20/8/12

Εντατικοποίηση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στα κατεχόμενα (20.8.2012)

Ο Χαλίλ Ιμπραχίμ Άκτσια, ο πρώτος "πρέσβης" της Τουρκίας στα κατεχόμενα που δεν προέρχεται από τη διπλωματική υπηρεσία. Έμπειρος τεχνοκράτης, γνωστός για τις διασυνδέσεις του με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αντικατοπτρίζει την ισλαμική ελίτ της Τουρκίας. Ο διορισμός του στα κατεχόμενα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο δεν ήταν καθόλου τυχαίος, αλλά ήταν μια συνειδητή επιλογή για την εφαρμογή του προγράμματος νεοφιλελεύθερου μετασχηματισμού των δομών του ψευδοκράτους.
Η έκθεση δράσης της «επιτροπής βοήθειας» της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης των προσανατολισμών που επιδιώκει να επιβάλει η κυβέρνηση Έρντογαν στην οικονομία. Η συγκεκριμένη έκθεση για το 2011, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες από τον «πρέσβη» της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Άκτσια, δίνει πολύ χαρακτηριστικά το νεοφιλελεύθερο-συντηρητικό στίγμα του επόμενου χρονικού διαστήματος. Με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, ο ίδιος ο Άκτσια σημειώνει την αναγκαιότητα περαιτέρω «ανοίγματος» της οικονομίας των κατεχομένων και την κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων προς την «ελεύθερη αγορά». Η συγκεκριμένη υπογράμμιση του Τούρκου αξιωματούχου θεωρείται η βάση της επόμενης επίθεσης του τουρκικού κεφαλαίου σε όλους τους τομείς.
 
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ΚΙΠΡΙΣ στις 20 Αυγούστου 2012 γράφει ότι ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά, στον επίλογό του που περιλαμβάνεται στην έκθεση δραστηριοτήτων που αφορά την οικονομική βοήθεια της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος, για το 2011 αναφέρεται σε ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα που κατέληξε. Συγκεκριμένα, ο Ακτσιά επισημαίνει ότι παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ε.Ε. και τις πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οι οποίες επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό τα κατεχόμενα, το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο ψευδοκράτος σημείωσε πρόοδο. Ωστόσο, αναφέρει ότι αυτή η οικονομική κρίση και οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή δημιούργησαν και μερική ανασφάλεια. Ο Ακτσιά σημειώνει επίσης ότι συγκρίνοντας τις τιμές στην Τουρκία και στη «νότια Κύπρο», όπως απεκάλεσε την Κ.Δ., οι τιμές που ισχύουν στο ψευδοκράτος, σε σχέση με ότι ίσχυε στο παρελθόν, βρίσκονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο.
 
Ο Ακτσιά εστίασε στη μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των μισθών των συνταξιούχων του ιδιωτικού και «δημόσιου τομέα», καθώς και στις αυξήσεις του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των μεταφορών. Υπέδειξε δε ότι τα δύο μεγάλα εμπόδια της οικονομικής ανάπτυξης του ψευδοκράτους μεσοπρόθεσμα, είναι οι «δημόσιες δαπάνες» και ο προστατευτισμός που ισχύει σε κάποιους τομείς του ιδιωτικού τομέα. Η οικονομία του ψευδοκράτους, είπε, πρέπει μεσοπρόθεσμα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να προχωρήσει σε τομές. Τέλος, ο Ακτσιά αναφέρθηκε στην αύξηση των επενδύσεων που σημειώθηκαν στον κατασκευαστικό τομέα στα κατεχόμενα και κυρίως στην κατασκευή δρόμων.
 
Όπως φαίνεται από το εν λόγω δημοσίευμα, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς να αποκλείεται και η πραγματοποίηση πρόωρων «βουλευτικών» εκλογών, ως μια διέξοδος για την απερίσπαστη εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου προγράμματος που επιβάλλει η Τουρκία. Η αλλαγή των δομών του καθεστώτος εντείνεται και διαφαίνεται ότι μεγαλώνει ταυτόχρονα και η αναγκαιότητα ανασυγκρότησης των πολιτικών παραγόντων που θα εκφράσουν τον μετασχηματισμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναμένονται και νέες διεργασίες από το συνδικαλιστικό κίνημα και τα προοδευτικά τμήματα της κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου