17/10/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 17 Ekim 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Maliye Bakanlığı’nda dün siyasi parti temsilcilerinin gerçekleştirdikleri ortak toplantı. Gazeteye göre, siyasi parti temsilcilerinin dün Maliye Bakanlığı’nda uzun süren toplantılarında bazı anlarda toplantının dağılması riski ortaya çıksa da sonunda görüş birliği sağlama konusunda önemli adımlar atıldı. Maliye Bakanlığı’nın yapacağı çalışmanın sonuçları belirleyici öneme sahip olacak. Bu çalışma bugün siyasi parti temsilcilerine sunulurken bunun mali portesi de çıkarılacak. Emeklilik yaşının 65’e çıkarılmasına karşı çıkan AKEL’in tavrı da bugün kritik bir önem taşıyor. Dünkü toplantı sırasında partiler özel sektöre koyulacak vergileri onaylamayacaklarını ortaya koydular. Alkollü içkilerde ve tütün ürünlerinde vergiler de aşağı çekildi. Sosyal yardımlarda kesintiler 200 milyondan 250 milyona çıkarıldı. Bu arada DİSİ, AKEL’in onay vermeyeceği hiçbir önlemi desteklemeyeceğini duyurdu. Bu arada karar alınmasının son ana bırakılması konusunda DİKO ile hükümet arasında da bir gerginlik de yaşandı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Türk tarafı Kıbrıs sorununa bütünsel çözüm bulunmasını hedefleyen müzakerelerin gelecek Mart ayında başlaması için koşullar ileri sürüyor. Yöntem değişikliği, takvim ve bunun sonucu hakemlik müzakerelerin başlaması için Türk tarafınca koşul olarak ileri sürüklüyor. Lefkoşa, memorandum ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile meşgul olurken Türk tarafı yeni koşullar yaratmak amacıyla perde gerisinde çalışıyor. Diplomatik kaynaklara göre, çeşitli temaslarda bulunan ve bazı formülleri öne süren Türk tarafı müzakerelerde bugüne kadar izlenen yöntemin başarılı olmadığını iddia ediyor ve sonsuza dek böyle süremeyeceğini vurguluyor.  Türk tarafının maksimalist tezleri nedeniyle sürecin ilerlemediğini bilmeyenler Türk tarafının tavrını mantıki olarak görüyorlar.

Brüksel’de Avrupa Kalkınma Günleri 7. yıllık toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Avrupa’nın bugün “ölçüsüz ve kontrolsüz bir serbest Pazar ekonomi modeline adeta dindarca bağlılığın” sonuçlarıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Bugün çok daha fazla Avrupalının bir tabak yemek için kuyrukta beklediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Hristofyas sürdürülebilir bir kalkınmanın her devletin gerçek sosyal gereksinimlerine bağlı olarak belirlenmesinin gerektiğine de vurguladı.
 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “Troyka memorandumu hazır getiriyor” başlığı altında. Gazeteye göre, Lefkoşa’da hükümet ile siyasi partiler Troyka ile müzakere temeli olarak olası en geniş ortak görüş birliğini sağlamak için çalışmalar yaparken, Troyka’dan gelen mesajlar hiç de iyimser değil. Elde edilen bilgilere göre, Troyka Kıbrıs’ta hükümete sunacağı önerilere son şeklini vermeye çalışıyor ve maaşlarda kesintilerin basamaklandırılması mantığına karşı olduğu mesajını veriyor. Bu arada dün Maliye Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda siyasi partiler tarafından masaya birçok öneri koyuldu ve hükümet de bu önerileri inceleme yükümlüğünü üstlendi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİKO Yürütme Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunu ele aldığı dünkü toplantısına katılan DİKO Başkan Vekili Nikolas Papadopulos seçimlerde nasıl bir tavır ortaya koyacağına ilişkin kartlarını henüz açmadı. Dünkü toplantı sırasında Merkez Örgütlenme Sekreteri Konstantinu seçimlere ilişkin örgütlenme planını sundu ve herkese seçim kampanyasına aktif katılım çağrısında bulundu. DİKO Başkanı Maryos Karoyan da konuşmasında herkesten bu sürece katkı yapmasını istedi. DİKO’da Papadopulos’un takınacağı tavır büyük bir soru işareti olarak varlığını koruyor. Papadopulos dünkü toplantı sırasında sadece dinledi ve hiç konuşmadı. DİKO kadroları Papadopulos’un sessizliğini farklı yorumluyor. DİKO’da kimse Papadopulos’tan Anastasiadis’in kampanyasına katılmasını beklemiyor.

AKEL seçim kampanyasında Yorgos Lillikas’a ve EDEK’e karşı yeniden cephe açtı. AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis Nikos Anastasiadis’in seçimi kazanacağına ilişkin Yorgos Lillikas’ın endişe duyduğundan şüpheleri olduğunu söyledi. Lukaidis “eğer bu konuda samimi duygulara sahip olsaydı, herhangi bir biçimde onun seçilmesine katkı koymayacağını şimdiden netleştirmesi gerekirdi” dedi. Lukaidis, hem Lilikas’ı, hem de EDEK’i sol seçmenleri sahte bir ikilemle karşı karşıya bırakmakla suçladı. AKEL’in seçimlerin ikinci turunda da sadece ve sadece Malas’ı destekleyeceğini söyledi ve Anastasiadis’in seçilmesine hiçbir biçimde katkı sağılamayacağını vurguladı.


ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “AKEL ile hükümet zamanı tüketiyor. Kâbus senaryosu” başlığı altında Troyka ile müzakereler. Gazeteye göre, Kıbrıs ya İspanya trenine bağlanacak ve 12 Kasım’da gerçekleştirilecek Eurogrup toplantısına gidecek ya da mali kredi sisteminin her an çökmesi, yılsonuna kadar devletin ödeme taahhütlerini yerine getirtememesi ve Kıbrıs’ın imzalayacağı memorandumunu Avrupa Parlamentosu’nun onaylamaması senaryoları ile karşı karşıya kalacak. Troyka, hükümetin maaşlarda ve sosyal yardımlarda kesintilerin basamaklandırılması yönündeki karşı önerisini kabul etmeyeceğini bildirdi. Gelişmeler hakkında siyasi partiler dün Maliye Bakanlığı’nda bilgilendirildiler. Dünkü toplantıda herhangi bir sonuca varılmadı. Bu arada AKEL, emeklilik yaşının 65’e çıkarılması önerisini benimsemediğini açıkladı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

EVROKO 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik tavrını belirlemeye çalışırken, seçmene vicdanına göre oy verme çağrısı yapılması da gündeme geldi. Elde edilen bilgilere göre, EVROKO üst düzey kadroları arasında gerçekleştirilen yoğun temaslar sonrası masaya bir alternatif olarak vicdana göre oy verme çağrısı da getirilecek. Bu konu partinin Yürütme Kurulu’nun bugünkü toplantısında ele alınacak ancak kesin bir karara varılması beklenmiyor. EVROKO seçimlere yönelik kesin kararını 2 Kasım tarihinde gerçekleştireceği Yürütme Kurulu toplantısında alacak.

Devlete ait yedi taşıta mahkeme kararı ile el kondu ve bu taşıtlar satışa çıkarılacak. Baf-Poli Hrisofu yolunun yapımı için kamulaştırılan bazı malların karşılığının ödenmemesinin ardından bazı vatandaşların başvurularını inceleyen mahkeme bu kararı aldı.


HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “maraton” başlığı altında Troyka’ya sunulacak karşı önerilerin hazırlanması süreci. Gazeteye göre, Kıbrıs’ın İspanya ile birlikte Avrupa Destek Mekanizması’na bağlanması için 12 Kasım’da gerçekleştirilecek Eurogrup toplantısına yetişebilmek amacıyla son 24 saat içerisinde çok yoğun temaslar yapıldı. Hükümet ile siyasi partiler ek görüş birlikleri sağlanması konusunda ısrarlı bir çaba içerisinde. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu da dün yaptığı bir açıklamada bugünkü toplantı için “ya tam bir birlik sağlanacak ya da nerede görüş birliği nerede görüş ayrılığı olduğu netleşecek” dedi. Dün beş saat süren toplantıda emekli yaşının yükseltilmesi ve maaşlardan kesintiler konularında görüş ayrılıkları olduğu ortaya çıktı. AKEL maaşlarda kesintilerin basamaklandırılmasını ve bu basamaklandırmanın genişletilmesini isterken, DİSİ düşük maaş alanlar dâhil herkesten %7,5 oranında bir kesintiden yana. Bir hükümet kaynağına göre, hükümet sosyal yardımlarda kesintinin 108 milyon avro olmasını önerdi. Partilerin önerileri ise 250 milyon avro oldu. Bu konuda 200 milyon üzerinde bir uzlaşma sağlanabilir. Bugün sosyal yardımların toplam miktarı 2,7 milyar avroya ulaşıyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas Baf’ta gençlerin katıldığı bir toplantıda konuştu. Malas konuşmasında gençlerin en önemli sorunu olarak işsizliğe vurgu yaptı. Bütçeden araştırma ve buluşlar için sadece 40 milyon avro ayrıldığını da gündeme getirdi. Araştırma alanın önemini vurgulayan Stavros Malas bu alana yatırılan her avronun beş avro getirdiğine dikkat çekti.

Savunma Bakanı Dimitris İliadis, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Kıbrıs yeni Büyükelçisi Liu Xinsheng ile görüştü. Yapılan görüşmede Kıbrıs ve Çin arasında güçlü bir işbirliğinin sağlandığı vurgulandı. Liu Xinsheng Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve özgürlüğünü ülkesinin desteklediğini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs ile ilgili kararlarının uygulanması gerektiğini söyledi. Savunma Bakanı İliadis Çin Büyükelçisi’ni Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesinde yaptığı doğal gaz araştırmalarına karşı Türkiye’nin gösterdiği tepkiler hakkında bilgilendirdi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου