28/8/12

Kıbrıslırum Basın Özetleri, 28 Ağustos 2012


KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 28.8.2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs Bankası eski Genel Müdürü Andreas İliadis’in bu bankadan almış olduğu 2 milyon avroluk kredi. Gazeteye göre, Kıbrıs Bankası eski Genel Müdürü Andreas İliadis’in bu bankadan almış olduğu 2 milyon avroluk kredi konusu bankada görüşülüyor. Bu kredi Yönetim Kurulu’nun onayı ile Yunanistan’da verildi. Bankada iç denetimcinin raporuna göre, söz konusu kredi konut kredisi biçiminde çok uygun koşullarda ve %2,6 faizle verildi. Banka iç denetimcisine göre İliadis’e bu faiz oranı ile sadece 238 bin avro kredi verilmeli ve geri kalan miktar %5,5 oranında bir faizle verilmeliydi. Andreas İliadis konuyla ilgili sorulara yanıt verirken her şeyin normal bir biçimde olduğunu ve yok yere bu konunun gündeme getirildiğini söyledi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİSİ ile DİKO liderliği 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için işbirliği sürecinde Perşembe günü gerçekleştirecekleri görüşmede Kıbrıs sorununda bir sonuç alıp ekonomi konusunda geçmeyi arzuluyor. Nikos Anastasiadis’in hedefi DİKO ile diğer iki parti EVROKO ve Ekoloji Hareketi’yle diyaloğu Eylül ayı içinde tamamlamak ve ortak hükümet programını oluşturmak. Anastasiadis’in temel arzusu Dimitris Hristofyas’ın bugün içine düştüğü duruma düşmemek. Yani hükümetin Meclis’te gerekli çoğunluğa sahip olması. Bu nedenden dolayı DİSİ diğer işbirliği partilerinin de tezlerini içeren bir programın hazırlığına ağırlık vermiş durumda. Bu uğraşılarda üçlü bir plan üzerinden gidiliyor. Üzerinde anlaşmaya varılacak siyasi bir program, ortak bir seçim kampanyası ve hükümete katılımla ortak programın uygulanması. Gerek DİSİ, gerekse DİKO aralarındaki diyalog sürecinden memnun görünüyorlar. Tüm önemli konularda ve ülkenin karşı karşıya olduğu sorunlarda ortak bir anlayışa varacaklarını düşünüyorlar. Kıbrıs sorununda görüş ayrılığı taşıdıkları noktalarda anlaşma olanaklarının olduğu kanaatindeler. Perşembe günü bu konunun ele alınmasını tamamlayıp ekonomi başlığına geçmeyi planlıyorlar. Diğer yandan Stavros Malas ve AKEL 7 Eylül günü resmi adaylığın açıklanmasına odaklanmış durumdalar. Malas kartlarını bugüne kadar kapalı tutuyor. Adaylığının açıklamasının ertelemesinin de izlenen taktiğin bir parçası olabileceği ifade ediliyor. Malas’ın açıkladığı erteleme gerekçeleri ikna edici görülmedi. Malas’ın adaylık kampanyasında ana faktör olacak AKEL’in resmi açıklama ile birlikte tüm düzeylerde çalışmaları başlatma konusunda hazır olmayı arzuladığı ifade ediliyor.

Nikos Kutsu EVROKO’da Nikos Anastasiadis’in adaylığını destekleyenlere DİSİ’ye gitmeleri tavsiyesinde bulundu. Kutsu’ya göre, bu adaylığı desteklemek isteyenler özünde DİSİ’ye geri dönmek için fırsat yaratma arzusunda. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak EVROKO’da iki eğilim var. Biri Nikos Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesinden yana, diğeri ise Yorgos Lillikas’ın adaylığından yana. Bu durumda EVROKO milletvekili Nikos Kutsu partinin derhal bir kongre toplaması ve seçimlerde kimi destekleyeceğine bu kongrenin karar almasını istedi.


POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Mari’deki patlamanın cezai sorumluluğuyla ilgili olarak Başsavcı Petros Kleridis’in görüşleri. Gazeteye göre, Mari’deki patlama ile ilgili davanın Larnaka Ceza Mahkemesi’nde görüşülmesine başlarken ilk oturuma katılarak yazılı görüş ortaya koyan Başsavcı Petros Kleridis altı kişi aleyhine cezai suç ithamında bulundu. Başsavcının on sayfalık konuşmasına göre, zanlıların tümü ölen 13 kişinin ölümünde farklı düzeylerde sorumluluk taşıyor. Başsavcıya göre, patlama tehlikesini bilen ya da bilmeleri gereken bu kişilerin gerek ihmalleri, gerekse ortaya koydukları davranış biçimleriyle patlayıcıların infilakını engellemediler.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Çin ziyaretinin sonuçlarını değerlendirmek amacıyla basın toplantısı düzenleyen DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis Troyka ile ilgili müzakerelerle ilgili olarak hükümete bazı mesajlar gönderdi. Anastasiadis 2012 yılında kamu açıklarının gayri safi hâsılaya oranının %4,5 olacağına ilişkin muhalefetin öngörülerini ekonomideki verilerin doğruladığını belirtirken bu konuda hükümeti zamanında uyardıklarını ifade etti. Troyka’yı Kıbrıs’a davet edenlerin bunun sorumluluğunu taşıdıklarını da ifade eden Nikos Anastasiadis bu konuda herhangi bir art düşüncenin gerekçesi olamayacağını ve ciddi bir hazırlık ve müzakere yapılması gerektiğini söyledi. Sorunun kolektif bir biçimde ele alınmasını gerektiğini belirten Anastasiadis, Cumhurbaşkanı’nın ekonomi konusunda liderleri ve ekonomi heyetlerini toplantıya çağırmasını istedi.  

Hükümet Temmuz ayı verileriyle birlikte kamu ekonomisinde bazı düzelmeler öngörüyor. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu dün gazetecilere yaptığı açıklamada, herhangi bir ek önlem alınmaması durumunda bugünkü verilerle kamu açıklarının gayri safi hâsılaya oranının %4,5 olacağını söyledi. Sözcü bu hesaplamada geçen Haziran ayında alınan önlemlerin uygulanmasının getireceği iyileştirmelerin dikkate alınmadığını da ifade etti. Bu arada Haziran ayı verileriyle birlikte kamu ekonomisinde koşulların geçen yıla nazaran bir iyileşme gösterdiğine de dikkat çekti.

 
ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi polisin gösterilerde fotoğraf ve film çektiğini kabul etmesi. Gazeteye göre, polis çeşitli etkinliklerde bir önlem olarak ve araştırma amacıyla fotoğraf çektiğini ve bu gösterileri filme alıp daha ileri evrelerde gerek duyulacağı düşüncesiyle arşivlediğini kabul etti. Kişisel Verilerin Korunması Komiseri Yannos Danilidis ise polisin çeşitli etkinlikleri videoya alma ve fotoğraf çekme hakkına sahip olmadığı görüşünü dile getirdi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

“Northern Seas Foundation” offshore şirketi tarafından Norveç’te düzenlenen konferansa katılacak olan Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikyotis “Kıbrıs’ın Arap dünyası ve İsrail arasında enerji alanında bir köprü olması imkanı hakkında konuşacağını söyledi. Kıbrıs’ın ilk defa böylesi bir konferansa katıldığını ve söz konusu konferansta dünyada enerji alanındaki son gelişmelerin ele alınacağını belirten Bakan, konferansın ilk bölümünde enerjinin jeopolitik önemi ve Ortadoğu, Güney Afrika ve Kuzey Kutbu bölgesindeki son gelişmelerin ele alınacağını açıkladı. Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikyotis, konferansta ayrıca, BRICS diye bilinen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’da kalkınma olanaklarının ele alınacağını da belirtti. Silikyotis konferans sırasında bir konuşma yapacağını ifade ederek konuşmasında Kıbrıs’ın Orta Doğu bölgesinde enerji alanında oynayabileceği role değineceğini söyledi. Bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında Kıbrıs’ın önemli bir rol oynadığını vurgulayan Bakan, bulunan doğal gazın bölgedeki tüm halkların yararına kullanabileceğini belirtti. Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Kıbrıs’ın AB ülkesi olduğunu, ancak aynı zamanda İsrail ve Arap ülkeleri ile de mükemmel ilişkilere sahip olduğunu, bunun için Kıbrıs’ın Avrupa Birliği ile İsrail’in ve Arap ülkelerinin ilişkilerinin güçlenmesine olumlu katkıda bulunabileceğini söyledi.

EVROKO Başkanı Dimitris Şilluris kimilerinin kendi çatışmacı görüşlerini ileri götürmek için EVROKO’nun kongre toplaması arzulamaları durumunda bunun olmayacağını söyledi. Bazı parti kadrolarının kamuoyu önünde ortaya koydukları zıtlaşmaya dikkat çeken Dimitris Şilluris EVROKO’nun açık ve özgür bir parti olduğunu, isteyen her parti kadrosunun görüşlerini kamuoyuna açıklayabileceğini vurguladı. Şilluris bu arada merkez siyasi alanda işbirliği çalışmalarının başarısız kalması sonrası partinin önünde hiç de kolay olmayan bir karar alma süreci bulunduğuna dikkat çekerek kamuoyu önünde zıtlaşmaların bu sürece yardımcı olmayacağı düşüncesinde olduğunu da dile getirdi.
 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi AKEL’in dün yaptığı bir açıklaması. Gazeteye göre, AKEL dün yaptığı bir açıklamada Nikos Anastasiadis’in çalışanlar için timsah gözyaşı döktüğünü belirtti. Troyka’nın Kıbrıs’a gelişiyle ilgili olarak Anastasiadis’in eleştirilerine yanıt veren AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis Anastasiadis’in tek ifade ettiği endişenin şirketler vergilerinin korunması olduğuna dikkat çekti. Anastasiadis’in 13. Maaşlar ve genel olarak maaşlar, Hayat Pahalığı Ödeneği, emeklilikler ve kârlı durumdaki yarı kamusal iktisadi teşekküllerle ilgili olarak endişe ifade etmediğini söyleyen Lukaidis “bu konularda endişe duymuyor, çünkü bunlar onun da hedefi” dedi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Kıbrıs’a gelen turist sayısında bu yıl artış var. Haziran ayında adaya gelen turist sayısında yaklaşık %10’luk bir artış görüldü. Bir yıl önceye göre, Haziran ayında turizm gelirlerindeki artış ise %16 oldu. Resmi istatistiklere göre, Haziran ayında adaya gelen turist sayısı 330 bin olurken turizm gelirleri de 255 milyon avroya ulaştı. Turist sayısındaki artışı özellikle Rusya’dan gelen turistlerin sayısındaki artış sağladı. 2011 yılının Haziran ayında Rusya’dan Kıbrıs’a 56 bin turist gelirken bu yıl bu rakam 80 bini aştı. İskandinav ülkelerinden, Amerika Birleşik Devletleri’nden, İtalya’dan ve İsrail’den gelen turist sayısında da artış oldu. Buna karşı Britanya’dan gelen turist sayısında azalma görüldü. Turizm sektöründe Temmuz ve Ağustos ayı verilerinin de olumlu olması bekleniyor.

Kıbrıs’ın Rusya’dan kredi bekleyişi sürüyor. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu kredi konusunun yanı sıra Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in Kıbrıs ziyareti ile ilgili olarak da herhangi yeni bir gelişme olmadığını söyledi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου