’in yıldönümü nedeniyle AKEL’in düzenlediği etkinlikte konuşan parti Merkez Komitesi ve Polit Büro üyesi Yannakis Kolakasidis günümüzde başını tekrardan kaldıran faşizme karşı direniş çağrısında bulundu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου