30/8/12

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 31 Ağustos 2012


FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Yunanistan’daki krizin Kıbrıs bankalarına etkileri. Gazeteye göre, Yunanistan ekonomisinde yaşanan tusunaminin Kıbrıs’ta bankacılık sistemine etkileri görülmeye başlandı. Kıbrıs Bankası durumunda bu elle tutulur bir hale geldi. Bu da 2012 yılının ilk altı ayı için dün zarar açıklamasında bulunan bankanın daha fazla sermayeye gerek duyacağı şeklinde yorumlandı. Bankanın 2012 yılının ilk altı ayındaki zararı 134 milyon avro oldu. Geçen yılın aynı dönemindeki zararı da 107 milyon avro olmuştu. Kredi miktarında da 568 milyon avro değer kaybı hesaplanıyor. 30 Ocak 2012 tarihli veriler temelinde bankanın sermaye açığı 730 milyon avro olarak hesaplanıyor. Banka Yönetim Kurulu dün toplandı ve perde gerisinde uzun süren çabalar sonrası varılan uzlaşma sonucu Andreas Artemis Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atandı. Evdokimos Ksenofontas da Başkan Yardımcısı oldu.
 
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
Kıbrıs’taki İngiliz üsleri aracılığı ile yapılan casusluk faaliyetlerine karşı Moskova’nın tepkisi yeni bir gelişmeyi teşkil ediyor ve bu durum konuyla ilgili olarak hem Lefkoşa’nın, hem de Londra’nın sorunu ele alış biçimini etkiliyor. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, bu üslerin Suriye’deki çatışmalara yönelik olarak kullanımı hakkında Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın değerlendirmesi bu konuda yeni bir durum yaratıyor ve konuyla ilgili görüş ayrılığı artık sadece Kıbrıs Cumhuriyeti ile Britanya arasında değil. Rusya’nın sürece müdahalesinin iki ekseni var. Ruslar Bunlardan birincisi, Kuruluş Antlaşmaları’na göre bu üslerin rolünün son dönemlerde de yeniden teyit edildiği gibi bir casusluk rolü değil, bir savunma rolü oynaması gerektiği görüşündeler. Britanyalıların faaliyetleri bölgede jeostratejik önemde girişimler geliştiren Rusları rahatsız ediyor. İkinci olarak da, Suriye’deki silahlı çatışmada taraflarından birine yardımda bulunulmasının bu ülkedeki zıtlaşmayı daha da derinleştireceğinden Moskova’nın kaygı duyuyor olması. Uluslararası toplum düzeyinde bu konuda bir görüş birliği olmamakla birlikte bazı parametreler üzerinde ortak görüşler var. Bu arada Ekoloji Hareketi dün yaptığı bir açıklamada, üslerin kuruluş antlaşmalarının ruhuna aykırı bir biçimde faaliyet göstermelerinin ve Rusya’nın ortaya koyduğu tepkinin bu üslerin kullanımı konusunu acil olarak tekrardan gündeme getirdiğini belirtti. Ekoloji Hareketi’ne göre, Kıbrıs Cumhuriyeti Britanya’dan 1960’ta kendisinin Kıbrıs halkına dayattığı antlaşmaya uymasını istemek zorunda.
 
POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi DİSİ ile DİKO arasındaki işbirliği çalışmalarında gelinen nokta. Gazeteye göre, Kıbrıs sorununun ele alınışa yönelik olarak DİSİ ile birlikte oluşturulan ilkeler çerçevesine DİKO kendi tezlerini kesin bir biçimde koyduğu görüşünde. DİSİ liderliği günün sonunda müzakerelerin genişletilmesi görüşünü geri çekmeyi kabul etti. Üzerinde varılan anlaşmaya göre, Kıbrıs sorununda her yeni girişim Avrupa Birliği’nin sürece aktif katılımını ve Türkiye’nin hesap vermesini sağlayacak bir biçimde Ulusal Konsey’den geçecek. Nikos Anastasiadis bu arada Dimitris Hristofyas’ın görüşmelerde masaya koyduğu önerileri geri çekmeyi de kabul etti. Geri çekilecek öneriler belgede çok somut bir biçimde kayda geçirildi. Bu belgede dönüşümlü başkanlık, yerleşikler, Türk vatandaşlarının dört özgürlüğü konularına da atıfta bulunuluyor. Bu arada DİSİ ile DİKO ekonomi konularında da belge teatisinde bulundular ve bu konuda ilkeler çerçevesi üzerinde görüş birliği sağlamak için gelecek hafta içerisinde de bir araya gelecekler. DİKO Başkanı Maryos Karoyan kamuoyuna yaptığı açıklamasında, Kıbrıs sorunundaki tartışmanın sonuçları hakkında duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ekonomi konularında da ilkeler çerçevesi üzerinde görüş birliğine varacakları umudunu ifade etti. Sonuçtan duyduğu özel memnuniyeti ifade eden DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis de verdiği sözleri uyguladığını belirterek, diyalog içerisinde oldukları diğer partilerle de ortak bir program üzerinde anlaşmaya varacakları konusunda iyimser olduğunu belirtti. Anastasiadis’in diyalog içinde olduklarını söylediği diğer partiler ise EVROKO ile Ekoloji Hareketi. Nikos Anastasiadis hedefinin hem işbirliği yaptığı çevrelere, hem de muhalefete saygı duyan bir ulusal kurtuluş hükümeti oluşturmak olduğunu söyledi.
 
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
Nikos Papadopulos son DİSİ-DİKO görüşmesine de katılmadı. Papadopulos görüşme sonrası bir soruya yanıt verirken katılmamasının tek başına bazı şeyleri ifade ettiğine işaret etti. Maryos Karoyan görüşme sonrası bu konunun önemini aşağıya çekmeye çalışırken, DİKO Başkan Yardımcısı bu toplantıya katılmayarak partisinin seçimlerin birinci turunda Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesi yönündeki resmi çizgisi dışında bir görüşe sahip olduğu mesajını verdi. Papadopulos bu toplantılara katılmama nedenini kendi görüşleriyle birlikte partinin Merkez Komitesi toplantısında açıklayacağını da belirtti. DİKO Merkez Komitesi ortak bir program oluşturmak amacıyla DİSİ-DİKO görüşmeleri sona erince toplanacak. Papadopulos’un bu toplantıda partinin seçimlere tek başına katılması yönünde bir öneride bulunması bekleniyor. Nitekim kardeşi Anastasia Papadopulos Filelefteros gazetesinde yayınlanan bir röportajında partinin seçimlere tek başına katılması yönünde bir görüş ortaya koyarak bunun işaretini daha önceden vermiş oldu.
 
SİMERİNİ gazetesinin de bugünkü ana haberi Nikolas Papadopulos’un katılmadığı ortak toplantıda DİSİ ile DİKO’nun Kıbrıs sorununda görüş birliğine varmış olmaları.
 
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
Gösterilerin filme alınması konusundaki tartışmalara Polis’in Dostları Örgütü de katıldı. Bu örgüt açıklamasında, polisin temel görevinin diğer konuların yanı sıra suç faaliyetlerini oluşmadan engellemek olduğuna dikkat çekti. Bu arada Polis Teşkilatı bu tür durumlarda neler yapıldığına ilişkin olarak Avrupa Birliği’ne üye 26 ülkeden bilgi istediğini açıkladı. Bu talebe bugüne kadar 15 üye ülke yanıt verdi. Bu yanıtlara göre yasa olsun, ya da olmasın, bu tür durumlarda gösteriler filme alınıyor ve fotoğraflanıyor.
Küçükbaş hayvan yetiştiricileri dün gerçekleştirdikleri toplantıda ödeneklerin %100’nün verilmesi konusunda geri adım atmama ve bu taleplerinin karşılanmaması durumunda da eyleme geçme kararı aldılar. Taleplerinin karşılanmaması durumunda da hayvanlarını kentlerde serbest bırakmayı planlıyorlar.
 
HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Teslim olmayacağız” başlığı altında. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın bir Cumhurbaşkanı adayının yalan söylediğini ifade etmesi muhalefetin tepkisine neden oldu. Bu tepkinin rastlantı olmadığı belirtiliyor. Muhalefet partileri Cumhurbaşkanı’nın sosyal politikaları terk etmeyeceği ve Avrupa Destekleme Mekanizması’na ellerini havaya kaldırarak değil, mücadele ederek gireceği açıklamasından rahatsız oldular.
 
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
AKEL Basın sözcüsü Yorgos Lukadis dün yaptığı bir açıklamada Yorgos Lillikas’ın seçim bürosunun gündeme getirdiği seçimlerin ikinci turunda Nikos Anastasiadis’i yenebilecek tek kişinin Lillikas olduğu görüşüne yanıt verdi ve Lillikas’ın bu tür ikilemlerinin başarısızlığa mahkûm olduğunu söyledi. Lukaidis bu arada Anastasiadis’in seçilmesinden Lillikas gerçekten endişe duyuyorsa seçimlerin ikinci turunda Anastasiadis’in kazanmaması için çalışacağını net olarak açıklamasını istedi.
Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin Avrupa konularından sorumlu bakanları Lefkoşa’da gerçekleştirdikleri gayrı resmi toplantılarında, 2014-2020 dönemi Çok Yıllık Bütçesi üzerinde bu yılsonuna kadar bir anlaşmaya varma taahhütlerini yenilediler. Kıbrıs’ın Avrupa işlerinden sorumlu Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Andreas Mavroyannis toplantılarının tek gündem maddesinin Çok Yıllık Bütçe olduğunu söyledi ve bu konunun Avrupa Birliği’nin altı aylık bu döneminde temel önceliği olduğunu not etti., toplantıya katılan bakanların tümünün bu bütçenin büyümeye ve yeni istihdam olanakları yaratılmasına destek vermesi konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirten Mavroyannis bu görüşü Avrupa Parlamentosu’nun paylaştığına da dikkat çekti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου