17/8/12

Σκληρή απάντηση Έρογλου στην κοινή διακήρυξη των πέντε προέδρων των επαρχιακών οργανώσεων του Κ.Ε.Ε. (17.8.2012)

Ο Ντερβίς Έρογλου απάντησε με σκληρή γλώσσα ενάντια στα ηγετικά στελέχη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας
Η προχθεσινή ανακοίνωση των πέντε επαρχιακών προέδρων του Κόμματος Εθνικής Ενότητας εναντίον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, φαίνεται να αποτελεί ένα νέο σημείο καμπής στην εσωτερική αντιπαράθεση της τουρκοκυπριακής Δεξιάς. Το γεγονός και μόνο ότι η ηγετική πυραμίδα του κόμματος τοποθετείται ξεκάθαρα επικρίνοντας τον Έρογλου, δηλαδή τον ιστορικό ηγέτη του Κ.Ε.Ε μετά τον Ντενκτάς, μαρτυρεί ότι οι εσωτερικές ισορροπίες μετακινούνται προς το παρόν υπέρ του Ιρσέν Κιουτσιούκ.

Η αντιπαράθεση αυτή μεταξύ Κιουτσιούκ-Έρογλου δεν είναι καθόλου άσχετη με τις διεργασίες που αναπτύσσει η τουρκική κυβέρνηση στα κατεχόμενα, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η εγκαθίδρυση μια πιο «έμπιστης» πολιτικής ηγεσίας που να αναλάβει το βάρος του συνολικού νεοφιλελεύθερου μετασχηματισμού των δομών και της οικονομίας. Πέραν τούτου όμως, η αντιπαράθεση εντός του Κ.Ε.Ε σχετίζεται και με τον ανταγωνισμό εξουσίας, ιδιαίτερα σε ζητήματα διαμοιρασμού πηγών και «πλιάτσικου». Είναι γεγονός ότι η θέση του «πρωθυπουργού» διατηρεί ακόμα την πρωτοκαθεδρία σε ζητήματα εξυπηρέτησης άμεσων οικονομικών και άλλων ταξικών συμφερόντων, κάτι που προσφέρει στον Κιουτσιούκ περισσότερη επιρροή στην κομματική δομή.  
 
Ο Ιρσέν Κιουτσιούκ στο παρόν στάδιο φαίνεται πιο ισχυρός από τον Έρογλου εντός της κομματικής δομής
Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται ότι η ομάδα Έρογλου είναι έτοιμη να παραδοθεί στη μάχη της εξουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η σκληρή δημόσια απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη προς τους πρώην συνεργάτες του στο κόμμα. Η εφημερίδα ΚΙΠΡΙΣ σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Πικρά λόγια από φίλους», γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία απάντησε με σκληρή γλώσσα στην προχθεσινή κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι πέντε πρόεδροι των επαρχιακών οργανώσεων του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (Κ.Ε.Ε.), επικρίνοντάς τον για τις πρόσφατες δηλώσεις του σε τουρκικά Μ.Μ.Ε., περί μείωσης της δύναμης του κόμματος και ευθύνης γι’ αυτό του «πρωθυπουργού», Ιρσέν Κουτσιούκ. Ο Έρογλου αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ότι βρίσκεται στο Κ.Ε.Ε εδώ και 34 χρόνια και είναι φυσικό να θέλει το κόμμα να είναι επιτυχημένο κατά την περίοδο αυτή που βρίσκεται στην εξουσία, όμως, πρόσθεσε, δεν πρέπει να θίγεται κανένας από τα όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και τα όσα αναφέρουν τα στελέχη του κόμματος περί ανησυχητικής κατάστασης εντός του Κ.Ε.Ε., τα οποία επιβεβαιώνουν με τη σειρά τους και οι πολίτες.

Ακολούθως ο Έρογλου αναφέρει ότι είχε εκφράσει παλαιότερα στον Κουτσιούκ τους φόβους του για συγκεντρωτισμό εντός του κόμματος και ότι οι δηλώσεις περί «Ντερβισηκών» ή «Ιρσεντζικών» δυνατόν να προκαλούσαν διχόνοια στο κόμμα, όμως παρά τις εκκλήσεις του, οι δηλώσεις αυτές συνεχίστηκαν. «Κανένας να μην ονειρεύεται ότι με παιχνίδια δηλώσεων και προβοκάτσιες θα με φέρει αντιμέτωπο με τη βάση του κόμματος, αλλά ούτε και να επιχειρήσει προκαλώντας σύγχυση, να κουκουλώσει τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα και στο κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έρογλου, προσθέτοντας ότι οι πρόεδροι των επαρχιακών οργανώσεων του Κ.Ε.Ε., με τους οποίους δούλεψε για πολλά χρόνια μαζί, γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί τόσο στο κόμμα, όσο και στη χώρα. Ο Έρογλου κατέληξε λέγοντας ότι το επικείμενο συνέδριο του κόμματος στις 21 Οκτωβρίου αποτελεί ένα αγώνα εντός του κόμματος και ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται το γεγονός ότι και οι δύο υποψήφιοι ανήκουν στο ίδιο κόμμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ληφθεί η πιο σωστή απόφαση για τη χώρα και το λαό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου