6/10/13

Επικήδειος Λόγος του Γ.Γ της DEV-İŞ, Hasan Felek, στην κηδεία του Παντελή Βαρνάβα

Επικήδειος Λόγος του Γενικού Γραμματέα της DEV-İŞ, Hasan Felek, στην κηδεία του Παντελή Βαρνάβα
5 Οκτωβρίου 2013

Αγαπητοί Σύντροφοι,

Ζούμε σήμερα τη λύπη που προκαλεί ο χαμός ενός συνδικαλιστή ηγέτη, ενός παλικαριού, ενός αγωνιστή που ταύτισε το όνομά του με την ιστορία της κυπριακής εργατικής τάξης. 

Ο Πανελής Βαρνάβα άρχισε να εργάζεται ως μεταλλωρύχος στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και πρωταγωνίστησε στους αγώνες της εργατικής τάξης. Αγωνίστηκε με ζήλο για τη μείωση των ωρών εργασίας στις 40 ώρες, για το δικαίωμα στην υγεία, για την πληρωμένη άδεια των εργατών, για το δικαίωμα στην οργάνωση και στις κοινωνικές ασφαλίσεις.  

Τη δεκαετία του 1940, με την άνοδο της συνδικαλιστικής οργάνωσης, βρέθηκε σε σημαντικά καθήκοντα. Ήταν πρωτοπόρος στις μεγάλες κοινές απεργίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα μεταλλεία το 1948. Ο κοινός αγώνας περίπου 2000 Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργατών έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της κυπριακής εργατικής τάξης.  

Σε όλη τη διάρκεια της τιμημένης του ζωής, αγωνίστηκε για την ενότητα της εργατικής τάξης, για μια μόνιμη και αξιοπρεπή λύση του Κυπριακού, αγωνίστηκε για να ζήσουν οι Κύπριοι αδελφικά και ανθρώπινα στην κοινή τους πατρίδα. 

Σήμερα αποχαιρετούμε τον αγαπητό μας σύντροφο στην αιωνιότητα. Μας αφήνει πίσω την κληρονομιά ενός τιμημένου αγώνα. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτή την κληρονομιά και να την ενισχύσουμε με τους δικούς μας αγώνες. 

Εμείς σύντροφε δε θα σε ξεχάσουμε, οι σκέψεις και τα ιδανικά σου θα γεμίσουν με φως τους αγώνες της νέας γενιάς. Ως ΝΤΕΒΙΣ θέλουμε να συλλυπηθούμε την οικογένεια του συντρόφου μας, όλους τους εργαζόμενους και δηλώνουμε ότι μοιραζόμαστε το πόνο σας. 

Υποκλινόμαστε με σεβασμό ενώπιον του αγωνιστή συντρόφου μας Παντελή Βαρνάβα και υποσχόμαστε ότι με τη δύναμη που αντλούμε από τις δικές του αρχές και ιδανικά θα συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα στο δικό του δρόμο χωρίς να λιποψυχήσουμε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου