19/3/13

KIBRISLIRUM BASIN ÖZETLERİ, 19 Mart 2013




FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “B Planı aranıyor” başlığı altında ekonomik durum. Gazeteye göre, mevduatlarda kesinti kararına karşı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda dün akşamdan itibaren yeni formüller aranıyor. Eurogrubun talep ettiği 5,8 milyar avroluk miktarın özel ve tüzel yatırımcılardan, alternatif kaynaklardan bulunması için Maliye Bakanlığı’nda araştırma yapılıyor. Yabancı mevduat sahipleri arasında yaratılan karmaşa ve bankalar açılır açılmaz kesin olarak mevduatların bankalardan çekilecek olmasına karşı hükümet alternatif yollar arıyor. Bu arada Meclis’in de tıraşlanmaya onay vermeme olasılığı var. Böylesi bir durumda hükümet nelerin yapılabileceğini araştırıyor. Maliye Bakanı Mihalis Sarris’in dün bu konuda hem Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i, hem de Eurogrubu bilgilendirdiği ifade ediliyor. Bankaların açılacağı Perşembe gününe kadar konuya ilişkin zaman da daralıyor. Yani Perşembe gününe kadar her şey netleşmeli. Netleşmesi gereken olgular arasında Kıbrıs bankalarının Yunanistan’da bulunan yan şirketlerinin satışı konusu da var. Ekonomi çevrelerine göre gelinen aşamada ne yapılırsa yapılsın önemli sayıda Rus mevduat sahibi adadan kaçacak. Bu noktada öncelik taşıyan olgu en azından Rus şirketlerini adada tutabilmek. Geçen Cumartesi gününden itibaren paralarını Kıbrıs bankalarından çekmek isteyen yabancı uyruklular avukatlarına, muhasebe bürolarına ve bankacılarına baskı yapıyorlar.


Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
-              Kıbrıs aracı ile saldırı altında olduğu düşüncesinde olan Moskova aynı zamanda bu sürecin zayıf halkası olarak gördüğü Kıbrıs’ı uyarıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerinin değişeceği uyarısında bulunuyor. Rusya’nın Kıbrıs ile ilişkileri sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi ve tarihsel de. Rusya Federasyonu Kıbrıs’ta mevduatların tıraşlanması kararının ardından kendi tepkisini hazırlamaya başladı. Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüşmesi bekleniyor. Bu arada Maliye Bakanı Mihalis Sarris de bugün Moskova’ya giderek Rus yetkililerle görüşecek. Sarris Temsilciler Meclisi ekonomi komisyonun son toplantısı sırasında Rus Maliye Bakanı ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Sarris Rusya’da Kıbrıs’ın kurtarılma planına Moskova’nın katılmasının koşullarını görüşecek. Bu ya 2,5 milyar avroluk Rus kredisinin ödenmesi süresinin uzatılması ya da ek bir kredi daha alınması yollarıyla gündeme getirilecekti. Ancak mevduatların tıraşlanması kararı ile birlikte durum şimdi kökten değişti. Rusya Devlet Başkanı Putin tıraşlanma kararı sonrası bu kararı haksız, meslek dışı ve tehlikeli bir karar olarak nitelendirdi. Başbakan Medvedev de Rusya’nın Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini gözden geçirme durumunda kalacağı uyarısına bulundu.


POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “2 milyar avronun bulunması için Merkel arabulucu” başlığı altında. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis mevduatların tıraşlama miktarını azaltmak amacıyla 2 milyar avroluk bir kredi bulunması için Angela Merkel’den yardım istedi. Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Merkel ile bir telefon görüşmesi yaptı ve Kıbrıs’ta oluşan ortam ve tıraşlanma kararının Meclis’ten geçme olasılığı bulunmadığı hakkında kendisine bilgi verdi. Elde edilen bilgilere göre, Anastasiadis bu miktarın 2 milyar aşağı çekilmesi durumunda hükümetinin mevduatların tıraşlamasına ilişkin yeni düzenlemeler yapma ve bu düzenlemelerle küçük mevduat sahiplerinin yükünü azaltma ve yabancı yatırımcıların da daha fazla tepkisini çekmeme olanağına sahip olacağını da Merkel’e iletti. Merkel de Cumhurbaşkanı’nın bu talebini inceleme ve bugün kendisi ile yeni bir telefon görüşmesi yapma sözünü verdi. Bu arada dün Eurogrup telekonferans yoluyla gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda Kıbrıs hükümetinin 100 bin avronun altındaki mevduatları vergilendirmekten kaçınması yönünde tavsiye kararı aldı. Bununla birlikte bu alandaki vergilendirmeden 5,8 milyar avroluk bir gelir sağlanması konusunda ise ısrarını sürdürdü.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
-              Eğer yeni bir erteleme olmazsa Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in olur verdiği memorandum yasa tasarısı Meclis’e gelecek. Meclis dünkü oturumunu erteleme kararını Kıbrıs krizinin Avrupa’yı etkisi altına alan bir krize dönüşmesi ve Eurogrup kararının de fakto olarak değişmesi umuduyla almıştı. Bunun yanı sıra birilerinin gelip Kıbrıs banklarını kurtarması beklentisi de var. Bu arada ertelemede partilerden hiçbirinin ciddi bir alternatif ortaya koyamaması da bir etken oldu. DİSİ gelişmelerden memnun değil, ancak Cumhurbaşkanı Anastasaidis’in geçen Cuma akşamı aldığı kararın esiri durumunda. Bunun için de “eşeğini dövmeyen semerini döver” misali Maliye Bakanı’nı eleştiriyor. Maliye Bakanı’nın kontrolsüz bir biçimde hareket ettiği üzerinde duruyor. DİSİ’nin bugün Meclis’te 19 sandalyesi var. Ancak bir milletvekilleri Arajantin’de bulunuyor. AKEL ise son günlerde rövanş alan bir tavır içinde. Meclis’te 19 sandalyesi olan AKEL tıraşlama tasarısına karşı oy kullanacak. Bu süreçte DİKO düzenleyici konumunda. Parti evet ile hayır arasında dalgalanıyor. DİKO evet demek için bazı koşullar öne sürdü. DİKO’nun sandalye sayısı da 8. EDEK ise 5 sandalyeye sahip ve oylamada olumsuz oy verecek. EVROKO ise bölünmüş durumda. Parti Başkanı Silluris evet derken, Nikos Kutsu hayır diyecek. Ekologlar da hayır oyu vereceklerini açıkladılar.


SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi mevduatların tıraşlanması ile ilgili tartışmalar. Gazeteye göre, Eurogrubun Kıbrıs’ta mevduatların tıraşlanması kararından 48 saat sonra bu kararda değişikliklerin yapılması bir veri olarak gündeme geldi. Gerek Kıbrıs’ta, gerekse Avrupa’da ortaya konulan tepkiler kreditörleri uzlaşmaz tavırlarında değişikliğe zorladı. Eurogrubun dün akşamki telekonferansında mevduatların tıraşlanmasına ilişkin formülde değişikliğe gidilmesi kabul edildi. Bu değişiklikler küçük tasarruf sah,iplerini koruyacak bir biçimde yapılacak.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
-              Kıbrıs bugüne ip boynunda başlıyor. Temsilciler Meclisi bugün evet ya da hayır demek için toplanacak. Maliye Bakanlığı bir yandan küçük tasarruf sahiplerini korumaya çalışırken, diğer yandan da yabancı yatırımcıların Kıbrıs’tan kaçmasını engellemeye çalışılacak formüller arıyor. Ancak alınacak karar ne olursa olsun, Kıbrıs bu süreçten zarara uğramış durumda. Hayır kararı alınması durumunda Laiki Bankası’na nakit akışı durdurulacak ve bunun ardından tüm mali-kredi sistemi çökecek.

-              FORBES dergisi Kıbrıs’ta mevduatların tıraşlanması kararını yanlış olarak niteledi. Avrupalı yetkililerin sorumsuz bir karar aldıklarına vurgu yaptı. Bu karar dünyada ekonomik krizi fitilleyen Lehman Brothers kararı ile karşılaştırılıyor. Bu arada Nobel ödüllü Kıbrıslı ekonomist Pissaridis 30 bin avronun altındaki tasarruflara dokunulmaması gerektiği görüşünü savundu.


HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Troyka dışında çözüm” başlığı altında. Gazeteye göre, AKEL Kıbrıs ekonomisinin karşı karşıya olduğu sorunlara ilişkin Troyka dışında bir çözüm bulunmasına yönelik öneri hazırlığı içinde. AKEL Kıbrıs’ın egemenlik haklarını koruyacak ve kreditörlerin dengesiz koşullarından Kıbrıs’ı kurtaracak bir dizi öneri yapacak. AKEL’in bu konudaki önerilerini parti ötesinde ekonomistlerle diyalog içinde parti ekonomi bürosu hazırladı. Bu öneriler hem istikrarın sağlanmasını, hem de bankaların yeniden sermayelendirilmelerini öngörüyor. AKEL bu konuda 15 maddelik bir belge hazırladı. Bunun temel düşüncesi Avrupa destek mekanizmasından yardım talebinin geri çekilmesi ve aynı rakama ulaşacak politikaların ileri götürülmesi. AKEL en geniş birliği sağlamak amacıyla bugün Meclis’te temsil edilen siyasi patilerle temasa geçecek. Bu arada mevduatların tıraşlanması kararına Meclis’in yaklaşımı olumsuz. Halkın ciddi baskısı karşısında hükümet ve Avrupa Birliği dün yeni bir girişimle 20 bin avronun altındaki tasarruflardan kesintiye gidilmemesi eğilimine girdiler. Konunun dün Eurogrup toplantısında tartışılması sırasında birçok ülke bakanının 100 bin avronun altındaki mevduatlarda tıraşlanmaya gidilmemesi görüşünü ortaya koydukları ifade ediliyor. Avrupa Parlamentosu’nun mali ve ekonomik işler sorumlusu Şaron Bules de “Kıbrıs’la ilgili anlaşmada tozlar oturunca ki bu anlaşmanın geçmemesini umarım, birleşik pazarın çok küçük bir fiyata satıldığını göreceğiz” dedi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
-              Wall Street Journal gazetesi Cuma akşamki Eurogrup toplantısında yaşananların perde gerisini araladı. Bu gazeteye göre, Nikos Anastasiadis saat 10’da bu kararı kabul etti ve tüm mevduatlardan kesintiye gidilmesi yönelimini benimsedi.

-              Brüksel Kıbrıs’ta mevduatlardan kesinti yapılması uygulamasının diğer ülkeler için geçerli olmayacağını vurguluyor. Bu uygulamanın sadece Kıbrıs’a yönelik olduğuna dikkat çekiyorlar. Buna karşı yatırımcılar bu uygulamanın diğer ülkeler için örnek olacağından korkuyor.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου