26/8/12

Μια προσπάθεια δεξιάς «εθνικής» νομιμοποίησης


Μια προσπάθεια δεξιάς «εθνικής» νομιμοποίησης

Ένας διαφορετικός «εθνικός ήρωας»; Μια από τα ίδια…

 
Το πρώτο σχόλιο του Ασίλ Ναδίρ στο άκουσμα της ποινής του: "Αυτά για εμάς είναι παιχνίδι"!
 
Ίσως να είναι πολλά τα παραδείγματα και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα…

Οι πολιτικοί μετασεισμοί από την καταδίκη του επιχειρηματία Ασίλ Ναδίρ, συνεχίζουν σε κατεχόμενα και Τουρκία, θέτοντας για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο των εξελίξεων την μετατροπή της υπόθεσης σε ζήτημα «εθνικών διαστάσεων». Η εξέλιξη αυτή ίσως να ήταν αναμενόμενη αν αναλογιστεί κανείς το ρόλο του συγκεκριμένου επιχειρηματία, αλλά και παρόμοιων κύκλων κεφαλαίου στην οικοδόμηση χωριστών δομών στην Κύπρο. Το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Αυγούστου 2012, καταγράφεται ως ένα από τα χαρακτηριστικότερα στην προσπάθεια «ιδεολογικής αποενοχοποίησης» του Ασίλ Ναδίρ από τον δεξιό-εθνικιστικό Τύπο σε κατεχόμενα και Τουρκία. Απώτερος στόχος φυσικά είναι η ιδεολογική αποενοχοποίηση-νομιμοποίηση αυτών που εξέφρασαν με την δραστηριότητά τους οι συγκεκριμένοι κύκλοι κεφαλαίου γύρω από το καθεστώς Ντενκτάς.
 
Στις 25 Αυγούστου 2012, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ΚΙΠΡΙΣ (ιδιοκτησίας Ναδίρ) αφιερώνει μερικές σελίδες στην καταγραφή επικριτικών δηλώσεων ενάντια στην ποινή του εν λόγω επιχειρηματία από τους ηγέτες της τουρκοκυπριακής Δεξιάς. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Έρογλου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, ο πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης Τουργκάι Αβτζιή, ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας και Εμπιστοσύνης Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών και ενέργειας Σουνάτ Ατούν, σχολίασαν μέσα από δηλώσεις τους την καταδίκη σε 10 χρόνια φυλάκιση του Τ/κου επιχειρηματία Ασίλ Ναδίρ στην Βρετανία.
 
Σε δηλώσεις του ο Ντερβίς Έρογλου επέκρινε την ε/κή πλευρά ότι με τις δηλώσεις και τις πράξεις της κατάφερε να καταδικαστεί ο Τ/κος επιχειρηματίας, Ασίλ Ναδίρ. Σε μια αποκαλυπτική του ιδεολογικού υποβάθρου αναφορά, ο Έρογλου σημείωσε ότι ε/κή πλευρά και κάποιοι άλλοι κύκλοι ζήλεψαν τη δύναμη του Ναδίρ και το γεγονός ότι υπηρετούσε το ψευδοκράτος και τα συμφέροντά του και προσπάθησαν να του κάνουν κακό με το να συμβάλουν στην καταδίκη του. Είπε πως ο ίδιος γνώριζε τον Ναδίρ και πως η σχέση τους ήταν πολύ στενή και φιλική. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αρκετές φορές του τηλεφώνησε στο Λονδίνο και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην εν λόγω υπόθεση. Αφού χαρακτήρισε ως λανθασμένη την απόφαση καταδίκης του Ναδίρ, ανέφερε ότι ο ίδιος πιστεύει πως η απόφαση αυτή θα αλλάξει με την έφεση που θα γίνει.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι δεν αρκεί το γεγονός απλά ότι η απόφαση καταδίκης του Ναδίρ έχει λυπήσει την τ/κή πλευρά και πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι η έναρξη μιας εκστρατείας η οποία θα σταματήσει την προπαγάνδα που κάνει η ε/κή πλευρά. Ο Τουργκάι Αβτζιή χαρακτήρισε τον Ναδίρ ως τον πιο μεγάλο και επιτυχημένο Τ/κο επιχειρηματία, κάτι το οποίο ανησυχούσε τους Ε/κους οι οποίοι δεν μπορούσαν να το χωνέψουν. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ναδίρ θα δικαιωθεί στο εφετείο. Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου εξέφρασε την έκπληξή του για την καταδικαστική απόφαση εναντίον του Ναδίρ, σημειώνοντας παράλληλα ότι τώρα είναι η στιγμή όπου  οι Τ/κοι πρέπει να στηρίξουν τον Ναδίρ. Η καταδίκη του Ναδίρ αποτελεί ένα πολιτικό παιχνίδι της ε/κής πλευράς, κατέληξε ο Ερτουγρούλογλου. Ο Σουνάτ Ατούν αφού εξήρε τη συμβολή του Ασίλ Ναδίρ στην ανάπτυξη της «Τ.Δ.Β.Κ.», είπε ότι η καταδικαστική απόφαση ήταν κάτι το οποίο λύπησε ολόκληρο τον τ/κό «λαό».

Το σύνολο του τ/κού και τουρκικού τύπου συνεχίζουν να καλύπτουν την υπόθεση καταδίκης του Τ/κου επιχειρηματία Ασίλ Ναδίρ σε 10ετή φυλάκιση από το Αγγλικό Δικαστήριο και στις 26 Αυγούστου 2012. Δημοσιεύματα που καλύπτουν ειδησεογραφικά το θέμα, καθώς επίσης και δηλώσεις πολιτικών και μη του ψευδοκράτους, επικρίνουν τη στάση της ε/κής πλευράς, κάνοντας λόγο για συνεργασία ε/κής πλευράς-Αγγλίας και για συνομωσία κατά του επιχειρηματία. Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται στις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή ότι ‘η ποινή που επιβλήθηκε στο Ναδίρ είναι αστεία’.
 
Εξάλλου, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η ακροδεξιά τουρκοκυπριακή εφημερίδα ΒΟΛΚΑΝ, υπό τον  πηχυαίο τίτλο «Οι Άγγλοι θα δώσουν τον Ασίλ στους Ε/κους», γράφει ότι η ε/κή διοίκηση θα επιδιώξει την έκδοση του Ασίλ Ναδίρ στην ε/κή πλευρά, εκδίδοντας Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψής του.
 
Η εφημερίδα ΚΙΠΡΙΣ αναφέρεται εκτενώς σε μια «όλο νοήματα» επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Έρογλου στον όμιλο ΜΜΕ ΚΙΠΡΙΣ, ιδιοκτησίας του Ασίλ Ναδίρ. Ο Ντερβίς Έρογλου, συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη του ομίλου και εξέφρασε τη λύπη του για την ποινή που επιβλήθηκε στον Τ/κο επιχειρηματία και πρόεδρο του εν λόγω ομίλου, Ασίλ Ναδίρ. Ο Έρογλου, εξήρε τη συνεισφορά του Ναδίρ στην ανόρθωση του ιδιωτικού τομέα και συνεπακόλουθα στην οικονομία του ψευδοκράτους. Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή για την υπόθεση Ασίλ Ναδίρ και τις χαρακτήρισε τουλάχιστον ανησυχητικές. Αναφερόμενος επίσης στις δηλώσεις Ε/κων αξιωματούχων οι οποίοι ζήτησαν την έκδοση του Ναδίρ στην νότια Κύπρο όπως χαρακτήρισε την Κ.Δ., ο Έρογλου είπε ότι μια τέτοια κίνηση αφήνει υπονοούμενα ότι οι Ε/κοι έχουν ύπουλα σχέδια στο μυαλό τους, ενώ παράλληλα θα έπληττε τη διαπραγματευτική διαδικασία. Χαρακτήρισε επίσης λανθασμένη αυτή την εχθρική προσέγγιση του θέματος από μέρους των Ε/κων.
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το κίμα που διαμορφώνεται στα κατεχόμενα είναι τέτοιο που η κάθε επικριτική προς τον Ναδίρ πολιτική φωνή, κινδυνεύει να παρουσιαστεί ως «εθνική προδοσία». Μια χαρακτηριστική αντίδραση από τα προοδευτικά τμήματα της κοινότητας, είναι το κείμενο του στελέχους του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Δρ. Οκάν Νταγλί, με τίτλο «Εγώ δεν ξέχασα» το οποίο και έχουμε ήδη αναρτήσει.
 
Η απόλυτη "εθνική" νομιμοποίηση από τον Τύπο: "Εκδίκηση του Αγγλικού-Ελληνοκυπριακού λόμπι από ένα Τουρκοκύπριο, 10 χρόνια φυλακή!".

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου