28/8/12

«Είμεθα κατάπτυστοι»… Είμεθα υπερήφανοι!

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε βέβαια εάν με το «είμεθα κατάπτυστοι» ο Αρχιεπίσκοπος μιλά και για το «ποίμνιο» των δικών του αντιλήψεων, όμως είμαστε σίγουροι ότι αναφέρεται σε μια μεγάλη προοδευτική μερίδα των Ελληνοκυπρίων. Και εφόσον συνεχίζει να μην αποδέχεται το αυτονόητο… τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους μας, εμείς δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε επικριτικά… τόσο για το ύφος, όσο και για το περιεχόμενο των δημόσιων ξεσπασμάτων του Αρχιεπισκόπου.
 
Καταρχήν για μια ακόμη φορά και πολύ συνειδητά υποκρίνεται… το λιγότερο. Θέλει να μας πείσει ότι δεν γνωρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει ρεύμα στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα από το 1974, ούτε και θυμάται ότι την ίδια πολιτική για το θέμα ακολουθούσε και ο «εκλεχτός» του Τάσσος Παπαδόπουλος. Δεν έβγαλε άχνα τότε ο Αρχιεπίσκοπος… τώρα υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας!

Η βαθύτερη ουσία του θέματος βέβαια είναι άλλη. Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως και οι «ιδεολογικοί του όμοιοι» ακολουθούν την πεπατημένη… επιδιώκουν με κάθε τρόπο να ξανασπρώξουν ένα μέρος του λαού μας, τους Τουρκοκύπριους, στην αγκαλιά της Τουρκίας.
 
Η χρονική συγκυρία στην οποία φωνασκεί ο Αρχιεπίσκοπος είναι πολύ χαρακτηριστική των προθέσεων… τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας διεκδικεί την πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων της με την Τουρκία, τη στιγμή που το πολιτικό κενό το οποίο προέκυψε μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας μετατρέπεται σταδιακά σε πολιτικό «μίσος», ο συγκεκριμένος επιλέγει να θέσει τα γνωστά όρια και να εγγυηθεί στους Τουρκοκύπριους ότι «δεν έχουν να περιμένουν τίποτε ούτε από τους Ελληνοκύπριους».

Σε ένα δεύτερο ουσιαστικό επίπεδο, η συγκεκριμένη του δήλωση συμβάλει στη διεύρυνση του συντηρητικού πεδίου και με τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων τα οποία δεν ενοχλούνται ούτε από τη διχοτομική κατάσταση στον τόπο, αλλά ούτε και από την αμφισβήτηση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους τους. Χαρακτηριστικό και ίσως τραγελαφικό παράδειγμα… οι Οικολόγοι, οι οποίοι σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους για το ίδιο θέμα άνοιξαν τη συζήτηση και για τα γενικότερα μέτρα που υλοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Μάλιστα οι Οικολόγοι έκαναν λόγο για «προνόμια»…!
 
Με αυτό τον τρόπο επικαιροποίησαν ένα θλιβερό αναχρονισμό… οι Οθωμανοί διοικητές πάντα μιλούσαν για προνόμια προς τους ραγιάδες, το ίδιο έπραξε και στη συνέχεια η ηγεμονική κάστα ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα που αντιμετώπιζε την όποια νομοθετική ή άλλη ρύθμιση προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως «προνομιακή μεταχείριση μιας μειονότητας». Τα αποτελέσματα για την πατρίδα μας γνωστά…

Και επειδή μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης ΔΗΣΥ να μεταφέρει το θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, διαφαίνεται στον πολιτικό μας ορίζοντα ακόμα ένας γύρος εθνικιστικής έξαρσης, αλλά και επειδή για μια ακόμη φορά το κατεστημένο μας υπενθύμισε ότι ένα από τα βασικά του προβλήματα είναι το πώς δε θα διαμοιραστεί την εξουσία, να επαναλάβουμε μια βασική θέση… Εάν για τον Αρχιεπίσκοπο και αυτούς που εκφράζει «είμεθα κατάπτυστοι», τότε δηλώνουμε αμέσως ότι «είμεθα» και υπερήφανοι!
 
Γιατί απλά σημαίνει ότι για να το λέει ο Αρχιεπίσκοπος κάτι σωστό κάνουμε…!

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου