9/3/13

Troodos Gezisi konulu basın toplantısında EDON Genel Sekreteri Haris Karamanos tarafından yapılan açıklama

Troodos Gezisi konulu basın toplantısında
EDON Genel Sekreteri Haris Karamanos tarafından yapılan açıklama
6 Mart 2013 – Dayanışma Evi

EDON Merkez Konseyi yıllık Troodos Gezisi’ni 10 Mart 2013 günü gerçekleştirecektir. Kıbrıs’ın dört bir yanından öğrenciler, genç çalışanlar, her yaştan insan ülkemizin ve halkımızın yeniden birleşmesi için mücadeleye devam etme isteğini dile getirerek bu geziye katılacaktır.

Bu kitlesel etkinlikte bizimle birlikte olacak olan Kıbrıslıtürk ilerici gençlik örgütlerine, Birleşik Kıbrıs Partisi (ΒΚΡ) ve Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) gençlik örgütlerine yürekten hoş geldiniz diyorum.

Ülkemiz gençliğinin faaliyetleri arasında bir referans noktasını teşkil eden yıllık Troodos Gezisi iki toplumun yeniden yakınlaşmasına katkıda bulunma özelliğine ve antiemperyalist niteliğe sahiptir. Bu gezi, Kıbrıs halkının federal, bağımsız, barış içinde, yeniden birleşmiş ve askerlerden arındırılmış bir vatanın gerçek efendisi olarak yaşaması için verdiği kurtuluş mücadelesinin gerçek yurtsever içeriğine sahiptir.

Biz, Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk gençler bu yıl da yurdumuzun en yüksek doruğuna çıkacağız ve işgalci Türkiye’nin, tel örgülerin iki tarafında da var olan milliyetçilerin ve emperyalistlerin duyması için güçlü bir şekilde hep birlikte haykıracağız: ne kadar engel koysalar da, ülkemiz aleyhine işlenen çifte cinayete karşı halkımız mücadeleye devam edecek ve taksimle asla uzlaşmayacaktır.

Bu yılki gezi “NATO’ya karşı yeniden birleşme için ileri” sloganı altında gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz milliyetçilik ve şovenizmden çok acı çekti. Yaşananlardan en nihayet ders almalıyız. Şimdi Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin birbirlerine daha fazla yakınlaşmasının zamanıdır, iki toplumun ortak eyleminin yaşama geçirilmesinin zamanıdır. Bunun için Kıbrıs’ın tüm gençlerine bu etkinliğe kitlesel olarak katılma ve barış, güvenlik ve demokrasi koşullarında ortak geleceğimizi inşa etme çabasına bütün gücümüzle katkıda bulunma çağrısında bulunuyoruz.

İngiliz üslerine antiemperyalist yürüyüş

Yurdumuzun “Barış İçin Ortaklık” konseptine girmesi için bugün yapılan tartışmalar Sol olarak samimiyet ve tutarlılıkla ortaya koyduğumuz tutumun haklılığını bir kez daha göstermektedir. Yaklaşık üç yıldır Barış İçin Ortaklığın NATO programı olmadığını iddia eden siyasal güçler, bugün iddialarını geri çekip, bunun NATO’nun bir ayağı olduğunu kabul etme noktasına gelmektedirler.

Yurdumuzun NATO’ya sokulmasını asla kabul etmeyeceğimizi net olarak beyan ediyoruz. NATO’nun ve yan dallarının dağıtılmasını arzuladık ve arzu etmeye devam ediyoruz. Bugün geçmişin ideolojik saplantılarıyla hareket edenler kimlerdir? Seçildiği ilk andan itibaren Kıbrıs’ın Barış için Ortaklık programına girmesi yönünde niyetini ilan eden Sayın Anastasiyadis değil mi?

Halklar NATO’nun ne demek olduğunu çok iyi biliyorlar. Libya’da, Irak’ta, Afganistan’da yaşanan savaşlar, Yugoslavya’nın bombardıman edilmesi ve bölünmesi, Filistin’de sivillerin katledilmesi, acımasız diktatörlüklerin dayatılması ve bunlarla işbirliği, Güvenlik Konseyi kararlarının ve uluslararası hukukun çiğnenmesi, tüm bunlar NATO’nun “eserleri”dir. Amerikancı NATOcu komplonun trajik sonuçlarını Kıbrıs halkı hala yaşamaktadır.
NATO’yu ve yan kollarını destekleyenlere soruyoruz:
-      Kıbrıs’ın aleyhine işlenen çifte cinayetin planları NATO karargâhlarında hazırlanmadı mı yoksa bu da “bir Sol propaganda” mı?
-      Adanın tamamen askerlerden arındırılmasına yönelik tarafımızın tezini desteklemeye son mu verdiler?
-      Ortaya koydukları tutumla, Türkiye’nin çok istediği şekilde, NATO ordusunu Kıbrıs’a davet ettiklerinin bilincindeler mi?
-      Kıbrıs’ın savunma planlamalarına ilişkin, Türkiye’nin NATO üyesi olarak bilgi ve erişiminin olacağından ve bunun zıddının olmayacağından rahatsız olmuyorlar mı?
-      Türkiye Yunanistan’ın hava sahasını ihlal ederken, NATO Yunanistan’ın hakkını ve egemenliğini savundu mu?
-      Barış İçin Ortaklığın eğitim merkezlerinden birinin Ankara’da olduğunu biliyorlar mı?

NATO’nun bundan sonraki “barışçıl” kan dökme operasyonlarında Kıbrıslıların da yer alması bizce akıl almaz ve kabul edilemez bir şeydir.

Gençliğin gerçek yurtsever gücü olarak EDON, yurdumuzun NATO idaresi altındaki bir ülke olmasına asla izin vermeyecektir. Yılmadan, yorulmadan Kıbrıs’ta ve tüm dünyada barış için mücadeleye devam edeceğiz.

Troodos Gezisi çerçevesinde saat: 10.00’da Troodos meydanından İngiliz üslerine antiemperyalist yürüyüş gerçekleştirilecektir. Bu protesto yürüyüşüyle “Yeni Dünya Düzeni” çerçevesinde İngiliz ve Amerikan emperyalizminin uluslararası siyasi tutumunu kınayacağız ve Kıbrıs’taki İngiliz üsleri konusunun açık kalmaya devam ettiği mesajını vereceğiz.

Kıbrıs halkı halkları katledenleri af etmeyi, ABD ve İngiltere için savaşmayı reddetmektedir. Ne Kıbrıs’ı NATO’da, ne de NATO’yu Kıbrıs’ta görmek istemiyoruz. Kıbrıs biliyor, halk hatırlıyor.

Yaşasın Barış!
Kahrolsun NATO ve savaş!

Halk direnişe!


Platanya piknik yerinde siyasi - sanatsal etkinlik

Ardından, saat: 11.30’da Platanya piknik yerinde bir konseri de içeren siyasi - sanatsal bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Etkinlikte AKEL Merkez Komitesi Polit Büro üyesi Stefanos Stefanu, EDON Genel Sekreteri Haris Karamanos ve Kıbrıslıtürk ilerici gençlik örgütlerinin temsilcileri selamlama konuşmaları yapacaklar.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου